Over minder werken en de gezelligheid van de winter

Begin dit jaar ging ik, na eerst medische bijstand en daarna kort in ziekteverlof (want het.ging.niet.meer, ik had buiten werken nergens meer energie voor, zelfs niet om te rouwen), en daarna lange tijd in gedeeltelijke werkhervatting, definitief 80% werken.
Een vrije dag élke week dat was toch echt een luxe!
Dat is het nog steeds, maar het is ongelooflijk hoe snel een weekend van drie dagen went.

Maandag is mijn dag, een dag waarop ik geen plannen maak (oké, behalve dan naar de kine gaan, ik heb daar een abonnement lopen weet je) en afhankelijk van het weer en mijn goesting wat in huis of in de tuin rommel, met de beestjes bezig ben, mijn nagels lak, te veel van netflixen doe, een grote pot soep maak of, hallo daar!, wat blogs lees en/of schrijf.

Toen ik van 70% in gedeeltelijke werkhervatting naar die uiteindelijke 80% ging, was hetgeen ik het meest miste, dat ik na het werk wat extra vrije tijd had. Ik ging dan languit in de zetel liggen, compleet ontspannen met een boek, of nog wat prutsen in de tuin, een wandelingetje maken in de buurt… Een uurtje helemaal voor mij alleen, voor ik aan de avondrush moest beginnen.
Een oplaadmoment zoals ik die nu nog maar moeilijk lijk te vinden.

Winter is coming

Nu de dagen zo kort zijn en ik ’s morgens in het donker aan mijn werkdag begin en ’s avonds in het donker weer thuis kom… Dat is allesbehalve oppeppend, dan moogt ge nog vitamine D slikken en zonnelampen opzetten, ge trickt uw lijf en uw hoofd daar niet mee.
Dit seizoen mogen ze van mij gewoon overslaan, dank u en tot volgend jaar ofzo.

8 uur werken op een dag, er is meer en meer over te doen. Het is al wetenschappelijk bewezen dat een mens zich maar een viertal uur per dag kan focussen op iets, en dan moeten wij dus het dubbele achter onze computer doorbrengen? In Zweden hebben ze dagen van 6 uur en ik kan u zeggen, in de periode dat ik werkdagen van 6 of 7u had voelde ik mijn energie week na week stijgen. Toegegeven, ik kreeg op het werk lang niet zoveel gedaan als op een achturendag, maar ik had aan het einde van de dag tenminste niet het gevoel dat in de zetel ploffen nog het enige was waar ik toe in staat was.

Met de kippen euh eenden op stok

Gelukkig heb ik nog wat meeruren staan die op moeten, en hoef ik de komende weken niet per se altijd acht uur te werken, wat me iets meer vrijheid geeft en dat komt goed uit, want met de lange nachten hebben we onze handen vol aan de ochtend- en avondrush.

’s Morgens is het pas om 8u licht en dus marter-veilig genoeg om de eenden uit hun kooi te laten. Normaal ben ik al voor 8u op kantoor want ik begin graag vroeg, nu werk ik eerst thuis al een klein uurtje, geef de beestjes eten en ga dan pas naar kantoor. Het lief is ook graag vroeg, maar we proberen zo veel mogelijk af te wisselen. Hij werkt niet zo vaak thuis dus de avondshift is meestal voor mij, dat wil zeggen om 16u al van kantoor vertrekken.
Het zal allemaal nog verder opschuiven tot de dagen na 21 december gelukkig weer beginnen lengen.

Wanneer ik thuis kom van het werk is het dus: spullen uitpakken, de beestjes eten gaan geven (en soms ook hun zwembadje of hun toilet verversen), ons avondeten maken, en dan plof ik in mijn zetel en kom er niet meer uit (tenzij soms om de keuken nog schoon te maken zodat ik dat de volgende dag niet moet doen). Alleen op donderdag wordt er een extra effort gedaan en gaan we spinnen.

En dan hebben wij nog geeneens kinderen!

Winteravonden

Ik probeer tot rust te komen en ik doe mijn best om uit te bollen na een zoals gewoonlijk druk jaar. De winter is daar het ideale moment voor, al komen er nog een paar drukke weken aan. Ik ken mijn grenzen, en ze zullen overschreden worden, maar hopelijk neem ik genoeg tijd om te recupereren.

Gordijnen toe, kerstlichtjes in het stopcontact, sfeerlampen aan, kaarsjes ook als het écht gezellig moet zijn, en natuurlijk een extra fleece over mijn trui, thermisch ondergoed en een extra paar wollen kousen. Regelmatig een heet bad. Ovenschotel met puree of kaas, stevig en warm.
Onder een dekentje en omringd door kussens kijk ik kerstfilms, jeweetwel van die melige Hallmarkfilms met middelmatige acteerprestaties en een script dat je vanaf scène één helemaal kan voorspellen. Verstand op nul, en gaan! Wednesday kijk ik af en toe tussendoor; ik vind het nu al jammer dat er zo weinig afleveringen zijn en duim voor een tweede seizoen.

Dus langzaamaan ga ik in wintermodus.

En jullie? Wat doen jullie om de winter gezellig te maken?

Advertentie

11 gedachtes over “Over minder werken en de gezelligheid van de winter

 1. Lichtjes in huis, warme dekentjes, comfort food, kaarsen, warme sokken. Zo’n beetje de dingen die jij opsomt. Die donkere, grijze dagen doen ook weinig goeds voor mij, mijn energie gaat op aan werken en voor de rest heb ik weinig puf. Gelukkig is er ook bij mij die vrije dag, die ik echt niet meer zou willen missen. Zonder zou het meteen weer verkeerd gaan, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier zijn het toch ook vooral de kerstlichtjes en af en toe eens samen met het lief een film kijken die de sfeer erin houden. Maar wat ik ook leuk vind: samen koken en nog een avondwandelingetje maken met ons drietjes, Ik vind dit altijd zo’n dubbel seizoen. Ik hou van de gezelligheid maar ik wil het ook heel graag overslaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, dat zijn dingen die wij eigenlijk niet zo doen, samen koken of s avonds nog gaan wandelen. Eens de beestjes in hun kooi zitten en het dus donker is kom ik het liefst van al niet meer buiten… maar het klinkt wel gezellig!

   Like

 3. Hopen dat het snel voorbij is en ik moet zeggen… onze dagen vliegen voorbij, wellicht een te volle agenda met van alles en nog wat… maar kom, ik heb het ervoor over… ik verlang naar de lente 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Goh, ik vind winter op zich nog wel iets hebben, misschien omdat ik in de winter geboren ben? Maar dan liever koud en droog dan koud en nat, uiteraard. En sneeuw en ijs het liefste alleen maar als ik niet persé naar buiten moet. De voorbije dagen was wel een beetje eng op de baan.
  En een werkweek van ‘maar’ 4 dagen, ik zou ook niet meer anders willen/kunnen. Mijn ‘vrije’ woensdag gaat nu grotendeels op aan dochter en huishouden, maar het zorgt wel voor wat ademruimte en zeker met deze donkere dagen heb ik daar meer nood aan dan tijdens de zomermaanden. Dan kan ik in de week nog eens wandelen in daglicht :-).
  Kunnen de eendjes goed tegen de vriestemperaturen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vond de kou en de zon de eerste dagen leuk, maar op de fiets in het donker was het een pak minder gezellig, ik ben als de dood om uit te schuiven en te vallen. Gelukkig (nog) niet gebeurd 🙂 🙂
   De eendjes hebben een goeie dons, maar hun pootjes hebben tijd nodig om te wennen aan de kou, pas vandaag lijkt dat beter te gaan. Ze vinden het niet leuk dat hun badje is bevroren, ze kijken uit naar de regen van zondag denk ik 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s