Hoe is het nog met die minimalistische kleerkast?

U weet het misschien nog, maar ik doe van seizoenswissels en capsule wardrobe, waarbij al je kledingstukken van dat seizoen zoveel mogelijk combineerbaar zijn met elkaar. Op die manier kan ik een hele winter doen met twee jeansbroeken, vijf kleedjes en vijf blouses, maar raak niet aan mijn overgooiers-collectie want die is heilig. (En dan heb ik het nog niet over mijn schoenen gehad.)

Anyways, 2020 is een raar jaar, dat hoef ik u niet te vertellen, maar op één vlak verschilt het niet van andere jaren: ik kwam alweer een maatje bij. “Jamaar Leen, is het dan niet eens tijd dat gij op uw gewicht gaat letten.” Ja, dat zei de huisarts ook. Maar da’s een andere discussie. Ik ben te dik, dat weet ik, en dat is momenteel wel het minst van mijn zorgen.
Ik kocht in het voorjaar een paar jurkjes, maar met al dat thuis zitten begon ik ook fan te worden van shorts. Ik die nooit shorts draagt behalve om te gaan wandelen, deed ineens niks liever. Dus kocht ik in de solden (in augustus, hoe raar is dat?!) drie shortjes, en een aantal bloesjes zonder mouwen want die heb ik raar genoeg niet. (Alles is gewoon zo raar.)

Mijn kleerkast was een puinhoop dus na de hittegolf heb ik die deftig opgeruimd en en passant van de gelegenheid gebruik gemaakt om kleren van vijftien jaar oud eindelijk eens weg te gooien. Ik hield namelijk oude shirts enzo bij met het excuus “die zijn nog perfect om mee het huishouden te doen of in den hof te werken”.  Dat kan goed zijn maar we hebben niet meer het figuur van een zestienjarige ook al was de mode toen schijnbaar losser (of zijn die kledingstuks met de jaren mee uitgelepen, kan ook).

Over het hoe en waarom van een capsule wardrobe schreef ik meer hier.

Hoe begin je eraan?

Is je kleerkast in de slaapkamer, maak dan het bed op en haal vervolgens alles uit je kast en sorteer per categorie in hoopjes op het bed: winterpulls, lange broeken, zomerkleedjes, enz. Ik heb een dressing en gebruikte de (pas gestofzuigde) vloer. Zo simpel is dat dus eigenlijk. Vervolgens kijk je per categorie hoeveel stuks je van alles hebt, en of er versleten dingen bij zijn, of dingen die je eigenlijk nooit draagt. Die kunnen alvast op de stapel voor spullenhulp.

capsule wardrobe

capsule wardrobe

Hoe bepaal je wat ‘genoeg’ is?

Ik denk aan de wascyclus in huis: ik draai wel elk weekend twee of drie vaten, maar die mogen niet halfleeg zijn. Ik draag mijn kledij ook meer dan één keer vooraleer ik ze in de wasmand gooi – tenzij tijdens een hittegolf, wanneer je aan het eind van de dag je kleren kan uitwringen en jezelf erbij, of wanneer ik een bord spaghettisaus over mezelf uitkap. Die dingen. Dus ik weet dat ik met gemiddeld drie blouses/shirts, of bijvoorbeeld drie kleedjes, per week wel toekom. En dan alles maal twee, omdat ik niet elke week alles kan wassen. In principe kom ik met een kleedje of vier en een shirt of vijf wel de zomer door.
Ge gaat zien dat ik er veel meer heb, maar als je echt minimalistisch wil zijn, maak voor jezelf eens die berekening en kijk dan hoeveel er in je kleerkast zit.

Hoe zit het bij mij?

Bij de vorige kleerkastwissels lag mijn focus altijd op de ‘goeie’ kleren. Sportkleren bijvoorbeeld telde ik nooit mee. Dit keer heb ik dat wél gedaan. Wat hieronder volgt, is een opsomming. Skip gerust als u dat niet zo interesseert. Als er een minnetje met een cijfertje achter staat, gaat dat over het aantal stuks dat ik van die soort heb weggegooid.

capsule wardrobe

Ik heb te veel T-shirts, wat ik eigenlijk helemaal niet graag draag omdat T-shirts meestal niet erg goed zijn in het verbergen van een buikje, maar ik wil er niet in snoeien omdat ze allemaal nog splinternieuw zijn – gekocht afgelopen lente in een vlaag van paniek omdat ik niets meer had dat paste. Dus ik hou ze bij, en we zien wel wat dat wordt.

Schoenen

Ik heb ze niet geteld, ik geef het toe, maar ik ben er wel met een zeer grove borstel doorgegaan en heb er enkele paren uitgehaald:

capsule wardrobe

 • bruine enkellaarsjes met veters: mijn alltime favoriete schoenen. Ze zijn al twee jaar meegegaan (vorig jaar de zool en de binnenkant nog laten herstellen), maar ik kan er niet omheen: ze zijn versleten. Ik hoop er komende herfst gelijkaardige te vinden.
 • zwarte pumps: de enige miskoop. Ooit gekocht voor een trouwfeest. Ze zijn veel te hoog en geven totaal niet mee. Amper gedragen dus. Geen vervanging nodig want ik heb een te bleek vel voor zwarte schoenen.
 • zwarte enkellaarsjes: hebben heel lang dienst gedaan want supercomfortabel, maar ik heb er veel mooiere intussen, en heb deze alweer een paar winters niet gedragen.
 • witte sneakers: ik vind ze afschuwelijk en snap niet waarom ik ze ooit heb gekocht, maar in 2018 hebben ze wel een hele zomer lang dienst gedaan (met regenboogveters erin, die ik wel bijhoud).
 • witte Allstars: ik heb dit model jaren gedragen, maar ik vind het nu niet meer bij me passen.

Ik kocht dit jaar een paar nieuwe schoenen:

 • Oudroze sneakers van Woden die voelen als sloefjes. Ik wil vanaf nu nooit nog andere sneakers.
 • Sandalen want blijkbaar had ik, om mezelf te verplichten er eindelijk eens nieuwe te kopen, mijn oude (en versleten, I admit) sandalen weggegooid.

capsule wardrobe

Conclusie & resultaat

capsule wardrobe
Voor & na: mijn kleerkast.
capsule wardrobe
Voor & na: de lade met sokken, pyjama’s, mondmaskers, shortjes, ondergoed en maandverbandjes (no worries, geen bloed te zien!).
capsule wardrobe
Voor & na: de lade met sport- en chillkleren.
capsule wardrobe
De afgedankte dingen, klaar voor Spullenhulp.

Kleren die trouwens nog mooi zijn en niet meer passen, leg ik in het andere deel van mijn kleerkast. Want ooit zal ik wel weer afvallen, als de tijd er rijp voor is, en dan wil ik niet wéér alles nieuw moeten kopen.

Hoe opgeruimd is jouw kleerkast?

 

Advertentie

19 gedachtes over “Hoe is het nog met die minimalistische kleerkast?

 1. Mijn kleerkast is netjes geordend, maar ze zit overvol… En ik draag het meeste ook effectief, ik wissel gewoon graag af. Een capsule wardrobe is dus niet aan mij besteed, al vind ik het wel een zalig idee dat alles bij elkaar past en je zo minder tijd verliest met kiezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wissel ook graag af, dat is het enige probleem dat ik met een capsule wardrobe heb 😀 Daarom dat een seizoenswissel bij mij heel belangrijk is; dat voelt dan efkes alsof ik allemaal nieuwe kleren heb, terwijl ik ze gewoon een paar jaar niet heb gedragen.

   Like

 2. Ik vind dit altijd tof om te lezen! Ik ben een tijdje terug ook eens serieus door mijn kast gegaan en die is nu ook heel proper. Het helpt ook dat ik momenteel niets van mijn kleren pas door mijn zwangere buik en dus niet om de haverklap in mijn kast op zoek moet naar een nieuwe outfit want ja, ik heb nog altijd wel te veel kleren. Ben altijd wat jaloers op die capsules maar ik hou te veel van al mijn vintage bloesjes en mijn 15 jeansbroeken die ik ook effectief draag :p Het enige waar ik wel nog eens kuis in kan houden en kan minimaliseren zijn mijn schoenen. Daar heb ik er ook te veel van maar qua schoenen val ik toch altijd wel op dezelfde paren terug. Maar dat is iets voor na de bevalling, als mijn opgevzwollen voeten terug normale proporties hebben en ik alles eens tegoei kan passen :p

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind van die écht minimalistische kleerkasten echt super om naar te kijken, maar ik denk dat ik het heel gauw beu zou zijn om altijd hetzelfde te dragen. En 15 jeansbroeken hahahaha da’s véél 😀 😀

   Like

 3. Ik heb ook een aantal shorts gekocht sinds de lockdown, zo gemakkelijk voor thuis!
  Onlangs heb ik eens grote kuis gehouden en 5 grote vuilniszakken heb ik weg gedaan en mijn kleerkast zit nog vol, maar nu met kleren die ik ook echt aandoen 😉.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn kleerkast is mooi opgeruimd maar er hangt best wel wat in (al is het weinig in vergelijking met mijn zus).
  Ik probeer wel wat bij te houden wat ik lang niet draag en ruim dan nog eens op aan het begin van het nieuwe seizoen, maar nu met Corona heb ik precies veel kleren amper aangehad dus ik ga nog zien hoe ik het ga aanpakken met de verhuis, misschien moet ik deze keer toch een beetje anders kijken want hopelijk kan ik die dingen volgende lente wel nog vaak aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. O nee ik sta niet met zwart! Heb zo’n bleek velleke (enfin vooral in de winter), dan ben ik juist een spook. Maar inderdaad, wel makkelijk om alles te combineren zo 🙂

   Like

 5. Altijd heerlijk, dat gevoel van een mooi opgeruimde kleerkast 🙂 Zo tof dat dat systeem van de capsule wardrobe blijft werken voor jou! Ik draag teveel dingen het hele jaar door om ze meerdere maanden opzij te leggen, al haal ik ondertussen typisch winterse of zomerse dingen er wel uit om wat meer overzicht te hebben (mijn ski-jas hangt nu op zolder; de motojas gaat in de winter naar boven, die dingen). Op zich is ze altijd wel netjes opgeruimd, maar je geeft mij desondanks wel goesting om er nog eens door te gaan 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kreeg de goesting ook te pakken door het een ander te zien doen, want was het eigenlijk niet van plan (pure luiheid eigenlijk), maar doordat ik wat nieuwe kleren had gekocht en er best wel wat dingen in hingen waarvan ik wist: die ga ik niet meer dragen tot de herfst, is het resultaat echt fijn, als in: alles wat er nu in hangt, kan ik nu dragen. Gewoon pakken waar ik zin in heb!

   Geliked door 1 persoon

 6. ik koop nooit veel nieuwe kleren maar ik doe zelden iets weg, dus mijn kasten puilen wel uit. Maar ik vind dat zo erg om dingen weg te doen tenzij ze echt kapot zijn of echt echt echtn iet meer passen (en je hoop opgeeft dat je er ngo weer zal inraken).
  Maar ik wissel ook graag af, ‘k denk eerder dat ik niet graag iets terug aandoe in zelfde maand. Liever dan iets van 10 jaar geleden nog eens en dan iets van vorig jaar en dan iets van 3 jaar geleden enz.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal gelijk heb je, ik had zelfs moeite met het wegdoen van de versleten kleren 😅 maar het wordt makkelijker op den duur, dat wel. Zolang je alles nog aandoet is dat zelfs beter dan elk seizoen naar de winkel te tjolen want ge zijt dan uw eigen winkel! 😄

   Like

 7. Ik heb vanmiddag mijn winterkleren al uit hun zomerverblijf gehaald zodat ik de zomerkleren daar al kon opbergen, maar verder ben ik niet geraakt. Morgenochtend ga ik dus vloeken als ik in de dressing kom, want mijn winterstash ligt daar nog verspreid over de vloer, haha!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s