Gelezen, gezien, gehoord #18

Over wat ik las, keek, luisterde, at en schreef in januari 2020.

Gelezen

In januari las ik zes boeken. Da’s mooi, want het was druk, en toch heb ik de tijd kunnen nemen om met een boek ergens in een zetel te ploffen. Applaus voor mezelf!

De gebruikte sterren:
1* afschuwelijk, nooit meer lezen
2* leuk tussendoortje maar zo weer vergeten
3* de moeite waard maar geen hoogvlieger
4* goed boek, herleesmateriaal
5* een verschrikkelijk goed boek, behoort ontegensprekelijk tot mijn favorieten

 • In Mijn broer heet Jessica (2*) krijgt Sam het erg moeilijk wanneer Jason, de grote broer naar wie hij zo opkijkt, aankondigt dat hij liever een meisje wil zijn. Een gevaar voor de politieke ambities van hun ouders, die er dan ook alles aan willen doen om hem tot inkeer te doen komen. Iets te veel clichés, maar spijtig genoeg gebeurt het irl vaak genoeg dat men denkt dat transgenders gek zijn en dat het allemaal in hun hoofd zit. Ja.
 • De wand (4*) verschijnt op een dag en scheidt het hoofdpersonage in een klein bergdal af van de rest van de wereld, waar iedereen dood lijkt. Ze moet het zien te redden in het gezelschap van een hond en een koe, en maakt er op haar manier het beste van. Een verhaal over overleven, en over de eenvoud daarvan. Het is nu al één van de toppers van 2020 voor mij.
 • De nazi-leerling (2*) is Dick Woudenberg, die als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog aan een Reichsschule geïndoctrineerd werd met de normen en waarden van de nazi’s, het superieure volk, en daar na de oorlog de gevolgen van moet dragen.
 • Oeroeg (4*) vertelt over de ongewone vriendschap tussen een Indonesische en een Nederlandse jongen ten tijde van de Nederlandse kolonisatie.
 • De bewoonde wereld (3*) is een spannende thriller over een meisje dat kan ontsnappen uit de klauwen van haar ontvoerder maar niet geloofd wordt door haar omgeving, en dan maar zelf op onderzoek uit gaat.
 • Het Hollandse Huis (2*) is een mooie roman over de onbreekbare band tussen broer en zus.

Goodreads-teller: 6 boeken.

Je kan al mijn verslagjes terugvinden in mijn Leeshutje of op mijn Goodreads-profiel.

Gezien

Eindelijk, eindelijk was er een nieuw seizoen van Sex EducationIk moet de laatste aflevering nog kijken, maar het is weer veel te rap voorbij allemaal. Heb ook de indruk dat alles veel sneller gaat: Otis met zijn helle blauwe ogen heeft de ene aflevering nog een vriendin die in de volgende aflevering plots besluit dat ze op iemand anders verliefd is. Zijn moeder wil de inhoud van de lessen seksuele opvoeding op zijn school aanpassen, maar komt daarbij in het vaarwater van de directeur terecht die het koste wat het kost zijn ego wil redden. Ik ben pas blij als Maeve weer op school terechtkomt, ook al is de manier waarop wat klungelig geschreven (vind ik) – alsof wat in seizoen 1 werd afgesloten, nu plots toch allemaal anders moet gedaan worden om alles toch maar te rekken? Ofzo? Het allerspannendste is de liefde tussen Erik en Groff; gaat die een kans krijgen om te groeien? Dus, ja, nog altijd één van mijn favoriete series en nog altijd hopend op een volgend seizoen, dat ook.

Hard op weg om eveneens in het rijtje favoriete series terecht te komen is AJ and The Queen, over Robert die als drag queen Ruby op tour gaat doorheen het land en de kleine AJ op sleeptouw neemt, die per se naar haar grootvader in Texas wil. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de twee, waarvan je echter weet dat ze zal eindigen wanneer AJ’s moeder bij zinnen komt en haar dochter gaat zoeken. Spanning, drama, glamour, humor en een gesmolten hart: alles wat een goeie serie voor mij moet hebben. En dat er een tweede reeks aankomt, staat nu al vast, want er is nog zoveel niet verteld.


Er was een nieuw seizoen van Grace and Frankie, het zesde al, wat ik niet verwacht had want voor mij was het wel zo’n beetje gedaan, maar het was verrassend mooi, alsnog. Ja, ik heb er oprecht van genoten, ook al ergerde het mij soms hoe ‘opgetaloord’ de twee hoofdpersonages waren: allebei ver in de zeventig moeten zij zo’n beetje de oudere generatie vertegenwoordigen en bewijzen dat ook zij nog iets van hun leven kunnen maken, maar intussen proberen ze er wel zo jong mogelijk uit te zien onder een dikke laag make up en botox. Ik bedoel, als ze er zouden uitzien zoals mijn oma, dan zou het allemaal een pak realistischer overkomen. Toch een gemiste kans, vind ik.

Met het lief begon ik te kijken naar Messiah, het verhaal van een mysterieuze kerel die opduikt in Syrië en daar een storm veroorzaakt die komaf maakt met de daar heersende oorlog en vervolgens plotseling verschijnt in Amerika terwijl er net een orkaan passeert die van een dorp enkel het kerkje heel laat. En dat is het spannendste wat er gebeurt, want na twee afleveringen stort het verhaal een beetje in. Iedereen wil de man opsluiten en/of ondervragen om alles van hem te weten te komen: is hij een slimme terrorist, of schuilt er toch iets goddelijks in hem? We hebben niet meer verder gekeken, maar ik wil het eigenlijk wel weten.

 

Gehoord

The Editors. Heel veel The Editors. Ik kende amper muziek van hen maar besloot toch naar hun concert in het Sportpaleis te gaan, omdat ik hen best wel goed vond. Dus stelde ik een afspeellijst samen met hun grootste hits, want het ging een soort ‘best of’ tour worden. Ze begonnen aan hun tournee twee dagen voor ze Antwerpen aandeden, dus had ik de setlist pas zeer kort vooraf (en bleek ik maar de helft van de nummers juist te hebben). Ik ging er dus redelijk onvoorbereid naartoe, maar wat een show! Wat een artiesten!
Mijn favoriet nummer van hen is, ondanks het feit dat het al ongelooflijk afgezaagd is, No sound but the wind, de versie die ze jaren geleden op de wei van Werchter introduceerden en meteen een gigantische hit werd, maar enkel in België, en niet op de setlist van de tour voorkwam. Dus toen het laatste nummer van de setlist gespeeld was, ging iedereen het podium af en stonden wij al in de startblokken om te vertrekken, toen zanger Tom Smith zijn akoestische gitaar oppakte en ons deed zweren: ‘Belgium, this is our little secret’ en vervolgens No sound but the wind inzette. Kiekenvelmoment, daar op het allerlaatst, met de hele zaal die meezong en de lichtjes overal. Daarvoor doen we het.
Iemand in het publiek heeft het van vlakbij gefilmd dus ge kunt efkes meegenieten:

Voorprogramma was trouwens Whispering Sons, die me zo hebben weggeblazen met hun Alone, maar ook dat kwam ik pas kort tevoren te weten en behalve die grote hit kende ik wederom niks van hun nummers. Heb mijn best gedaan door vooraf een paar keer hun album op te zetten, en tijdens hun optreden was het voldoende om naar het gitaarwerk te luisteren. Damn. Ik hoop dat ze snel met nieuw materiaal komen en we ze deze zomer op één of ander festival mogen tegenkomen!

Gegeten

Voor de verjaardag van het lief hadden we nog eens bij EED gereserveerd in Leuven. Na de hectische verhuisweken deed het deugd om er onder ons tweetjes even tussenuit te gaan en, dat spreekt, superlekker te eten.

Verder hebben we in My Hometown al veel afhaalmaaltijden uitgetest (ahum). En ook in Leuven heb ik zo mijn favorieten voor de lunch, en ik wissel tussen hen af, één keer per week (verder breng ik iets mee van thuis, soep of een restje):

 • de beste falafel ter wereld en zeker in town haal je bij Falafel Top (in de Diestsestraat)
 • de beste vegan noodles mét miniloempia’s vind je bij de Loving Hut (op het Fochplein)
 • voor als het iets gezonds moet zijn verwijs ik je naar Fit Foodie, daar zijn de groentjes supervers! (in de Vital Decosterstraat)

Geschreven

Niet erg veel op de reisblog, om niet te zeggen niets, want gewoon geen tijd gehad. De eerstvolgende post die eraan komt, is een overview van 2019 en wat er op het programma staat voor 2020. Spannend!

Op deze blog waren dit de drie meest gelezen postjes van januari:

 1. Random thoughts en belevenissen uit die eerste en internetloze week in onze nieuwe stek, over na de verhuis
 2. Winter bucket list: update #1, over wat ik deze winter allemaal van plan was voor mezelf want hashtag selfcare enal
 3. De vier beste en zes slechtste boeken van 2019, want dat 2019 wel een goed leesjaar was.

Welke serie kan je mij aanraden zodat ik niet in een zwart gat val na Sex Education?

 

31 gedachtes over “Gelezen, gezien, gehoord #18

 1. Series: dertigers, integraal te zien op vrt.nu ofwel WTFock, integraal te zien op de eigen website . En ja ik heb dat gezien en ben daar te oud voor, maar ik heb dat met plezier gekeken. Aja en The Witcher, The Mandalorian (als je Star Wars-dan bent). Younger vind ik ook steengoed, maar is hier in België nergens meer te zien, denk ik. Wel ooit op Vijf of Vitaya geweest. En het lief en ik zijn nu ook Afterlife aan het zien. En dat vind ik ook erg leuk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb al gedacht dat die WTFock ook nog wel iets voor mij zou zijn, maar ik durfde ni 😀
   The Mandalorian staat ook ergens op mijn lijstje, maar kan je niet zomaar online kijken zeker he? Ik heb enkel Netflix als abonnement, en nu ook Amazon Prime…

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat lees jij toch veel en wat ben ik toch altijd benieuwd naar wat jij leest! Sex Education heb ik eigenlijk nooit gezien, maar ik ga het beginnen als volgende serie (dat wil zeggen allicht dit weekend nog, nadat ik de laatste afleveringen van The Sinner S2 heb gebinged). Leuk dat vaak lekker hebt gegeten. Ik kan daar ook mega van genieten.

  Like

 3. Oh fijn dat je die wand ook zo goed vond. Las je die in het Duits??
  Ik snap nog altijd niet hoe je zoveel kan lezen én zoveel series kan kijken. Ik lees nu iets meer dan vroeger maar aan series of films kijken kom ik precies niet toe.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, maar Goodreads deed ambetant dus was het een screenshot van de originele versie 😀
   Gij wandelt wel veel meer dan ik, aan uw jaarcijfertjes te zien 😉 Ik doe voor de rest ook erg weinig met mijn vrije tijd. Ik weet het niet 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Oeroeg heb ik vroeger volgens mij voor school moeten lezen. Ik heb een beetje een leesdipje de laatste weken, maar de Zeven zussen gaan mij daar uit halen 😉
  The Good Place is inderdaad een aanrader om te kijken als je die nog niet hebt gezien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben in een boek begonnen dat me niet ligt, het lezen stroeft hier al een week of twee… dringend switchen van boek als ik er niet in wil blijven hangen! Die Zeven Zussen zijn te populair, ik krijg ze maar niet vast in de bib (zonder per se te moeten reserveren).

   Like

  1. Wellll… Falafel top is de voormalige eigenaar van de Alfalfa 🙂 Alfalfa trok de laatste maanden op niks meer dus wandelde ik die Falafel top eens binnen en tadaaaa bleek dus dat die zijn zaak na de zomer ergens heeft verkocht. Begrijpe wie begrijpe kan, maar hij is er dus nog!

   Geliked door 1 persoon

 5. Zoveel gelezen alweer! Bij mij gaat het minder vlot, al heb ik er niet echt een verklaring voor. Gekeken heb ik vooral naar Dertigers, ik ben net begonnen aan Grace & Frankie en ook Down the road volg ik nu weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neen, nochtans ook al veel goeds over gehoord. Maar ik kijk niet graag anderstalige series omdat je dan moet opletten (en meestal zit ik intussen op de laptop, zoals nu bijvoorbeeld)…

   Like

 6. Heb recent You S2 en Sex Education S2 gezien en October Faction (creepy met een vleugje humor) en zit nu aan S6 van Arrow, ik had nooit gedacht fan te worden van het genre “superheroes” !!! tussendoor The two popes gezien en van genoten (Anthony Hopkins weet je wel !)

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja The Two Popes! Wil ik ook nog zien! En You ben ik ook seizoen 2 aan het kijken, maar ’t is zo anders he? Allez ja. Ik weet nog niet wat ik ervan vind 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s