Groene voornemens 2019: update #3

Aan het begin van dit jaar maakte ik niet enkel goede voornemens, maar ook groene voornemens. Hoe goed/groen doe ik het? Een vorige update las je hier en nog eentje hier.

Mobiliteit

1. Met de fiets naar het werk.

Dat gaat enorm vlot! Typ ik terwijl ik elke ochtend nog minder gemotiveerd op de fiets stap dan de vorige want donker en regen en wind en beikes. Maar mijn doel komt dichterbij: as we speak moet ik nog 60km doen ofte 6 keer heen en weer naar het werk peddelen ofte twee keer per week tot aan de kerstvakantie. Lijkt me een goeie deal om in ruil daarvoor het beste fietsjaar ooit te krijgen.

2. Het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto, wanneer de rit hierdoor niet met meer dan 50% in tijd wordt verlengd, er geen 586 keer moet worden overgestapt en het niet heel veel duurder is dan met de auto.

Ik pak voor alles de fiets als ik ergens alleen naartoe moet: naar de yoga, naar een workshop, naar mijn familie, naar mijn zus om te catsitten… De bus nemen we enkel als we bijvoorbeeld iets gaan eten in ’t stad. De trein pakken we eigenlijk nooit. Waar we de afgelopen maanden allemaal naartoe gingen: Gent (met de auto, omdat de treinen net die dag besloten te staken, kendet), Beringen (voor een weekendje weg, en ik heb niet eens opgezocht of daar überhaupt een station is), en verder vooral naar de werf, mijn familie en af en toe eens mee naar het werk. Kan dat beter? Ja, en dat gaat ook beteren eens ik in My Hometown woon vlak bij mijn familie en het lief eindelijk ook een fiets heeft 🙂

3. Om op reis te gaan eveneens in de mate van het mogelijke voor de meest duurzame vervoersoptie gaan.

We gingen slechts één keer op reis (snif), naar Parijs en daarna verder naar Zuid-Frankrijk. Hiervoor boekte ik de Thalys/TGV met overstap in Parijs, wat de hele reis een pak stressvoller maakte dan noodzakelijk. Dat doe ik dus echt nooit meer he. Vooral omdat je in Parijs van het ene station naar het andere moet treinen en da’s allemaal extra stress. Maar verder: zo heerlijk op de trein zitten lezen en muziek luisteren en internetten (hoewel zeker niet alle TGV’s wifi hebben) terwijl het landschap voorbijschiet aan soms 300km/u. Het is een fijne manier van reizen.

Bij zonsondergang terugkeren van vakantie met de trein: er zijn slechtere manieren om thuis te komen zegt.

Naar volgend jaar toe ben ik aan het nadenken, maar er zit al zeker één vliegtuigreis bij namelijk een citytrip met Annelies. Dat is gewoon het goedkoopste, moet ik bekennen. En ik wil ook dolgraag naar het zuiden want ik ben de winter nu al beu en hij is nog niet eens begonnen. (Excuses, ik weet het. Suggesties voor alternatieven zeker welkom.)

Eten

Minstens 95% vegetarisch en minstens 75% veganistisch eten

De afgelopen maanden zagen er zo uit:

 • augustus (93 maaltijden): 24 keer veggie, 69 keer vegan
 • september (90 maaltijden – waarvan 24 maaltijden op vakantie niet bijgehouden dus volledig als veggie laten meetellen): 40 keer veggie, 50 keer vegan
 • oktober (93 maaltijden): 27 keer veggie, 66 keer vegan
Geweldigste ontdekking van het jaar: dat kroketten ook gewoon vegan (kunnen) zijn!

Totaal augustus-oktober: 276 maaltijden

 • 276 keer veggie – 100%
 • waarvan 185 keer vegan – 67%

Jaartotaal: 759 maaltijden

 • 5 keer vlees (0,66%)
 • 754 keer veggie (99,34%)
 • waarvan 436 keer vegan (57,44%)

Ge ziet waar dit naartoe gaat he? 75% vegan eten lijkt niet (meer) haalbaar, maar ik ben er trots op dat ik al zo lang vegetariër ben intussen!

Afval

1. Minder restafval
2. Minder roze en pmd-afval

Ik blikte terug op een jaar van afval maken en verschoot serieus van het afval dat ik op één week tijd wist te verzamelen. Jep, hier zijn nog heel veel verbeterpunten en naar de goede voornemens van volgend jaar toe ga ik wat concreter worden. Ik probeer nu ook één keer per maand naar de verpakkingsvrije winkel te gaan, voornamelijk voor droogvoeding als pasta, rijst, koekjes, shampoo bars en dergelijke. Ik vind het daar ook veel leuker shoppen dan in een willekeurige Colruyt door de manier van uitstallen en omdat ik, op de één of andere manier, alles met meer respect bekijk. (Ik kan het niet beter uitleggen.)

Verpakkingsvrije vegan koekjes.

Project Niks Kopen

Ik maakte van het idee om een heel jaar niks te kopen, een #1stukpermaand challenge, die na twee maanden al compleet mislukte. Ja. Hier moet ik voor volgend jaar iets verzinnen dat beter vol te houden is. Ik heb echt veel geld uitgegeven, niet enkel aan spullen maar ook aan ervaringen en zelfontwikkeling, wat ervoor zorgt dat ik, met het einde van het jaar in zicht, geen reserve heb en dat is wel jammer. Dat kan beter!

Neem jij vaak de auto?

20 gedachtes over “Groene voornemens 2019: update #3

 1. Je hebt het toch goed gedaan met die voornemens hoor. Zelf neem ik te vaak de auto, maar ik ben het openbaar vervoer in Gent kotsbeu. En de fiets is niet mijn grootste vriend. Ik probeer wel al vaker te voet te gaan, dat doe ik eigenlijk nog het liefst :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb ook zo’n hekel aan bussen… Boemvol en nooit op tijd in het spitsuur, ge moet maar op goed geluk aan de bushalte gaan staan en hopen dat ze u niet voorbij rijden omdat er geen mens meer bij op kan. Bah!

   Geliked door 1 persoon

 2. Mm, die koekjes zien er lekker uit!
  Ik heb jarenlang zonder auto geleefd, maar sinds ik van werk veranderd ben vorig jaar, ga ik met de auto naar het werk. Op zich zou het wel gaan met het openbaar vervoer, maar dan verlies ik veel te veel tijd en moet J. veel te lang in de opvang op school blijven. Ik probeer wel bewust om te gaan met de auto, en nog altijd vaak de fiets te nemen voor korte afstanden. En om naar de stad te gaan neem ik ook de fiets (10 km enkel), want het verkeer in de stad en er parkeren, daar krijg ik stress van 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Hey toch voor 10km enkele rit de fiets nemen, chapeau! Hier ligt dat nu op 5km, ahum. Kan ook hopelijk verbeteren eens ook het lief een fiets heeft, hoewel die fietst niet graag. Wij gaan ook nooit met de auto naar ’t stad (het lief enkel om te gaan werken dus) want parking is ook nog eens zo duur!

   Geliked door 1 persoon

 3. Hoera voor het beste fietsjaar ooit! En al helemaal voor al dat vegetarisch/veganistisch eten!
  Tof ook dat jullie met de TGV naar het zuiden van Frankrijk gegaan zijn. Ik herken die frustratie van de overstap in Parijs wel. Het gaat wel en eens je het een paar keer gedaan hebt, weet je ook wel hoe of wat, maar ’t is sowieso omslachtiger dan gewoon wisselen van perron.
  Ik heb net eens geteld hoe vaak ik de auto dit jaar gebruikt heb en kom aan 31 dagen (incl. verplaatsingen voor het werk en reizen). Nog altijd content dat we onze auto indertijd verkocht hebben en geprobeerd hebben zonder 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Da’s echt geweldig! Ik denk dat ik minstens één keer per week in de auto zit, en het gemiddelde ligt waarschijnlijk hoger. Zonder bedrijfsauto zouden die cijfers bij ons vermoedelijk wel anders liggen, hoewel het lief intussen nogal verknocht is aan de luxe… Of ik dat er ooit weer uitkrijg, weet ik niet 😀

   Like

   1. Haha, dat heb ik mij bij J. ook afgevraagd 🙂 Toen ik hem leerde kennen, deed ik quasi alles met de fiets, hij de 3km tussen zijn appartement en zijn werk in Brussel centrum met de auto, aaargh 😉 Lang leve het Zwitsers openbaar vervoer, dat hem heeft doen inzien dat het ook anders kan. Wie weet kan de NMBS dat ook ooit (een mens kan maar hopen 🙂 ).

    Geliked door 1 persoon

   2. Ja we kunnen hopen… Zucht. Ik hoop alvast in kleinere stapjes bv als het lief ooit een job heeft zonder bedrijfswagen dat ik hem dan kan overtuigen tot het gebruik van een deelwagensysteem, enfin als hij geen job meer heeft waarvoor hij vaak naar klanten moet. Dat zou al geweldig zijn 🙂

    Like

   3. Ja, dat maakt het niet makkelijker natuurlijk! Hier bestaat het concept van een bedrijfswagen gewoon niet, waardoor J. sowieso zonder “moest” en je dus automatisch veel bewuster nadenkt over de noodzaak ervan. Wat niet wegneemt dat onze eerste grote aankoop hier een auto was, want “zonder gaat toch eigenlijk niet”. Heeft ook twee jaar én serieuze kosten aan die auto geduurd eer we losgekomen zijn van dat idee van een eigen auto.
    Eigenlijk is het absurd dat zoveel (Belgische) bedrijven, ipv elke werknemer een eigen auto te geven, niet zelf een soort deelsysteem gebruiken. Wij moeten op het werk nu weliswaar niet elke dag naar klanten, maar er is altijd wel iemand onderweg. Wat met de trein lukt, doen we zo, maar wij moeten ook regelmatig naar meer afgelegen plaatsen en daarvoor hebben we dan een abonnement op een deelsysteem. Nu ja, zolang dat hele bedrijfswagensysteem niet op grote schaal afgeschaft wordt, is de kans klein dat aparte bedrijven daar iets aan gaan veranderen, ’t is zoveel voordeliger dan effectief loon uitbetalen…

    Geliked door 1 persoon

   4. Wel voor P zijn job zou zo’n pool perfect werken! Hij en zijn collega’s moeten bijlange niet elke dag naar klanten (1 à 2 keer per week pakt), dus het zou ideaal zijn als hij dan gewoon een auto kon “reserveren” en hopla. Maar nee, een bedrijfswagen is gewoon belangstingsvoordeel en zit zo diep ingemetseld in onze maatschappij…. Van dat systeem moeten we toch echt vanaf als we de aarde willen behouden maar ik denk dat er rellen uitbreken als ze dat voordeel gaan afschaffen!

    Geliked door 1 persoon

 4. Project niks kopen is sinds gisteren (Black Friday) in het water gevallen 😉 maar… ik heb mij wel al de hele maand november ingehouden om iets te kopen en dat is het gelukt. Nu veel gekocht om dan in december weer braafjes niks te kopen… en dan met de solden… 😉
  Ik ga elke dag met de bus naar het werk… met de auto naar het centrum wordt haast onmogelijk (circulatieplan, vele wegenwerken, files…). In het weekend en om boodschapjes te doen gebruiken we wel de auto.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik neem voortdurend de auto, tenzij naar de steden dan neem ik de trein. Op het platteland wonende kan ik moeilijk zonder en het ontspant me ook gewoon, hoe niet duurzaam ook. Ik word daar soms echt rustig van 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan mij dat voorstellen! Voor mij geldt hetzelfde op de fiets. Maakt mijn hoofd helemaal leeg, na de werkdag bijvoorbeeld. Al mis ik daar soms wel een muziekje bij, en dat kan in de auto dan weer wel 🙂

   Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb geen auto, dus neen. Ik reis voornamelijk met de trein. Zelfs op stakingsdagen valt dat tegenwoordig goed mee met die minimale dienstverlening. En verder neem ik zo vaak mogelijk de fiets. Minder fan van bussen en trammen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s