Over dat ik uit mijn kot wil.

Ik heb het, net als heel veel mensen, echt gehad met de coronamaatregelen. Of ze hun nut hebben of niet, laat ik in het midden – die tweede golf lijken we voorlopig toch maar mooi onder controle te hebben! – want bijna niemand in mijn omgeving houdt zich er nog strikt aan. Wie checkt het of je wel met iemand uit je bubbel aan tafel zit op restaurant? Of met wie je aan het wandelen bent – is dat de elfde persoon die je buiten je bubbel op anderhalve meter ziet, of nog maar de negende? En hoe zit dat met die propvolle vliegtuigen? Ik moet bekennen dat ik er dik spijt van heb dat wij niet verder van huis zijn kunnen gaan dan GH Luxemburg, maar ik hoop dat in 2021 te kunnen goedmaken. We zullen zien…

De regels

(Voor zij die niet helemaal mee zijn met de regels en voor mijn toekomstige zelf die het waarschijnlijk ook niet meer zal weten: momenteel en nog zeker tot eind september mogen we per gezin met vijf mensen nauwer contact hebben (op restaurant gaan, thuis uitnodigen, op reis gaan, enzovoort) en daarbuiten met tien personen op afstand afspreken, bijvoorbeeld om te gaan wandelen of eender wat je op anderhalve meter en in de buitenlucht kan doen.)

Ik ben iemand die zich aan de regels houd, en ik heb er heel veel moeite mee dat anderen dat niet doen. Dat anderen wel durven loslaten, durven leven. Ik wijs een vriendin af die een terrasje met me wil gaan doen omdat zij niet in mijn bubbel zit. Ik wil niet uit eten met de bomma omdat zij in een risicogroep zit. Ik blijf uit de buurt van iedereen. Het is vermoeiend.

Maar hoe zit dat juist met die bubbel? Moeten die vijf personen (plus jijzelf en je gezin) dan onvoorwaardelijk voor elkaar kiezen? Ik zie bijvoorbeeld persoon A, B en C, maar zij zien ook D en E, terwijl ik nog F en G zie (maar niet D en E). Is dat dan oké?
Niemand die het zeker weet…. Dus we doen maar voort gelijk we bezig zijn. Het maakt me onzeker en soms ook bang.

Er zijn mensen die gaan wandelen met vrienden (want anderhalvemeteen dus dat mag)… en achteraf een terrasje meepikken. Collega’s die in eenzelfde meeting room zitten, maar met familie buiten je bubbel mag je niet rond één tafel zitten? Gaan lunchen met een klant mag wél, maar op café met vrienden buiten je bubbel niet? Er zit geen logica in….

In mijn bubbel

Wij profiteerden niet van die weken dat je plots tien of vijftien mensen mocht zien. We hebben samen Chinees gegeten met vrienden, maar zij bleven op anderhalve meter afstand. Ook het jubileum van mijn grootouders vierden we op anderhalve meter, buiten. De eerste keer dat ik met iemand anders dan enkel het lief op restaurant ging, was vorige week en toen heb ik echt een knop moeten omdraaien.

Ik deed het enkel omdat ik zoveel behoefte had aan sociaal contact. Ik ben een introvert, dus ik kan goed op mezelf zijn. Ik ben graag alleen, en uiteraard is het lief goed gezelschap (anders zou ik niet met hem getrouwd zijn hé), maar het is genoeg geweest. Ik heb andere mensen nodig. Misschien niet zoals het precorona was, met wekelijks minstens twee maar vaker drie afspraken in de agenda, want dat bleek trop. Ik investeer liever in kwaliteit dan in kwantiteit, al is dat voor veel mensen blijkbaar moeilijk te begrijpen, maar kom da’s een andere discussie. Maar zo elke week iets waarvoor ik uit mijn kot mag komen…

Dus besloot ik de koe bij de horens te vatten en gebruik te maken van die ‘tien extra mensen buiten’. Ik ging wandelen met mijn tante. (Het lief is nog steeds buiten strijd met zijn spierscheur.) Ik legde een ijsjesdate vast met een vriendin. Ik ga een fietstochtje maken langs een andere vriendin. En nog een fietstochtje langs nog een andere vriendin, maar da’s al meer dan 40km dus daar moet ik nog even verder naar opbouwen, maar we hopen allemaal op een lange nazomer he?

bday blues

Binnenkort is het mijn verjaardag. Ik had dat een beetje weggeduwd – want hoe snel gaat de tijd zeg en hoe is het al september?! – tot de schoonmoeder kwam vragen welk cadeau ik graag zou krijgen. Euhmmmmm. Nog erger dan andere jaren heb ik alles, materieel gezien dan toch. Wat ik écht zou willen, is het samen kunnen vieren met anderen.
Ik vermoed dat ik me niet aan verrassingsbezoekjes ga moeten verwachten want er zijn maar weinig mensen die ik irl ken, die hier komen volgen, maar toch, als ge dit leest: ALTIJD WELKOM HE. Best uw eigen drank meebrengen want we hebben nog maar één fles bubbels vrees ik. (’t Is wel champagne. Ha.)

Hoe gaat het in jouw bubbel en op anderhalve meter enzo?

 

 

 

33 gedachtes over “Over dat ik uit mijn kot wil.

 1. Wij hebben enkel onze eigen bubbel gehad, mijn ouders wonen vlakbij en zag ik geregeld op afstand, ik ging niet binnen bij hen want het zijn bijna 75+ ers. Met de schoonfamilie in het Antwerpse werd er elke zondag gevideochat. Ik erger me aan mensen die de ganse tijd van thuis werken met 2 en dan zodra de horeca opengaat elke week ergens anders gaan eten. Van zodra de grens openging zaten ze in Parijs, Maastricht, Zeeland etc… En dan al die pipo’s die hun masker fout aanhebben !!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben tegelijk ook jaloers op die mensen die toch uitstapjes durven maken en overal naartoe durven gaan :’)’t is wat dubbel. En een mondmasker juist dragen is toch echt ni zo moeilijk he?!

   Like

 2. Voor mij zijn de maatregelen best makkelijk vol te houden, want ik ken in België niet heel veel mensen die ik graag wil zien. Sinds al die quarantaineregels ben ik niet meer naar Nederland geweest. Aan de ene kant zou ik dat nu best willen. In mijn ogen levert het minder risico op om mijn moeder en zusje te bezoeken dan mijn vriend die weer iedere week gaat voetballen. Maarja, dat is uiteindelijk het probleem. Veel mensen vinden hun eigen ding makkelijker te verantwoorden of veiliger dan wat anderen doen. Dus ik zit gewoon nog braaf binnen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb vandaag net iets gelijkaardigs geschreven, ik heb het ook gehad met al die toestanden. Het is nu niet dat ik vanaf nu flagrant mijn goesting doe, maar ik hou me er ook niet meer heel strikt aan. Wel probeer ik de mensen die ik zie nog steeds op afstand en dus buiten te ontvangen. Helaas wordt dat met het herfstige weer wel moeilijker. De moed zinkt me in de schoenen voor deze winter, eerlijk gezegd.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier ook zo hard beu. Ik zie nog wel mensen, maar dat het altijd dezelfde zijn begint een beetje tegen te steken (wat niet aan die mensen ligt he 🙂 ). Ik zou graag mijn familie buiten mijn gezin nog eens samen hebben, of mijn studievriendinnen die verspreid over het land wonen, de baby’s zien die sinds maart geboren zijn, heel mijn team collega’s nog eens tegelijk zien en een housewarming plannen met een leuk feestje.
  Ja er kunnen nog heel wat dingen, maar met iedereen die z’n bubbel wat in de gaten moet houden, zijn er nu eenmaal ook groepjes van mensen die je nu niet bij elkaar krijgt en dat is jammer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nochtans is die regel niet zo moeilijk hoor. Je mag per gezin 5 extra mensen in je “bubbel” toevoegen, met een MAX van 10, met die ZELFDE mensen “moet” je altijd afspreken, voila, zo simpel is het.
  Maaaaaaar….. dat kan ook nooit kloppen, ik ga werken, oudste zoon gaat werken, etc, etc, etc,…..
  Als we nu eens gewoon met z’n allen ons gezond verstand gebruiken, niet een de toog gaan hangen op café, niet te dicht bij anderen komen en geen handen geven? Dat zou vast helpen, helaas is niet iedereen gezegend met genoeg gezond verstand blijkbaar.

  Geliked door 2 people

  1. Inderdaad, op ’t werk wilden ze met z’n allen op café gaan, awel doe maar en blijf vooral uit mijn buurt… Ik moet ’t loslaten want ik kan me er echt kwaad in maken 🙂

   Like

 6. Zelfde vragen hier als jij. Ik vond die regels sowieso al wat dwaas (ik druk me misschien wat verkeerd uit maar ik snapte soms de logica niet). Je mocht niet met iemand uit je bubbel eens naar een winkel (om bijvoorbeeld meubels voor de babykamer te kopen wat ik toch liefst samen met de vader van mijn kind doe) maar wel op café. Je mocht maar vijf mensen zien maar wel met 9837 man gaan sporten. Alleszins, ik doe wel mijn best om niet té veel verschillende mensen te zien maar ik heb van mezelf dan ook een vrij kleine sociale kring dus heel erg moeilijk is dat niet. Ik vind het ook super fijn dat het hier geen overrompeling gaat zijn als ik net bevallen ben maar langs de andere kant vind ik het ook misschien wel wat jammer dat het bezoek héél beperkt gaat zijn.

  Gisteren deed ik boodschappen en ik schrikte er van hoe dicht iemand bij me kwam staan (20 cm ofzo). Dat mag er van mij for ever in blijven, gewoon afstand houden van andere mensen, geen mensen aanraken of handen geven, … Haha :p En als we gewoon allemaal ons gezond verstand wat gebruiken moet het toch lukken denk ik.

  Geliked door 1 persoon

 7. Hier is het veel makkelijker, omdat Zwitserland niet (meer) met strikte bubbels werkt (en zelfs indien is onze kring hier nog steeds zo beperkt, dat ze er waarschijnlijk wel in zouden passen, ahum…). Ben wel heel blij dat wij net in België waren toen de bubbel daar 15 verschillende mensen per week omvatte, want zo hebben we toch een groot deel familie en vrienden kunnen zien (al waren het er hoe dan ook minder dan anders, want enerzijds wilden we het niet pushen en anderzijds was het bij sommigen – risicofactoren vb. – beter om het niet te doen). Ik merk wel dat er hier in Zwitserland veel minder “moeheid” over de maatregelen is en dat is gewoon omdat het nooit zo strikt geweest is (die bubbel van 5 was hier enkel tijdens de lockdown, strenger dan dat is het nooit geweest). Er is wel wat gemor over de maskerplicht in winkels, die sinds kort in ons kanton is ingevoerd, maar bon, dat vind ik zelf echt het minste; als ik dan zeg wat de maatregelen in België zijn, beseffen de meesten gelukkig wel dat het hier toch allemaal zo erg nog niet is qua beperkingen 😉 Enerzijds zijn er natuurlijk verschillen tussen beide landen (al is het maar naar bevolkingsdichtheid) die de strengere aanpak in België verklaren en is het daar (en hier) op zijn minst tijdens de lockdown nooit zo erg geweest als vb. in Spanje of Frankijk, anderzijds denk ik dat ze in België toch echt wel wat moeten oppassen dat ze de maatregelen voldoende beargumenteren en er niet in doorslaan. Het is nog lang en je wilt echt niet dat mensen helemaal een “fuck it”-houding krijgen, wat ze nu wel aan het veroorzaken zijn, heb ik de indruk.

  Like

 8. Haha awel, ik heb het ook echt gehad en ik zie de zin en de onzin ook niet meer. Ik ga eerlijk zijn: die bubbel van vijf, ik heb er mij sinds die aankondiging van de tweede golf niet meer strikt aan gehouden. Allez het is niet dat ik daarvoor plots 15 mensen zag want ik heb niet eens zoveel vrienden, maar ik heb ook niet meer bewust nagedacht “ah ja shit behoort die nu tot een bubbel of niet”. Misschien heb ik een bubbel van 7. Of 8, want ja ons moeder en kende ‘t, zo zit ge er rap aan.

  En ja verjaardagen! Ik verjaar in oktober en ik dacht bij begin corona: oh tegen dan is ’t allemaal al veeeeel beter. Haha. Ik hoop dat ’t keigoed meevalt voor u!

  Like

 9. Ik lijk wel de enige persoon die er geen moeite mee heeft. Simpelweg omdat ik enkel mijn moeder zie buiten het werk. En voor de rest ga ik eens wandelen met een vriendin. Maar de afgelopen maand heb ik maar 3 mensen gezien met wie ik ging wandelen. En ik zag eens mijn zus en haar vrouw toen ik bij mijn moeder was.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb niet eens 5 mensen die ik regelmatig zie, dus mij maakt het niks uit. Op het werk vind ik het lastiger; telkens ik de gang door moet, dat mondmasker aan, terwijl er vaak eigenlijk maar 3 mensen in heel het gebouw aanwezig zijn…

  Geliked door 1 persoon

  1. O nee bij ons is het omgekeerd, nog nooit iemand met een mondmasker gezien daar… en betwijfel of dat gaat veranderen nu er terug meer volk naar kantoor mag en we dus absoluut geen anderhalve meter afstand kunnen houden.

   Like

 11. Ik pleit voor gezond verstand in deze. Die bubbel van vijf is onrealistisch klein. Als je geen zoenen of handen geeft, mondmaskers draagt wanneer het druk is en zo veel mogelijk je handen wast en ontsmet met alcoholgel, moet het mogelijk zijn om met meerdere mensen af te spreken. Echt fysiek contact hebben mijn vriend en ik alleen met elkaar en nog één ander gezin.

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik vind al die regels nogal verwarrend en interpreteerde ze in het begin dus vaak te streng waardoor wij heel veel vrienden en familie niet zagen. Intussen moet ik toegeven dat ik het echt wel even gehad heb met corona. De impact ervan is hier immens en zorgt er in mijn geval voor dat sociaal contact beperkt is tot het lief en Tuur. En niet omdat ik daarvoor koos (en neen ook niet omdat ik ziek ben of tot een risicogroep behoor :-)). Maar dat weegt dus immens door. En net daardoor word ik ook heel erg kwaad als ik mensen zie die zich niet meer aan de regels houden. Want ok zij leven dan wel even zoals voorheen, maar ze vergeten soms echt wel de gevolgen daarvan voor anderen. Ik hoop dat we relatief snel en op een veilige manier dus naar een iet of wat “normalere” wereld kunnen gaan.

  Like

 13. Hier ook een beetje van ‘we hebben het gehad’, maar we volgen nog wel de regels. Voorzichtig zijn, afstand houden, handen wassen, maar vooral gezond verstand gebruiken. De zomer was al vreemd, door (te) weinig echte sociale contacten, en de winter zal het er niet makkelijker op maken. Maar ik hoop vooral dat iedereen gezond blijft, want daar doen we het voor…

  Geliked door 1 persoon

 14. Het gaat bij mij wel en mijn bubbel is volgens mij nog niet strikt gevuld tot 5. Maar die interpreteer ik dan wel mensen die zonder mondmasker binnen anderhalve meter mogen komen voor meerdere minuten. Da’s mijn moeder (en daar ga ik ook zo veel mogelijk in tuin zitten, of doe ik om naast elkaar iets uit te leggen toch mondmasker aan).
  Bij mijn schoonouders ben ik in huis geweest maar ver, in andere zetels. Tja, discutabel of ze in mijn bubbel zitten. Idem mijn zus. Dus bubbel is misschien toch bijna op. Mijn man heeft geen andere mensen gezien. Met het gezin zijn we ook wat extra uit gaan eten op terras de laatste maand om onze zinnen te verzetten en ons wat te verwennen.

  Maar ‘k ben begin aug wel eens met een vriendin in bos op anderhalve meter gaan wandelen en laatste week net in nazomer we gaan eten op terras aan tafel van 6 of 8 met de volwassenen op alle uiterste hoeken (meer dan anderhalve meter) en kinderen in midden. Dat reken ik niet tot je bubbel. Wie naast elkaar gaat zitten (vb lunch op werk of zo) is WEL in bubbel.

  ‘k ben op werk geweest maar daar mogen bureau’s nooit naast elkaar zitten, bezetting is maar 30% , ramen open en eten moet je buiten gaan doen. Zodra je rechtstaat van bureau is het met mondmasker. (maar we zijn van systeem gewijzigd dus ‘k ben wel soms bij de bureau van iemand gaan staan met mondmaskers en dingen op scherm tonen, zo kort mogelijk…daarna handgel en snel achteruit). Dus dat reken ik ook niet in de bubbel.

  Op die manier hou ik het wel vol. Maar ik ga ervan uit dat het vanaf nu moeilijker zal worden, zonder terrasjes weer. Net daarom dat we 2 keer met vrienden afgesproken hadden in sept (niemand gezien in augustus overigens op mijn moeder en die ene vriendin van boswandeling na). ‘k Denk dat ik daarmee nu weer een maand of twee ga moeten kunnen voortkunnen. Als we minder in de buitenlucht gaan kunnen leven, denk ik wel dat het heel lastig gaat worden.

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, héél lastig. Mensen die alsnog willen afspreken, maar dan binnen want ja, slecht weer. Iedereen wordt losser…. zeker nu met de nieuwe ‘maatregelen’… Ik hou mijn nauwe contacten zeer beperkt alleszins, ze mogen op hun kop gaan staan. Bij ons geen mondmaskers op het werk, ik word daar zenuwachtig van want de bezetting is momenteel 50% (16 van de 32 plaatsen). Dus ik ben niet meer geweest de voorbije drie weken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s