Goeie voornemens 2019

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe moed voor een aantal dingen die ik wil aanpakken. In 2019 staat alles in het teken van onze verhuis: we moeten opruimen voor de verkoop van ons appartement ergens in de vroege zomer, en voor de verhuis aan het einde van het jaar. Hoe minder spullen er overblijven, hoe liever! Daardoor zijn mijn voornemens in drie delen opgesplitst: ten eerste opruimen, ten tweede niks kopen en ten derde de gebruikelijke cijfertjes behalen (want cijfertjes zijn leukkk).

De Grote Verhuis 2.0: Project Opruim 2019

Eind dit jaar zullen we (hopelijk) verhuizen naar onze nieuwe stek, #lot13. Uiteraard kijken we niet bepaald uit naar het sleuren met dozen en meubels, en wil ik gewoon heel graag heel veel van al onze shit niet moeten meenemen. Minimalisme for the win! Als je verhuist naar een groter huis, met dus meer plek voor meer rommel, is het risico immers dat je effectief meer rommel gaat aanschaffen. Ik wil leegte. Open ruimte. Weinig kasten. Dus moet er vanalles buiten. Veel buiten. In mijn wildste fantasieën droom ik zelfs van de helft buiten.

Project Opruim 2019: het plan

Om te beginnen heb ik al onze spullen in categorieën verdeeld.

  • Kookboeken. Gezien mijn veranderde eetvoorkeuren denk ik dat er heel wat weg mogen.
  • Planten. Gezien er af en toe al eens eentje plotseling besluit dood te gaan, ben ik uiteraard niet van plan om er ook maar eentje zelf te dumpen. Ge zijt een #crazyplantlady of ge zijt het niet. Die mogen allemaal mee!
  • Kleren. Groot pijnpunt want ik heb heel wat kledij waar ik niet meer in pas, die in dozen op de kleerkast wordt bewaard. Het doel: alles in onze twee kasten plus ladekast krijgen. Dat moet echt wel lukken.
  • Decoratie. Geweetwel: vazen en kaarsen en schoteltjes en schelpjes en steentjes en gekleurd zand. Tussen al mijn planten is geen plek meer voor die dingen; het staat hier zo al vol genoeg.
  • Boeken. Dat spreekt voor zich en ik zal zeker nog eens door mijn bibliotheek gaan om te kijken of er echt niet nog meer weg kan, maar zelfs de gedachte om enkele van mijn favorieten van de hand te doen, veroorzaakt te veel pijn. Bovendien vind ik het te leuk om naar die boeken te kijken en ja zelfs ze af te stoffen.
Welke boekenwurm wordt nu niet blij van dit zicht?
 • Dvd’s en cd’s, voor het gemak in dezelfde categorie. Tegenwoordig is er veel online te vinden maar wat als dat op een dag niet meer zo is?
 • Tuingerief. Dat mag integraal mee naar de nieuwe tuin maar er zal toch eens gecheckt moeten worden of het allemaal nog bruikbaar/niet kapot is.
 • Toestellen. We hebben één koelkast en twee diepvriezen die mee moeten. Als ik het eindelijk over mijn hart krijg om de dvd’s te ditchen, dan kan ook de dvd-speler weg. Dan is er nog mijn cd-speler waarvoor hetzelfde geldt. De stofzuiger ja dat komt nogal eens van pas. Aan de wasmachine kunnen de verhuizers zich het verschot heffen, de droogkast zou minder moeten wegen. Verder valt dat hier precies wel mee.
 • Kasten. De livingkasten zouden tot een tv-kast moeten worden gereduceerd en dat is dus een ramp. De boekenkasten gaan uiteraard gewoon mee.
 • Andere meubels. Gaan ook gewoon mee of we hebben niks om ons nieuwe huis mee te vullen.
 • Prullaria. Ik heb er schuiven vol van. Kabeltjes, schrijfgerief, knutselgerief, washitape, inpakgerief, post-its, kladpapier, gekleurd papier… Grote opkuis nodig.
 • Foto-albums en papierwerk. Alles inscannen en weg ermee.
 • Wijn. Het lief zijn collectie zal moeten opgedronken uitgedund worden als we geen vrienden willen verliezen na onze verhuisdag. Het gaat al erg genoeg zijn dat er weeral met boeken moet worden gesleurd.
 • Servies en keukengerief. Daar maakte ik vorig jaar al eens kuis in, maar de bedoeling is dat al die shit in onze nieuwe keukenkasten zal passen en dat er dus geen dressoir in de living hoeft te komen. Een goei servies hebben wij bijvoorbeeld niet want wat is daar in ’s hemelsnaam het nut van? Maar ik denk dat er op andere vlakken nog serieus wat verbetering mogelijk is. (*kuch* wijnglazen *kuch*)
De keuken is helaas zelden zo leeg.

Bon. Ik heb dus een jaar om alles op te ruimen. Game on.

Project Niks Kopen 2019

Daarnaast heb ik een ander groot project, dat evenwel aansluit bij het vorige want er is de grote motivatie om niet te veel spullen te verhuizen en omdat we het geld keihard nodig hebben, namelijk: niks kopen en duurzamer kopen.

Niks kopen?

Ja, het staat er echt. Niks kopen! Vorig jaar nam ik het mezelf ook voor maar dat plan liep grandioos mis omdat mijn lijf besloot te verdikken en ik een volledig nieuwe garderobe nodig had, en vervolgens maar bleef kopen. Ahum. Ik denk dus dat ik wel goed zit voor een jaartje en efkes niks meer nodig heb.

 • geen kleren
 • geen schoenen
 • geen accessoires (oorbellen, wanten, sjaals, jassen, nagellak, …)
 • geen keukengerief of servies (geen glazen, borden, potten, messen, …)
 • geen decoratie (kaarsen, kaderkes, lampen, andere prullaria)
 • geen kamerplanten (behalve een xhantosoma eens we zijn verhuisd)
 • geen boeken (fictie of non-fictie)
 • geen meubels, bloempotten, opbergdozen, glazen potten, en andere ‘varia’
 • geen prutscadeaus, enkel doordachte dingen of dingen die de ontvanger echt nodig heeft, of wie weet zelfgemaakte dingen maar dan moet ik wat creatiever worden.

Gewoon echt niks eigenlijk, behalve eten enzo.

Ik ben benieuwd of het ook aan mijn budgetten gaat te merken zijn, of dat ik andere doelen zal vinden om mijn geld aan uit te geven.

Lokaal kopen

Als er dan per se iets gekocht moet worden, bijvoorbeeld wanneer er iets stuk is dat echt vervangen moet worden omdat anders mijn wereld instort, zal ik eerst lokale handelaars/boetiekjes/de kleine zelfstandige steunen in plaats van gemakkelijkheidshalve online te kopen of naar mijn favoriete keten te rennen. Bij voorkeur zoek ik een duurzaam alternatief, als dat binnen het budget past. En natuurlijk moet het te vervangen product dan ook uit ons huis zodat de teller stabiel blijft in plaats van op te lopen.

Het doel van Project Niks Kopen?

Ik hoop met dit project te bereiken dat ik bewuster zal gaan shoppen, niet zomaar dingen zal weggooien of vervangen, en kortom langzaamaan duurzamer zal gaan denken.

De gewone Goede Voornemens voor 2019

Daarnaast neem ik me ook nog het gebruikelijke voor:

 1. 52 keer schrijven in mijn dagboek
 2. 52 boeken lezen
 3. 24 boeken uit mijn eigen kast lezen:
  1. On Beauty – Zadie Smith
  2. Misschien wisten zij alles – Toon Tellegen
  3. Narnia-omnibus – C.S. Lewis
  4. Het wordt spectaculair, beloofd – Zita Theunynck
  5. Trots en vooroordeel – Jane Austen
  6. Het vreugdevuur der ijdelheden – Tom Wolfe
  7. De tuin van de Finzi-Contini’s – Giorgio Bassani
  8. Kafka op het strand – Haruki Murakami
  9. Wil – Jeroen Olyslaegers
  10. The Circle – Dave Eggers
  11. Zen en de kunst van het motoronderhoud – Robert Pirsig
  12. De jonge bruid – Alessandro Baricco
  13. Gaan jullie ons nu doodschieten? – Roland Bergeys
  14. Fried Green Tomatoes – Fannie Flagg
  15. Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
  16. Boek der rusteloosheid – Fernando Pessoa
  17. Straus Park – Gronda
  18. Gone With The Wind – Margaret Mitchell
  19. De omwegen – Jeroen Theunissen
  20. A Little Life – Hanya Yanagihara
  21. Dokter Zjivago – Boris Pasternak
  22. De verzamelde verhalen – Elsa Morante
  23. The Anatomy School – Bernard MacLaverty
  24. Het lot van de familie Meijer – Charles Lewinsky
 4. 500km lopen of wandelen
 5. 1200km fietsen
 6. Gemiddeld 10.000 stappen per dag zetten

Dat het dus een gezond en opgeruimd jaar mag worden!

Advertentie

18 gedachtes over “Goeie voornemens 2019

 1. Goed dat je op tijd begint met dit project. In Nederland is het gebruikelijk om hotelachtige foto’s van je huis te laten maken voor de verkoop. Ik ben uren aan het opruimen en spullen verstoppen geweest. As we speak staat mijn appartement te koop. Ik mag ook nog wel een beetje minimaliseren, dus ik doe met je mee.

  Like

  1. Ons huis wordt ietsje groter dan ons appartement, maar er gaan minder kasten zijn, en de enige plekken waar ik rommel wil, zijn de inmaakkast op zolder en het kleine bergingetje bij de keuken (dat bedoeld is voor etenswaren en de stofzuiger enzo). THAT’S IT! (Dromen mag hé.)
   Veel succes alvast!

   Like

 2. Ik heb een grote opruimactie ondernomen toen wij naar Zwitserland zijn verhuisd. Heel veel spullen weggeven en tot nu toe nog geen seconde gemist. Lang leve die facebook weggeefgroepen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Met die weggeefgroepen heb ik het gehad. Al dat geregel en de laatste keer zijn er te veel mensen die niet kwamen opdagen. Nah. Rechtstreeks naar ’t Spit ermee dit keer.

   Like

 3. Die boekenkast, daar kan je alleen maar blij van worden hé! Ik vind het straf dat je een jaar niks gaat kopen. Benieuwd hoe dat zal lopen! En gemiddeld 10.000 stappen, dat is hier een uitdaging geworden. Nu ik van werk veranderd ben, en met de auto ga werken, haal ik soms zelfs de 5.000 niet… Dit jaar wil ik ook opruimen, maar momenteel heb ik nog niet veel moed. Hopelijk betert dat in de lente!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb deze week een fietslamp gekocht *duikt rood van schaamte weg in een hoekje* maar dat was echt wel nodig, die lampjes van de Hema die ik gebruik geven niks, ik voelde mij niet meer veilig.

   Like

 4. Mooie, maar wreed uitdagende plannen! Minimaliseren voor het verhuizen lijkt mij alleszins een zeer goed plan (eentje waar ik nooit in geslaagd ben, woeps). Je weet het waarschijnlijk al, maar toch een tip voor het inpakken van boeken: in elke doos één laagje en dan andere, lichtere dingen erbovenop. Of kleine dozen kiezen voor je boeken.

  Planten zou ik ook nooit vanzeleven weg kunnen doen. Toen wij terug gingen samenwonen, hadden we elk rond de 50 planten (hij op 125m2, ik op 50m2; we zijn verhuisd naar een klein 80m2) en J. vond het in het begin compleet absurd dat ik het zelfs niet eens wilde overwegen om er eentje weg te doen. Maar kijk, die 100 hebben hier allemaal een plekje gevonden en ondertussen komt er af en toe zelfs al eens een nieuwtje bij 🙂 (nog geen grote weliswaar, dat is moeilijker. Al droom ik wel van een Alocasia Stingray…). Groot gelijk dus om die Xanthosoma als uitzondering toe te voegen 😉

  Vraagje (gewoon nieuwsgierigheid, geen oordeel): waarom kies jij nu al titels uit je kast? Zelf ben ik namelijk iemand die op het moment zelf wilt kiezen wat ik ga lezen, dus ik zou eerder als doel stellen om “x boeken uit de kast” te lezen i.p.v. al vast te leggen welke. Maar misschien is het voor jou natuurlijk net motiverender om al te weten wat? 🙂

  Like

 5. Als ik ga verhuizen ga ik ook echt de helft achterlaten of weggooien/geven. Ik heb geen goede voornemens, maar merk wel dat ik al een jaar of twee amper materiele zaken koop die ik niet nodig heb. Ik ga daar vrij bewust mee om. Dus als ik een kledingstuk koop of een boek dat echt wel een doordachte keuze is. En dat wil ik graag verder zetten zeker aangezien ik op de centjes moet letten de komende jaren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s