Minimalisme in de badkamer: de vijf producten die ik al verduurzaamde

Ik was er heel erg zeker van dat ik ooit al een post schreef over de badkamer maar na drie keer mijn blog van voor naar achter doorspit te hebben, is dat er dus blijkbaar nog nooit van gekomen. Ai toch. Het had nochtans tof geweest om te kunnen verwijzen naar mijn hoarderverleden: ik heb ooit een opstootje van couponing gehad, een hobby van vele Amerikaanse huisvrouwen. Daar geldt de ‘niet cumuleerbaar’ regel namelijk niet en kan je soms zelfs nog geld krijgen aan de kassa, I kid you not. In België is dat helaas wat minder fantastisch maar ging ik toch in ’t groot dingen kopen die op dat moment in reclame stonden en niet konden vervallen: tandpasta, wasmiddel, shampoo, die dingen.

Vooral niet op mijn creepy gezicht letten. Het gebrek aan lichtarmatuur en verf kunnen we ook minimalisme noemen, toch?

Welkom in onze badkamer!

Helaas besloot ik twee jaar later – toen die voorraad eindelijk wat begon uit te dunnen maar zeker nog niet op was – om wat ecologischer te gaan leven en gooide ik al mijn crèmekes buiten (ik hoop dat de vrouw van de man die ze kwam oppikken er blij mee was), schakelde over op shampoo bars en ging een EcoEgg gebruiken om de was te doen. Plotseling kwam ik terug toe met het ene onnozele wastafelkastje plus spiegelkastje dat we toen hadden. Zottekes!

Intussen zijn we verhuisd naar een badkamer met een dubbele spiegelkast en ook de wastafelkast is verdubbeld in grootte. Ik neem jullie mee op een tour (ineens een goeie reden om de boel nog eens op te ruimen, oeps) en sluit af met de vijf producten die ik vervangen heb door een duurzame variant.

In mijn spiegelkast zitten alle dingen die ik vaak gebruik: haarspullen, mijn crèmekes, deo, dissolvant, pincet, …


In de bovenste lade allerlei:

 • een doos met medicatie
 • drie dozen met voorraad: wattenstaafjes, shampoo en andere soap bars, tandenborstelborsteltjes, scheermesmesjes, enz.
 • de haardroger
 • opladers (tandenborstel, Fitbit en sporthorloge)
 • twee potjes: eentje voor de propere wattenschijfjes, eentje voor de vuile
 • een potje met watten voor het ontlakken van mijn nagels (nog geen duurzaam alternatief voor gevonden…)
 • kaarsjes voor bij mijn avondbad
 • daglenzen (een berg afval inderdaad, maar ik gebruik ze eigenlijk nog amper)
 • mijn reservebril

In de onderste lade het linnen: badmatjes, kleine en grote handdoeken en washandjes. En mijn douchekapje, want ik was mijn haar niet elke dag.

Mijn kasten zijn dus flink opgeruimd – geen extreme voorraad van allerlei busjes en tubes – en dit zijn de producten die ik reeds heb geminimaliseerd door ze te vervangen door duurzamere dingen: wasbaar, of van gerecycleerde materialen gemaakt.

Tandenborstel

Ik gebruik ’s avonds mijn elektrische tandenborstel, en daarvoor heb ik helaas nog geen duurzaam alternatief gevonden. ’s Morgens gebruik ik wel een gewone tandenborstel.

Hydrophil

Eerst testte ik een tandenborstel van het Duitse merk Hydrophil want die heeft een handvat uit bamboe, maar dat hout voelde toch een beetje gek in mijn mond en in mijn hand qua grip. De borstelharen zijn gemaakt uit castorolie. Dat maakt de hele tandenborstel biologisch afbreekbaar en het kriebelt om hem in de grond te stoppen en na de winter opnieuw op te graven om te zien wat er gebeurt. Wat denkt ge?
Hydrophil beweert op hun site: “The first climate-neutral toothbrush in Europe.” Tof he?

Lamazuna

Omdat bio-afbreekbaar afval toch nog altijd afval is, heb ik nu een tandenborstel van het Franse merk Lamazuna waarvan je het kopje moet vervangen wanneer het versleten is, en de steel op die manier gewoon kan blijven gebruiken. De borstelsteel is evenwel gemaakt van plastic – bioplastic, maar nog steeds plastic – en de borstelhaartjes van nylon. Het leuke vind ik dat je de kopjes kan opsturen en dat ze die dan zouden recycleren. Ik zie dat Lamazuna en Hydrophil tegenwoordig trouwens samenwerken, dus nu hoop ik op een combinatie van de twee: een bamboetandenborstel met vervangbaar kopje.

Shampoo en andere bars

Ik gebruik zoveel mogelijk zeepblokken en ben na een paar jaar vanalles geprobeerd te hebben geland bij verschillende merken. En o ja, wie de ultieme tip heeft over wat te doen met alle zeeprestjes die van zo’n blok overblijven, let me know want ik word er een beetje onnozel van 🙂

Lamazuna scheerzeepblok

Ik ken mensen die geen scheerzeep nodig hebben, maar mijn huid vaart er toch beter bij om wat verzorgd te worden, dus ben ik van scheerschuim overgeschakeld op een blok. Nadeel is dat de ‘zeep’ soms hardnekkig tussen het mesje blijft plakken en minder schuimt, maar alles went en inmiddels heb ik mijn derde zomer zonder schuim achter de rug!
Eigenlijk prefereer ik het scheerzeepblokje van Bag-again, dat schuimt iets beter en voelt ook beter aan op mijn huid. Met beide blokken kom ik bijna twee jaar toe (al scheer ik mijn benen ’s zomers om de x aantal dagen en ’s winters bijna nooit).

Lamazuna solide shampoo voor vet haar
& Helemaal Shea solid conditioner

Tegenwoordig worden de Lamazuna zeepblokjes in bijvoorbeeld Content zonder verpakking verkocht, vandaar dat ik ze in een glazen pot bewaar. Mijn haar is van nature vettig op het hoofd, maar snel droog in de lengte. Het heeft wat tijd gekost voor ik dat doorhad en dus een shampoo voor vet haar en een conditioner voor droog haar nodig had, en nog wat langer voor ik de goeie zeepblokken vond. Dus geduld als je de reis pas begint, want het loont!

Soap bars

Ik gebruik allerlei bars, eigenlijk wat ik tegenkom wanneer ik iets anders aan het kopen ben in een webshop of in de verpakkingsvrije winkel. Lavendel is mijn favoriete geur. Je zou kunnen zeggen dat het jammer is dat de geur van die blokken niet zo straf is en ook niet na je douchebeurt nog blijft hangen zoals bijvoorbeeld bij de douchegel van Axe (die het lief hardnekkig blijft gebruiken), en dat geldt voor alle zeepblokken – anderzijds wil dat zeggen dat er geen chemische rommel in zit die die geurwalm veroorzaakt.

Wattenschijfjes

Ik schmink me niet, maar volg op avonden dat ik er zin in heb een bepaalde routine voor mijn gezicht met schoondeppen enzo, en gebruik daarvoor sinds kort stoffen wattenschijfjes. Een eventueel nadeel is dat je daar meer product moet opdoen (omdat er meer in de stof trekt), maar dat is verwaarloosbaar gezien zo’n crème na het openen slechts zes maanden houdbaar blijft en ik zo’n potje nooit voor die datum leeg krijg.

Wasbare wattenschijfjes vind je in online webshops als Kudzu, maar vast en zeker ook in je  verpakkingsvrije winkel. Je kan ze ook gebruiken om make up te verwijderen, dus koop zeker geen witte: dat houdt niemand proper in de was, toch?

Scheermesje

Ik gebruikte al jaren een plastic scheermesje met een vervangbaar kopje. De volgende logische stap was zo’n fancy retro houdertje oftewel ‘safety razor’ te kopen (dat deed ik hier maar is op verschillende plekken verkrijgbaar, net als de universele mesjes). Het is makkelijk schoon te maken, het roest niet. Enkele onhandigheden: dat de steel zo kort is, en dat ik daardoor vaak per ongeluk het mesje opendraai, en dat het mesje zelf niet meegeeft. Daardoor was ik de eerste keren doodsbang om een bloedbad te creëren dat ik me nog herinnerde uit mijn begindagen als benenscheerder, maar dat viel dus keigoed mee. Alleen covert het rechte mesje niet zoveel oppervlakte in één haal als het meebuigende mesje van mijne Venus (dat ik nog bijhoud voor de iets euhm gevoeligere plaatsen). Maar het went. Alles went.

Nagelvijl

Tot voor kort gebruikte ik een papieren nagelvijl, maar toen botste ik in de verpakkingsvrije winkel op de stenen nagelvijl van Lamazuna die je eeuwig zou kunnen gebruiken als je hem goed onderhoudt i.e. regelmatig met een drupje azijn insmeert. Het is wennen aan het gevoel van de steen op mijn nagels (er verkrampt ergens een zenuw terwijl ik dit typ) dus we zien nog wel wat dit wordt 🙂

Het is mijn bedoeling om mijn badkamer niet enkel te minimaliseren en verduurzamen, maar ook te vervangen door gezondere producten. Dat ga ik in een volgende blogpost bekijken met de hulp van de (lichtelijk omstreden) Yuka app én mijn gezond verstand.

En hoe ziet uw badkamer eruit? (Foto foto foto!)

26 gedachtes over “Minimalisme in de badkamer: de vijf producten die ik al verduurzaamde

 1. Ik heb in mijn nieuwe badkamer eigenlijk heel weinig kastruimte voorzien, maar volgens mij komt dat goed, want ik heb helemaal niet zoveel productjes en ben in de badkamer al best duurzaam. En als er iemand bij zou komen in huis moet die zich daar maar naar schikken 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Haha, ik heb net wattenschijfjes gekocht (na ze al een hele tijd zelf te willen naaien, heb ik dat idee maar opgegeven) en… ’t zijn witte! Eens zien hoe goed dat gaat werken 🙂

  Bij ons is er ook al veel vervangen door ecologische en/of verpakkingsvrije producten, al zijn we er zeker nog niet. Ik zit ook al heel lang met zo’n reeksje in mijn hoofd waarin ik eens kamer per kamer op mijn blog zou bekijken wat al “goed” is en wat nog niet, dus die foto van mijn badkamer komt er ooit wel eens aan 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb nu voor het eerst een shampoo bar geprobeerd, vooral omdat een vriendin me wist te vertellen dat je daar je haar veel minder vaak door moet wassen. Ik ben benieuwd, de eerste poging gaf maar een matig resultaat, maar iedereen zegt dat ik het tijd moet geven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat kan wel is tegenslagen denk ik, want het zal bij die vriendin dan wel afhangen van welke bar ze gebruikt of van het type haar – ik was mijn haar nog steeds even veel als vroeger, zo om de 2-3 dagen (afhankelijk of ik die derde dag ergens naartoe moet weetgewel :p ). En inderdaad, tijd geven want je haar moet ook wat wennen aan het nieuwe product (en aan het feit dat er minder chemische dingen in zitten, enfin, al moogt ge daar niet van uit gaan bij een shampoo bar want er zijn tegenwoordig al veel merken die op de hype-kar zijn gesprongen).

   Like

 4. Oh Lamazuna, ik heb hun deodorant en ik ben er eigenlijk heel tevreden van! Ik had een shampoobar van een ander merk, maar daar was ik niet zo content van. Ik vond mijn haar nogal plakkerig en niet volledig ontvet. Die van Lamazuna is wel goed?

  Voor de rest ben ik heel minimalistisch: een stuk zeep, shampoo, douchegel, tandpasta en deo 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Toen ik nog bij een tijdschrift werkte was mijn badkamer alles behalve minimalistisch. Ik kocht zelfs een extra kastje voor alle spullen die ik kreeg. Gelukkig werd ik na jaren als redacteur steeds selectiever en maakte ik er vooral anderen mee blij. Inmiddels – je gelooft het niet – is mijn voorraad op en blijf ik trouw aan mijn favorieten. Een shampoobar heb ik ooit gebruikt, maar ik kon er niet aan wennen. Wie weet geef ik het ooit nog eens een kans!

  Geliked door 1 persoon

  1. Net als bij gewone shampoos moet ge wat uitproberen en merken en soorten testen, en weet ge wat het voordeel is, als de bar uw haar na twee weken nog niet ligt, dan kunt ge hem gewoon als zeep gebruiken. Niks verloren! 🙂

   Like

 6. Ik heb in de badkamer enorm mijn best gedaan van 7 oogschaduw paletten naar 1, van 8 lipsticks naar 2 en 1 lipgloss en ga zo maar door…….alles past in 1 mandje….en verder gooide ik alles weg wat ik amper gebruikte, ruimte te over nu……

  Geliked door 1 persoon

 7. ik vind het heel intrigerend dat je 2 types tandenborstel hebt. Waarom? Als je toch al de elektrisch hebt, waarom dan nog een ander type (dat toch ook geproduceerd wordt…waarom die dan niet achterwege laten?)

  Heb je van bij Content nog niet de deodorants van Ben & Anna? Daar ben ik een jaar geleden op overgeschakeld.

  ‘k gebruik geen nagelvijlen, scheerzeep, conditioner, make-up en watteschijfjes enz. (al heb ik daar ooit wel 15 jaar geleden ook een megazak in bulk vol met watte gekocht. Neemt 1 schap in de kast in en k kan er wellicht nog 20 jaar mee door).
  Mijn scheermesje wijzigen..hmm dat zie ik me nog niet rap doen.

  Heb je al eco tandpasta geprobeerd? Yikes, dat was vies zeg…toch maar weer de traditionele fmcg producten gekozen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben redelijk euhm bijgelovig waar het mijn tanden betreft – ik poets ze al vijftien jaar ofzo op die manier, dus ’s morgens gewoon en ’s avonds elektrisch. Omdat de elektrische beter tussen de tanden poetst, en de gewone aan de achterkant ook beter. Dat zit zo in mijn hoofd, laat me 😉 😀 Idem voor tandpasta, al vijftien jaar Colgate, ben zoooo bang om gaatjes te krijgen en tandartsen raden zo van die tabletjes en zo af (al is dat natuurlijk om hun eigen winkel te beschermen), al heb ik er wel liggen, misschien ga ik ooit nog wel eens experimenteren!
   Ben & Anna gebruik ik ook! Maar beetje verdeeld gevoel over, ik ben nog op zoek naar de perfecte deo, vandaar dat die hier ook niet voorkomt. We love the planet vind ik een geweldig merk, maar de doosjes waar de deo in komt, zijn dan weer totaal niet handig want eens ze leeg zijn… wat doe je er dan mee? Nu heb ik zelf een deo gemaakt en ben die volop aan het testen, ’t is nog wennen…

   Like

 8. Leuk dat je hiermee bezig bent. Ik heb ook bamboe tandenborstels gekocht, maar ze hadden de randen gerust rond mogen vijlen in plaats van nagenoeg vierkant te laten. Ik heb regelmatig irritatiebultjes in mijn mondhoeken door de scherpe randen. Maar verder prima tandenborstel, dus mocht dat scherpe in de volgende ronde opgelost zijn… dan ben ik fan!

  Geliked door 1 persoon

 9. Onze badkamer heeft witte tegeltjes met een roze accentje. Een blauw bad en dito lavabo. Door onze spiegel kan je jezelf amper scherp zien :D. Hopelijk binnen dit en een jaar een moderne badkamer op een andere plaats in ons huis! Dan wil ik gerust eens foto’s delen 😛 (Ook van de huidige status)

  Begraven die tandenborstel! Ik ben zeer benieuwd naar wat je terug zou vinden :D. Ik zie het al voor mij, een stukje zaaibed gereserveerd in je moestuin met een bordje “RIP tandenborstel” bij. Ik vroeg me ook af waarom je zowel elektrisch als manueel poetst. Straks moet ik toevallig bij de tandarts dus ik ga eens vragen wat ze aanraden.

  Ik ben blij dat ik mijn lief ook aan de deobars heb gekregen want die AXE walmen jakkes!

  Zelf gebruik ik qua make-up enkel mascara en eyeliner (sinds kort ook eco van Zao). Toch heb ik echt nog heel veel oogschaduw, lipgloss, nagellak. Ik zal nog eens kuis moeten houden 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Oe yes, ik heb wel graag zo’n voor- en na-fotoreeksen! Dus laat maar komen die verbouwingen! 😉
   Dat RIP-bordje is een goed idee want hoe vindt ge anders die borstel nog terug… Benieuwd wat je tandarts zegt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s