Op weg naar een vegan eetpatroon #7: van paleo naar plantaardig eten, hoe dat zo?

Wie mij al langer dan vandaag volgt, weet ik dat ik al vele watertjes heb doorzwommen op eetvlak. Ik denk dat ik steeds op zoek ben naar nieuwe uitdagingen, maar vooral naar de levensstijl die het best bij me past. Ik ben opgegroeid in de heel traditionele Vlaamsche keuken met ’s morgens en ’s middags boterhammen en ’s avonds het welbekende trio van vlees-patatjes-groentjes. Daar is niks mis mee, maar al toen ik op kot ging en maar twee kookvuurtjes had, ging ik experimenteren met simpele éénpansgerechten. (En pasta, heel veel pasta.)

Uiteindelijk was er in 2014 een fel dieet waarbij ik 10 kg kwijtspeelde – nu is dat er allemaal al lang weer bij, plus nog eens 5kg extra. (Ik probeer er niet wakker van te liggen.)

Dagen Zonder Vlees

In 2015 kwam ik voor het eerst serieus in aanraking met vegetarisch eten dankzij Dagen Zonder Vlees, een actie die je tijdens de veertig dagen voor Pasen aanmoedigde om vlees zoveel mogelijk links te laten liggen.
Sindsdien werd er al regelmatiger eens een veggieburger of gewoon geen vlees op het menu gezet ten huize van. Want dat was feitelijk nog zo moeilijk niet.

Paleo

Niet veel later, begin 2016, ontdekte ik paleo. Over paleo bestaan veel misverstanden, het belangrijkste nog wel dat alles er om vlees zou draaien. Niets is minder waar! Bij paleo ligt de focus op:

 • geen granen
 • geen suikers
 • geen lactoseproducten

Hier werd de basis gelegd voor mijn latere plantaardige eetgewoontes.
Er lag evenveel (of even weinig) vlees op mijn bord als voordien, maar een dubbele portie groenten. Dankzij paleo heb ik veel meer variëteit in mijn eten weten te brengen. Sinds paleo eet ik standaard minstens twee maar liefst drie verschillende soorten groenten per maaltijd. Ik leerde mijn ontbijten vervangen door gezondere en bovendien plantaardige alternatieven want het moeten niet altijd bokes met choco zijn, ik maakte mijn smoothies met rijstmelk in plaats van met yoghurt of koemelk, ik leerde genieten van eten zonder kaas en leerde alle soorten noten kennen en de vele manieren waarop je ze in een maaltijd kan verwerken.

Van paleo naar Pascale Naessens

Het spijtige aan paleo vond ik dat het niet geschikt was voor vegetariërs, omdat – ondanks de overvloed aan groenten – er altijd wel een stukje vlees of vis op je bord ligt. In het begin combineerde ik nog het paleo-gedachtegoed met een paar vegetarische momenten in de weekmenu, maar een strikte paleo’er worden na die eerste ‘afkickmaand’? Nee, dat zag ik niet zitten. (Die suikerverslaving zat daar misschien ook wel voor iets tussen, ja.)
Zo kwam ik dan bij Pascale Naessens terecht, een logische volgende stap voor mij want zij heeft het ook niet zo op koolhydraten. Mijn veggie gerechten haalde ik vooral bij haar, en zo sloop kaas terug mijn leven in.

Biologisch vlees dan maar!

Intussen kreeg ik het steeds moeilijker met de erbarmelijke leefomstandigheden van de diertjes die voor ons vlees moeten zorgen. Ik kocht mijn vlees de voorbije jaren – ook weer dankzij een tip uit de paleogemeenschap, die immers zo puur mogelijk wil leven – bij deeleenkoe.be, want de koetjes, varkentjes en kipjes daar mogen vrij rondlopen in de wei en kregen ’s winters soms zelfs macaroni te eten, in plaats van voorgefabriceerd voedsel vol ongezonden dingen.

Maar uiteindelijk volgt elke koe dezelfde weg, eenmaal vertrokken naar het slachthuis. Biologisch vlees is uitgevonden voor mensen die hun geweten willen sussen, want hun leven wordt veel mooier voorgesteld dan het is en uiteindelijk blijft het een dood beest op je bord. (Zeg ik want zo voelde het aan voor mezelf; sorry als dat te cru klinkt.)

100% vegetariër

Er waren nog een paar triggers nodig om me eind vorig jaar de stap te doen zetten naar vegetarisme. Een paar kleine duwtjes in de rug.

Vier jaar heb ik erover gedaan, mensen. Vier jaren om in te zien dat ik vlees niet nodig heb om te overleven. Heb ik dan nu helemaal vrede gevonden met hoe ik eet? Nee, dat niet, ik ben nog steeds op zoek naar een goed evenwicht. Naar nieuwe uitdagingen in de keuken. Lekkere recepten met onverwachte smaakcombinaties. Ik wil niet dat het saai wordt.

En weet je? Soms is de weg even tof als de bestemming. 

Dit postje schreef ik halvelings voor vriendin S, die er elke keer weer mee lacht dat ik van paleo (‘het vleesetersdieet’ *roloog*) naar plantaardig eten ben gegaan. Voor sommige mensen lijkt het een grote stap, voor mij was het een logisch pad dat ik heb afgelegd.

Hoe is jouw eetpatroon geëvolueerd?

16 gedachtes over “Op weg naar een vegan eetpatroon #7: van paleo naar plantaardig eten, hoe dat zo?

 1. Mijn eetpatroon blijft eigenlijk in grote lijnen hetzelfde. Ik eet al lang regelmatig vegetarisch omdat ik niet graag vlees eet en omdat vegetarisch eten nu ook beter blijkt voor het milieu is dat uiteraard wel een extra motivatie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessante weg heb je afgelegd!
  Ik eet ondertussen vijf jaar vegan en daar ben ik heel blij mee. Het voelt goed dat wat er op mijn bord ligt, overeenkomt met mijn normen en waarden op het vlak van klimaat en het minimaliseren van dierenleed (en menselijk leed). En ik heb nog nooit zo lekker en gevarieerd gegeten 😀 Vegan is echt een hele toffe ontdekkingstocht voor mij 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ontdek ook nog altijd zoveel nieuws! Mocht er meer steun komen vanuit mijn omgeving, zou ik waarschijnlijk vaker vegan eten, maar op dit moment ben ik blij met het evenwicht (want lord knows dat het vinden daarvan niet simpel was, met een fervente vleeseter in huis :p). Beste vegan ontdekking van de laatste tijd is toch wel slagroom. En fishsticks, de vegan versie vond ik meteen al lekkerder dan de visversie!

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik zei gisteren nog tegen de echtgenoot, tijdens onze maaltijd zonder vlees, dat we echt wel al vaker vlees schrappen en goed bezig zijn. Vervangers eten we niet echt, we proberen gewoon bijvoorbeeld een pasta met veel groentjes te eten. Maar vegan, dat zie ik niet zitten. Geen kaas meer, geen gewone yoghurt, andere melksoort zoeken die ik lekker vind… Neen, het is niet voor mij. Maar ik heb veel bewondering voor wie het wel kan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb daar ook bewondering voor. Goeie kaasvervangers, die bestaan niet (een cashewkaasje kan al eens smaken, dat wel, maar toch). Yoghurt & melktoestanden gebruik ik sowieso erg weinig (verteert slecht) dus is een voordeel voor me 🙂 En vleesvervangers, ik heb er een haat/liefdeverhouding mee. Ze zijn natuurlijk niet gezond, maar soms kan het al eens smaken.

   Geliked door 1 persoon

 4. Ik dacht dat Paleo voor veggies niet kon omdat je ook geen bonen mag eten. Klopt dit? Paleo lijkt me op zich wel een logisch dieet.
  Ik ben bijna 22 jaar vegetariër, met periodes van vegan. Nu eet ik sinds 6 maart terug volledig vegan. Dus het ging bij mij ook in stapjes. Sinds oktober doe ik ook 16:8 tijdens de week. En sinds 2014 eet ik geen geraffineerde suiker, tenzij eens uitzonderlijk op een feestje.

  Geliked door 2 people

  1. Er is inderdaad een vorm van paleo waar je ook geen peulvruchten mag eten, en bv ook geen nachtschadegroenten zoals aubergine en tomaat. Maar dat ging voor mij een stapje te ver. En inderdaad, het is niet op vegetariërs gericht, want wij hebben wel onze granen nodig, dus da’s op zich wel jammer. Maar ik heb er ‘puurder’ door leren eten dus het voelt als een essentieel onderdeel van mijn zoektocht. Die 16:8…. het lukt me om ’s morgens pas om 11u te eten als ik druk bezig ben, maar anders heb ik vanaf een uur of 9 razende honger en kan ik niet meer nadenken. En ik moet me nog altijd inlezen daarover 🙂

   Geliked door 1 persoon

 5. Ik volgde een beetje jouw traject…. Vooral dan door de zoektocht om van mijn darmproblemen af te raken. We eten sinds 1 Jan vegetarisch, ik eet nog wel kaas, de rest verving ik door plantaardige zaken. De hubby eet gewoon geen vlees meer en tot hiertoe bevalt het ons prima.. En sinds ik weet wat ik niet meer mag eten, zijn darmproblemen zo goed als vergeten…

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi om de weg te zien die je hebt afgelegd! Hier ook meer en meer richting vegetarisme (zij het dan zonder paleo-tussenstop 🙂 ), al ben ik (nog) geen voltijdse vegetariër. Voorlopig staat de verhouding op 80/20 en hoewel dat nog groener mag worden, hoeft het niet zo nodig 100/0 te worden 🙂 Momenteel wil ik vooral nog een deel (vegetarische) maaltijden omvormen naar veganistische, net omdat dat wat jij schrijft over biologisch vlees natuurlijk ook heel hard van toepassing is op zuivel e.d. Het is niet omdat het vlees niet op je bord ligt, dat die beesten niet evenzeer zeer slecht behandeld worden om vb. hun melk te kunnen gebruiken.
  Koemelk drink/gebruik ik dus bijvoorbeeld al helemaal niet meer, maar, hoewel ik al wel wat vervangers vond voor kaas, is het nog wat opletten om daar niet teveel terug te vallen op wat ik gewoon ben. Nu ja, net zoals de evolutie naar meer vegetarisch (en evoluties op andere ecologische gebieden, zoals in de kledij die ik draag), komt dat wel. Stapje per stapje 🙂 In die zin vind ik het heel straf van jou dat je op relatief korte tijd van “beetje vegetarisch” naar “50/50” naar “voltijds” gegaan bent!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik geef toe dat ik heel vaak bewust mijn ogen sluit voor wat er in de zuivelindustrie gebeurt… om over de ei-industrie nog maar te zwijgen. Dat wringt bij mij, want eigenlijk zitten vlees, eieren en zuivel in hetzelfde schuitje. En toch eet ik dus nog bijvoorbeeld kaas. Vind ik soms erg hypocriet van mezelf. Op andere momenten denk ik dan weer: kom, ge doet wat ge kunt, stap per stap inderdaad, en ik vind het enorm fijn om in mijn omgeving meer en meer interesse te zien in een leven met minder of zelfs zonder vlees ❤

   Like

   1. Ja voila, dat probeer ik ook te denken, dat stap per stap en IETS doen al beter is dan helemaal niets. Al voel ik mij op andere momenten evenzeer schuldig en een hypocriet, omdat ik toch nog af en toe vlees eet / nog regelmatig kaas en eieren eet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s