Gelezen, gezien, gehoord #21

Het is potverdorie al juni! Daarom schrijf ik hier over wat ik zoal las, keek en beluisterde in april én mei.

Gelezen

De gebruikte sterren:
1* afschuwelijk, nooit meer lezen
2* leuk tussendoortje maar zo weer vergeten
3* de moeite waard maar geen hoogvlieger
4* goed boek, herleesmateriaal
5* een verschrikkelijk goed boek, behoort ontegensprekelijk tot mijn favorieten

Ik kan het zelf amper geloven, maar ik las slechts drie boeken – wat ik normaal op twee à drie weken lees, werd nu over twee maanden gespreid. Ik heb mezelf niet willen forceren want mijn gedachten zijn tegenwoordig all over the place en om ze dan op zoiets complex als een boek met een verhaallijn en personages te moeten richten, lukt me nog niet al te goed. Dus ik ben al heel blij met die drie.

Grote borsten, brede heupen was met 648 bladzijden een dikke kloefer waar ik een paar maanden over heb gedaan. Het behandelt de 20e-eeuwse geschiedenis van China door de ogen van één bepaalde familie, met in de hoofdrol de jongste zoon die een obsessie heeft met borsten die hem z’n hele leven lang achtervolgt. 3*, omdat sommige delen gerust uitgebreider hadden gemogen, want ik voel dat ik nog veel méér had kunnen leren.

Het enige boek dat ik op twee dagen tijd heb uitgelezen – wat was het lang geleden dat ik me nog eens zo had kunnen laten meeslepen! – was Mijn laatste leugen, een thriller over drie verdwenen meisjes die vijftien jaar na datum nog niet zijn teruggevonden, maar het verleden wordt opgerakeld en het is tijd om de waarheid te achterhalen. 4* omdat een thriller écht was wat ik nodig had om eventjes van de wereld te zijn.

De bijenhouder van Aleppo is Nuri, die samen met zijn vrouw Afra wegvlucht uit Syrië na de dood van hun zoontje. Het boek gaat over hun tocht via Griekenland naar Engeland, en over hoe ze beiden het verlies van hun zoontje ervaren. Het is een boek vol triestheid maar ook vol kleine, mooie dingen. 4*

Goodreads-teller: 13 boeken.

Je kan al mijn verslagjes terugvinden in mijn Leeshutje of op mijn Goodreads-profiel.

Gezien

Modern Family is mijn huidige guilty pleasure – ooit ben ik gestopt met kijken omdat ik het erover vond gaan dat Gloria per ongeluk zwanger werd nét op het moment dat Mitchell en Cam er maar niet in slaagden om een tweede baby te adopteren. Dat vond ik vrij gevoelloos van de scenarioschrijvers en ook in de daaropvolgende seizoenen maken ze dat helaas niet goed. Het gaat over een familie met al z’n misverstanden, liefde, drama en dat met een vleugje humor dat ik wel kan smaken.
De schrijvers doen er alles aan om de familieleden bij elkaar te houden, waardoor Haley stopt met studeren en terug thuis komt wonen en Alex – o hoe toevallig! – toegelaten wordt tot een universiteit op een half uur rijden, zodat ze kan pendelen. Het bloedt dus een beetje dood, maar ik kijk er graag naar en het einde is in zicht.

Met het lief keek ik naar Chernobyl, de minireeks over de kernramp in 1986. Zeer boeiend, maar het stoorde me mateloos dat de personages afgeborsteld Engels spraken, en dat er in het begin bitter weinig uitleg werd gegeven – de serie begint op het moment dat de ontploffing gebeurt en hoe het zover komt, kom je pas helemaal op het einde te weten. Je moet er je aandacht bij houden. De scène waarin enkele mannen de huisdieren in het dorp moeten gaan afmaken (om verspreiding van de radioactiviteit te voorkomen) bleef hangen: later las ik dat veel van die honden hebben kunnen ontsnappen en nu leven in de wouden, verwilderd en vermengd met wolven.
Nog beschikbaar op vrt.nu tot 15 juli.

Daarna begonnen we aan Band of Brothers, een serie over het 101st Airborne tijdens hun training, de landing in Normandië en hun verdere tocht om mee een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het lief zaagt me al jaren de oren van het hoofd om die eens samen te kijken dus voilà, daar zijn we dan!
Nog beschikbaar op vrt.nu tot 15 augustus.

In april wist Dertigers me in zijn greep te houden: een groep dertigers uit Antwerpen kent elkaar al jaren en weet zich door elke hobbel op hun weg te slaan: overspel, jaloezie, een nieuwe carrière, een onverwachte zwangerschap, een scheiding, nieuwe liefde… het komt allemaal aan bod. In het begin ergerde ik me dood aan het geforceerde acteerwerk waardoor ik totaal geen chemie voelde tussen de personages, maar ofwel lette ik er op den duur niet meer op, ofwel leken de acteurs zich na een aantal afleveringen beter te voelen in hun rol. En nu kijk ik zelfs uit naar het derde seizoen!

Gehoord

Nog minder dan gelezen, eigenlijk. Tijdens mijn werk luister ik geen muziek meer want ik heb zo al genoeg moeite met me te focussen – bovendien is er op de werf voortdurend lawaai van stenen slijpen enzo. Een bad neem ik niet meer sinds de waarschuwingen voor het watertekort. Ik ben gestopt met puzzelen na puzzel twee, in de eerste plaats omdat de tafel plots moest dienen voor het uitspreiden van mijn zaadjescollectie, maar nu die eindelijk is opgeruimd, voel ik niet meteen de drang om één van de vijf puzzels boven te halen die nog op mij liggen te wachten. Het puzzelen was net als het badderen een ideaal moment om naar een podcast te luisteren. Momenteel heb ik die rust & stilte in mijn hoofd nodig, zo lijkt het.

Gegeten

Kaasfondue! Jawel! Het was jaren geleden dat ik dat nog zelf heb gemaakt, hoewel dat nog zo simpel is: wijn opwarmen, kaas smelten en klaar. Basically, want er komt ook nog maïzena, look en kirsch bij kijken. Hét recept vind je in Ons kookboek van de Boerinnenbond, de enige reden dat ik die kloefer bijhoud trouwens. Het was vijfentwintig graden op ons terras maar het heeft verdorie gesmaakt.

Toen de restaurants hun deuren voorzichtig openden voor afhaalmaaltijden, bestelden wij achtereenvolgens bij Arenberg en Zarza. Het sloeg wat tegen: verschillende aluminium bakjes, opwarmen in de oven, geen bijpassende wijnen… Tja, dat weet je natuurlijk wanneer je bestelt, maar geef mij dan toch maar the real deal van op restaurant gaan, van het optutten tot en met het bediend worden aan tafel.

Geschreven

Dit is al de vierde blogpost die ik schrijf in één weekend en dat is een mirakel na de wekenlange writer’s block die er slechts af en toe een postje wist uit te wringen. Opnieuw: een te vol, rondzwervend hoofd. Op de reisblog schreef ik niets (daar is intussen verandering in gekomen), op deze blog is dit de top drie:

 1. Over week 586 en mijn bubbel (over mijn worstelingen met de lockdown)
 2. Goeie voornemens 2020: update #1 (een eerste update van mijn goede voornemens)
 3. De #Leuvenleestchallenge: mijn negen boekentips (waarbij ik in mijn boekenkast kroop in de hoop dat het weerzien met mijn grote favorieten de leeshonger zou aanwakkeren)

Wanneer luisteren jullie naar muziek?

18 gedachtes over “Gelezen, gezien, gehoord #21

 1. In het begin van de lockdown kon ik me ook amper concentreren en dus las ik zeer weinig. Maar ergens halverwege april werd het zo rustig dat ik toch weer in een boek begon en nu is de leesflow helemaal terug.

  Naar muziek luister ik het liefst in de auto, of als ik alleen ga wandelen. Tijdens het ontbijt staat de radio hier altijd op en ook wel vaker overdag in het weekend. Tijdens de week dan weer zelden overdag, want ik kan me niet meer concentreren dan. Vroeger kon ik dat nochtans moeiteloos combineren, ik word oud 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb eigenlijk bijna heel de dag door muziek opstaan, maar ik luister natuurlijk niet heel de tijd bewust.
  Wat kijksmaak betreft zitten we een beetje gelijk. Ik vond Chernobyl super goed en heb Band of brothers opgenomen, zit nog maar aan aflevering 1. Modern Family heb ik ooit gezien tot seizoen 5 of zo en nu er heel wat meer op Netflix staan, ga ik wel nog verder kijken in de zomer.

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb ook tv via wifi (Tadaam) dus veel zenders zitten er niet op. Maar vrtnu lukt niet via mijn smarttv en mijn laptop wil vrtnu niet afspelen. Ik testte ook met een laptop van het werk maar daar het zelfde verhaal.

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik luister meestal (of altijd zelfs) naar muziek tijdens het autorijden. Maar ook tijdens de zeldzame keren dat ik in de tuin werk, of op het werk op momenten en plekken dat er niemand mee stoor en ik zelf niet om de haverklap gestoord word. Aan boeken lezen kom ik niet meer toe (concentratie is moeilijk …), al zou ik weleens het boek willen lezen waarop “Band of Brothers” gebaseerd is. Die serie heb ik nl. onlangs bekeken, de bedoeling was op tv, maar geen tijd en vergeten op te nemen, vandaar via VRT Nu. Ik denk dat dat een van de eerste keren was dat ik een serie helemaal gezien heb en toch zeker dat ik er een zo snel bekeek. Zo heb ik ook ontdekt dat VRT Nu via Mozilla Firefox na een minuut of 20 een “gepixeld” beeld geeft en nog iets later om de haverklap begint te “bufferen”. Tip: via Chrome gaat het zonder haperen op de laptop (al heb ik wel voor iedere “sessie” CC Cleaner laten lopen).

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat boek staat op mijn leeslijst, ook heel benieuwd naar (want meestal toch gedetailleerder en intenser dan de verfilmde versie)… Wij hebben geen tv-aansluiting dus alles gebeurt online. Via Chrome, en eigenlijk nog nooit problemen mee gehad. Behalve wanneer de wifi efkes moeilijk doet (dat gebeurt). Wel handig dat je zo nog lange tijd na de uitzending steengoeie series zoals dit kan herbekijken!

   Like

 4. De bijenhouder van Aleppo heb ik hier ook staan om te lezen… moet ik binnenkort zeker eens doen.
  Wij hebben Chernobyl ook gezien… pfff… een heel indrukwekkende en boeiende serie.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij keken ook naar Chernobyl, de scène met de huisdieren heb ik achter een kussen “gehoord” ipv gekeken. Ik had soms moeite om te volgen over welke tijdspanne het juist ging.Het voelde zo surrealistisch aan. Je kan het je niet voorstellen dat ze je eerst weken wijsmaken dat er niets aan de hand is, je vervolgens je huis uitgezet wordt (voor altijd) en misschien ondertussen al enorm ziek bent…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s