Het grote (her)leesproject: het plan

Eén van de dingen die het hardst joy sparken in mijn toch al van zichzelf veel joy sparkende zolderkamer, zijn mijn vijf kastjes met gelezen boeken. Je ziet de boeken niet want het zijn gesloten kasten – rust in de ruimte is rust in het hoofd – maar ik voel hun aanwezigheid als ik hier zit. De uren en uren die ik in mijn jeugd al lezend doorbracht in bed, in mijn leeshutje, met Loen de hond, op ontdekking in andere werelden: daar zitten ze, opgeslagen achter die houten deurtjes. 

E2FFE860-D75D-4057-90A4-09C1D2E4E9D5-F8DCEA34-B9D5-45E3-85B3-C30DB4607DE9

Ik neem me al jaren voor om die herinneringen opnieuw te beleven, maar ik laat me al jaren tegenhouden door het stemmetje in mijn hoofd: “Jamaar, wat als, ge gaat dat niet meer zo goed vinden als twintig jaar geleden he, weet ge toch?” Dat besef ik. Edoch heb ik in het verleden af en toe zo’n ouwe gouwe opnieuw gelezen, en beseft dat er echt wel pareltjes zijn geschreven en dat ik dus geen schrik moet hebben. 

Na 2020 komt 2021

2020 was geen geweldig leesjaar. Ik vertel daar nog wel eens over, over de goeikes en de bwa’kes en het ene boek dat ik bewust niet uitlas, maar het komt erop neer dat ik sinds het tweede leerjaar niet meer zo weinig heb gelezen en dat doet pijn. Lezen was eens mijn allergrootste hobby. Niet dat ik mij heb verveeld met alle vrijgekomen uren: tuinieren, wandelen, met de plantjes bezig zijn, oeverloos scrollen door Instagram, enfin activiteiten te over om mijn tijd mee te vullen.

Lezen is voor mij als ademen: ik moet dat doen. Ik kan niet zonder.

IMG_20181226_121603

Niet kunnen lezen is daarom één van de grootste rode vlaggetjes uit het arsenaal. Ik ben vaak te moe of mijn hoofd zit te vol om me in een nieuw verhaal te kunnen laten wegzinken, de personages te leren doorgronden en mee te drijven op de verschillende verhaallijnen. Het oude vertrouwde kan me misschien mijn leesgoesting doen terugvinden.

En lukt dat niet, dan is dat ook zo. Ik heb genoeg andere dingen die me tot rust kunnen brengen.

Maar dus: het project. Want ja ik ben dan zo iemand die niet gewoon de kast kan opentrekken om een boek te pakken (paniek!), maar liever werkt met lijstjes en Excellekes en al. Het was namelijk het ideale moment om de inventaris een keer na te kijken, en dat bleek nodig ook: een aantal boeken was intussen verdwenen tijdens eerdere opruimmomenten en een aantal had de lijst nooit gehaald.

Het voornemen: 52 boeken in 2021

Een cijfer dat ik in normale tijden zonder moeite haal, maar waarvan het niet erg is als dat niet zo is. Zo streng ben ik niet. Het is een richtlijn. Bovendien wilde ik graag op voorhand een aantal boeken selecteren want keuzestress, als ik ineens voor een kast met 300 boeken sta en doe maar.

A94B6427-3BEB-4E88-9727-9E748919CBCE-CF442C38-D888-46E4-B52B-B1FECF25D7F9

Er is serieus nagedacht over Een Systeem. Mijn boeken staan op achternaam van de auteur gesorteerd, logischer kan niet, maar tien Allendes achter elkaar lezen zie ik niet meteen zitten, ook al is zij één van mijn favoriete auteurs. Bovendien wil ik een aantal niet-gelezen boeken lezen want daarvan heb ik er ook zo’n honderd staan, dus afwisseling is zeer belangrijk. (En op tijd een boek opzij durven leggen dat me niet ligt, want zoiets kan me keihard doen vastzitten.)

Ik besloot tot een evenwicht van 34 gelezen boeken en 18 niet-gelezen boeken, maar uiteraard zit daar speling op; we zien wel waar ik op het moment goesting in heb.

De Lijst

Dus na het doorlopen van alle boeken en het succesvol afronden van de inventaris kwam ik uit op 344 gelezen boeken en 119 ongelezen boeken. Bij de categerie ‘ongelezen’ filterde ik alle boeken eruit die ik in 2010 of eerder voor het laatst heb gelezen, en toen hield ik nog 184 gelezen boeken over.

Photos (43)

Vervolgens heb ik van beide categorieën de lijst op titel gesorteerd, en van de gelezen de eerste 34 en de niet-gelezen de eerste 18 boeken genomen en die lijst samengevoegd, en opnieuw op titel gesorteerd. Niet dat ik per se in die volgorde moet lezen, maar het zorgt voor een ruggensteuntje bij keuzestress (een fenomeen waar ik zelfs bij kleine hoeveelheden last van ondervind).

Het was zoveel fun, echt waar. Lijstjesmensen zullen mij begrijpen.

D6713A69-47B7-4CA8-B6B8-AE717B8CDF73-75BD6A0F-D608-4686-BB03-C99C3E792083

Tadaa:

 1. 1984 – George Orwell (in een ver verleden)
 2. 100 maal een borstel door je haar halen voor je gaat slapen – Melissa P. (in een ver verleden)
 3. 13 reasons why – Jay Asher (to read)
 4. A History of loneliness – John Boyne (to read)
 5. A Little Life – Hanya Yanagihara (to read)
 6. Ademloos – David Getz (middelbaar)
 7. Alexander de Grote – Valerio Manfredi (to read)
 8. All quiet on the western front – Erich Remarque (to read)
 9. All the light we cannot see – Anthony Doerr (to read)
 10. Alleen op de wereld – Hector Malot (in een ver verleden)
 11. Als de dauw hangt komt er regen – Margit Söderholm (in een ver verleden)
 12. Als een vogel in een kooi – Charlotte Gingras (in een ver verleden)
 13. Als je lief bent – Norma Fox Mazer (in een ver verleden)
 14. American gods – Neil Gaiman (in een ver verleden)
 15. Amerikanah – Chimamanda Ngozi Adichie (to read)
 16. Anna Karenina – Leo Tolstoi (in een ver verleden)
 17. Anna, Hanna en Johanna – Marianne Frederiksson (in een ver verleden)
 18. Auschwitz, een geschiedenis – Sybille Steinbacher (to read)
 19. Azazel – Bea Koster, De (in een ver verleden)
 20. Bang in Beiroet – Walter Gansemans (in een ver verleden)
 21. Blinker en het Bag Bag-Juweel – Marc Bel, de (in een ver verleden)
 22. Bloemblad van zee – Isabel Allende (to read)
 23. Boek der rusteloosheid – Fernando Pessoa (to read)
 24. Boetekleed – Ian McEwan (pre 2010)
 25. Boosaardig! – Paul Jennings (in een ver verleden)
 26. Brideshead Revisited Evelyn Waugh (to read)
 27. Caesar – Adrian Goldsworthy (to read)
 28. Calamiteitenleer voor gevorderden – Marisha Pessl (to read)
 29. Catch 22 – Joseph Heller (to read)
 30. Chocolat – Joanne Harris (pre 2010)
 31. Christiane F. – Christiane F.  (in een ver verleden)
 32. Chronicles of Narnia (Magician’s nephew, The lion the wich and the wardrobe, The horse and his boy) C.S. Lewis (to read)
 33. Ciske – P.B. Bakker (to read)
 34. Cleopatra, Memoires – Margaret George (pre 2010)
 35. Congo: een geschiedenis – David Van Reybrouck (to read)
 36. Cosmetica van de vijand – Amélie Nothomb (pre 2010)
 37. Cosmétique de l’ennemi – Amélie Nothomb (to read, want waarom eens niet in ’t Frans)
 38. Dàt nooit! – Karen Cushman (in een ver verleden)
 39. De dove van Bouassam – Nicole Boumaâza (in een ver verleden)
 40. De duivelsverzen – Salman Rushdie (pre 2010)
 41. De eenzaamheid van de priemgetallen – Paolo Giordano (pre 2010)
 42. De eeuw van de ekster – Brigitte Raskin (pre 2010)
 43. De erfenis van het verlies – Kiran Desai (pre 2010)
 44. De geschiedenis van de liefde – Nicole Krauss (pre 2010)
 45. De gouden vlucht – Michael Tod (in een ver verleden)
 46. De hongerheldin – Amélie Nothomb (pre 2010)
 47. De hut van oom Tom – Harriet Beacher Stowe (in een ver verleden)
 48. De inwijding – Margaret Mahy (in een ver verleden)
 49. De kleine prins – Antoine Saint-Exupéry, de (in een ver verleden)
 50. De middernachtshond – Katherine Allfrey (in een ver verleden)
 51. De Newyork-trilogie – Paul Auster (pre 2010)
 52. De ondergang van de heersers – Conn Iggulden (pre 2010)

Wat zijn jouw leesplannen voor 2021?

21 gedachtes over “Het grote (her)leesproject: het plan

 1. Ze zijn alleszins zo netjes niet 🙂 Mijn boekenlijstje van 2020 komt binnenkort online en er ligt hier een stapeltje klaar met romans die ik overal rond gekregen/geschooid heb. Ik vermoed dat ik daarmee ga starten maar mogelijk kan de bib daar ook een stokje voor steken 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ga putten uit mijn enorme lading ‘Bookchoice” boeken die nu op mijn e-reader en harde schijf staan. Tegenwoordig is lezen luisteren geworden. Heel fijn als ik ’s morgens weer eens véél te vroeg wakker lig en ’s avonds tijdens het haken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dorie, op mijn ereader staan ook nog een stuk of honderd boeken… die had ik misschien ook beter eens geïnventariseerd!
   Dat is eigenlijk wel een goed idee. Ik ben terug met haken begonnen (een sjaal) maar vind niet altijd een goed moment ervoor. Incombinatie met luisterlezen lijkt me dan wel handig!

   Like

 3. Ben bezig aan boek 52 en 53 en ging er maar 45 lezen. Als ge instelt 52 dan geeft dat bij mij direct stress omdat ik dan redeneer dat ik een boek per week MOET lezen dus zet ik het getal bewust lager. Ik zou nog meer kunnen lezen maar diene Netflix hé 😉
  Ben sinds Black Friday bij Bookchoice dus elke maand bam 8 boeken bij op mijne reader en ik heb nog een kast staan met Engelse én Nederlandstalige boeken én nog een reader vol, kortom keuzestress daar weet ik alles over !

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha zo had ik dat nog niet bekeken, die druk om dan één boek per week te moeten lezen 🙂 als ik in mijne flow zit lukt het me moeiteloos om er twee of drie op een week te lezen! Maar goed da’s dan eerder tijdens een vakantie of verlengd weekend.

   Like

 4. Ik heb eigenlijk nooit een leesplan. Ik zet wel een doel van aantal boeken (compleet niet gehaald dit jaar, maar dat is ok). Ik zet wel de boeken die ik interessant vind in Goodreads en dan kijk ik wat er in de bib beschikbaar is. Veel meer planning dan dat is er niet aan. Boeken herlezen doe ik zelden, ik hou ook maar heel weinig boeken bij.

  Geliked door 2 people

  1. Zo doe ik dat ook met Goodreads, en naar de bib gaan 🙂 Ik zet zelden een specifieker doel met “dit jaar ga ik die 52 titels lezen”, maar dit jaar dus wel, en dat wil niet zeggen dat ik niet nog andere boeken mag lezen natuurlijk :p Ik zie wel hoe ’t loopt, maar ik heb anders echt moeite met kiezen 🙂

   Like

 5. Ik zet geen doel. Het ene jaar lees ik 30 boeken, het andere 50. Speciaal er nu en dan een dun boek tussen steken om mijn doel te halen is dus niet nodig. Lezen wil ik ook absoluut niet associëren met iets wat moet. Voor mij is dat pure ontspanning en dat gebeurt sowieso, druk of niet druk. Maar elk zijn methode hé 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Bij mij is lezen ook absoluut geen verplichting hoor 🙂 52 boeken lezen is iets wat tijdens normale jaren moeiteloos gaat, dus daarmee leg ik me geen verplichting op. Maar 2020 was dus niet normaal… en me concentreren op een boek was te moeilijk. Nog nooit meegemaakt. Ook al is het voor mij ook pure ontspanning dus… da’s een stukje ontspanning dat ik heb moeten laten. Ontzettend jammer, maar ik merk met de paar jeugdboeken die ik nu afgelopen week heb herlezen dat de flow én de goesting er nog is en dat deed zoveel deugd!

   Geliked door 1 persoon

 6. Geen leesplan, maar wel het voornemen om enkele van de gekochte boeken uit 2020 te lezen.
  Leuk lijstje! Hier herlees ik zelden boeken, want er zijn té veel leuke nieuwe, maar af en toe doe ik het toch. Afgelopen week herlas ik Matilda, en ik vind het even geweldig al vroeger (en ik kan niet wachten tot ik het aan J. kan voorlezen!).
  Veel leesplezier in 2021!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat probleem van die té veel goeie nieuwe boeken ken ik 😀 Ik hoop met het herleesproject ook eens grote kuis te houden in de kast, want het is niet de bedoeling dat ik alle boeken bijhoud. Of misschien wel, om ze binnen nog eens twintig jaar nog eens te herlezen 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Haha ik ben geen lijstjesmens en ik word ambetant van zoveel orde, ik zou dat direct door mekaar halen en beginnen bij boek 33 ofzo. Ik vind het wel een leuk project! Ik herlees ook wel graag, dat ontspant mij soms nog het meeste.

  Geliked door 1 persoon

  1. Op de één of andere manier ben ik een pak rustiger als ik weet hoe een boek eindigt (of bij uitbreiding een film, een serie – zo heb ik voor mezelf het einde van The Mandalorian gespoiled omdat ik bang was voor een open einde naar seizoen 3 toe en ik ben daar nog altijd boos om!)…

   Like

  1. Als corona voorbij is, ga ik misschien wel terug naar de bib… maar het is nu het ideale moment om mijn eigen (ongelezen) boeken eens aan te pakken, want die kast staat behoorlijk vol :p

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s