Over hoe het nu gaat

Begin juli schreef ik over mijn zelfzorgplan en hoe er dringend iets moest gaan veranderen. Een kleine twee weken later moest ik de handdoek in de ring gooien; de effecten van het tweede vaccin wisten me eronder te krijgen en dat in combinatie met de constante vermoeidheid heeft me naar de huisarts doen stappen.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat mijn leven enkel uit werken bestaat, en dat ik daarbuiten voor niks anders meer fut of energie heb?

De dokter schreef me uiteindelijk drie weken thuis. Het was goed om even op de rem te kunnen gaan staan, en de tijd te hebben om wat dingen in huis en in mijn hoofd opgeruimd te krijgen, of dan toch deels, maar in week drie kreeg ik stress van het thuis zitten. Hoe moest dit verder, als ik al niet kon ontspannen en mijn hoofd overvol bleef terwijl ik gewoon thuis was?

Daarna mocht ik gelukkig weer aan het werk, want enkel daar heb ik een duidelijke todolijst en structuur en dat is mijn grote houvast.
Ik werk intussen nog steeds 60% (6u per dag, 4 dagen per week) hoewel ik optimistisch was dat ik tegen september wel weer 70% zou werken en dan op 1 oktober officieel aan 80% aan de slag zou kunnen gaan (mijn beoogde doel). Dat loopt dus wel even anders, maar ik ben vastbesloten mijn eigen ritme te volgen en momenteel zie ik meer werken echt niet zitten, want mijn energiepeil is nog bijlange niet gestegen. Die ene dag dat ik vorige week 8u moest werken, of de week voordien een halve dag op kantoor heb lopen opruimen en doen, hebben het me er flink ingepeperd dat het nog te vroeg is om meer te willen.

Intussen heb ik al een paar maanden niet meer regelmatig gesport, wordt er ondanks goeie voornemens nog zelden geblogd (zoals jullie misschien gemerkt hebben) en weet ik eigenlijk niet goed hoe ik hier zelf moet uitraken. Het tijd geven, I guess. Ik ben intussen in therapie bij (weeral) een andere psycholoog, maar als ik dit schrijf heb ik nog maar net twee gesprekken achter de rug, het kennismakingsgesprek niet meegeteld. Ik kan natuurlijk geen mirakels verwachten van haar; ik ben degene die het werk moet doen of mezelf de rust moet gunnen.

Koken gebeurde nog zo zelden dat het lief zelf voorstelde om terug een abonnement te nemen op een maaltijdbox zodat hij dan toch in het weekend drie keer kan koken. (Ook al kookt hij niet graag, hij is heel goed in het volgen van een recept.) En wat een opluchting is dat!
We gaan dan nog één keer frietjes afhalen, één keer kook ik met allerlei groenten uit de tuin en de overige twee maaltijden los ik op met diepvriesgerechten die ik eerder in grotere hoeveelheden heb gemaakt.

Ik probeer me namelijk te houden aan “drie dingen per dag doen” waaronder alles valt dat enige fysieke of hoofdelijke inspanning omvat (zoals boodschappen bestellen, rekeningen betalen en andere administratieve dingen, een wandeling maken, in de tuin prutsen) en dat gaat vrij goed, maar als koken daar één ding van moet zijn, rest er mij weinig vrije tijd want werken telt nog vaak voor twee dingen.
Zonder het koken wordt er al eens opgeruimd of een middagwandelingetje gemaakt zonder dat de fut er compleet uit is; er is alleszins ademruimte voor leuke dingen doorheen de werkweek en dat had ik in juni en juli totaal niet. De weekends zijn nog steeds vreselijk relaxed, want onze vrienden lijken zich volop aan het onderdompelen in hun eigen, veelal kersverse gezinnetjes – of alleszins kregen we deze zomer geen enkele uitnodiging, wat ook weer zorgt voor extra ademruimte en al eens voor spontane afspraakjes, waar ik veel meer van kan genieten dan van dingen die al weken zo niet maanden vooraf vastliggen.

Onze vakantie zit er nog aan te komen, ik heb er grote verwachtingen van want het is de ultieme anti-fomotest voor mij gezien mijn hoofddoel ontspannen is en niet wandelen of rondrijden. Maar dat vertelde ik al in een vorige post.

Vinden jullie voldoende ontspanning nu het leven weer drukker wordt?

18 gedachtes over “Over hoe het nu gaat

 1. Ik vind wel voldoende ontspanning maar moet wel duidelijk weer mijn grenzen gaan bewaken en aangeven. Misschien een rare vraag hoor maar doe jij je werk echt graag? Ik herken wel wat je schrijft maar dat mijn leven alleen maar uit werken bestond, was voor mij wel een teken dat ik het niet meer graag deed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat is het ‘m he, ik doe mijn werk graag, maar blijkbaar niet à 36u per week 😬 Ik moet precies een nieuwe balans vinden na het voorbije jaar, maar dan in mijn hele leven, niet enkel tussen privé en werk…

   Like

  1. Medicatie daar heeft mijn huisarts het nog niet over gehad. B12 neem ik sowieso wel regelmatig (maar da’s nog iets anders dan gewoon B zeker?). Alleszins waren mijn laatste bloedwaarden, enkele maanden geleden, helemaal in orde…

   Like

 2. Hier zijn maaltijdboxen ook echt een lifesaver. Geen energie nodig om te bedenken wat ik moet maken, niet zoeken in de supermarkt en voor je uitgeschreven hoe lang iets duurt en in welke volgorde het moet.
  En het klopt wat je zegt, de enige oplossing is het tijd geven. Net dat maakt het soms zo moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat akelig allemaal….hoop dat er gauw betere tijden aanbreken en dat je voldoende ontspanning zult vinden in jullie vakantie. Je vraagt of wij genoeg ontspanning hebben….ja, ik heb daar een goede balans in weten te vinden. Erg belangrijk! Het ga je goed!

  Geliked door 1 persoon

 4. Tijd geven lijkt me idd de enige juiste oplossing, maar dat is zo een verdomd moeilijke he. Ik merk zelf nu ik op het werk nieuwe verantwoordelijkheden heb gekregen en we terug allemaal wat meer naar de werkvloer moeten gaan dat het worstelen is om mijn hoofd boven water te houden en te zorgen voor voldoende ontspanning. Dat mijn perfectionisme terug enorm de kop op steekt helpt daar natuurlijk niet bij. En dus probeer ik daar samen met mijn psycholoog en coach aan te werken. Maar ook dat vraagt tijd … en laat ik nu niet meteen de meest geduldige persoon te zijn die er rondloopt …

  Geliked door 1 persoon

 5. Het is allemaal niet simpel he. Ik heb ook soms het gevoel dat ik mijn weekends vrij moet houden om van de werkweek te kunnen bekomen. Balen zeg. Goed dat je bij een psycholoog gaat, dat kan alleen maar helpen. En luisteren naar je lichaam natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 6. Na mijn burn-out en reintegratietraject van bijna een jaar heb ik besloten dat 5 dagen van 8 uur niet meer voor mij is. Wil tijd voor andere dingen en daarom heb ik de knoop doorgehakt: ik werk nu 5 dagen van 7 uur. Ik begin om 07.30 en eindig mijn werkdag om 15.00 uur. Daarna ga ik naar de sportschool en heb ik daarna nog tijd voor een boek, de krant, koken, kletsen, whatever… Bevalt me prima! En doe mijn werk daardoor met meer plezier en meer energie!

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik ben stiekem blij dat het drukker wordt in de zin van dat we terug meer naar het werk mogen gaan en dat ik wat meer onder de mensen kom. Ontspanning hebben we genoeg, ik maak daar graag tijd voor vrij en dat lukt prima.

  Geliked door 1 persoon

 8. ik hoop dat je de broodnodige rust wat vindt /gevonden hebt in je vakantie. Fomo, ik kan het je aanraden. Mijn laatste vakanties zijn ook allemaal “ik zet mijn op mijn gat met een boek en doe voor de rest niet tot we ’s avonds ergens lekker kunnen gaan eten”. Ik kan het je aanraden. Dingen bezoeken is zo overrated.

  Het klinkt echt alsof je nog heel veel rust nodig hebt. Bouw je werk niet te snel op, die tijd komt nog wel.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jamaar ik bezoek graag kerken 😅 en ok ook een terrasje tussendoor. En paleizen met tegeltjes en mooie binnentuinen. En dan nog een terrasje, kom.
   Maar nee ik snap uw punt. Onze laatste vakantie was inderdaad alvast véél rustiger en dat deed deugd!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s