Een half jaar geleden is het, bijna, toen ik de stekker eruit trok en (naar mijn gevoel) mijn strijd opgaf. Tegen de vermoeidheid, tegen de futloosheid, tegen mijn overvolle hoofd, tegen alle druk die ik ervoer van anderen én van mezelf. Op is op. Ik bleef drie weken thuis en ging toen voor 60% weer aan de slag, iets wat ik dacht een maand of misschien twee te zullen doen om dan op te bouwen tot 80%. Ik had nooit gedacht dat het nog tot januari zou duren voor ik de stap naar 70% durfde te zetten. Eind november voelde ik voor het eerst dat het wat beter begon te gaan aan kleine dingen waar je niet bij stilstaat dat je ze kan, tot je ze niet meer kan:
- Ik kan weer af en toe muziek luisteren terwijl ik werk, iets wat héél lang voor kortsluiting zorgde in mijn hoofd: ik had vooral stilte nodig om me heen om me te kunnen concentreren. Ik durf terug muziek luisteren op de fiets, want ik ben lang bang geweest om dat te doen: mijn filters zijn stuk waardoor ik op een druk kruispunt compleet kan blokkeren omdat mijn hersens niet de belangrijkste indrukken geregistreerd krijgen en ik niet weet of ik veilig kan oversteken. Muziek daar nog eens bij was een absolute no go omdat ik me daar dan te veel op ging focussen in plaats van op de omgeving. In 2021 luisterde ik nóg minder muziek dan in 2020, terwijl het vroeger noodzakelijkerwijs één van mijn grootste uitlaapkleppen vormde.
- Ik lees alsof ik nooit iets anders heb gedaan. Lezen is altijd een redmiddel tegen stress geweest voor mij, het enige waarvan ik compleet rustig kon worden en mijn hyperventilatie mee onder controle kon krijgen, languit in de zetel. Tot ook dat op een dag niet meer lukte en de stress net piekte zodra ik een boek oppakte. Of ik er telkens bij in slaap viel omdat ik me niet kon concentreren en zo moe was. Het is het grootste geschenk dat mijn herstel me had kunnen geven!
- Ik ben niet meer compleet uitgeput na het werk. De eerste maanden in mijn 60% regime crashte ik om 15u in de zetel met Netflix en een zak chips en deed ik echt niks meer. Dat is pas heel geleidelijk aan beginnen beteren. Pas in november kon ik na het werk nog iets doen: in de tuin prutsen, de was opvouwen, allez zo kleine dingen zo. Een overwinning van mijn stijgende energieniveau.
- Ik heb terug fut om te koken. Dat is er van heel het jaar amper geweest. Zelfs voor het kerstdiner maakte ik zonder panikeren een (weliswaar eenvoudig) voorgerechtje én ik had er plezier aan! Niet dat ik elke avond vrolijk in de keuken sta – het lief gaat u mopperend vertellen dat dat absoluut niet het geval is – maar ik probeer nu op mijn vrije maandag te mealpreppen voor maandagavond, dinsdag en woensdag, donderdag is afhaaldag en vrijdag kookt het lief. In het weekend doen we dat dan samen. Het zorgt alleszins voor een beter evenwicht dat ik hopelijk weet te behouden.
- Ik beëindig de werkweek niet meer met een middenrif dat vast zit waardoor ik in een continue staat van hyperventilatie lijk te leven. Normaal kunnen ademen én zelfs helemaal niet meer letten op je ademhaling: het is werkelijk bevrijdend.
- Mijn vreetbuien zijn weg. Nu ja, misschien niet helemaal, want op dagen dat ik me minder voel (zoals na het derde vaccin toen ik plots doodmoe was) durf ik me nog volsteken omdat eten me tijdelijk beter doet voelen, maar het is lang geleden dat ik nog eens een échte (vr)eetbui had. Ik durf beweren dat ik genezen ben van mijn eetstoornis en mijn relatie met eten eindelijk aan het normaliseren is, maar aan de andere kant denk ik dat het altijd deel van mij zal zijn, en eigenlijk is dat oké.
- Ik kan terug sporten, al is het een beetje: korte wandelingen (ik zit momenteel aan een maximum van 7km), korte workouts één à twee keer per week, waar ik niet drie dagen van moet recupereren zoals voordien. Terug alles opbouwen wat ik het afgelopen jaar aan conditie en spieren ben kwijtgeraakt, het wordt een zware taak voor 2022 maar wel eentje waarnaar ik uitkijk.
- Ik kan terug af en toe leuke dingen doen: op zondag gaan lunchen met een vriendin, bijvoorbeeld, en niet moeten nadenken hoe ik de rest van het weekend daar omheen plan om toch maar niet té moe aan mijn werkweek te moeten beginnen. Een ganse namiddag rondlopen en winkeltjes doen bleek nog wél te zwaar, maar ik voel mijn moeheidsgrens veel beter aan dan vroeger.
- Ik blog weer! Maar dat merkten jullie al 😉
- Mijn avond eindigt niet meer met het avondeten. Ik kan daarna voor tv nog wat kleine dingen doen: onze boekhouding updaten, foto’s bewerken voor de reisblog, een online bestelling doen… Dat ging heel lang niet meer; na het avondeten was het platte rust en verstand op nul voor tv.
Het is niet makkelijk om mensen duidelijk te maken dat ik maar een beperkte hoeveelheid energie heb en heel voorzichtig moet zijn om die te verdelen. Bovendien zijn er dingen die momenteel nog blijven hangen, een paar rode vlaggetjes die uit de grond steken waar ik regelmatig over struikel:
- De oorsuizingen, vooral wanneer ik moe ben.
- Héél moe zijn na een te zware inspanning, dus ik moet heel voorzichtig en met ministapjes opbouwen.
- Nachten met enkele uren slaap door een overvol hoofd, maar dat wijt ik aan de kerststress die dit jaar dankzij corona veel hoger lag (zeker in vergelijking met het vorige, kerstloze jaar) omdat iedereen verwachtte ons te kunnen zien alsof er geen virus meer was, dus hopelijk betert dat nu terug.
- De hyperventilatie die zich op momenten van grotere drukte nog duidelijk laat voelen.
- Niet meer dan één activiteit per weekend mogen plannen, en dan nog.
- Licht slapen en twee-drie keer per nacht wakker worden is niet abnormaal en enorm vermoeiend.
Ik ben blij dat ik mijn rode vlaggetjes door en door heb leren kennen, en ook dat er nu terug meer en meer groene vlaggetjes opduiken. Vanaf 3 januari ga ik 70% aan de slag en moet ik de structuur die ik intussen gewend ben, weer omgooien. Het is een uitdaging waarvoor ik klaar ben.
En hoe is het met jullie rode vlaggetjes?
Zo te lezen heb je een hele weg afgelegd. Fijn te lezen dat het stapje per stapje beter gaat.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is duidelijk een pittig jaar voor je geweest. Heel goed nieuws dat je die groene vlagjes weer ziet opduiken, ik hoop dat ze alleen maar in aantal mogen toenemen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wil geen rode meer zien! 🙂 Maar bon, die gaan altijd opduiken en dat is goed, want het zijn duidelijke waarschuwingssignalen.
LikeGeliked door 1 persoon
Je komt van ver en het gaat de goede kant op. Focus daar maar op.
Fijne jaarwisseling!
LikeGeliked door 1 persoon
Op zich allemaal niet abnormaal he, na zo’n jaar, dat je moest vertragen. Maar het klinkt alsof het heeft geholpen. Hopelijk kan het zo door blijven gaan!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ik dénk het wel (ik blijf voorzichtig :p), alleszins, als ik sneller weer voltijds was gaan werken dan had ik er binnenkort alwéér onderdoor gezeten en dat wil ik dus voorkomen, door te zoeken waar nu het goede evenwicht ligt voor mij…
LikeLike
Het is een lange weg, maar het lijkt me belangrijk daar ook echt de tijd voor te nemen want als je te snel gaat, gaat het misschien opnieuw verkeerd. Rustig aan, dan breekt het lijntje niet is natuurlijk niet voor niets zo waar.
Hoop dat 2022 een goed jaar voor je/jullie wordt.
LikeGeliked door 1 persoon
Daar heb ik inderdaad af en toe wel bang voor, want ja de ziekenkas wil natuurlijk dat ik zo snel mogelijk weer van hun lijst af kan, maar ik heb dit keer al op mijn strepen gestaan en geluisterd naar wat ik zelf wil, niet van wat de dokter vindt dat ik moet doen… we zullen zien hoe dat nog loopt.
Voor jou alvast ook een goed 2022 gewenst!
LikeLike
Lieve Leen, ik zou hele stukken van jouw blog vandaag een jaar geleden zelf geschreven kunnen hebben. Goed om te lezen dat je op de goede weg bent. Neem de tijd, want je kan maar een keer rustig aan terugkeren naar je werk. Kleine stapjes mag! Sterkte, succes en alle goeds voor een beter 2022! Niekje xx
LikeGeliked door 1 persoon
Dankjewel en voor jou ook het allerbeste in het nieuwe jaar!
LikeLike
Mooi om te lezen hoe je geleerd hebt je ruimte op te eisen omdat jouw grenzen kent.
7 km wandelen is al mooi toch, doe er zelf maar zes… en ik deed ze vorig jaar lopend, nu wandelend.
Ik wens je veel succes met de opbouw van jouw kracht.
LikeGeliked door 1 persoon
O ik weet nog hoe frustrerend ik dat vond, toen ik een paar jaar geleden moest stoppen met lopen en dan op mijn kleine wandelingetjes plots overal joggers zag 😀
Inderdaad, kleine stapjes. Bedankt voor je reactie!
LikeLike
Veel succes Leen!!! Prettig eindejaar x
LikeGeliked door 1 persoon
Voor jou ook he! 🙂
LikeLike
Zo te lezen gaat het echt beter… zo fijn voor je!
Fijn 2022 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Het mocht wel eens gaan komen na jaren aanmodderen…. 🙂 🙂 Voor jou ook alvast mijn beste wensen!
LikeLike
Zo blij voor je dat het een stuk beter met je gaat. Bouw traagskes verder op, maar niet te snel hé!
LikeGeliked door 1 persoon
Wel de feestdagen hebben intussen een serieuze hap uit de opgebouwde energie genomen. Eigenlijk kan ik nu een extra week vakantie gebruiken. Eerst nog naar het laatste familiefeest…
LikeLike
Je bent goed bezig, Leen! 🙂 Ik krijg alleszins wel een fijn, warm gevoel van deze post. Ik ben blij te lezen dat je al die schijnbaar kleine dingen terug kan doen en er plezier in vindt.
Hopelijk kan je genoeg recupereren van deze periode ook want het is geen evidente tijd he als je moet letten op je energieniveau …
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb er al een post over geschreven, dat zegt genoeg over de intensiteit van de voorbije week zeker? 😀
Nog niet zeker of ik hem ga posten want momenteel lijkt het te hard een klaagzang, terwijl ik ook wel heb genoten van het samenzijn met andere mensen.
LikeLike
Binnenkort komt er ook weer wat extra energie bij van de zon & in den hof te ploeteren, dus dat komt helemaal goed! Maak van 2022 een mooi, evenwichtig jaar!
LikeLike
Amai daar kijk ik naar uit! Ik wens jou hetzelfde toe 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Beste wensen voor het nieuwe jaar 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Hopelijk is je werkdag goed meegevallen? Beste wensen voor het nieuwe jaar!
LikeLike
’t Is (pas) morgen van dat! Aiaiaiai 🙂
LikeLike
Ik heb nog aan jou gedacht. Hopelijk gaat het?
LikeLike
Laat ons zeggen dat ik blij was dat het weekend was. Ik zit een beetje in survivalmodus nu, Gelukkig heb ik nog wat verlofdagen van vorig jaar die op moeten.
LikeGeliked door 1 persoon
Zo blij om te lezen dat het terug beter met je gaat en dat er langzaamaan ook groene vlagjes opduiken. Ik wens je een fantastisch jaar toe. X
LikeGeliked door 1 persoon
Voor jou dubbel & dik hetzelfde!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik heb nog nooit een reactie achter gelaten maar ben wel al geruime tijd een stille lezer. Ik wou even benoemen dat je goed bezig bent, stap per stap. Voor mij persoonlijk voelt het enorm leuk en geruststellend om de woorden hyperventilatie te lezen. Ik voel me soms zo alleen met die problematiek.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik had er nog nooit van gehoord (toch niet de chronische vorm) voor het mij overkwam. Ik ken ook niemand anders die dat heeft, en ik heb er intussen al zeker vijf jaar aan en af last van, waardoor ik niet denk dat ik er ooit helemaal vanaf zal raken. Gelukkig zijn er een paar dingen die ik kan doen om het efkes te kalmeren, al zijn er momenten geweest dat ook dat niet hielp en de paniek het overnam.
Merci voor je reactie; het is altijd bizar geruststellend om te weten dat je niet de enige bent…
LikeLike
Ik heb ook af en toe hyperventilatie aanvallen – vooral ná een stresserende dag of periode, waarschijnlijk van de hele tijd letterlijk “opgedraaid” te zijn. Ik weet wel wat ik dan moet doen om er uit te geraken, maar hoe ben jij er van af geraakt? Hoe zorg je dat je middenrif niet opgespannen is? Is dat “gewoon” door er extra aandacht aan te besteden?
LikeGeliked door 1 persoon
Soms helpt het om ademhalingsoefeningen te doen (die leerde ik bij een kinesist), maar even vaak maakt het dan net erger. Het enige wat echt helpt, is afleiding zoeken en dat doe ik met lezen. De wereld om me heen afsluiten en in een verhaal duiken. Een uur later ben ik dan gekalmeerd en is mijn middenrif wat toegeeflijker. Evengoed kan het een uur later alweer om zeep zijn… Dus het echt zomaar doen verdwijnen, nee geen idee hoe ik dat moet doen (behalve door uit de buurt te blijven van grote stressoren).
LikeLike
Het is allemaal niet evident. Maar heel blij om je er weer 70% bij te hebben. En hoera voor de teruggevonden leesflow!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben nogal aan ’t gáán, al twee boeken uit deze week…
LikeLike
Ik zal 2021 koesteren als het enige jaar dat ik meer boeken heb gelezen dan jou.
LikeGeliked door 1 persoon
Allez, toch iemand die er iets aan heeft gehad dan 😀
LikeLike
Ik denk niet dat je opgaf…je hebt gewoon geleerd dat je soms efficiënter moet rebooten. Een ipad opladen terwijl je blijft kijken, dat gaat niet echt leer ik mijn kinderen…dan moet je die even uitzetten.
Jouw batterijen moesten ook opgeladen worden maar door dat te doen met af en toe een pauzeke maar in feite blijf je bezig, dat is niet zo efficiënt. Dus je hebt niet opgegeven, je hebt je herstel gewoon efficiënter gemaakt door die pauzeknop in te duwen.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuke metafoor… Ik zie het helder voor me. Ga sebiet in de zetel liggen se, en me denkbeeldig in het stopcontact steken voor de rest van de dag!
LikeLike
Eén van de dingen die ik heb onthouden is dat herstel altijd een grillige lijn is. Het einddoel is wel naar boven, maar onderweg zijn er véél schommelingen.
Veel van de dingen die je schrijft herken ik wel: niet naar muziek kunnen luisteren, lezen dat niet lukt, … Gelukkig zijn dat dingen die uiteindelijk wel weer goed komen, maar als je er middenin zit, lijkt het niet altijd zo hé.
De tip voor de rode vlaggetjes heb ik ook meegenomen, en ik ken ondertussen ook wel de signalen.
Ik duim mee dat je een goed nieuw evenwicht vindt met je 70%, en ik wens je het allerbeste toe in 2022!
LikeGeliked door 1 persoon
Merci Sofie!☺️ Voor jou dubbel & dik hetzelfde gewenst uiteraard!
LikeLike
Dankjewel!
LikeGeliked door 1 persoon