De moestuin in de lente: het gevecht tegen de droogte

Zijtuin 10 mei en 21 juni

Voortuin 10 mei en 21 juni

Achtertuin 18 mei en 21 juni

Ge ziet, er is wat vordering merkbaar he?

Anti-droogte-maatregelen

Mei was met een totaal van 26mm regen een kurkdroge maand, en laat dat nu net dé plantmaand zijn! Er werd dus héél veel water verbruikt, met als gevolg dat onze regenwaterput al moest worden bijgevuld. En dan moet de zomer nog komen? In juni viel er (tot nu toe) 50mm, wat nog altijd te weinig is, maar je zag de hele tuin heropleven na een avond en nacht van aanhoudende regen. Omdat water zo kostbaar is en onze provincie de droogste van België (met momenteel als enige een verbod op het vullen van zwembadjes, het wassen van auto’s of het sproeien van gazons), ben ik al weken bezig met oplossingen zoeken.

1.) Planten trainen

Zodra ik mijn planten had geplant – en dat duurde langer dan verwacht, want ik had er ook veel méér dan gedacht – bleef ik de eerste dagen water geven want de grond was echt kurkdroog en de zon brandde de godganse dag, zonder ook maar één wolkje aan de lucht. Daarna maakte ik van mijn hart een steen en stopte ik met gieten. Planten geef je best slechts één keer per week (een flinke portie) water, zodat hun wortels zelf op zoek moeten, dieper in de grond, en je zo een sterkere plant krijgt (en geen gigantische waterfactuur).

2.) Mulchen

Mijn tuin was aan het begin van het seizoen compleet kaal. Ik heb het nooit anders gedaan, maar mijn vorige moestuin lag op sommige momenten van de dag in de schaduw. Onze achtertuin heeft vanaf zonsopgang tot zonsondergang volle zon – iets wat ik naar volgend jaar toe nog wil oplossen met struiken of kleine boompjes. Ik had één baal stro gekocht, om de grond onder de aardbeitjes af te dekken, maar omdat die het toch niet zo goed doen, heb ik het gebruikt om de voet van de komkommers, de tomaten, de courgetten en de pompoenen af te dekken. Ik kreeg grasmaaisel van enkele buren en haagsnoeisel van mijn tante. Langzaamaan wapende ik me tegen de volgende droogteperiode. Volgend jaar zal ik wellicht investeren in houtsnippers, maar het budget voor de tuin is dit voorjaar zwaar overschreden, oepsie.
Mulchen houdt de grond koel; bij warm weer kan het temperatuursverschil onder het dekentje versus de gewone ‘blote’ grond oplopen tot vijftien graden! Onder de mulch blijft de grond ook langer vochtig.

3.) Water verzamelen

Onze regenwaterput dient in de eerste plaats voor het spoelen van de toiletten. Omdat ik wil vermijden dat we hem weer moeten bijvullen – al zal dat onvermijdelijk zijn als de zomer even droog wordt als het voorjaar – vang ik nu binnenshuis zoveel mogelijk water op: er staat een emmer in de douche en eentje in de keuken. Als ik bijvoorbeeld sla moet wassen, heb ik algauw een emmer vol! (Die uit de tuin is natuurlijk erg vuil; sla uit de winkel is een stuk properder omdat die gewassen wordt vlak na de oogst.) Dat water gebruik ik voor de kamerplanten (want die zijn er ook nog) en voor de pasgezaaide stukken in de tuin. Wanneer het droog blijft, zal ik wel regenwater gebruiken omdat ik dan een grotere hoeveelheid water zal nodig hebben in één keer.

Beestjes in de tuin

Geen bijen. Af en toe een vlinder. Geen slakken, dat is dan weer dankzij de droogte. Een kat die z’n territorium komt afbakenen. Heel soms een worm. Mieren en bijgevolg luizen, in overvloed. Die laatste hebben ervoor gezorgd dat mijn courgette- en pompoenplanten een slechte start kenden; de blaadjes werden elke dag geler en de planten groeiden niet. Ik maakte een aftreksel van look met een drupje Dreft en eens ik dat begon te sprayen, in combinatie met wat meer watergift dankzij de regen, ging het ietsje beter, maar een eerste vrucht laat voorlopig op zich wachten.

Bloemetjes in de tuin

De border langs het hek met de buren is voor eenjarigen, maar door de droogte groeide alles daar veel trager; pas de voorbije week was er plots een duidelijke groei zichtbaar. Bedoeling is dat die vol zonnebloemen komt te staan, en nog een aantal lagere bloemensoorten. Links achteraan in de tuin, bij het compostvat, moeten ook allerlei bloemen komen: komkommerkruid, klaprozen, Oost-Indische kers, … In de voortuin werden er wel vijftien verschillende soorten bloemen gezaaid, onder andere nog meer zonnebloemen en Oost-Indische kers; als dat allemaal uitkomt dan gaat het heel mooi worden, maar voorlopig is het daar het onkruid dat voor wat groen zorgt.
Het is in spanning wachten op de eerste zonnebloem-bloem – het knopje zit er al, het is een kwestie van geduld.

Het mooist zijn momenteel mijn rode geraniums, “een stukje Alpen op mijn terras” noem ik ze. In een hoekje van de tuin plantte ik de zwaar verwaarloosde geraniums van vorige zomer uit, en ook die doen het goed. (Geraniums zijn echt zeer moeilijk kapot te krijgen, zo blijkt.)

(In ’t echt zijn ze dus knalrood, en knalrood is een kleur die niet pakt op foto.)

Ik plantte stinkerdjes (tagetes) in de border tussen de lavendelplanten en de overschot tussen de tomaten en waar er nog plek was.

Dit jaar moet ik wel écht lang wachten op bloemen in de tuin, terwijl er in de samentuin altijd wel zaden van het jaar voordien waren die uitkwamen en de Oost-Indische kers nu de tuin waarschijnlijk aan het overwoekeren is. Over een maand of twee hoop ik dat alles in bloei staat – ik heb geduld. En wie weet, wie weet komen er dan ook wel meer bijtjes en vlinders naar de tuin…

De eerste oogst

Ik heb af en toe wat mini-aardbeitjes voor bij mijn fruitslaatje. Er zijn exact 9 frambozen, waarvan we er ieder al eentje konden eten. Er hangen drie trosjes rode bessen, daar kan ik dus nog naar uitkijken. De erwtjes die ik in potten voor het huis had gezet, werden geoogst en grotendeels ingevroren. Ik had dankzij de luizen niet zo heel veel opbrengst maar de tuinbonen die ik had, smaakten superlekker. De sla is eindelijk groot genoeg om regelmatig een paar blaadjes in een slaatje of tussen een boterham te steken.

Blijven zaaien

Er zijn nog heel veel dingen die je in juni kan zaaien, en als je de hele zomer lang eten wil hebben, zaai je best om de twee weken bij van de volgende dingen: bietjes, sla, radijsjes, bonen, erwten, snijbiet, spinazie, wortels, … Ik volg meestal wat er op de zaadjesverpakking staat.
De eerste batch zaaisels deed ik eind april, maar de droogte en nog een week vrieskou zorgde ervoor dat er bijna niks uitkwam. Ik had beter meteen opnieuw gezaaid, maar door de Ijsheiligen had ik het efkes druk met een stuk of honderd plantjes uit te planten.
Alle gaatjes in de tuin zijn nu opgevuld, hoewel het nog wachten is of alles uitkomt.

En hoe gaat het in jouw (moes)tuin?

8 gedachtes over “De moestuin in de lente: het gevecht tegen de droogte

 1. Wow, zo te zien zal je je werk hebben! De droogte, dat is echt erg hé… Bij ons is alles er pas doorgekomen met de regen van vorige week, en de pompoenen en courgettes beginnen eindelijk goed te groeien. Qua oogst hebben we al boontjes, sla, spinazie en verse koriander en peterselie. En rabarber, véél rabarber dit jaar, mmm!
  Helaas ook énorm veel mieren hier, ’t is echt niet normaal. Het eerste jaar dat het zo erg is :-(.

  Geliked door 1 persoon

  1. Droogte is blijkbaar gelijk aan mieren, maar dan mogen we niet klagen zeker want de slakken durven niet komen kijken :p Ik heb mijn watergiftnoodplan klaar, want het lijkt erop dat het toch niet gaat regenen hier dit weekend, en dan is het alweer een week geleden, dus tijd om dat op te starten. Ik heb welgeteld twee pompoenplanten die zich erdoor aan het trekken lijken te zijn (don’t jinx it), de courgetteplantjes blijven klein en geel. Geen idéé hoe dat komt, dit heb ik nog nooit meegemaakt…

   Like

   1. Te veel water gaat het inderdaad niet zijn hahahahaaaa, tenzij er vlak onder de grond een reservoir zit waar ik geen weet van heb, ha!

    Geliked door 1 persoon

 2. Het is toch een werk he… een tuin onderhouden. Onze tuin is sinds eind vorig jaar volledig in orde. Nu moeten we enkel zorgen dat de plantjes en de bloemetjes genoeg water krijgen… met de droogte een heel werk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Zalig, zeker die “voor” en “na”-foto’s! Super dat je al zoveel hebt kunnen doen, want zo echt compleet terug van nul beginnen, is echt niet evident he. Bij ons was het vorig jaar min of meer van dat, omdat ik hem het jaar ervoor door gezondheidsproblemen niet kon onderhouden en hij compleet overwoekerd was door onkruid. Vorig jaar was dus vooral veel opstarten, dit jaar is het al veel plezanter 🙂
  Hoeveel oppervlakte moestuin heb je dan nu eigenlijk?
  Benieuwd alleszins hoe het er ondertussen voor staat bij jullie! (en schop onder mijn gat voor mijzelf om die moestuinconcepten op mijn blog eens uit te werken en te publiceren 🙂 ).

  Geliked door 1 persoon

  1. De moestuin is 1,5 are, voortuin erbij maakt 2 are. De grond is echt slecht, heb nog maar heel weinig oogst gehad. De vreselijke droogte van juli doet er ook geen deugd aan… De moestuin zal naar volgend jaar toe wel iets kleiner worden want wil wat struiken en boompjes planten (voor schaduw), dus hopelijk ook iets minder onderhoud 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s