Over mijn maandag

Toen ik zo’n vijf jaar geleden voor het eerst in aanraking kwam met de gevolgen van langdurige stress en door mijn eerste ‘bijna-burn-out’ – zoals ik deze episodes ging noemen omdat ik nooit zo diep ben gezakt dat ik volledig blokkeerde of één van die andere zware symptomen had die bij een ‘echte’ burn-out horen – een maand thuis zat, had dat minstens twee positieve gevolgen op mijn leven: we namen een poetshulp en ik ging minder werken.

Eerst 95%, omdat ik dan één vrije dag per maand had. Dat bleek toch redelijk belachelijk dus zakte ik algauw naar 90%, met één vrije dag om de twee weken. Dat werd maandag, omdat dat de dag met de minste verwachtingen is.
Nam ik bijvoorbeeld een vrijdag, dan zou ik het gevoel hebben dat ik me al moest voorbereiden op het weekend door alvast de was en boodschappen te doen en van die andere lastige weekendtaakjes, “dan zijt ge daar al vanaf”, waardoor ik aan die dag feitelijk niets voor mezelf zou hebben.
Een dag middenin de week was dan ook weer zo vreemd, want voor ge het weet zit ge al terug achter uw bureau de dag nadien.

Nee, maandag was de ideale dag: de verlenging van het weekend, het rustig uitbollen naar de nieuwe werkweek, niemand die me kon verplichten tot het huishouden, sociale dingen of eender wat. Maandag was mijn dag.

Dit jaar heb ik amper één maandag gewerkt omdat ik, wel ja, gewoon weinig heb gewerkt in het algemeen. Mijn huidige doel is opbouwen tot ik 80% kan werken en daar blijven, met die ouwe trouwe maandag als mijn wekelijkse vrije dag. (Al heb ik schrik dat ik nooit meer in staat zal zijn om werkdagen van acht uur te maken, maar goed, dat zien we wel als het zover is.)
Zo ziet mijn perfecte vrije maandag en in het verlengde eender welke vrije dag eruit:

 • rustig opstaan (liefst nadat ik uit mezelf ben wakker geworden en niet door een vieze wekker) en mijn ochtendritueel uitvoeren
 • ontbijten met mijn favoriet ontbijt van het moment en intussen blogjes lezen (en wie weet er zelf ook schrijven)
 • iets actiefs doen (tegen dan is het vaak al 11u): een klein fietstochtje, een wandeling, familie bezoeken, in de tuin prutsen – even buiten komen alleszins
 • een ruime siësta nemen om iets te eten, te gaan liggen met een boek en eventueel een dutje te doen
 • opnieuw iets actiefs, zie het lijstje hierboven
 • iets van de gouden lijst dat me kan ontspannen: lezen, een fotoalbum maken, haken, kleuren, puzzelen,…
 • eten maken

Wat ik de laatste jaren echter heb gemerkt, is dat ik mijn maandag steeds vaker ging gebruiken om te recupereren van het weekend, als buffer tussen een druk weekend en de daaropvolgende drukke werkweek. Het werd een dag om rond te hangen, te vreten en er eventueel wat energie uit te persen door in de tuin te werken in het beste geval. Mijn regel om geen sociale afspraken te boeken op zondag verdween als sneeuw voor de zon want “maandag ben ik toch vrij”. En zo werd maandag mijn nieuwe zondag en werden mijn weekends nóg drukker dan voorheen.

Het is iets wat ik pas onlangs heb beseft, nu ik mijn vrije tijd strenger ben gaan bewaken. Eén activiteit per weekend is perfect. En dan kan mijn maandag effectief heel chill verlopen.

Goeie voornemens!

Hoe ziet jouw favoriete dag eruit?

19 gedachtes over “Over mijn maandag

 1. Ik werk momenteel niet op dinsdag en oké, dat was wennen in het begin maar dat is wel echt een vrije dag en die doet deugd na de lange, drukke maandag.
  Op mijn vrije dag sta ik ook graag rustig op, lees en beantwoord ik mijn mails tijdens het ontbijt, afhankelijk van hoe laat het dan is ga ik nog even breien of al direct gaan wandelen, genoeg tijd nemen om te lunchen, een middagdutje doen en dan nog wat creatief bezig zijn en mijn katten knuffelen totdat het tijd is voor het avondeten, na het avondeten nog een korte wandeling om mijn gedachten te verzetten, Thuis kijken, in bad gaan en slapen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ja, je moet echt wennen aan een vrije dag. Ik ben elke vrijdag thuis, da’s nog maar een dik jaar, daarvoor had ik 2 halve dagen per week. Maar een volledige dag thuis, dat is toch nog iets anders. Op vrijdagmorgen sta ik om 8u op, ik lees de krant en blogs tijdens het ontbijt en daarna doe ik de weekboodschappen, en als ik zin heb (en dat is maar zelden, haha) strijk ik wat. Soms maak ik eten klaar dat wat meer tijd nodig heeft, vind ik ontspannend. Zo kan ik op zaterdag doen wat ik graag doe, en meestal is dat gewoon niets. De strijk waar ik geen zin in had besteed ik uit. Poetsen doen we als het nodig is. In de zomer werk ik in het weekend veel in de tuin, maar echt werken vind ik dat niet, is wel arbeidsintensief maar het maakt mijn hoofd leeg. Die extra vrije dag maakt dat mogelijk. Zo blij dat ik op zaterdag de boodschappenrush niet moet doen, want dat neemt best veel tijd in.

  Like

 3. Zoals je weet ben ik regelmatig eens thuis in de week door mijn flexibele werkuren. Maar mijn vrije dag wordt uiteraard voor een stuk bepaald door de kinderen en hun schooluren. Daartussen doe ik de ene keer veel en de andere keer weinig. Maar ik ben er altijd de baas over.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het afgelopen jaar werkte ik maar 3 dagen per week. Ik merkte dat dat voor mij een veel beter evenwicht gaf in de week, maar financieel was het krap. Daarom werk ik nu weer 4 dagen. Maar het was wel heel fijn omdat we net in een jaar zaten met veel veranderingen: Otis die eerst nog een tijd naar de crèche ging en daarna halve dagen naar school ging. Heel fijn dat ik dat zelf mee heb kunnen opvangen.

  Ik ben nu thuis op vrijdag en dat is inderdaad een regeldag. Maar die maakt wel dat ik in het weekend meer tijd heb voor mezelf en mijn gezin en dat ik geen boodschappen moet doen in de drukte. Als ik het tenminste goed aanpak en de juiste prioriteiten kies. En als ik goed plan. Jimmy brak begin september zijn enkel en daar heb ik wel veel van geleerd want dan merk je kei-hard dat je aan het people-pleasen bent en je zo je eigen ruiten ingooit, dat zelfzorg als eerste van je prioriteitenlijst verdwijnt (in mijn geval geen intermittent fasting, niet meer gaan lopen en op mijn smartphone scrollen ipv een goed boek te lezen). Ik heb ook een paar heel boeiende podcasts gehoord de laatste tijd over kwartaalplannen en zo. Iets waar ik ook echt mee aan de slag wil. Binnenkort komt er ook een poetshulp waardoor ik wat extra tijd krijg voor extraatjes en wat beter de baas kan zijn over mijn eigen tijd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat klinkt alsof je het goed voor elkaar hebt! Benieuwd naar die kwartaalplannen wel. (Alles over plannen interesseert me!) Boodschappen doen wij vrijdagavond (of collect&go), dan zijn we daar ook vanaf, en o jaaa een poetshulp heeft ’s weekends ook héél veel druk van de ketel gehaald! Vroeger waren we elk weekend wel een paar uur in de weer met kuisen en opruimen, bah!

   Like

 5. Mijn vrije dag wordt grotendeels ingevuld door mijn dochter, maar sinds vorig jaar gun ik mezelf elke maand een échte vrije dag en gaat ze de woensdagnamiddag naar de opvang. Ik heb er tot nu toe maar weinig echt van kunnen genieten omdat het vooral bekomen/inhalen is, maar je woorden inspireren me voor de toekomst.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb voor de vrijdag gekozen als mijn vrije dag en het is de bedoeling die ook echt te reserveren voor leuke dingen en voor tijd voor mezelf, om op adem te komen. Of dat zal lukken, dat valt nog te bezien ;-). Net als jij probeer ik maar 1 sociale activiteit per weekend in te plannen en ik ga dat ook zo houden, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb gekozen voor wat meer tijd aan het eind van de dag door kortere dagen te werken. Ik start om 07.30 uur en ben om 15.00 uur klaar. Een aantal keren per jaar (gem. 2x per maand) moet ik langer werken omdat er iets is waar ik bij nodig ben. Die uren compenseer ik dan op een andere dag zodat ik dan een hele middag vrij ben. Sinds ik dit doe heb ik veel meer plezier in mijn werk en meer energie om het te doen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wel ik ben heel erg aan het twijfelen. Al kan ik mijn vrije maandag echt niet meer missen, 8u werken op een dag ligt me niet meer… Dus nog een moeilijke oefening om te maken binnenkort.

   Like

 8. Mijn vrije dag is op woensdag, bewust zo gekozen omdat Juliette dan maar een halve dag (lees: 3 uur) naar school gaat. Sinds mijn heropstart in september heb ik haar naar de buitenschoolse opvang laten gaan op woensdagmiddag, maar binnenkort is ze weer thuis. Ik moet écht mijn best doen om die korte woensdagvoormiddag dingen voor mezelf te doen, want vaak gaat die tijd naar huishouden en zo.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben al een jaar aan het twijfelen om ook over te schakelen op maandag. Om exact de redenen die je opnoemt. Maar ik ga ook exact dezelfde fout maken als jij vrees ik 🙂
  Ik durf het voorlopig nog niet aan, want ik ben echt bang dat ik het niet aankan om 4 opeenvolgende dagen te werken. Mijn vrije dag is nu op woensdag (niet zelf gekozen), en als ik zie hoe kapot ik vaak ben op die dag, na ocharme 2 dagen werken (en een weekend dat het extraverte lief niet zelden drukker maakt dan ik kan hebben), pfff…
  Anderzijds brengen 3 dagen na mekaar misschien net de rust die nodig is, in plaats van die ene dag halverwege waarop ik dan toch al bezig ben met de volgende werkdag. Keuzes, keuzes!! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik heb ook een verplaatsing van dag overwogen, maar dan omgekeerd van wat jij zegt, naar woensdag bijvoorbeeld, omdat dat écht een dag voor mezelf is en geen verlengde van het weekend, maar ja één dag is ook maar één dag, is dat voldoende om rust te krijgen, aaaah… Wie zal het zeggen 🙂 🙂

   Like

 10. Ik ben ook het liefst een maandag thuis, ik vind dat een mooi verlengde van het weekend. Bij ons is het al jaren 1 activiteit per weekend, nu met corona moeten we veel inhalen en zijn onze weekends vol gepland, dat was efkes wennen, maar dat gaat ook voorbij.

  Geliked door 1 persoon

 11. ik werk voltijds en mijn ideaal weekend is dus er een zonder activiteiten. (ik gewoon thuis met gezin dus …in de zetel hangen en eens gaan wandelen). Ik probeer dat te forceren door 1 op de 2 weekends naar oostkantons te trekken en als je dan uitnodigingen krijgt “ah nee, we zitten in de Ardennen”. Uiteraard lukt dat niet en uiteraard vind ik af en toe een andere verplichting ook wel leuk.

  maar een weekend zonder plannen is dus het tofste

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s