Project333: van zomerkleerkast naar herfstkleerkast

Jawel, het is zover: gisteren is de herfst begonnen! Net op tijd voor de kleerkastwissel, want de temperaturen zijn niet meer geschikt voor blote benen. (In mijn geval begint blotebenenweer pas op 23 graden.)
Eerst nog eventjes kijken hoe het afliep met de zomerkleerkast!

Project333: evaluatie van de zomerkleerkast

Heb ik alles (vaak) gedragen?

 • 1 broek: zelden, want enkel op de iets frissere dagen en dat waren er, wanneer ik terugkijk op de zomer, weinig. Op vakantie in Zwitserland bijna dagelijks want daar koelde het ’s avonds snel af. En aan het einde van de zomer toen er even een dipje zat in de temperatuursgrafiek. Toen ik smeersel op mijn broek kreeg, besefte ik dat eentje toch wel nipt was, maar er zaten nog twee broeken in mijn voorraad dus ben ik toch niet in mijn jogging moeten gaan werken 😉
 • 2 blouses: twee stuks was officieel te weinig. Een derde had echt wel handig geweest, ook al is het enkel om die paar temperatuurdipjes op te vangen.
 • 2 vestjes: ook dikwijls gedragen, plus daar bovenop mijn rode nepleren jasje toen het wat frisser was, in plaats van een jas.
 • 5 kleedjes: vier van de vijf heb ik in constante rotatie gehouden doorheen de zomer. Het vijfde heb ik enkel gedragen op twee trouwfeesten.

capsule wardrobe

 • 6 paar schoenen: daar is het een beetje foutgelopen. Dat bleek niet genoeg, ik had meer afwisseling nodig. Er kwamen nog groene pumps bij, zwart-witte pumps en ik droeg ook mijn witte sneakers (met regenboogveters) een paar keer. De gele sneakers en mijn steunzolensandalen werden zonder twijfel het vaakst gedragen.
 • 1 jas: euhm ik was vergeten dat ik die geselecteerd had. Volgens mij heb ik behalve mijn regenjas de hele zomer lang geen jas gedragen. Wel een paar keer zo’n grote omslagsjaal gebruikt.
 • 3 nagellakjes: die heb ik uitgebreid want drie kleurtjes was qua afwisseling écht te weinig.
 • 13 juweeltjes: dat was meer dan genoeg. Daar kan ik waarschijnlijk wel wat minderen, want enkele stuks heb ik vaak gedragen terwijl andere slechts een paar keer.

capsule wardrobe

Conclusies

 • Alle kledingstukken, schoenen en accessoires tellen als ’33 stuks’ bleek echt te weinig. Ik wil nog plezier beleven aan wat ik draag, en dat gaat niet als ik om de drie weken weeral dezelfde kleur nagellak moet dragen, zo blijkt.
 • Het feestkleedje was overbodig. Beter zou ik één van mijn vier standaardkleedjes gebruiken als feestkleedje of in plaats daarvan investeren in een vijfde kleedje, wat een rotatie tussen de wasbeurten toch iets makkelijker zou maken.
 • Bij de juweeltjes kon er ook wel wat weg, achteraf gezien: ik heb mijn voorliefde voor bepaalde dingetjes en laat de andere dan maar links liggen.
 • Doordat ik minder kledingstukken vaker draag, verslijt alles sneller. Iets om over na te denken bij volgende aankopen.

capsule wardrobe

Kocht ik nieuwe dingen?

 • Een nieuw kleedje. Het roze jurkje waarop ik compleet verliefd was, kromp na één keer in de was. Ik was zoooo boos! En ook in paniek, want drie kleedjes is echt te weinig om een week mee toe te komen (tot de volgende wasdag). Gelukkig vond ik snel een vervanger die meteen mijn nieuwe favoriet werd: een kakigroen kleedje want ik blijf een herfstkindje he.
 • Ik heb nieuwe steunzolensandalen nodig, maar vond dat die nog wel een jaar konden wachten.

Ga ik iets wegdoen?

 • Mijn rode steunzolenpumps lijken elke keer weer leuk, maar elke keer weer raken mijn voeten geklemd: het materiaal geeft niet mee. Ze zijn kortom enorm oncomfortabel en need to go. Hopelijk kan ik er nog iemand anders blij mee maken! (Er past een steunzool maat 40 in, voor de geïnteresseerden.)
 • De lichtgrijze jeans. Ze is ‘op’, zeker nu die smeervlek erop zit. Ik kan ze nog gebruiken om in de tuin te werken, dus echt ‘weg’ gaat ze niet.
 • Mijn steunzolensandalen. Ze zijn zodanig vaak gedragen dat ze helemaal uitgelepen zijn en niet meer comfortabel zitten.
 • Mijn gele pumps, wegens echt te vuil en te afgedragen. Ik heb nog geen vervangers gevonden; wie de ultieme gele-pumps-tips heeft: ik zal u eeuwig dankbaar zijn!
 • Beige pumps die ik al zeker 10 jaar heb maar niet meer draag sinds ik beige steunzolenpumps heb (want die zijn een pak comfortabeler).
 • Een heleboel oorbelletjes enzo die ik een hele tijd niet meer heb gedragen en waar ik me niet meer ‘Leen’ bij voel.
 • Een zwart truitje dat ik al zeker vijf jaar niet meer heb gedragen (want ik ben tegenwoordig een blouse-met-vestje-madam).
 • Een zwarte hoodie want ik heb een stuk of vijf slobbertruien/hoodies en die draag ik enkel thuis dus heb ik er zoveel zeker niet nodig.

capsule wardrobe

Project333: samenstellen van de herfstkleerkast

De herfst is – net als de lente – mijn broekenseizoen. Het is namelijk te koud voor blotebenenkleedjes, maar nog te warm voor panty’s. (Ik zweet rap in panty’s dus het moet onder 15 graden zijn.)

capsule wardrobe

2 broeken

1. een zwarte jeans
2. een donkergrijze jeans

4 blouses

Er was een kleine crisis toen bleek dat ik in nog maar twee blouses pas van vorige winter. Slik. Daarom heb ik twee zomerblouses (met korte mouwen) moeten behouden. Gelukkig heb ik de techniek van een capsule wardrobe goed onder de knie en kan ik bijna alles met bijna alles combineren.

3. zwarte blouse met korte mouwen
4. kleurrijke blauwe blouse met korte mouwen
5. witte blouse met bloemen
6. zwarte blouse met bloemen

capsule wardrobe

1 kleedje

…want eind november krijg ik meestal zin in kleedjes en dit is zowat het enige uit mijn winterkleerkast dat nog past. (Gaat nog spannend worden met die #1stukpermaand challenge enal.)

7. zwart kleedje met goud en lange mouwen

2 vestjes

8. rood nepleren vestje (ook geschikt als jas voor de rond-de-15-graden-dagen)
9. bordeaux vestje

capsule wardrobe

4 paar schoenen

10. bruine enkellaarsjes voor de dagen dat ik veel zit want ze zijn juist dat ietsje te hoog
11. witte sneakers met rode strepen
12. grijze enkellaarsjes
13. bruine botjes

Vier paar schoenen is angstaanjagend weinig voor mijn doen, dat besef ik. En eigenlijk heb ik dan nog geen schoenen die onder het kleedje passen, dus waarschijnlijk ga ik moeten valsspelen als ik dat ooit aantrek.

capsule wardrobe

2 jassen

14. lange zwart-witte jas
15. groene (sportieve) jas

Ik vrees dat deze te koud gaan zijn eens we rond de 5 graden zitten, dus te bekijken of ik dan één van de twee moet vervangen door een warmer exemplaar.

capsule wardrobe

18 accessoires

16-17-18-19-20. vijf nagellakjes

Drie neutrale kleuren, één opvallend en een potje glitter om af en toe te gebruiken.

capsule wardrobe

21-21-22-23-24. vijf armbandjes, onderling combineerbaar

capsule wardrobe

25-26. twee ringen

capsule wardrobe

27-28-29-30-31-32. zes paar oorbellen

capsule wardrobe

33. 1 grote grijze sjaal

In totaal kan ik met deze schoenen, vestjes, blouses en broeken (kleedje niet meegeteld) 49 outfits samenstellen. Een voorbeeld van alle outfits met de zwarte jeans:

capsule wardrobe

Ik tel gewone sjaals, handschoenen en mutsen niet mee en net zoals voordien evenmin sokken, ondergoed en sportkleren – ik heb er immers niet overdreven veel en ze zijn redelijk essentieel voor het dagelijks leven.

Het is vrij essentieel dat ik voor de winter 5kg afval om terug in mijn kledij van vorige winter te passen, of ik ga héél veel nieuwe spullen moeten kopen (of de winter met mijn herfstcapsule moeten doorbrengen, wat uiteindelijk ook wel kan, als het echt moet. Maar ik draag zo graag kleedjes…)

Hoe ziet jouw herfstkleerkast eruit?

 

 

Advertentie

18 gedachtes over “Project333: van zomerkleerkast naar herfstkleerkast

 1. Haha wauw, dit is zo gestructureerd! Ik heb een enorm tekort aan warme truien omdat ik 2 winters in België heb overgeslaan. Ik snap je pantyprobleem helemaal, ik vind die eigenlijk echt ongemakkelijk dus dat is weer een extra reden waarom de herfst zo tof is. Als je ook graag kleedjes draagt dan heb ik vandaag dé tip van de dag aan, want ik draag op dit moment een warme oversized trui in de vorm van een kleedje (en omdat die zo warm is draag ik daar geen panty onder en dat is echt ideaal nu).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ow, geweldige tip! I’ll keep that in mind voor volgend jaar 😉 Truien draag ik verder nooit; op kantoor is het meestal te warm daarvoor en dan moet ge dat uit doen en nog zien dat ge een deftig shirt hebt eronder dat ge verder niet ziet dus waarom moeite doen enfin, dan moet ik te hard nadenken. Dat is zo gegroeid, die vestjesliefde ❤

   Like

 2. Ik bewonder je organisatie! Mijn kast is nog niet echt aangepast aan de herfst. Maar nu het weer omslaat, ga ik dat binnenkort wel in orde brengen. En terwijl eens grote kuis houden! Die zwart-witte jas is trouwens zo mooi! Waar heb je die gehaald?

  Geliked door 1 persoon

  1. Die komt van bij L&L een paar jaar geleden en geeft niet veel warmte; je kan hem bovendien niet sluiten. Maar inderdaad heel mooi voor op de niet te koude dagen (zoals vandaag bijvoorbeeld). Ideale tussenseizoen jasvestdingdinges.

   Geliked door 1 persoon

 3. Met 33 stuks zou ik het niet redden. Ik hoef mijn kast niet klaar te maken per seizoen, want alles zit altijd in mijn kast. Zoveel kleding heb ik gelukkig ook weer niet, dus dat past. Ik draag ook best wat dingen het hele jaar door eigenlijk. Oja, in maart heb ik mijn kledingstukken geteld en toen had ik 84 stuks zie ik. Toch wel beduidend meer dan 33 stuks, haha :’)

  Geliked door 1 persoon

  1. Als ik alle kleding tel die nog past, kom ik vrees ik niet eens in de buurt van 84 :p Als ik dan weer alles tel, kom ik waarschijnlijk aan vééééél meer. Ik weet eigenlijk niet wat mijn doel is maar alles netjes in de kast passen zodat ik niet per se hoef te wisselen zou al fijn zijn.

   Like

 4. Amai chapeau hoor! Ik doe het u niet na alleszins :p Het spreekt mij wel altijd aan maar ik krijg al een kleine paniekaanval als ik dan effectief stuks moet gaan uitkiezen. Ik heb zo veel dat ik niet kan kiezen en ik vind het dan ook wat zonde van al mijn andere kleren die stof hangen te vangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is voor mij nu heel simpel omdat maar 1/4 van mijn kleren nog passen :p Maar zeker in het begin was ik ZO blij met mijn seizoenscapsule omdat de keuzestress compleet wegviel: omdat ik er ook heel hard op let dat nieuwe kledingstukken makkelijk te combineren zijn met oude, past bijna alles op bijna alles. ZO zo zo ZO makkelijk he. En doordat ik elk seizoen de kast opnieuw samenstel, heb ik telkens een moment om bepaalde stukken te evalueren (vind ik het nog leuk, voel ik me er goed in, is het niet té versleten…)
   Voor een planner als ik is deze structuur heel gemakkelijk 🙂

   Like

 5. Zo georganiseerd! Ik heb veel bewondering voor mensen die zo fashion-minded zijn. Mijn kleerkast blijft gedurende het hele jaar hetzelfde. Ik draag in het najaar en winter gewoon dezelfde rokken en kleedjes als in de zomer, maar met panty’s onder…
  Ik heb binnenkort een afspraak voor steunzolen, dus als je tips hebt waar je mooie steunzoolschoenen kan vinden, dat zou fijn zijn!

  Geliked door 1 persoon

  1. O neee, mijn winterkleedjes zijn doorgaans wat dikker dan de zomerkleedjes, en meestal ook met lange mouwen. En meer herfstkleurtjes dan ’s zomers. Anyways, dat is natuurlijk hoe ge het zelf het liefste hebt he!
   Voor echte steunzolenschoenen – ik heb één paar pumps en sandalen specifiek voor steunzolen – ga ik in Leuven naar Mertens. Andere winkels heb ik nog niet geprobeerd. Mijn andere schoenen komen gewoon uit normale schoenwinkels. Uit heel veel schoenen (vooral sneakers en sportschoenen maar soms ook laarzen bv) kan je het binnenzooltje halen en zo vervangen door je steunzool. Als dat niet kan, volstaat het om een (half) maatje groter te nemen en dan de zool er gewoon bovenop te leggen (al komt je enkel dan hoger in de schoen en krijg je zo soms niet meer de juiste steun van de schoen).
   Ik heb veel schoenen weggedaan maar ik heb nog steeds een aantal paar van voor de steunzolen, waar ze perfect in pasten. Succes met de zoektocht!

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik zit met mijn hoofd nog in de zomer… deze week heb ik eindelijk mijn jeansjasje vervangen door een regenjas en het was nodig!! Ook komen hier en daar de herfstruien terug naar boven… ik ga er enkele nieuwe kopen en dan zien wat ik met de andere ga doen… binnenkort dus een opkuis van de kleerkast.

  Geliked door 1 persoon

 7. Zoveel schoenen voor de zomer? Ik draag nooit pumps. Gewoon wit paar en zwart paar sandalen met hakje en een paar decathlon sandalen voor vrije tijd en 3 paar sneakers/ wandelschoenen. Dat past op alles. In de winter is dat een paar grijze/zwarte lage laarsjes en paar bruine laarsjes afgewisseld met hoge laarzen indien een kleedje.

  voor de rest organiseer ik mijn kasten niet in seizoenen. Ik kan om het even wat om het even wanneer pakken. Ik doe zelden iets weg, dus heb wel een massa oude kleren hangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ooit, ooit ga ik ook alles in één kast krijgen 🙂 (Ik heb niet zo’n heel erg grote kleerkast, zoals je misschien kan zien op de foto.) Dat is alleszins mijn uiteindelijke doel.

   Like

 8. Mooie blouse, die zwarte met bloemenopdruk! En jammer van je gele pumps, die hak blijft supermooi he (al draag ik mijn rode met die hak tegenwoordig nog maar zelden, ze zijn te mooi om weg te doen).
  Ik blijf het heel tof vinden hoe je zo georganiseerd met je kleerkast omgaat! Soms twijfel ik ook wel eens over zo’n capsule, omdat ik het een heel leuk concept vind, maar dan besef ik weer dat ik quasi al mijn kleren het hele jaar door draag en het dus weinig zin heeft 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s