De lentekleerkast: voorbereidingen

Eén van de hoogtepunten in het jaar is telkens de kleerkastwissel, wanneer warme winterkledij plaatsmaakt voor de capsule wardrobe van de lente. Meteen na onze sneeuwvakantie gooide ik alle winterkleren in de verste hoek!

(Wat een capsule wardrobe is voor een beest? Dat leg ik hier duidelijk en in ’t kort uit!)

capsule wardrobe
Alle kleren op nen hoop!

Van kleerkast wisselen geeft me telkens een fijn gevoel: plots heb ik een volledige ‘nieuwe’ garderobe! Van sommige kledingstukken ben ik vaak al vergeten dat ik ze had.
Langs de andere kant is het een confrontatie met mezelf: ai, weeral zoveel kleedjes die ik in de doos moet laten zitten omdat ze niet meer passen…

De inventaris

  • 8 vestjes/cardigans: waarvan drie twijfelgevallen. Ik ben en blijf een vestjesfreak; mij zult ge niet rap gewoon met een trui zien.
  • 3 kleedjes: ik heb er heel wat meer maar deze drie, waarvan twee al tien jaar dienen, zijn de enige die nog passen en waar ik me nog comfortabel genoeg in voel voor als er een hittegolf over het land rolt – verder hou ik het bij lange broeken op het werk want ik wil mijn collega’s niet blootstellen aan die melkflessen-benen van mij.
capsule wardrobe
Kleurtjes!!
 • 4 broeken: waarvan twee die ik ook ’s winters draag, de kaki en de bordeaux. Geen rokjes, nee, want dat vind ik zéér moeilijke kledingstukken om te combineren – om de één of andere reden moeilijker dan broeken.
 • 7 shirts: drie witte, een lichtroze, twee zwarte, en een blauwe met print. Ik deed twee shirts weg, die te versleten waren.
 • 8 blouses: waarvan één nieuw (zwart met witte stippen) en vijf gered uit de winterkleerkast. Ik deed twee hele oude H&M-hemdjes weg – toegegeven, ik heb ze in de twijfelbak gedumpt en nog niet in de zak voor spullenhulp omdat ik moeite heb met afscheid nemen van kledingstukken die mijn vijftienjarige versie al droeg.

capsule wardrobe

Schoenen

U ziet het goed: een aparte rubriek voor schoenen. Want ik heb belachelijk veel schoenen, zo blijkt. 24 paar. Ooit was dat het dubbele, toen ik nog een kast vol pumps had. Good old times.

capsule wardrobe

 • 2 paar sandalen. En dan nog eens van hetzelfde merk maar in een andere kleur: de ene bruin met oranje, de andere volledig grijsbeige. De oranje heb ik al een jaar of drie en de beige kocht ik net nieuw, omdat het met steunzolen geen gemakkelijke opgave is om goede sandalen te vinden.
 • 1 paar steunzolenpumps: beige, die zo comfortabel zitten (eens de bleinen na een paar dagen weggetrokken zijn) dat ik me er niet eens meer idioot in voel (omdat ze duidelijk minder sexy zijn dan ‘echte’ pumps).
capsule wardrobe
Er bestaat niet zoiets als te veel schoenen. Toch?
 • 2 paar enkellaarsjes, het ene al onconfortabeler dan het ander. (ook gebruikt in de winter)
 • 9 paar sneakers: 4 paar Allstars (waarvan het witte eigenlijk schandalig vuil is), 4 paar Adidas (waarvan enkel het fluoroze écht comfortabel zit), en beige sneakers met blingbling (nieuw).
 • 10 paar pumps, absoluut niet geschikt voor steunzolen: gele (die jarenlang mijn favoriet zijn geweest), groene, oranje, rode met een sleehak en bloemetjes, beige, bruine met een sierlijk smalle hak die ik nog nooit heb gedragen, blauwe die zo hoog zijn dat ge er enkel mee kunt zitten, vuurrode die ik bewaar voor als ik ooit zou trouwen, de obligatoire saaie zwarte en tot slot wit-zwarte pumps (nieuw) die zo mooi waren en zo goed pasten dat ik ze niet kon laten staan en die de hoofdreden zijn waarom ik vast van plan ben om weer meer pumps te dragen (nu ik toch niet meer kan gaan lopen en zodoende mijn knieën niet hoef te sparen).

Conclusie

capsule wardrobe
Planfreak, ikke?!

30 kledingstukken en 24 paar schoenen. Waar ik voor de winter een stuk of 200 outfits had, zit ik nu aan 354 – de pumps heb ik niet opgenomen in mijn Excelsheet, omdat ik niet weet hoe vaak ik ze effectief ga (kunnen) dragen.
Jawadde… Daar verschiet ik nu zelf van. Véél te veel hé. Benieuwd hoeveel outfits ik ervan ga dragen, en graag ga dragen!

Hoeveel paar schoenen telt uw zomerkast?

7 gedachtes over “De lentekleerkast: voorbereidingen

 1. Ik heb ook al mijn zomerkast in gebruik, sinds we terug zijn van reis. Er liggen wel nog een paar truitjes in, die ik later in de winterdoos zal proppen. Ik heb twee nieuwe levisbroeken gekocht, omdat ik degene die in de kast hangen te hard moet wringen. En ik heb twee lentebloesjes gekocht die ik nu al kan dragen. Verder heb ik hoogzomergerief genoeg omdat ik dit aangevuld heb om op reis te gaan in Februari.
  Schoenen? Zitten bij mij in gestapelde dozen. Ik denk dat ik zo’n 15 paar heb , winter en zomer door elkaar. Ik koop alleen maar steunzoolschoenen en aangezien die heel duur zijn , heb ik er niet zo veel. Ik draag nooit plastic schoenen, lukt gewoon niet aan mijn voeten.

  Like

  1. Wauw, dat kan al tellen 🙂 Ik heb mijn pumps nog niet durven aandoen. “Jamaar maandag moet ik boodschappen doen. Dinsdag regende het. Woensdag moest ik ’s middags gaan eten. Donderdag weer boodschappen. Vrijdag ging ik niet werken.” Ge ziet, altijd excuses.

   Like

 2. Ik durf niet zeggen hoeveel T-shirts er in mijn kast liggen… Maar het zijn er een pak meer dan 7 ;-). Overigens heb ik ook serieuze melkflessen. Nu is het nog te vroeg, maar eens het mei/juni is draag ik rokjes. Als mijn collega’s het niet willen zien, moeten ze maar de andere kant op kijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s