15 dingen die ik niet meer heb of koop

Een reeksje dat ik op YouTube tegenkwam, waar minimalisten opsommen zonder welke spullen ze al een tijdje leven, veelal probleemloos. Als ik er zo over nadenk, zijn er wel wat dingen die ik in de afgelopen jaren heb weggedaan of gewoon nooit koop en zelden mis.

Disclaimer: het is niet omdat ik deze dingen niet meer in huis heb of haal, dat ik vind dat anderen dat ook niet meer zouden moeten of mogen doen. You do you. Ik durf wedden dat gij bijvoorbeeld geen 500 boeken en 60 planten in huis hebt, zoals ik. Zie, it’s all about balance.

15 supernormale dingen die ik niet (meer) heb

1. de microgolfoven 
Ik had er eentje die van mijn kot mee naar mijn huurappartement verhuisde. Mensen gebruiken dat om bevroren voedsel te ontdooien, soms ook om dingen in klaar te maken, maar dat kan je net zo goed allemaal met een kookplaat of een oven. Op den duur gebruikte ik de microgolf nog een keer per maand… voor een kersenpitkussentje. Toen dat eens in brand vloog, heb ik het definitief opgegeven en nu heb ik een warmwaterkruik. Een waterkoker heb ik trouwens wel en heb ik een hele tijd niet gehad (kapot door kalk… kendet), want ik drink elke dag thee. In se kan dat ook op de kookplaat, maar we hebben een keramische dus dat duurt dan weer wat langer dus ik denk dat een waterkoker minder verbruikt. 

2. een frietketel
Ik vind frietketels gevaarlijke dingen. Kokende olie in uw keuken? Om nog maar te zwijgen van de stank. (Onze buren vroeger zetten hun frietketel op het terras, zodat wij konden meegenieten.) Kroketten en frieten (en zelfs kaaskroketten!) vind je tegenwoordig allemaal in een oven-uitvoering. Een airfryer zit in dezelfde nutteloos-categorie voor mij, want de ovenfrietjes die je koopt, mogen ook in de airfryer, maar dus waarom weer een extra machine kopen om uw keuken mee vol te zetten he?

3. een broodrooster
Ook lang gehad vroeger, maar ik ben niet zo’n geroosterd-brood-mens. Ouder brood durf ik wel eens vijf minuten onder de grill leggen in de oven (naar het schijnt werkt het ook in een pan!) en dan met een schelleke kaas op want mmm!

4. croquemachine
Eén van de favoriete items in de keuken van mijn kot! Ik experimenteerde met verschillende soorten beleg, zoals zalm-geitenkaas, of pesto-mozarella-tomaat. Toen het ding stuk ging, ben ik een pan gaan gebruiken en dat werkt net zo goed. Nu ik dit schrijf, bedenk ik mij dat het eeuwen geleden is dat ik nog croquejes at! Dringend herintegreren in het weekmenuplan dus.

5. een barbecuestel
I know, shocking, want welke Vlaming-met-tuin heeft er nu geen barbecue?! Ik ga u een geheimpje verklappen: ik ben nooit fan geweest van barbecuevlees (ook niet toen ik nog vlees at). Wel van het concept: gezellig samenkomen en een ganse avond eten. De bijgerechtjes waren wat ik voornamelijk at. Bovendien hebben noch het lief noch ik ooit zo’n ding leren gebruiken. Nu wil hij er wel graag eentje dus ik vrees dat die aankoop nog zal volgen, en dan vervolgens 363 dagen van het jaar in onze garage in de weg gaat staan. (Hij heeft nog niet door hoeveel kuiswerk zo’n ding trouwens vraagt. Dus lang gaat hij het als barbecue-eigenaar misschien niet volhouden. Hoop ik dan.)

6. een vaste telefoon
In mijn appartement had ik een vaste lijn en hoe volwassen voelde ik me toen! Iedereen heeft tegenwoordig een gsm dus ik snap eigenlijk het nut niet meer van een telefoon.

7. een tv-abonnement
Dat zegden we enkele jaren geleden op. Onze digirecorder puilde constant uit, maar eigenlijk was ik de enige die tv keek. Toen ik ontdekte dat je veel Vlaamse en Nederlandse programma’s gewoon online kan kijken en er was Netflix voor internationale series en films, was de knoop rap doorgehakt. Weer een apparaat minder in huis!

8. make up
Ik heb nooit make up gebruikt. De dag dat ik een bon inruilde bij een schoonheidscentrum tegen een gezichtsbehandeling, mocht ik het er thuis asap weer afhalen van het lief. Ik vond het zelf ook maar niks. Ik heb wel crèmekes enzo natuurlijk, vooral in de winter heb ik snel een droge huid, en lippenbalsem en 47 verschillende kleuren nagellak, maar daar stopt het.

Foto uit 2015. De collectie is intussen wel wat geslonken.

9. wasverzachter
Nooit gebruikt, nooit het nut van gesnapt – mijn kleren zijn zacht genoeg? I dunno? Of is het omwille van de geur? Ik gebruik bijna nooit wasmiddel, enkel als ik zelf eens zin heb in een geurtje, en dat blijft er ook in (zo straf zijn die wasproducten) dus geen extra geur nodig lijkt me dan? 

10. GPS
Dat spreekt voor zich denk ik, want wie heeft er nog een aparte gps? Ofwel zit er eentje ingebouwd in je auto, ofwel gebruik je een app op je telefoon. Voilà.

11. een printer
Het zou u verbazen hoe weinig je nog moet printen in het leven, eens je geen printer meer hebt. Ik printte vroeger nogal gemakkelijk eens dingen uit zoals een reisplanning, recepten of een vliegticket, maar tegenwoordig kan zo goed als alles digitaal.

12. een kerstboom
Ik gebruikte vroeger een tweedehands plastic exemplaar, maar in ons huis nu hebben we niet eens plek voor een kerstboom – of ja, als ik moeite doe, maar dat wil ik niet. De boom is absoluut niet nodig om sfeer te creëren vind ik en neemt enkel ruimte in en zorgt voor extra stof. Ik gebruik kaarsen en lichtsnoeren en allez, ik heb ooit eens een kerstfeestje thuis georganiseerd zonder boom en alles zo mooi gedecoreerd (washitape, gehaakt, zelfgemaakte sneeuwbollen, I went all out) dat ik niemand heb horen klagen over de ontbrekende boom. En als ik écht een boom wil, maak ik er eentje met boeken want die heb ik met hopen. Er zijn zoveel (groenere) alternatieven voor een echte kerstboom of eentje uit plastic.

boekenkerstboom
Boekenkerstbomen, mijn specialiteit.

13. een kruiwagen
Het lijkt zo’n essentieel item voor de tuin, en dat kan wel zo zijn voor een grote tuin, maar voor onze 2 are lijkt het overbodig. Ik heb er eentje geleend bij mijn tante toen we de compost verspreidden, maar de rest van het seizoen heb ik er geen nodig gehad. We hebben niet zoveel opbergruimte dus een kruiwagen zou heel veel plek innemen die we niet kunnen missen (hebben we gemerkt gedurende de weken dat we de kruiwagen hadden geleend).

14. nachtkastjes
Nachtkastjes verzamelen rommel. In het mijne lag een zaklamp (voor het geval de elektriciteit uitvalt in het midden van de nacht), concertlampjes (voor het geval de zaklamp de geest gaf), een mes (want ja ik zou de tijd hebben om dat tussen alle rommel te pakken als er een inbreker aan ons bed stond), papieren zakdoekjes (al dan niet gebruikt), oordopjes, een ooglapje, leeswijzers, een postitblokje en stylo’s, en nog allerlei kleine dingetjes die ik in de lades dumpte als ik niet wist waar anders en dat nachtkastje was dan net in de buurt. In dat van het lief lag zelfs niks. Dus in de plaats daarvan hebben we nu ieder een plankje waar net een lamp en/of een wekker op past, en onze gsm en/of een bril. Opgeruimd staat netjes.

Op termijn zou een rustige landschapsfoto boven het bed wel tof zijn.

15. een goei servies
Er zijn veel huishoudens die twéé serviezen hebben: een deftig (voor als er volk komt) en eentje voor alledag. Wij hebben er enkel één voor alledag en het is een mix van het servies van wijlen mijn grootmoeder en de overschot van een set uit Denaldi. Het is niet ideaal want we hebben feitelijk geen zes borden hetzelfde en aangenomen dat we in deze tijden eens met zes mensen rond de tafel zouden zitten kan dat wel een probleem zijn. Alleszins geloof ik niet in het concept ‘een goei servies’ want dat staat het grootste deel van het jaar dan maar wat plek in te nemen in uw kast, toch? Dus voorlopig (nu we toch geen dinner party’s kunnen houden) is het oké, al zou het wel fijn zijn om een twaalfdelig servies te hebben met alle borden die bij elkaar passen, maar ge moet daar op vallen en ik wil het enkel tweedehands.

Dingen die ik dan weer wel heb en eigenlijk zonder zou kunnen

 • Een pannenkoekenpan. Sinds ik dat heb, is het veel makkelijker om hier pannenkoeken in te bakken dan in een gewone pan (want antikleeflaag en een lage rand). Maar eigenlijk bak ik maar een paar keer per jaar pannenkoeken.
 • Een chocoladefonduesetje dat misschien één keer om de twee jaar wordt gebruikt maar omg warme chocolade om fruit in de dippen, da’s toch dé uitvinding?
 • Een gourmetset die ik zelfs nog nooit heb gebruikt (ook al ben ik het elke zomer van plan). Ideale vervanger voor een barbecue wel, dus we zouden het gewoon ’s moeten doen, maar wat me tegenhoudt is: wat doet ge daar op als vegetariër?
 • Een kaasfonduepot. Ik eet supergraag kaasfondue, en ook al eten we het niet veel, het is handig om een eigen set te hebben. Bij onze kaaswinkel kan je ze huren, maar dat is zo’n gedoe, zeker om mee te nemen op de fiets. Nu is onze pot onlangs gaan roesten in de afwasmachine… dus ga ik wellicht op zoek moeten naar een nieuwe (wat echt stom is, want de voet, het ding dat opwarmt, is nog perfect in orde).
 • Een dvd-speler en dvd’s. Ik heb een hele kleine collectie, waar ik vreemd genoeg nog geen afscheid van heb kunnen nemen. De speler zelf loopt op het einde van z’n leven want weigert de helft van de tijd nog dvd’s te laden en da’s toch vrij essentieel om ‘dvd-speler’ op uw cv te mogen zetten, me dunkt.
 • Een droogkast. Opnieuw: ik voelde me keivolwassen toen ik mijn eigen wasmachine en droogkast had (kreeg). Mocht deze ooit stuk gaan, weet ik niet of ik een nieuwe zou kopen. Het is wel heel leuk dat de handdoeken er superzacht uitkomen (terwijl ze zo hard zijn als ze aan de draad drogen), en ’s winters zou alles droog krijgen moeilijker worden. Maar uiteindelijk moet dat wel doenbaar zijn, denk ik.
 • Een wekker. Hij staat nog naast mijn bed, maar hij steekt niet eens in. Als ik echt zeker wil zijn dat ik op een bepaald uur wakker ben, gebruik ik mijn gsm (die er toch sowieso ligt). Maar meestal gebruik ik geen alarm, omdat ik vanzelf vroeg wakker word.

Wat voor ‘normaal ding’ heb jij niet in huis?

 

 

35 gedachtes over “15 dingen die ik niet meer heb of koop

 1. Ik heb heel lang geen droogkast gehad, tot we van onze ouders een extraatje kregen en zowel mijn moeder als schoonmoeder aandrongen om toch maar eindelijk die droogkast te kopen. Ik vind het zalig voor de handdoeken en de pyjama’s e.d. zijn sneller droog, maar alles verslijt ook rapper. En voor het merendeel van mijn kleren durf ik het niet eens gebruiken.

  Hetgeen we niet hebben en de meeste mensen wel, is een bad. Mijn ouders woonden zodanig klein dat er geen plek was voor een bad, dus ik heb nooit anders geweten en ben er sowieso eigenlijk geen fan van. De echtgenoot had er geen mening over en dus gingen we volop voor een grote douche. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad, maar veel mensen vinden dat raar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik verschiet altijd hoeveel pluis er in die droogkastziftjes achterblijft… maar de handdoeken zijn wel lekker zacht als ze eruit komen… Ik snap volledig dat je geen bad laat zetten als je dat toch nooit gebruikt! Wij hadden nog ruimte over in de badkamer dus. En sindsdien gebruik ik het wel vaak, een magnesiumbaddeke doet wonderen voor mijn door stress opgespannen spieren.

   Geliked door 1 persoon

 2. Veel herkenbaars: hier ook geen microgolf, geen frietketel, geen wasverzachter, geen kruiwagen… Wij hebben in de gemeenschappelijke wasruimte een droogkast ter beschikking, maar die gebruiken we – op één keer in het jaar een donsdeken na – nooit.
  Een croquetoestel hebben we wel, maar het is eentje dat ook als wafelijzer (en, moesten we dat ooit willen, met andere inzetstukken evt. ook als panini-, poffertjesmaker etc.) kan dienen, dus zo veelzijdig mogelijk. ’t Is inderdaad altijd afwegen he: wat gebruik je en hoe vaak gebruik je het… Dat van die barbecue herken ik wel: wij hebben wel al een kleintje, J. zou graag een grotere willen “want die gaan we vaker gebruiken”, terwijl ik net denk “we barbecueën nu al amper, waarom hebben we een grotere nodig” 🙂
  Wel zotjes dat jij zonder wekker op tijd wakker wordt; ik zou mij gegarandeerd elke dag overslapen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankzij corona maak ik me minder zorgen over hoe laat ik achter mijn bureau zit, zo zonder rekening te moeten houden met reistijd 🙂 en het lief zijn wekker is een goeie backup want hoewel ik altijd ervoor wakker word, zult ge zien dat net op de dag dat hij geen wekker zet, mijn lijf besluit om eens door te slapen 😄

   Geliked door 1 persoon

 3. 10 van de 15 heb ik ook niet 🙂 Make-up nooit gebruikt. Microgolf heb ik wel omdat ik als alleenstaande altijd kook voor 2 dagen op een rij en ik de tweede dag mijn eten opwarm in de microgolf. En voor mijn kersenpitje uiteraard 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Geen droogkast of chocoladefondue hier. Ik smelt gewoon chocola in de microgolf 😉 Wij hebben 1 set borden gewoon van Ikea met al krassen op enzo. We hebben wel een ‘goei’ gouden bestek, al zou ik dat ook gewoon dagelijks gebruiken maar mijn lief vindt dat we dat voor speciale gelegenheden moeten houden dusja :p

  Like

 5. Ik heb ook geen Make up en eigenlijk niks van verzorgingsproducten behalve ne pot Nivea en zonnecrème ofzo. Verder hebben wij veel toestellen, maar die zijn van de mama 😃 ik vrees dat de meeste dingen op jouw lijsten bij mij wel in huis gaan komen. Hier wel een aanhanger van de wasverzachter! Behalve dan mss een broodrooster want dat gebruik ik nooit, maar het was onlangs kapot en ze zijn binnen een week een nieuw gaan kopen dus hier is het wel populair. Ik zou ook perfect zonder koffiemachine kunnen, maar daar gaat het lief niet mee akkoord gaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bah ja wij hebben ook een koffieding, voor als er bezoek is… Gekregen, want ik zou het nooit zelf kopen, gezien we geen koffie drinken. Beetje overbodig dus, maar het steekt ergens uit het zicht zodat het tenminste niet in mijne weg staat!

   Like

 6. Haha ik heb ook veel van die dingen niet, ik ben blij dat jij daar een hip woord voor gebruikt! Dat bespaart ook geld jongens. Een tv-abonnement, ik versta niet dat mensen daar geld aan uitgeven. Vaste telefoon hetzelfde.

  Geliked door 1 persoon

 7. geen frietketel
  geen broodrooster
  geen croquemachine
  geen barbecuestel
  geen vaste telefoon
  geen radio
  geen tv
  geen tv-abonnement (wel een Netflix-abonnement)
  geen make-up
  geen wasverwachter
  geen GPS
  geen printer
  geen kruiwagen (wegens geen tuin)
  geen goei servies
  geen wekker
  geen pannenkoekenpan
  onze droogkast is al een hele tijd stuk, maar zou ik toch willen vervangen
  Wél maar liefst twee chocoladefonduesetjes!

  Like

 8. Omg ja, dat goed servies, dat vind ik ook een rare 😀 Mijn ouders hebben dat staan om dan één keer per jaar te gebruiken, of zelfs minder, want het kan niet in de vaatwasser… Haha 😉

  En eigenlijk vind ik het wel sympathiek als je borden niet bij elkaar passen, niet? Al mijn bestek komt ook uit de kringloopwinkel en het is allemaal verschillend, maar dat geeft er dan net weer eenheid aan 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja met de hand afwassen want anders gaat het gouden randje eraf! Paniek! Tja moest ik nu echt elk bord verschillend hebben, maar tis een mix van wit, modern, bijna vierkant met gekrulde randen en bloemetjes…🤪

   Geliked door 1 persoon

 9. geen microgolf snap ik toch niet. Je kan alles op een kookvuur opwarmen (iedereen heeft toch restjes enz) maar qua veiligheid en gemak is dat toch niet vergelijkbaar. Je steekt iets in microgolf en je weet dat dat na 2 min (of whatever) stilvalt. Intussen kan je je kind gaan helpen op WC of een ander dringend crisiske opvolgen enz. Bij iets op het kookfornuis moet je toch roeren, kijken, zien of het niet aanbrandt en op tijd afzetten? En het tijdsverschil is gigantisch. Nu voor het thuiswerken, probeer ik wat meer soep te eten: verse soep in kommetje gieten, na anderhalve minuut ben ik mijn soep aan het lepelen en ik heb ook geen extra afwas van pannekes of zo. Dat doe je me niet na met een kookplaat.

  frietketel hebben we ook weggedaan maar wel ten voordele van een airfryer. Dat was een aankoop van mijn man die me nogal fel met mijn ogen deed rollen maar na een paar maanden hebben we er ook al een aangekocht voor de Ardennen. We gebruiken het voor frieten omdat we ovenfrieten toch echt niet te wreten vinden , en andere frituursnacks maar we bakken daar ook behoorlijk veel vlees in. Ik weet dat voor jou niet relevant is maar gemarineerde kippebilletjes uit de airfryer zijn to die voor. En ooit zat ik met de kinderen in een cupcake project deze winter en bleek net onze combi microgolf/oven de geest te geven…=> cupcakes in de airfryer gebakken. Werkt perfect. Het is in feite gewoon een mini hete lucht oventje eh.

  geen make-up maar 47 potjes nagellak? kuch kuch.

  een kruiwagen? Het lijkt me dat de meerderheid van de mensen dat niet heeft? Toch enkel nuttig bij megatuin?

  een droogkast zou ik toch ook niet kunnen missen. We hebben echt de plaats niet in huis om was op te hangen en het extra werk dat het neemt om dat uit te hangen en weer af te halen. Nope, ‘k heb amper vrije tijd, die steek ik daar echt niet in. Mijn droogkast staat op mijn wasmachine. Als er 1 was klaar is, neem ik 1 minuut om de inhoud van de onderste trommel in de bovenste te gooien. Op een wollen trui na, gaat alles in de droogkast bij mij.

  Een vaste telefoonlijn…hm ja, ‘k vrees dat we dat ook nog enkel hebben voor de Indische “microsoft helpdesk”. :D. Er staat zo een traditioneel vast toestel met drukknoppen in de kelder waar lijn binnenkomt en boven op de verdiepingen dan een draagbare maar ‘k heb ergens in de zomer ontdekt dat beide draagbare wellicht al maanden met platte batterijen slingerden en niet meer oplaadden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is waar, dat het in een microgolfoven sneller gaat. Maar dat hoeft voor mij niet. 🙂
   Awel het verbaasde mij hoeveel mensen in mijn omgeving een kruiwagen bleken te hebben? Maar blijkbaar is het dan toch niet overal een ding!
   Hela, 47, t zijn er al veel minder intussen hoor 😀 en ik koop er al jaren geen meer bij, gebruik op wat ik gedurende mijn euhm ‘jeugd’ verzamelde… en dat takes time zo blijkt :p

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s