Gelezen: ‘De vegarevolutie: de onmisbare gids voor veganistisch eten’ – Lisa Steltenpool

Over de schrijfster

De Nederlandse Lisa Steltenpool was 22, en drie jaar veganist toen ze dit boek schreef. Dat deed haar geloofwaardigheid kelderen voor mij, maar mijn sceptisme verdween al in het tweede hoofdstuk. Deze jongedame weet belachelijk veel over voeding en deelt die kennis met veel enthousiasme en plezier met haar lezers, zonder op enig moment belerend of neerbuigend te willen overkomen.

De vegarevolutie review

Over het boek

Lisa stelt dat veganisme eigenlijk een vierdubbele revolutie is: een revolutie voor je gezondheid, voor de dieren, voor andere mensen en voor de aarde.  Ze legt in helderde taal uit wat veganisme (en zijn broertjes flexitarimse, fruitarisme en de hele familie) juist is, en gaat geen taboe of cliché uit de weg.

De vegarevolutie review

De gezondheidsrevolutie

Dit vond ik het interessante hoofdstuk. Lisa gaat uitgebreid in op alle vitamines en mineralen die een mens nodig heeft, waar ze voor dienen en uit welke plantaardige voedingsstoffen je ze kan halen. Een onmisbare gids indeed, want ik heb ontzettend veel bijgeleerd dankzij dit hoofdstuk. Plantaardig eten betekent niet dat je je lichaam dingen ontzegt. Plantaardig eten is net heel gezond! Het is echter absoluut nodig om als (beginnend) veganist je goed te informeren omdat je eiwitten, ijzer en andere vitamines die je als vleeseter uit dierlijke producten haalt, immers elders moet vergaren. Een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon is dus noodzakelijk. Lisa geeft niet alleen duidelijke cijfers en hoeveelheden mee, maar heeft ter illustratie drie voorbeelddagmenu’s gemaakt met een waardetabel zodat je goed kan zien hoe je aan je nodige vitamines van de dag kan komen.

De vegarevolutie review

De dierenrevolutie

Ik las dit hoofdstuk voor het slapengaan en was er serieus door aangedaan. Niet voor gevoelige zieltjes, want Lisa beschrijft onder andere hoe de snavels van kippen en de staartjes van biggetjes onverdoofd worden afgesneden, hoe kalfjes worden gescheiden van hun moeders, hoe varkens worden vergast en vervolgens geslacht, hoe vaak het slachten van kippen fout loopt, en hoe biologisch vlees daarom absoluut niet beter is dan de rest.
Trouwens, wist je dat een gemiddelde mens – Nederlander, maar ik vermoed dat die niet zoveel van Belgen verschillen, toch – 1600 dieren eet in zijn leven?

De duurzaamheidsrevolutie

Dit is een dooddoener onder vegans: de vleesindustrie vervuilt de aarde met zijn hoge CO2-uitstoot, pikt voedsel in van mensen die het hard nodig hebben want nu staan de velden vol met bijvoorbeeld maïs voor de veeteelt, pikt land in van regenwouden en bossen, en heeft kortom een veel te grote impact op ons milieu.

De vegarevolutie review

Daarnaast bevat het boek enkele waardevolle tips om je hoofd recht te houden in een vleesetende maatschappij – wat doe je beter niet tijdens familiefeesten? – op reis en op restaurant; hoe veganisme je leven, je kleerkast én je keuken verandert met een uitgebreid overzicht van vleesvervangers en de standaardproducten voor je voorraadkast, en tot slot vind je in de tweede helft van het boek een massa vegan recepten. Die ik zeker nog grondig ga testen 🙂

Kortom een boek dat iedere beginnende veganist moet lezen, een boek dat op een duidelijke maar absoluut niet belerende manier informeert zodat je weet waar je voor komt te staan en hoe je dat hele veganisme nu moet aanpakken.

Welke veganistische boeken kan jij aanraden aan beginners?

7 gedachtes over “Gelezen: ‘De vegarevolutie: de onmisbare gids voor veganistisch eten’ – Lisa Steltenpool

 1. Ik heb het op mijn lijstje gezet, merci voor de tip! Want ook al ben ik op zich al wel theoretisch overtuigd, het in de praktijk omzetten is nog wat anders natuurlijk. Zeker dat stuk over vitamines die je normaal uit vlees haalt, wil ik – met mijn regelmatige ijzer- en sinds dit jaar ook B12-tekorten – zeker eens lezen.

  Like

  1. Dat zijn inderdaad de twee grote pijnpunten, ook voor mij. Voor B12 neem ik een supplement op de dagen dat ik geen vlees eet en voorlopig lijkt dat goed te werken.

   Like

 2. Minder ‘informatief’, maar voor de recepten kan ik je zeker de boeken van Angela Liddon aanbevelen (The Oh She Glows Cookbook, en Oh She Glows Everyday)!
  Zelf heb ik ‘Vegan with a vengeance’ al jaaaaaren, en daar staan ook toppers in. Maar misschien moet ik eens een blogpost schrijven over mijn favoriete vegan kookboeken?

  Like

  1. Awel dat zou een keigoed idee zijn!
   Oh She Glows staat hier al euhm bijna een jaar maar euhm nog niets uit klaargemaakt! Ik moet mijn kookboeken eens wat vaker bovenhalen, de laatste maanden ontbrak het mij aan energie, goesting en tijd!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s