Goeie voornemens 2020: een terugblik

Ik maakte voor 2020 een lijst met goeie voornemens of eerder dingen waaraan ik wilde werken. Het thema: mezelf. Natuurlijk wist ik niet dat er nog enkele uitdagingen op mijn pad zouden komen! Ondanks alles was er veel tijd om aan mezelf te werken, dat dan weer wel. Dus toch benieuwd wat ervan terechtgekomen is – op het moment dat ik dit typ, weet ik zelfs niet meer wat er ook alweer allemaal op de lijst stond.

Cijfertjes

 • 500km wandelen: 500/500
 • 1200km fietsen: 1870/1200
 • 52 boeken lezen: 26/52
 • 52x in mijn dagboek schrijven: x/52

Dit zijn wat ik noem mijn standaardcijfertjes, die eigenlijk geen doel meer zijn omdat ik ze sowieso (in normale omstandigheden) zonder problemen haal. Ik hou ze bij omdat ik fan ben van grafiekjes 🙂

Ik behaalde op het nippertje 500 wandelkilometers, want onze grote vakantie en enkele wandelweekends werden genadeloos uit de agenda geschrapt en minstens de helft van onze wandelkilometers wordt doorgaans op locatie gedaan. Dankzij vele kleine wandelingetjes in de buurt en bijna wekelijks een iets grotere wandeling in de bossen rond Leuven is het dan toch gelukt.

In januari kreeg ik een nieuwe fiets en doordat we naar ietsje verder van mijn werk verhuisden, werd die maand met 220km mijn beste fietsmaand ooit! Vanaf maart, toen ik eerst al thuis zat wegens mijn grenzen bereikt en daarna dankzij corona, ging ik regelmatig op pad met mijn stalen ros langs de fietsknooppunten. Die plezierritjes waren goed voor zo’n 650km. En weet je wat… Zelfs mijn woonwerkverkeer raakte makkelijk aan 1200km! Ik ging namelijk nog minstens één keer per week langs kantoor voor de plantjes en de post, en ik rekende andere niet-plezierritjes erbij zoals bezoekjes aan het ziekenhuis of naar mijn zus rijden om de kat eten te geven. (Ritjes onder de 10 minuten werden trouwens niet meegeteld.) Moeiteloos, dus, en dat dankzij mijn snelle nieuwe ros!

Er werden slechts 26 boeken gelezen; mijn hoofd was dikwijls te vol en te moe om meer te kunnen opnemen. Dat is niet erg; het typeert het rare jaar dat 2020 was dat frisse buitenlucht en bewegen harder nodig was dan ooit.

Ik schreef 163 keer in mijn dagboek, dat mijn mijn steun en toeverlaat is geworden en vaak onderdeel uitmaakt van mijn ochtendritueel.

Groene voornemens

CO2 compenseren 
Gezien we verder nergens naartoe zijn geweest, heb ik enkel mijn vliegreisje naar Valencia gecompenseerd met 82m² aan bomen via Treelogical

Enkel tweedehands of fair wear kledij kopen
Ik was écht van plan om vaste klant te worden bij de (weinige) tweedehandswinkels die Leuven telt, maar corona hield me tegen. Dit is niet het moment om rustig door kledingrekken te snuisteren; ik krijg daar stress van en zou constant met mijn potje handgel rondlopen. Dus werd er veel online gekocht en van merken die ik kende en waarvan ik wist dat er dingen zouden passen. Ik kocht enkel dingen die ik nodig had en heb effectief alles veel gedragen, maar ik heb zo’n vermoeden dat ik dit puntje best wat concreter maak naar 2021 toe om het te doen slagen. (En vooral: eens een jaar geen kilootjes bijkomen zodat ik niet wéér moet upgraden naar een grotere maat.)

Mijn uitgaves aan spullen verminderen
Dat is helaas minder goed gelukt, maar daar kom ik onderaan deze post op terug.

Zero waste
Mijn plan was om één keer om de twee maanden mijn voorraadje droogvoeding te gaan inslaan bij de verpakkingsvrije winkel van Leuven. Ik ben er vorig jaar één keer geweest, maar de ruimte is klein en mensen hielden zich niet aan de afstandsregels waardoor het bij die ene keer is gebleven. Gelukkig zijn er ook webshops met een mooi zero waste aanbod en ben ik best trots op mijn minimalistische badkamer! Zo ben ik intussen gewend aan mijn roestvrijstalen scheermesje en maakte ik de deodorant van WEcotip.

Het hoofd bezighouden

26 podcasts beluisteren
Ik ontdekte de podcast van BOOST! (dat over mentale gezondheid gaat en eten en diëten of beter, anti-diëten en een positief zelfbeeld) en luisterde ook nog heel wat afleveringen van Elke dag vakantie (de podcast van Eva Daeleman en haar man Stijn over werken dat niet aanvoelt als werken en bijvoorbeeld ook over specifieke topics zoals plantaardig eten). Mijn ideale podcastluistermoment is in bad, en daar vindt ge mij zeker ’s winters twee keer per week. Heerlijk gewoon.

6 zelfhulpboeken lezen
Ha, ik had al geen fut om een chicklit te lezen, laat staan een boek om iets bij te leren.

6 historische boeken lezen over verschillende onderwerpen
Idem.

24 boeken uit mijn kast lezen
Ik las er vijf van de vooropgestelde lijst plus nog heel wat andere dankzij het feit dat ik dankzij corona niet meer naar de bib durf (want hoeveel menselijke resten blijven er niet tussen de bladen van een boek hangen?). 

Concrete acties

Een tattoo laten zetten
Work in progress, en nu voor echt, want in 2021 heb ik een afspraak!

Een notitieboekje om alle mooie zinnen uit boeken te noteren. 
Niet gebeurd, want ik ben te lui om zinnen over te schrijven. Wel ben ik begonnen met ze te fluoriceren en dan hier en daar eentje op te nemen in een review.

Elke maand één artiest uitkiezen op Spotify en daarvan enkele afspeellijsten of albums beluisteren.
Een geniaal plan, want ik luister niet meer zo veel naar muziek, en als ik dan luister weet ik tenminste waar te beginnen. Alleen heb ik in 2020 Spotify amper aangeraakt omdat ik zo al moeite genoeg had om me op iets te concentreren, laat staan dat daar dan nog muziek bij moest komen. 

Zes kookboeken reviewen.
Ah hahahahaha. Ieder jaar opnieuw neem ik me voor vaker mijn kookboeken te gaan gebruiken, en ieder jaar opnieuw faalt het. Maar! Nu heb ik Notion, en Notion gaat onder andere mijn receptjesdatabase worden. Wacht maar af.
In de lente had ik één of andere energieboost (te verklaren door een rondwarend virus dat me ertoe aanzette om, toch voor een tijdje, megagezond te willen eten) en maakte ik vanalles klaar uit BOSH!, dat ik vervolgens uitriep tot mijn favoriet Aziatische-keuken-kookboek.

Minstens 2 musea/tentoonstellingen bezoeken.
Ondanks corona heb ik er zelfs 3 bezocht: 

Minstens 7 dates met het lief.
Ik ben diep moeten gaan graven maar:

 1. Januari: uit eten bij Eed voor zijn verjaardag.
 2. April/mei: afhaaldiner van Restaurant Arenberg
 3. April/mei: afhaaldiner van Zarza
 4. Juni: gaan eten voor mijn verjaardag bij Eed (we gingen uit eten zodra dat weer mocht met het idee: in september, als mijn verjaardag echt is, mogen we misschien weer niet meer buiten)
 5. September: gaan lunchen voor mijn verjaardag bij Eed
 6. Kerstavond onder ons tweetjes met een afhaaldiner van Zarza.

Daarnaast dronken we afgelopen lente ook iedere vrijdagavond een aperitiefje op ons terras en aten we regelmatig samen buiten, bijvoorbeeld gourmet, da’s ook een beetje feest/een date he! En na de zomer werd het een gewoonte om vrijdagavond samen in de zetel pizza (of iets anders makkelijks) te eten en tv te kijken. Ik hoop dat we dit jaar toch iets vaker kunnen buiten komen, ons mooi kunnen opkleden, want dat is toch nog altijd iets anders dan zelf de afwas en de opkuis te moeten doen.

25% minder uitgeven aan kledij, schoenen en accessoires.
Ondanks het feit dat ik van de zomer toch weer een heel aantal nieuwe stukken hebben moeten kopen in een maat groter dan het jaar voordien, deed ik die aankopen zeer bewust en kocht ik enkel datgene waarvan ik zeker was dat ik het (vaak!) zou dragen. Het werd een echte shortjeszomer en dat vond ik heerlijk!

Om eens concrete cijfers te kunnen plakken op mijn koopgedrag, dook ik in YNAB. En dat was even slikken! Dit zijn de cijfers van mijn persoonlijk budget:

 • Ik gaf in 2020 10,53% meer uit dan in 2019.
 • In 2020 ging er van mijn totale budget 22,72% naar zelfontwikkeling (webinars, yoga, workshops) tegenover zo’n 15% in 2019. 
 • Een opvallende uitgavepost in 2020 zijn boeken: ik spendeerde in 2020 2.223% meer aan boeken omdat ik in 2019 geen boeken kocht en in 2020 wél een aantal. Oeps.
 • In 2020 werd er 43,90% minder uitgegeven aan uitstapjes zonder het lief, thanks to corona natuurlijk, terwijl dat in 2019 nog mijn grootste uitgavepost was.
 • De grootste uitgavepost in 2020 is, ondanks het voornemen dus, de post “kledij, accessoires en schoenen” met 40,53% van mijn geld dat daarnaartoe is gegaan. Tegenover 24,13% in 2019. Auch! 

Wel een pijnlijke analyse, dit, want ik had het gevoel dat ik veel minder geld had uitgegeven dan het jaar voordien! Als we hadden buiten gemogen, had ik wellicht nog veel meer geld uitgegeven aan bv tripjes of eten op het werk… maar dan misschien minder aan webinars en workshops, wie weet.

Uit nieuwsgierigheid ging ik even kijken naar andere door corona beïnvloedbare cijfertjes:

 • We gaven slechts 24,41% minder uit aan op restaurant gaan, een bedrag dat overeenkomt met 1-2 restaurantbezoekjes. We gaan eigenlijk vooral uit eten voor speciale gelegenheden zoals een jubileum of een verjaardag, wat het kleine verschil verklaart want ook dit jaar is het ons ondanks corona gelukt om toch een paar keer uit eten te gaan of om een menu af te halen.
 • We gaven 52,44% meer uit aan boodschappen. (!!) Ik ben nogal verschoten van het bedrag, amai! Dit jaar hebben we onze boodschappen voornamelijk bij Delhaize gedaan op vijf minuten van ons huis, in plaats van de jaren voordien bij de Colruyt die nu eenmaal vlak bij mijn werk is maar waar het mij coronagewijs te druk is. Een tweede verklaring is dat we bijna 7/7 thuis hebben gegeten, in plaats van 5/7 (want we gingen al eens eten met/bij familie of vrienden).
 • Afhaaleten steeg met 80,80% aan uitgaves, en ook die verklaring kan gezocht worden bij vaker thuis (moeten) eten in plaats van bij of met andere mensen. Misschien moeten we aandelen nemen van ons frietkot?
 • Op vakantie gaan deden we slechts één keer, een weekje naar Duitsland, maar 2019 was op dat vlak met enkel twee weken naar Zwitserland en dan hier en daar een verlengd wandelweekend ook een redelijk spaarzaam jaar. Alleszins gaven we in 2020 60,68% minder uit aan reizen dan in 2019.

Ik wou ook naar onze totale uitgaves gaan kijken maar aangezien we in 2019 een huis kochten en alles wat daarbij hoort, geeft dat nogal een vertekend beeld en heb ik het maar zo gelaten 🙂

Ik heb alvast enkele ideeën opgedaan voor de goede voornemens van 2021… Keep you posted!

En welke leuke cijfertjes heb jij van het afgelopen jaar?

22 gedachtes over “Goeie voornemens 2020: een terugblik

 1. Ik hou echt amper cijfertjes bij. Mijn stappen is misschien maar goed zo. Ik heb lang gedacht dat ik door corona meer kon sparen, maar met het huis is dat uiteindelijk toch niet zo en heb ik zeker evenveel uitgegeven dan vorig jaar met de ruwbouw. Maar verder heb ik vooral minder uitgegeven aan uitstapjes en geen geld aan kleren. Ik denk dat ik in januari voor het laatst iets kocht van kleren, zelfs nog geen onderbroeken sindsdien 🤷‍♀️

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb afgelopen jaar mijn stappen ook niet meer bekeken. Normaal ging ik dat cijfertje ook bijhouden 😀 Ik haal nog zelden 10.000 stappen, behalve als we een lange wandeling maken, zo erg is het!

   Like

  1. De sportcijfers hou ik bij via Endomondo, maar dat is nu gestopt dus via Strava, maar die hun grafiekjes zijn niet zo geweldig (“wandelen” wordt al niet bijgehouden, enkel lopen/zwemmen/fietsen) dus hou ik het op maandbasis bij in een spreadsheet nu.
   De geld-cijfertjes komen uit YNAB: daar kan je je uitgaves bijhouden, budgetteren én rapportjes trekken en op die manier zelf analyses maken. Love it! 🙂

   Like

   1. Tip voor grafiekjes via strava: de chrome-extensie Elevate for Strava. Daar kan je bij “Year progressions” alle cijfertjes (van elk type sport dat in Strava bestaat, dus ook wandelen) bekijken, in tijd, afstand, aantal en hoogtemeters, zowel voor het huidige als voor vorige jaren. Superhandig! 🙂
    Moet wel eerlijk toegeven dat ik geen idee heb hoe het zit met privacy bij dat ding…

    Geliked door 1 persoon

   2. Ah, dat is een supertip!! Ja privacy… hmm… ik ga het toch eens bekijken, want ik mis de handige grafiekjes van Endomondo!

    Like

 2. Amai, superveel gefietst, keigoed! Zot he, wat een verschil een betere fiets kan maken.
  Moest wel lachen met je handgeschreven opmerking dat je na een halve bladzijde kramp krijgt. Ik schrijf soms ook morning pages, maar dat is zelden meer dan 1-1,5 pagina en dat ligt grotendeels daaraan 🙂
  Heel benieuwd naar de tattoo, ik hoop dat je ze hier gaat tonen eens ze gezet is!

  Geliked door 1 persoon

  1. Met mijn regenboogros had ik die 600km aan fietstochtjes nooit gemaakt, het zou zelfs niet in me opgekomen zijn om te gaan fietsen puur voor mijn plezier!
   Ik ga ze zeker tonen, die tattoo, maar ik ben nog heel hard aan het twijfelen over het ontwerp. Ik heb nog twee maanden tot mijn afspraak, spannend!

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik hou geen cijfertjes bij… maar merk ook dat we meer uitgeven aan boodschappen, voor corona aten we op het werk en dat scheelt een pak in onze portemonnee. Daarnaast heb ik vorig heel weinig gekocht. In maart had ik nog maar net nieuwe schoenen, broeken en truien gekocht en we zijn in lockdown gegaan en het meeste heb ik zelfs nog niet aan gehad door het vele thuiswerk.
  Ik ben wel heel erg benieuwd naar de tattoo 🙂 .

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik hou geen cijfertjes bij maar ik neem aan dat ons cijfer voor boodschappen naar omhoog gegaan is. We gebruiken nu meer collect & go, deden een tijdje HelloFresh en gingen voor verse voeding naar kleinere winkels waar er geen hamsteraars rondliepen. Meestal vielen die keuzes duurder uit, al vind ik dat totaal niet erg. Op reizen hebben we dan weer duizenden euro’s bespaard, het was eerlijk gezegd wel schrikken hoeveel we daar jaarlijks aan uitgeven. Maar dat trek ik me niet aan. Eens het weer mag en veilig kan, ben ik weg!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben nu ook met collect & go terug begonnen, omdat ik denk dat we die 5,50 euro er makkelijk gaan uithalen als bijvoorbeeld een blik kikkererwten al bijna 1 euro duurder is in onze Delhaize dan in de Colruyt… Benieuwd of dat te zien gaat zijn in de grafiekjes binnenkort!
   Ik wist heel goed hoeveel we aan reizen uitgeven, 2018 was een serieuze piek, oeps. Dankzij corona toch flink kunnen sparen voor een iets grotere reis die we ooit nog hopen te kunnen maken… maar ’t is geen must, dus we zien wel. Ben al blij als ik dit jaar weer naar de Alpen kan!

   Like

  1. Mijn inkomen is momenteel nog 3/4 van hetgeen ik heb wanneer ik 90% werk, maar het is dan een geruststelling om zo’n budget bij te houden en te zien dat we toch niet “in het rood” gaan… en stiekem wil ik 80% gaan werken hierna, en ik denk dat dat wel kan, opnieuw: doordat mijn “boekhouding” me daarin geruststelt. Nu het lief nog overtuigd krijgen 😀

   Geliked door 1 persoon

 5. Klopt dat wel, 40% voor kledij? Als je 30% van je loon rekent voor de lening, is er maar 30% meer over voor boodschappen, eventuele herstellingen of werken, vaste kosten, tuin (vind ik altijd veel geld), sparen, ander leuk spul,… Als je al die uitgaven zo laag kan houden, hoor ik héél graag je geheim! 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. O nee die 40% is van mijn persoonlijke budget. Niet van het hele loon 🙂 Ik voorzie maandelijks zowel voor het lief als voor mezelf een vast bedrag dat we aan “onszelf” mogen uitgeven, waaronder dus kledij. 40% van mijn loon zou wel héél veel zijn.
   Ben nu toch eens gaan piepen want cijfertjes en nieuwsgierig 🙂 en in 2020 was mijn persoonlijk budget 5,51% van ons totale budget, en kledij voor mezelf 1,87% van het totale budget. Onze lening was bv 20% van het totale budget en da’s dan meteen onze grootste uitgavepost, boodschappen was 10,13% en we hebben 40% gespaard (hallo, da’s ne leuke om te weten, want ook het eerste jaar dat het zoveel is). Joepie cijfertjes!!

   Like

   1. Aahh ok 🙂 Ergens deze week zeiden ze op het nieuws iets over boodschappen, denk dat dat gemiddelde 13% was dus jullie doen het goed op dat vlak 🙂 40% sparen is wel heel goed inderdaad!!

    Geliked door 1 persoon

 6. Vind je het te druk bij Content in Leuven? Die aan Tiensepoort? ‘k ben er maar 2 keer geweest in 2020 maar ‘k vond wel dat het meeviel…wachtrij aan de deur, verplicht eerst gaan handen wassen , er zijn volgens mij maar 4 klanten tegelijk in winkel ? Naar mijn aanvoelen is het niet drukker dan andere winkels.
  Nu ik hang wel vooral rond aan de deo’s en wasmiddel en minder bij de voedingsrekken. Ik moet er ook altijd mijn Ben & Anna’s gaan kopen 😉

  ik reken niet uit wat we uitgeven maar de ecommerce en deliveroo/ubers en afhaalmaaltijden zullen schandalig zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wel, het is een kleine winkel. En toen ik er was, waren we inderdaad met het max aantal binnen (4, dus), maar die anderen bleven niet schoon in hun vak. Ik was wasproduct en nog iets anders lopend aan het bijvullen links achteraan en anderen kwamen intussen gewoon naast me staan om ook dingen te vullen. Jaaaa…. Ge moet uit mijn buurt blijven weet ge 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s