Gelezen, gezien, gehoord #17

Januari was veel te rap daar, maar ik wil toch nog even terugblikken op wat ik in december allemaal heb gelezen, gezien, gegeten, gehoord en geschreven.

Gelezen

Ik weet niet hoe het komt, maar ik las ‘slechts’ drie boeken. Eentje daarvan was redelijk dik, en ik heb wel het gevoel dat ik regelmatig in mijn leeszeteltje terug te vinden was ’s avonds, maar de laatste week van het jaar was het nogal druk met (familie)feesten en verhuizen, denk ik.

 1. Een meisje is maar half af (1*) is een bizar boek. De schrijfster hanteert een soort stream of consciousness die zeer moeilijk te volgen is, zeker in het begin, en me vaak ook gewoonweg stoorde. Niet mijn genre, en het verhaal zelf sloeg ook nogal tegen: een meisje heeft seks met zowat elke vent die ze tegenkomt om de pijn in haar binnenste, omwille van de slepende ziekte van haar broer, niet meer te moeten voelen. Tsja.
 2. In Kijk niet weg (2*) volgen we journalist David wiens vrouw op een dag verdwijnt. Hij wordt ervan verdacht haar vermoord te hebben dus trekt hij zelf op onderzoek uit en ontdekt zo dat zijn vrouw niet is wie hij dacht dat ze was. Veel actie en spanningsopbouw, hier en daar serieus voorspelbaar, maar het ideale ‘ik wil de hele dag in mijn zetel hangen en met rust gelaten worden’ boek.
 3. Een herlezing van De verborgen geschiedenis (5*) bevestigde mijn adoratie voor dit boek: damn, wat kan die Donna Tartt toch een sfeer scheppen! Een groepje van vijf vrienden pleegt tijdens een bachhanaal per ongeluk een gruwelijke moord, en wanneer één van hen dreigt hun geheim openbaar te maken, moeten ze hem ook vermoorden. Het is geen thriller, want je weet van in het begin wat er gaat gebeuren, maar een roman met vele laagjes en duidelijk geschetste personages wiens ontwikkeling je op de voet mag volgen, en omg die sféér die er hangt, die zat al die jaren na die eerste lezing nog ergens onder mijn huid.

Goodreads-teller: 55 boeken.

Je kan al mijn verslagjes terugvinden in mijn Leeshutje of op mijn Goodreads-profiel.

Gezien

Ik begon met kijken naar Soundtrack, een serie waar de personages op redelijk random momenten zich plots in een videoclip lijken te bevinden en mee dubben met bekende (en minder bekende) liedjes. Nee het is geen tweede Glee want het is veel serieuzer en een beetje donkerder dan dat: we volgen een jonge vader die de moeder van zijn zoontje heeft verloren en iemand nieuw ontmoet, maar heden en verleden lopen door elkaar en daartussen leren we ook de andere personages beter kennen.

Een stevige portie Jane the virgin af en toe kan deugd doen: deze telenovella maakt komaf met alle andere telenovella’s. Jane raakt per ongeluk zwanger van een ex-vriendje, terwijl ze zelf op het punt staat in het huwelijksbootje te stappen. Drama ahead! De verteller is een personage op zich en steekt de draak met alle voorspelbaarheden uit het genre. En Jane, die is in seizoen twee nog altijd maagd hoewel ze intussen een baby heeft gebaard.

Atypical is nog altijd mijn favoriete serie ever en het nieuwe seizoen heb ik aflevering per aflevering gekeken, gespreid over enkele weken, met in het achterhoofd de belofte aan mezelf om de hele reeks te bingen. Anderzijds hoop ik dat er nog een seizoen komt, want ik ben zo niet klaar om afscheid te nemen van Sam en zijn familie.

Kerstklassieker Love Actually blijft ook na de derde of tiende keer een hartverwarmend medicijn voor grijze winterdagen. Extra hartjes voor Hugh Grant en zijn dansje, en voor dat kleine jongetje dat een hele luchthaven door crosst om zijn ware liefde te kunnen zeggen dat hij haar graag ziet. Maar zo schoon, echt.

Gegeten

We zijn gaan lunchen bij Essenciel nadat we akte van ons appartement verleden was. Eindelijk, eindelijk konden we weer ademen. We eten graag, en als we iets te vieren hebben doen we dat dan ook graag met lekker eten (en aangepaste wijnen, als het even kan). Het was onze eerste keer bij Essenciel, die kort tevoren met een ster werden beloond. En terecht! Het was superlekker en we hebben genoten van ons uitje.

Gehoord

Ik heb de allerbeste afspeellijst van 2019 gemaakt, al zeg ik het zelf! Je kan hem hier beluisteren.

Binnenkort ga ik naar het optreden van The Editors dus de komende dagen is het al No sound but the wind wat de klok slaat, en ook een vleugje Whispering Sons want zij spelen het voorprogramma. So excited!

Geschreven

Op de reisblog vertelde ik over de treinreis waarvan ik al (meer dan) een half decennium droom, en over pastéis en ander lekkers in Belém.

Op deze blog waren dit de vijf meest gelezen posts van december:

 1. Hoe is het nog met dat hoofd en dat lijf van mij? #5 want het ging/gaat niet bijster goed, daar moeten we eerlijk over zijn.
 2. Plantjes in huis #5: de jungle op kantoor want ook daar staan veel plantjes.
 3. Dit was mijn 2019 over de ups en vooral de downs van het voorbije jaar.
 4. Goeie voornemens 2020 want er is nog veel werk aan de winkel voor ik weer op het juiste pad zit.
 5. Gouden randjes #31 over puzzelen, herfstwandelingen en eten.

En hoe was uw december?

16 gedachtes over “Gelezen, gezien, gehoord #17

 1. Ik weet niet eens of ik Love Actually ooit al gezien heb eigenlijk, woeps. De verborgen geschiedenis is bij mij zoals De naam van de Roos: ooit (ik denk 2x) meegenomen uit de bib, maar er nooit ver in geraakt. Geen idee waarom eigenlijk, maar hij staat wel nog steeds op het lijstje om nog eens opnieuw uit te proberen 🙂 ’t Amusement op het concert van The Editors!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik moet echt meer tijd met mijn man vrijmaken en ik moet echt weer vaker uiteten in Leuven (en misschien best die 2 combineren). Ik zag dat je bij Essenciel en EED was…’k ben jaloers. ‘k zal me eens in actie moeten schoppen om iets met die positieve jaloezie te doen

  Atypical!! Geweldige serie. Ik wil ook een seizoen 4!!! Zo jammer dat mijn seizoen 3 al “op” is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s