Dagen Zonder Vlees week 5

Dagen Zonder Vlees loopt dit jaar van 1 maart t.e.m. 15 april. Gedurende deze zesenveertig dagen wil ik mij toeleggen op het produceren van minder afval, en het eten van meer seizoensgroenten en minder vlees of andere dierlijke producten.

dagen zonder vlees

Week 5

Alweer geen simpele week maar dankzij de #kookboekenweek en mijn focus op één kookboek waaruit ik zoveel mogelijk receptjes ‘moest’ maken, was ik gemotiveerder om (bijna) elke dag vers te koken. En ook heel wat vegetarisch! Intussen is het een gewoonte geworden om één keer per week naar The Food Hub te gaan (en dus bijna geen verpakkingen te kopen), en als er iets extra nodig is wat ze daar niet hebben, is er nog de Origino in ’t stad, en als ze dat daar ook niet hebben is er nog de Colruyt. Lekker makkelijk, alles dicht bij elkaar hebben. Al moet ik toegeven dat ik de Buurderij keihard mis, zeker nu ze daar de eerste asperges van het seizoen aanbieden, damn!

Een lekker receptje

Rens Kroes

Er waren er heel wat lekkere dankzij Powerfood van Rens Kroes, maar het lekkerste waren toch haar minipizza’s, met een bodem van courgette, besmeerd met tomatensaus, daarop een schijfje champignon en afgewerkt met gemalen kaas. Duimen en vingers!

Mijn tracker

Door de #kookboekenweek was ik min of meer verplicht géén seizoensgroenten te kopen, want het kookboek van mijn keuze bevatte helaas voornamelijk recepten met zomergroenten zoals courgettes en tomaten. Foutje van mij, want ik had net zo goed een ander boek kunnen uitpikken. Maar ook dankzij dit boek verschenen er meerdere vegetarische gerechten op tafel.

Stand van zaken:

 • 5 van de 21 maaltijden vlees of vis
 • 16 van de 21 maaltijden vegetarisch (waarvan 8 volledig plantaardig)
 • 4 van de 21 maaltijden seizoensgroenten of -fruit
 • 9 van de 21 maaltijden afval moeten weggooien

Kalender van Dagen Zonder Vlees

De kalender van DZV zelf werkt iets anders dan mijn tracker, aangezien je hier per dag moet aanduiden en niet per maaltijd.

 • 4 dagen vegetarisch
 • 0 dagen plantaardig
 • 2 dagen enkel seizoensgroenten
 • 7 dagen minder voedselverspilling
 • 4 dagen geen voedsel in wegwerpverpakkingen gekocht

Drie tips voor meer groenten & fruit

Ze zeggen dat je drie porties groenen en fruit moet eten op een dag om gezond bezig te zijn. Maar u en ik weten dat dat niet altijd evident is in onze drukke levensstijl.

ontbijt

 1. Eet ’s morgens eens wat anders dan alleen maar brood.
  Verwerk al minstens één stuk fruit in je ontbijt door bijvoorbeeld havermoutpap met appel te eten, overnight oats met aardbeitjes, fruit met noten, een stevige smoothie… De mogelijkheden zijn eindeloos.
 2. Eet ’s middags eens wat anders dan alleen maar brood.
  Het kan zeer simpel zijn: maak aan het begin van de week een pot soep, vries een deel in en neem af en toe voor ’s middags een pot mee naar het werk. Of een restje van uw avondeten van de dag voordien. Het vult, het smaakt en ’t is eens wat anders dan een boke met saucis.
 3. Eet om drie uur eens wat anders dan ne chocoladewafel.
  Ja echt, het kan, en uw suikerdipje zal er minder van worden. Twee stukken fruit (bijvoorbeeld een appel en een peer, een banaan en een kiwi, aardbeien en blauwe bessen… wat het seizoen te bieden heeft) met zelfgemaakte granola of een handje noten en zaden. O en kleine stukjes pure chocolade niet te vergeten.

En hoe kom jij aan je drie stukken groenten en fruit per dag?

6 gedachtes over “Dagen Zonder Vlees week 5

 1. Ik probeer fruit mee te nemen als tussendoortje ipv een koek. Al lukt dat niet altijd. En voor het ontbijt beginnen we vaker af te wisselen en meer fruit erbij te eten. De echtgenoot eet sowieso altijd veel fruit tussendoor, maar bij mij is er nog werk aan. Zeker in de winter. Gelukkig kom ik nu op dat vlak in de gemakkelijkere maanden terecht 🙂

  Like

 2. Kilo’s groenten, zonder problemen. Maar fruit vind ik helemaal niet lekker. *understatement* Ik vind mezelf al behoorlijk flink als ik aan 1 stuk per dag kom. (IJs met frambozen of een stuk appelcake niet meegerekend). De week goed gestart met mango, voor morgen staat er een potje klaar en er zijn appels en peren in huis. Soep voor morgenmiddag: check!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s