Minder afval #6: acht dingen die niet bij het restafval horen maar gerecycleerd kunnen worden

minder afval

De sorteerregels verschillen in de meeste gemeentes. Er zijn er vele die (nog) geen roze zak hebben, of net waar pmd & gewoon plastic al samen mogen (in een soort ‘paarse’ zak). PMD, GFT, glas, papier en karton zijn de basis-sorteerregels vermoed ik, waar de meeste Vlaamse huishoudens wel hun best voor willen doen. Van veel andere dingen weet je misschien niet dat ze ook apart gerecycleerd kunnen worden én in de meeste containerparken gratis kunnen worden binnengebracht. Het is wat gedoe om thuis alles apart bij elkaar te verzamelen, dat geef ik toe – in ons appartement lag op den duur alles door elkaar maar omdat we nu eenmaal slechts een kleine restafvalbak hadden, konden we niet anders dan streng(er) sorteren.

Daarom wou ik in ons huis voldoende plek voorzien voor afvalscheiding in de garage, waarvoor de Sortera-bakken van Ikea eigenlijk ideaal zijn.

 • een staander voor de blauwe, de bruine en de roze zak
 • een bak voor oude kledij (en ja die moet dringend worden leeggemaakt!)
 • een bak voor glas
 • een bak voor papier/karton
 • een bak met allerlei voor het containerpark

In de keuken voorzie ik dan kleinere bakjes – zodat ik niet telkens naar de garage hoef – voor papier/karton, plastic, pmd, gft en restafval. Jup, op die manier stond het kastje onder de gootsteen snel vol! Maar het houdt alles overzichtelijk en zorgt ervoor dat zelfs het lief niet al te veel moeite heeft met sorteren (al blijft het verschil tussen pmd en roze zak ne moeilijke).

8 dingen die eigenlijk niet bij het restafval horen

Hoe ik probeer onze vuilniszakken zo langzaam mogelijk te vullen? Er is heel wat dat nog wél gerecycleerd kan worden, maar je bent je daar misschien niet van bewust omdat dit afval niet aan huis wordt opgehaald. In het recyclagepark van je gemeente kan je heel wat kwijt. Het loont de moeite om vooraf even op te zoeken waarvoor je moet betalen en wat gratis is. Het zal recycleren alleszins een pak makkelijker maken!

 • porselein en keramiek

Een kapotte bloempot, een stapel borden laten vallen, het oor van uw favoriete soeptas afgebroken? Breng het naar het containerpark! Helaas vaak in de betalende sectie, waardoor je deze infiltranten weleens terugvindt in glasbakken, waar ze natuurlijk helemaal niet thuishoren.

 • oude kledij en huisraad

In mijn vorige gemeente kon je die gratis achterlaten in een grote container, maar in de huidige is het blijkbaar betalend. Gelukkig zijn er ook goede doelen die oude textiel en dingen zoals schoenen aan huis komen ophalen, en de kledingcontainers van bijvoorbeeld Oxfam om aan te doneren.

 • elektro groot en klein

Van ijskasten tot gsm’s: het kan allemaal naar het containerpark. Recupel is het bedrijf dat zorgt voor de verwerking van dit soort afval: ze verwijderen schadelijke stoffen en zorgen dat de bruikbare materialen weer in het circuit worden opgenomen. Koop je een nieuwe wasmachine, dan is je leverancier eigenlijk verplicht je oude mee te nemen (als je dat wil), want in de aankoopprijs zit telkens een Recupel-bijdrage oftewel de kost om je machine te laten ophalen voor verwerking en recyclage.
Verschillende goede doelen zamelen trouwens oude laptops of gsm’s in, dus als die nog een beetje werken, kan je ze beter daaraan doneren.

 • oude batterijen

In je lokale supermarkt vind je dikwijls een inzamelpunt van Bebat, het bedrijf dat in België zorgt voor de inzameling van alle verbruikte batterijen. Het probleem is dat ik dat soort dingen vergeet mee te nemen als we boodschappen gaan doen, dus allez ja, ik heb er een apart potje voor in de allerlei-bak voor het containerpark – zoveel lege batterijen hebben we nu ook weer niet (want we gebruiken grotendeels oplaadbare).

 • kapotte lampen

Lamp stuk? Gebeurt wel regelmatig… Ook deze mag je binnenbrengen in het recyclagepark, en Ikea heeft een recyclageprogramma lopen – wat wel zo makkelijk is omdat je de kapotte lamp sowieso kan meenemen om exact dezelfde uit hun assortiment opnieuw te kunnen kopen.

 • theelichtjes

Jeweetwel, de kaarsjes die je per honderd stuks kan kopen bij Ikea. Je kan ze, eenmaal opgebrand, ook weer bij hen binnenbrengen. Ik wist het zelf niet tot ik op zoek was naar info over het retourneren van kapotte lampen 🙂 maar wel goed om in het achterhoofd te houden. Het gaat enkel om de houdertjes uit aluminium, die trouwens bij het pmd mogen nadat je het kaarsvet hebt verwijderd. Wist ik ook niet!

 • was van oude of opgebrande kaarsen

Nog zoiets dat ik vroeger gewoon in de vuilniszak dumpte, maar eigenlijk perfect gerecycleerd kan worden. Ben je niet van plan om zelf kaarsen te gaan maken met wasrestjes, kan je ook dit gewoon binnenbrengen in je containerpark.

 • kurk

Kurk is zo’n fijn recycleerbaar materiaal omdat het in z’n geheel (enfin, vermalen) opnieuw kan worden gebruikt. En zoveel mensen gooien dit gewoon bij het restafval! 470 ton zou er jaarlijks circuleren in de Vlaamse huishoudens, waarvan het overgrote deel jammer genoeg in de vuilbak terechtkomt. Bovendien is kurk een natuurlijk product, afkomstig van de kurkboom, en die zijn er niet oneindig. Gerecycleerde kurk kan bv als isolatiemateriaal worden gebruikt. (bron: standaard.be)
Ik heb een plastic potje onder mijn gootsteen staan waar de kurken in verzameld worden. Potje vol? Tijd om een inzamelpunt te zoeken. In onze bibliotheek is er bijvoorbeeld eentje, maar naar het containerpark kan vaak ook.

Tip: weet je niet zeker hoe je iets moet sorteren, gebruik dan de sorteerwijzer. Die bestaat ook in app-vorm!

Natuurlijk geldt voor alles dat je even checkt of iemand anders niet toch nog wat is met jouw spullen. Een set koffietassen waarop jij bent uitgekeken, kunnen misschien een schat betekenen voor iemand anders. Is er een scheur in je favoriete jeans maar kan je zelf niet naaien, of werkt je mixer niet meer? Dan loont het misschien om naar een Repair Café te gaan, die steeds vaker en op steeds meer locaties worden georganiseerd, om je spullen te laten herstellen bij vrijwilligers.

Denk je nu: maar zijde zot? Ik heb daar de plek niet voor! In de vuilbak ermee! Misschien volstaat het een tweetal kartonnen dozen in een hoekje van je berging op te stapelen en daarin alles ter verzamelen dat niet bij het restafval of de andere opgehaalde afvalsoorten hoort: eentje met bruikbare spullen, en eentje met kapotte dingen. Een doos vol? Tijd voor een tripje naar het containerpark of de kringloopwinkel…

Disclaimer: bij het nalezen merkte ik dat ik het belachelijk veel over Ikea heb gehad. Ik werd niet gesponsord om dit te schrijven, voor alle duidelijkheid. Integendeel, ik heb een paar duizend euro’s uitgegeven bij hen voor de verhuis, dus als er iemand eens een lovende blogpost over iemand mag schrijven…!

Hoe pak jij het sorteren aan?

Tips voor minder afval?

16 gedachtes over “Minder afval #6: acht dingen die niet bij het restafval horen maar gerecycleerd kunnen worden

 1. Ik doe het een beetje gelijkaardig als jij. Kleine bakjes in de keuken, de grote bakken in de garage (of buiten tegenwoordig). In onze volgende woonplaats kunnen wij gebruik maken van een sorteerstraatje in de buurt. Dat lijkt me erg handig, ik ben benieuwd of dat in de praktijk ook zo zal zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Cool dat je dit vermeldt! Ik heb ook niet veel plaats, zeker niet voor die leuke afvalscheidbakken, maar ik heb gewoon een doos staan ergens onderaan in een kast, met alle dingen die naar het containerpark kunnen in de plaats van bij het restafval 🙂
  (En stiekem geef ik die doos af en toe mee met mijn ouders, die in tegenstelling tot mezelf wél regelmatig naar het containerpark gaan, met hun tuinafval of zo)

  Geliked door 1 persoon

 3. Bij die textiel/kledingcontainers heb ik echt een dubbel gevoel… Ooit een vriendin gehad die daar vakantiewerk bij deed en omdat mensen al hun afval (eieren, wijn…) in die containers gooien konden ze daar nog amper iets meedoen en werd het grootste deel weggegooid. Ik breng mijn kleren naar De kapstok in de Mechelsestraat of naar het spit.
  Er zitten nog wel handige tips tussen. Bedankt!

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij ons op het containerpark is ook een plekje voorzien voor de kringwinkel en dat vind ik super handig want dan moet je maar op 1 plek zijn.
  Dat Hey aluminium van theelichtjes bij Pmd mag wist ik niet, vanaf nu doen dan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bij ons staan de meeste afvalsorteerdingen in de berging, en die is vlak naast de keuken. Geen aparte bakjes in huis dus, behalve wel een papiermand in de bureau. Spullen voor het containerpark verhuis ik vaak naar onze tuinberging, omdat ze daar uit het zicht en uit de weg staan. Maar zo vergeten we wel om ze weg te brengen natuurlijk…

  Geliked door 1 persoon

 6. Bij ons verdwijnt het grotere afval dat naar het containerpark moet op de zolder… Dan heb ik het over kleine toestellen, oude meubels, … Zeer gevaarlijk om het daar te vergeten natuurlijk. In Gent hadden we overigens de luxe dat iedereen 12 compleet gratis beurten kreeg in het containerpark. Helaas gaan ze dat nu afschaffen :-(.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wij proberen hier ook met hulp van kleine doosjes kurken, batterijen en alle dopjes van flessen te sorteren (voor de inzamelactie voor blindgeleide honden). Alle andere spullen verzamelen we op onze “containerpark” tafel in onze garage. Wij hebben hier al de “nieuwe” PMD zakken dus minder restafval en meer PMD.

  Geliked door 1 persoon

 8. veel oude lampen kan je ook bij de supermarkten waar er BEBAT containers zijn ook ernaast in een Recupel container achterlaten. Alle spaarlampen enz.

  dus ik leg oude lampen soms op mijn passagierszetel in de auto zodat ik ze kan meepakken de eerstvolgende keer dat ik naar de supermarkt ga.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik heb inderdaad maar weinig plek, maar doe wel fanatiek aan recycling. Wel moet mij van het hart dat je niet alles kunt blijven recyclen. Als je erbij stil blijft staan draait een groot deel van onze economie op spullen die we eigenlijk niet nodig hebben. Voer tot nadenken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s