Recept voor een gezonde portie winterse comfortfood: een ovenschotel met smeuïge puree en een shitload aan groentjes!

Zo heel af en toe krijg ik een opflakkering van energie die ik dan liefst spendeer aan het klaarmaken van een degelijke, gezonde maaltijd. ’s Winters, als ’t zo grijs en regenachtig is en de wind rond het huis loeit, grijp ik graag terug naar stevige, voedzame ovenschotels, en ik had een recept gevonden voor een shepherd’s pie in Oh she glows, maar ik heb het recept totaal niet en de ingrediëntenlijst maar gedeeltelijk gevolgd, want nóg eenvoudiger kan altijd.

Het duurt wel efkes om klaar te maken, zoals bij de meeste ovenschotels, MAAR plan dit in voor uw volgende mealprepzondag en vries een paar porties in, dan heb je er (drie)dubbel zoveel geniet van.

Deze ovenschotel bestaat uit vier laagjes, zo’n beetje een lasagne dan maar zonder vellen of tomaat en kaas. Allez, eigenlijk geen lasagne dus.

Ingrediënten voor 6 kleine porties

voor de puree:

  • 750g patatjes
  • 1 dikke pastinaak
  • een scheut amandelmelk (of andere melk)
  • 2 pijpajuintjes
  • paneermeel

voor de prei-mengeling:

  • 2 preistronken
  • 400g champignons
  • 4 teentjes look
  • tijm, rozemarijn
  • 200g gehakt (al dan niet veggie)

voor de linzen:

  • 150g groene gedroogde linzen

voor de ovengroentjes:

  • 1 dikke zoete aardappel
  • 2 wortels
  • 1 dikke keukenraap
  • 1 rode biet
  • 1 dikke rode ajuin
  • tijm, rozemarijn

Bereiding (anderhalf uur inclusief oventijd)

  • Breng alvast water aan de kook voor de patatjes in één en de linzen in een andere pot.
  • Spoel de linzen goed af en kook ze 15-20 minuten.
  • Schil de aardappelen en de pastinaak en snij in blokjes van 2-3 cm, allemaal even groot ongeveer. Kook eveneens 15-20 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij alle groentjes voor de oven in blokjes van maximaal 1 vierkante centimeter en verdeel ze over een ovenplaat. Doe er een scheutje olijfolie bij en kruid ruim af met tijm, rozemarijn, peper en zout.
  • Zet een half uurtje in de oven maar roer om de tien minuten eens om en check af en toe hoe ver ze al gegaard zijn.

  • Maak de prei schoon en snijd in ringen van maximaal 1 cm breed.
  • Maak de champignons schoon en snijd in stukken.
  • Bak de prei en de champignons in een grote pan met de geperste lookteentjes, tijm en rozemarijn.
  • Gooi er op het einde ook nog het gehakt bij (dit kan enkel bij veggie gehakt; echt gehakt bak je best in het begin samen met de look, en voeg je pas wanneer die rul gebakken is, de prei en de champignons toe).
  • Intussen zijn de linzen en de patatten waarschijnlijk wel gaar. Giet de linzen af en spoel ze nog eens flink af onder koud water.
  • Giet de aardappels af, voeg boter of olijfolie toe en pureer. Kruid af met nootmuskaat en peper. Doe er een scheutje melk bij en meng en voeg nog wat melk toe tot je een smeuïge puree hebt die je goed zal kunnen uitsmeren.
  • Snijd de pijpajuintjes fijn en roer deze nog onder de puree.
  • Verspreid een beetje olijfolie over de bodem van een ovenschotel voor de porties die je nu gaat maken. (De andere kan je in bakjes doen die je kan invriezen en later recht de oven in kan schuiven.)
  • Begin met een laagje van de preimengeling.
  • Dan een laagje van de linzen.

  • Dan een laagje met de ovengroenten.

  • Tot slot een laagje puree uitgesmeerd.
  • Bestrooi de schotel met paneermeel en schuif nog even onder de grill in je oven.

Zeg en smakelijk hé.

Wat is jouw favoriete feelgoodrecept voor de winter?

11 gedachtes over “Recept voor een gezonde portie winterse comfortfood: een ovenschotel met smeuïge puree en een shitload aan groentjes!

    1. In de Colruyt hebben ze verschillende formaten – wel opletten dat je die met een kartonnetje koopt, anders heb je dus niks om ze mee af te dekken. Als ik dingen maak die in de oven moeten (zoals lasagne), dan doe ik die in zo’n bakje en vries ze inderdaad zo in, want dan kunnen ze daarna rechtstreeks de oven in (zonder kartonnetje wel).

      Geliked door 1 persoon

      1. Zero waste tip: Ikea verkoopt kleine glazen overschoteltjes met deksel: kan in de diepvries én in de (microgolf)oven (zonder plastic deksel).

        Geliked door 1 persoon

      2. Awel ik heb er dus zo’n gekocht onlangs. En pas van de week gemerkt (toen ik voor het eerst zo’n kommetje uit de diepvries haalde) dat er inderdaad opstaat dat ze ook in de oven kunnen! Dus ga ik die beter gebruiken dan die voze aluminiumschaaltjes!

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s