Goeie voornemens puntje 12: analyse van mijn jaarlijkse uitgaven

Zoals jullie weten, werk ik al jaren met YNAB voor het bijhouden van onze uitgaves. YNAB is wat mij zonder financiële zorgen door het anderhalve jaar tussen de redelijk impulsieve aankoop van ons huis en de effectieve verhuis heeft geleid. Dankzij YNAB weet ik hoeveel ik waaraan kan uitgeven. De controlefreak in mij heeft YNAB nodig.

Maar dus, ik besloot eind vorig jaar om YNAB ook te gaan gebruiken om mijn uitgaves in een bepaalde richting te sturen. Ondanks de verbeteringen aan mezelf en mijn uitgavegedrag, blijft er toch te veel geld gaan naar spullen, dingen die er niks toe doen.

De verschillende posten binnen mijn budget

Behalve alle gemeenschappelijke budgetten (boodschappen, de lening, enfin alle shit omtrent het huis en huishouden enzo) hebben we ieder een eigen budget dat we aan dingen voor onszelf mogen spenderen: eten tijdens de lunchpauze, kleren, schoenen, allez zo de dingen waar je vroeger zakgeld voor kreeg van je ouders.

Mijn persoonlijke budgetten zien er zo uit, en in 2019 was dit de percentuele verdeling van het totale budget, van klein naar groot.

 • blogs (mijn Flickr-abonnement en een domeinnaam die ik waarschijnlijk nooit ga gebruiken): 1,44%
 • sport (bergschoenen, sportkleren): 3,76%
 • cadeautjes voor het lief: 6,56%
 • F&B @ work: 7,40%
 • hobby (yogalessen, yogatherapie, twee workshops): 15,51%
 • lenzen en bril: 15,61% (ik kocht een te dure bril)
 • kleren, accessoires, schoenen: 23,43%
 • extra (dates met vrienden, citytrip met A.): 26,29%

Ik ben heel blij met nummer één en nummer drie, iets minder met nummer twee. Maar toen ging ik vergelijken met het jaar voordien.

De vergelijking met 2018

In 2018 kocht ik nog waar ik zin in had. Ik spendeerde ongeveer evenveel geld als in 2019, maar aan andere dingen. Dat is pas vorig jaar beginnen veranderen, toen ik meer begon stil te staan bij wie ik zelf was en wie ik wilde zijn. Het is tot mijn verrassing in een paar posten echt duidelijk zichtbaar hoe mijn prioriteiten verschoven zijn. I like!

Dit was mijn top drie in 2018:

 • sport: 11,96%
 • extra (dates met vrienden, citytrip met A.): 12,38%
 • kleren, accessoires, schoenen: 61,36%

Ge ziet, de daling van de kleren-post van 61 naar 23 procent is gi-gan-tisch. (In absolute cijfers is het nog cooler om te zien.) Daarnaast gaf ik in 2018 nul, nada, noppes uit aan zelfontwikkeling.

Het doel voor 2020

Nu ik mijn rapportjes getrokken en geanalyseerd heb, kan ik mijn goed voornemen voor het komende jaar stellen. Het moet duidelijk zijn dat ik mijn focus op zelfontwikkeling wil houden, en geen geld wil verspillen aan prullen.

 • kleren, accessoires, schoenen (want een mens heeft ondergoed nodig, en een nieuw paar sandalen en een nieuwe winterjas volgend seizoen): 20%
 • extra (tripjes en uitjes, want ik wil meer leuke dingen doen): 30%
 • hobby & zelfontwikkeling (wat me nog meer ruimte zou geven voor workshops en dergelijke): 25%

En de rest is dan te verdelen en blijft ongeveer gelijk.

Benieuwd hoe de cijfertjes er over een jaar zullen uitzien!

Werk jij met budgetten, en hoe verdeel je ze?

 

 

41 gedachtes over “Goeie voornemens puntje 12: analyse van mijn jaarlijkse uitgaven

 1. Ik ben ook een YNABer maar heb eigenlijk nog nooit echt naar de percentages van de verdeling gekeken. Dat zou ook wel eens kunnen tegenvallen want met heel die bouw ontzet ik mezelf wel eens persoonlijke ontwikkeling.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik gebruik geen tool als YNAB, dus exacte cijfers zijn er bij mij niet. Ik ben van nature nogal budgetbewust, dus ik denk niet dat er grote uitgaven zitten in categorieën waar ik het niet zou willen. Op zich zou het wel interessant zijn om eens echt de cijfers van een heel jaar te bekijken, maar ik ben te lui om daarvoor een heel jaar alle uitgaven bij te houden.

  Geliked door 1 persoon

  1. hahaha same here, vroeger lukte me dat ook niet. een paar weken, een maand; als het nieuwe er af was, was ik het beu… met ynab niet. dat geeft mij zoveel gerustheid ook. en nu klink ik net als een reclamespot! anyways, helemaal tof natuurlijk dat je van nature geen gat in je hebt gelijk ik. ik zou maar kopen en kopen tot het loon erdoor was, zonder die budgetten als stok achter de deur!

   Like

 3. Na 3 x een “valse” start te hebben gemaakt met YNAB ben ik er sinds september ‘echt’ mee begonnen maar helemaal duidelijk is het nog altijd niet. Het enige wat ik lijk te doen is het geld verplaatsen van het ene naar het andere potje.

  Geliked door 1 persoon

  1. he, fijn dat je er terug mee van start bent gegaan! en da’s net een van de leuke dingen aan ynab he, die flexibiliteit. en na een paar maanden heb je al een veel beter zicht op je gemiddelde uitgaves. en op den duur ken je je budgetten en je voorkeuren veel beter (zelfs zonder grafiekjes te moeten checken) en dan gaat het quasi vanzelf…

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik hoop dat het ooit wat meer van zelf gaat gaan. Mijn inkomen verschilt nu wel vaak van maand tot maand. Eerst moeten de vaste kosten betaald worden en dan zie ik wel wat er overblijft voor boodschappen etc.

    Like

 4. Hier ook een fan van YNAB, al let ik niet zo hard op de verdeling tussen de verschillende posten. Zolang ik niet té vaak geld moet verplaatsen naar bepaalde potjes en dus over mijn “ideaal budget” ga, vind ik het eigenlijk wel ok 🙂 Al vind ik het wel interessant dat jij zo duidelijk bepaalde evoluties kan zien, dus misschien is het wel eens de moeite 🙂
  Super wel dat die uitgaven bij kleding zo enorm gezakt zijn, 60% naar 23%, dat is inderdaad gigantisch! Veel lager dan 20-25% lijkt mij effectief niet realistisch, uiteindelijk is er altijd wel iets aan vervanging toe. ..
  (en euh, niet relevant voor dit puntje, maar nu wel benieuwd naar die domeinnaam die je nooit gaat gebruiken 🙂 )

  Like

  1. ik verschuif ook veel van potjes.. zeker in mijn persoonlijk budget. en toch komt het op de één of andere manier altijd goed! uiteindelijk maakt het niet uit hoeveel er waar staat, als er op het einde van de maand maar geen rode cijfers staan! ik zou voor de andere budgetten ook eens de grafiekjes willen bekijken maar het was nogal een atypisch jaar, dat zou een verkeerd beeld geven… is mijn excuus.
   vandebergentotdezee.eu is ‘m :-). heb geen zin meer in een eigen site en hosting. al vind ik die reclame op de smartphone versie van de gratis WordPress blogs echt storend geworden…

   Like

   1. Ah oei, dat is wel ambetant. Net eens gekeken (ik lees nooit blogs op smartphone) en ’t zijn er inderdaad wel direct 3-4 die verschijnen. Geen idee wat je daaraan kan doen eigenlijk. Op mijn pc heb ik een goede adblocker (waardoor ik dus altijd verschiet als ik op een pc zonder kom, want man, zoveel reclame), maar ja, dat is dan enerzijds iets dat je lezer moet doen i.p.v. dat jij het kan sturen en anderzijds weet ik ook niet of dat eigenlijk voor smartphones bestaat.

    Geliked door 1 persoon

   2. Ik lees blogs ook liefst op de laptop, toch ook handiger om te reageren enzo, hoewel ik nu heb ontdekt (op de nieuwe gsm) dat het toch wel redelijk gemakkelijk is (eens ik ingelogd was geraakt met mijn WordPressprofiel :p). Nu kan ik overal blogs lezen en reageren, en de ads ja die moet je er inderdaad bijnemen, eigenlijk geen idee of ik een adblocker kan installeren op de browser van mijn gsm (zoals op mijn laptop, ja da’s idd een zegen!), dat moet ik eens opzoeken!

    Geliked door 1 persoon

   3. dus op een laptop met een wordpress eigen domein zou je geen reclame mogen krijgen. Maar een .wordpress.com domein geeft niet enkel reclame op smartphone? Op deze pagina (incl comments) zie ik al 8 reclame boodschappen.

    En privé (nu lees ik even op het werk) heb ik echt last dat dit heeeeel dubieuze boodschappen zijn. Over single mom’s die kunnen bijverdienen enz. ‘k heb dat ooit aan iemand gemeld maar uiteindelijk zie ik dat dat bij alle wordpress blogs is, dus niet gelinkt aan 1 specifieke blog. Geen idee of ik ergens malware op wordpress heb opgelopen? Het is wel vrij irritant. Enfin, ‘k snap het allemaal niet goed. Bij blogger is er gewoon geen reclame.

    Geliked door 1 persoon

   4. Ah, dat is mij dus nooit opgevallen. Ik denk dat dat is omdat ik zelf een adblocker in mijn Chrome heb zitten, die die ads dan blokkeert? Zo jammer eigenlijk, dat vervuilt echt uw blog (zonder dat ik het dus zelf doorheb).

    Like

 5. Neen, ik doe niet aan budgetbeheer. Maar sinds we met pensioen zijn is ons maandelijks inkomen drastisch gedaald en zijn we wel verplicht beter te letten op onze uitgaven. Ik klaag niet hoor, maar zomaar even een paar keer per week op restaurant gaan, of twee paar schoenen kopen omdat ik niet kan kiezen, dat is er niet meer bij. Ik heb ook al bepaalde zaken opgezegd, zoals mij Flickr abonnement waar ik weinig mee deed.
  Eigenlijk is het op een bepaalde manier wel ‘spannend’ (is niet het juiste woord) om bewuster met je geld om te gaan.

  Like

  1. net in zo’n situatie kan budgetbeheer wel helpen, denk ik. maar je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe je met je geld omgaat! ’t is echt triestig he hoe weinig een mens als pensioen krijgt… ik denk niet dat er nog veel zal resten tegen dat het aan ons is.

   Geliked door 1 persoon

   1. Triestig, zeg dat wel. Gelukkig heb ik nog een man die ook pensioen trekt. Ik zou echt niet weten hoe ik het alleen moest redden.

    Like

 6. Toen we net gingen samenwonen heb ik wel een tijdje al onze uitgaven bijgehouden, maar ik deed daar dan eigenlijk weinig mee. Nu hou ik onze rekening in de gaten en ik ben sowieso iemand die zelden impulsief dure dingen aankoopt. Voor een nieuwe laptop bijvoorbeeld, of een nieuwe smartphone doe ik eerst grondig ‘onderzoek’ ;-).

  Geliked door 1 persoon

  1. ik kan mij dat dus niet voorstellen, leven zonder budgetten 🙈 ik bedoel, heb dat vroeger natuurlijk wel gedaan, maar mijn zakgeld bijvoorbeeld was altijd op, sparen lukte mij niet! met ynab lukt me dat nu wat beter (bv als ik op termijn een nieuwe gsm wil kopen, dan zet ik er maandelijks wat voor opzij), en tis ook gewoon leuk om cijfertjes te zien stijgen, over leuke grafiekjes nog maar te zwijgen 😁 ja sorry op dat vlak ben ik een beetje nerdy 😁

   Geliked door 1 persoon

 7. Geen YNAB hier, maar ik hou wel alles bij. Mijn man vraagt zich af waarom ik dat blijf doen, maar het geeft me rust. En ondertussen weet ik ook welke maanden duurder zijn (door o.a. verzekeringen, kadaster, …) en welke maanden we meer kunnen sparen. Bij ons is alles één rekening, maar we spreken wel af dat we voor grote kosten research doen en het met elkaar bespreken. Dat werkt al jaren prima. Maar we zijn geen ‘big spenders’ eigenlijk…
  Wat ik me nu wel afvraag: onder welk puntje komen ‘boeken’? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. ah, iemand die het opvalt! 🙂 in 2018 gaf ik niks uit aan boeken, in 2019 een hele 12,30 euro – vandaar dat ik het eruit gelaten heb, want ben niet van plan nog boeken te kopen… eerst degene uitlezen die ik heb. tenzij ik een bon krijg natuurlijk! 😇

   Geliked door 1 persoon

 8. Ik doe niet aan YNAB. Maar ik verdeel wel maandelijks mijn loon in verschillende ‘potjes’, zoals een vast bedrag voor vaste kosten, dan een bedrag voor auto, een bedrag voor dieren, een bedrag voor ontspanning,… Mijn spaarrekening is dan ook zo verdeeld, dus als ik 50 euro over heb, waarvan 20 voor dieren, dan gaat dat naar de spaarrekening voor dieren, en 30 voor de auto dan gaat die 30 naar dat potje op de spaarrekening. En zo spaar ik voor grote kosten zoals autoreparaties of dierenarts.

  Geliked door 1 persoon

 9. Nope, doe niet mee aan budgetteren. Ik heb sowieso een aantal permanente opdrachten staan om te sparen, maar ik heb niet echt grote spaardoelen of zo. Aan kleren geef ik amper geld uit. Mijn grootste uitgaven zijn zonder twijfel eten en reizen, maar misschien is het beter dat ik de totaalbedragen niet te zien krijg die ik daaraan spendeer. 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Geen flauw idee wat dat bij mij, maar zal ook nog niet zo realistisch zijn door het nog thuis wonen. Ik denk dat 50% naar quality time met vrienden of het lief gaat (en vakanties). Los van het geld dat naar den bouw gaat natuurlijk, dat wil ik percentueel niet weten denk ik :p

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik hou het niet echt allemaal bij… wel spaar ik elke maand een bepaald bedrag en met de “overschot” mag ik doen wat ik wil. Precies een drinkcentje 😉 . Wil ik echt graag iets… of staat er een grote kost voor de deur… dan wordt er extra gespaard.
  Ook vraag ik aan mezelf als ik iets koop: heb ik het echt nodig? Zo voorkom in onnozele koopjes (wat ik vroeger vaak voor had!).

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik werk niet met budgetten. We hebben vaste opdracht van zichtrekening naar spaarrekening, zo dwingen we onszelf om niet te zottekes te gaan doen , maar voor de rest dan als we overschot houden is het toch goed? ‘k heb geen flauw benul wat ik waaraan uitgeef.

  Het scheelt wel dat ik gewoon gierig ben. Ik geef veel minder gemakkelijk geld uit dan mijn man.
  Ik koop niet elke zomer of winter nieuwe kleren. Deze winter 5 broeken gekocht in een winkel op 20 min omdat ik in geen enkele meer paste en al paar jaar geen nieuwe winterkleren meer gekocht had. Zomerkleren heb ik vorige jaren wel bijgekocht dus ‘k denk niet dat ik sebiet iets nodig heb. …’k heb dan ook zo geen capsule kast eh, ik hou alles bij en herontdek dan vaak dingen van 8 jaar geleden of zo. Op dit moment een trui aan op werk die vermoedelijk…10-15 jaar is?
  Enfin ik beschouw mezelf dus als geen grote koper, al wil ik wel 2 keer per jaar op reis en eventueel nog een citytripke erbij of zo. Laatste jaren ook bijster weinig op restaurant geweest, dat mag wel weer omhoog gaan :p (maar we laten dan wel heel gemakkelijk iets leveren en die levermaaltijden lopen ook wel op dan).

  Geliked door 1 persoon

 13. Ik gebruik al drie jaar het “systeem” Ynab en sinds een jaar ook effectief het programma. Echt, het loont. En het valt me direct op als iets duurder is geworden. Dit jaar gaan we over naar extreem zuinig zijn en enkel kopen wat we nodig hebben.

  Geliked door 1 persoon

 14. Ik ben ook een trouwe YNAB’er maar heb er eigenlijk nog nooit aan gedacht om eens te bekijken wat mijn uitgave evolutie is. Ook wij kochten onlangs een huis en moeten nog heel wat verbouwen. Dankzij YNAB nog nooit geldzorgen gehad omdat ik perfect weet welk potje we voor welke verbouwingen hebben. Ook bouwen we zo voldoende reserves in voor vervelende verrassingen die bij het bezitten van een huis horen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s