Goeie voornemens 2020: de betere ‘ikke’ in 12 puntjes.

Ik ben een vrouw van vele hobby’s: lezen, tuinieren, schrijven, bloggen, kokerellen, wandelen… Om te zorgen dat ik het bos door de bomen blijf zien, en omdat cijfertjes zo leuk zijn, maak ik elk jaar een lijstje met goede voornemens. Dat is níet hetzelfde als een to do lijst, maar eerder bedoeld als geheugensteuntje en een manier om de focus te behouden op wat ik belangrijk vind. En om erover te kunnen bloggen, ah ja dat ook natuurlijk 😉

Cijfertjes

Vorig jaar waren mijn voornemens eenvoudig: 500km wandelen, 52 boeken lezen, 52 keer in mijn dagboek schrijven, enzovoorts. Er was geen ruimte voor méér.
Dit zijn standaardcijfers, eigenlijk, dingen waar ik sowieso naar streef en meestal zonder problemen haal. Ook in 2020 zal ik bijhouden hoeveel er wordt gefietst of gestapt, dat kan ik u alvast verzekeren. Daarnaast hoop ik op een ander cijfertje dat in 2020 positiever zal worden, dat van de weegschaal namelijk, maar ik ga niet op dieet – ik wil gewoon gezond eten en hoop dat ik vanzelf van mijn vreetbuien afraak eens de stresspieken minderen. (Het verleden heeft bewezen dat dat zo is.)

Groene voornemens

1. CO2 compenseren

Er is al minstens één vliegtuigvakantie geboekt, en de kans is groot dat daar nog een reis bijkomt. Om mijn geweten toch iet of wat te sussen – ik weet het, er is geen geldig excuus behalve dat ik niet genoeg vakantie heb om alles met trein of auto te doen.. flauw I know – wil ik mijn CO2-uitstoot voor de vliegtuigkilometers compenseren.

2. Enkel tweedehands of fair wear kledij kopen

Dit is zonder meer de grootste uitdaging voor 2020. Ik neem een kleine voorwaarde op in het contract: als ik verder blijf verdikken, komt dit voornemen te vervallen. Ik wil gewoon niet in dure (want fair wear is duur, punt) kleren investeren zolang ik geen gezond gewicht heb bereikt.

3. Mijn uitgaves aan ‘spullen’ verminderen

We leven in een massaconsumptiemaatschappij waar Black Friday uitgegroeid is tot een vast begrip en de pakjesdiensten tussen november en eind januari steevast worden overspoeld met bestellingen. We kopen alsmaar meer… En waarom? Mijn droom voor lot 13 is een ruim, rommelvrij huis. We hebben één piepklein bergingetje om wat spullen te zetten die we niet vaak gebruiken (bijvoorbeeld flanellen lakens en de frigobox), that’s it. Ik wil zuurstof en licht. Ik moet uit YNAB nog de verdeling van mijn uitgaves in 2019 trekken wanneer ik deze post schrijf, maar ik vermoed dat dat toch al helemaal anders ligt dan de jaren voordien want ik heb veel in zelfzorg geïnvesteerd (yoga en yogatherapie, een citytrip, een workshop,…) en dat wil ik blijven doen. Een concreet plan komt er nog in een aparte blogpost aan.

4. Zero waste

Ik zou me graag wat meer in de zero waste huishoudkeuken verdiepen, daar komt het op neer. Bijvoorbeeld zelf wasmiddel maken, regelmatig naar de verpakkingsvrije winkel gaan, mijn afval blijven monitoren en best case verminderen, enzovoorts.

Het hoofd bezighouden

1. 26 podcasts beluisteren.

Dat zal me dwingen te vertragen, want ik wil dit niet doen terwijl ik met wat anders bezig ben. In de zetel gaan liggen, koptelefoon op (en ogen openhouden of anders val ik in slaap) en luisteren, meer niet. En hopelijk steek ik er nog wat uit op.
(Het kan ook keihard tegenvallen, dit puntje, want ik heb geen idee of podcasts überhaupt iets voor mij zijn. Ik stel me voor dat het iets is als een interview op tv, maar dan zonder beeld. Of een luisterspel op de radio van vroeger, maar dan meer non-fictie. Zoiets.)

2. Zes zelfhulpboeken lezen.

Ik heb intussen een lijstje met zelfhulpboeken die ik wil lezen, maar het komt er nooit van om er eentje op te pakken. Misschien moet ik maandelijks één of twee keer per maand een #selfcaredag inplannen (of beter: #zeteldag), waarop ik podcasts luister, yoga doe, een bad neem, blogjes tip en een boek lees dat me effectief kan helpen (hopelijk). Enkele ideetjes:

 • Hoogsensitieve Personen, Elaine Aron
 • Hoogsensitieve Personen in de liefde, Elaine Aron
 • Omdat het kan, Eva Daeleman
 • Liefde is een werkwoord
 • De edele kunst van not giving a fuck
 • Een boek over vrouwen die geen moeder willen worden (ik heb een Goodreads-lijstje)

3. Zes historische (non-fictie) boeken lezen over verschillende onderwerpen.

Ik leer graag bij, en de laatste jaren schiet dat er een beetje van tussen want drukdrukdruk, ge kent het wel. Enkele ideetjes om de lezen in 2020:

 • Congo: een geschiedenis – ik las al een keer het eerste deel, maar ben daarna blijven steken omdat het zoveel gruwelijke info was om te verwerken.
 • The bombing war – omdat alles over de Tweede Wereldoorlog me interesseert, intussen zelfs het oorlog voeren zelf.
 • De verborgen impact – omdat ik natuurlijk nog steeds bezig ben met onze impact op het mileu en dit boek intussen al een paar jaar in mijn kast staat.
 • Caligula, Aloys Winterling – want moorden, intriges en drama in de hoogste Romeinse regionen, dat is geeneens fictie.

4. 24 boeken uit mijn kast lezen

Ik weet dat ik dit voornemen ook voor 2019 maakte, en er toen grandioos in gefaald ben (spoiler!). Dit keer heb ik een opsplitsing gemaakt tussen de ‘avondboeken’ (de boeken die ik lees voor het slapengaan) en de ‘weekendboeken’ (het soort boeken waar ik me gerust een paar uur in kan verliezen). Over een avondboek doe ik meestal ongeveer een maand, een weekendboek gaat ongeveer een week mee. Dus als ik wat minder vaak naar de bib ga, zal dit geen probleem zijn.

12 avondboeken

 1. Dit is van mij, Saskia De Coster – ik had het wel voor Saskia, ooit, maar die liefde is wat bekoeld.
 2. De man in de rode mantel, Julian Barnes – absoluut niet mijn favoriete schrijver en ik vermoed dat dit boek doodsaai zal zijn maar ik ga het een kans geven want het was een cadeautje van het lief (!).
 3. American Gods, Neil Gaiman – sci-fi en uitgegroeid tot een klassieker die intussen ook een tv-serie is.
 4. De naam van de roos, Umberto Eco – zo’n boek waar ik al vijf keer in ben begonnen en al vijf keer heb opzij gelegd. En toch ben ik ervan overtuigd dat het prachtig kan zijn.
 5. Trots en vooroordeel, Jane Austen – omdat ik me herinner dat ik dat een prachtig boek vond bij de eerste lezing jaren geleden.
 6. De blikken trom, Günter Grass – omdat het een blufboek is, verder zegt het me (nog) niet veel.
 7. Lelieblank, scharlakenrood, Michel Faber – omdat het een blufboek is, want ik heb het ooit al eens gelezen en vond het toen fantastisch.
 8. Zen en de kunst van het motoronderhoud – een tijdje geleden opzij gelegd omdat het oersaai was en het was niet wat ik op dat moment nodig had, maar het verdient een tweede kans.
 9. Kafka op het strand – want (bijna) alles van Murakami is geweldig.
 10. The circle, Dave Eggers – ziet er mij geen hapklare materie uit.
 11. Nuthsell – Ian McEwan kan op mijn zenuwen werken of mij verrassen, het is altijd één van de twee.
 12. De ontdekking van de hemel – las ik een dikke vijftien jaar geleden voor het eerst, en ga ik nu met plezier (en misschien met iets te hoge verwachtingen) opnieuw lezen omdat het een Blufboek is.

12 weekendboeken

 1. Oorlogswinter, Jan Terlouw – een jeugdboek dat ik meetsjoepte uit de plaatselijke boekentil.
 2. Hella S. Haasse, Oeroeg – omdat dat een klassieker is en zo dun.
 3. Herman Hesse, Siddartha – opnieuw een klassieker.
 4. Tranen over Kashmir, George Mastras
 5. Tegenlicht, Esther Verhoef – thriller van een intussen bekende Nederlandse schrijfster.
 6. Memento, Emelie Schepp – nog een thriller en geen flauw idee hoe die in mijn kast beland is.
 7. Chronicles of Narnia – ooit eens het eerste verhaal gelezen, maar zoals dat gaat met omnibussen leg ik die dan opzij om meteen weer te vergeten dat er nog twee verhalen volgen voor ik het boek als ‘uit’ mag beschouwen.
 8. Everything is illuminated, Jonathan Safran Foer – omdat ik alles van hem wil lezen.
 9. Verdriet is het ding met veren – omdat ik daar zoveel moois over heb gehoord.
 10. De acht bergen, Paolo Cogneti – omdat ik een boontje heb voor Italiaanse schrijvers en er bergen staan op de kaft, ah ja.
 11. De kat en de generaal – dat ik cadeau kreeg van het lief (!) en zich afspeelt in Tsjetsjenië, een land waar ik eigenlijk bitter weinig van af weet.
 12. Het ministerie van opperst geluk – de titel zegt me nog vaag iets, maar ik weet niet meer waarom ik het gekocht heb.

Concrete acties

5. Een tattoo laten zetten.

In 2019 had ik een artiest gevonden bij wie ik het wilde laten doen, maar nu twijfel ik zelfs daar weeral over. Ik moet gewoon de knoop doorhakken!

6. Een notitieboekje bij de hand houden als ik een boek lees, zodat ik mooie passages kan noteren en me de ergernissen of warme momenten kan herinneren tegen de tijd dat ik een review schrijf.

Ik bedenk mij dat dikwijls, terwijl ik aan het lezen ben: ‘wacht, dit moet ik eigenlijk opschrijven’ maar op dat moment ben ik te lui om uit mijn zetel te komen en op zoek te gaan naar een stylo en een stukje papier. Achteraf heb ik daar spijt van, want die bepaalde passage of vreselijke taalfout had ik me toch wel willen herinneren.

7. Elke maand één artiest uitkiezen op Spotify en daarvan enkele afspeellijsten of albums beluisteren.

Er zijn heel veel goeie artiesten out there. In 2019 is het me aardig gelukt om ‘bij’ te blijven met de recentere muziek door regelmatig op het werk mijn koptelefoon op te zetten, maar ik heb heel veel bands uit mijn jeugd met wie ik de draad weer wil oppikken, om maar een voorbeeld te noemen. De lijst met ‘te beluisteren muziek’ in Spotify is oneindig lang en dat is net het leuke eraan. Er staan al minstens vijf concerten op de planning en dat is telkens de ideale gelegenheid om reeds lang vergeten maar nog o zo vertrouwde lyrics op te poetsen en tegelijk nieuwe nummers te leren kennen.

8. Seizoensvoornemens: elk seizoen een lijstje met concrete punten.

Ik merk dat dat me afgelopen zomer (en ook nu deze winter) op het juiste spoor heeft gehouden. Het gaat niet zozeer om – net als bij deze lijst van globale voornemens – mezelf druk opleggen omdat ik die puntjes één voor één moet afvinken, maar eerder om te zorgen dat ik de focus bij mezelf houd, en me niet verlies in verplichtingen aan anderen. Om even stil te staan bij de dingen waar ik blij van word en energie van krijg. Of ik dat op de blog ga doen of in mijn bujo, moet ik nog zien.

9. Minstens zes kookboeken reviewen.

Ik hoop in 2020 meer tijd te hebben om te koken. Nu klamp ik me vast aan mijn weekmenuplan als was het de laatste reddingboei in een door klimaatverandering overstroomde wereld, maar daardoor is er geen plek meer voor creativiteit in mijn keuken. Ik merk dat ik dat echt mis. Terwijl er nog zoveel kookboeken naar me liggen te lonken en variatie the key is om me gezond aan het eten te krijgen én te houden. En wie weet, wie weet ga ik zelfs weer plezier halen uit mensen ontvangen voor etentjes, want dat deed ik vroeger zo graag!

Enkele ideetjes:

 • The Green Kitchen
 • The Green Kitchen at home

10. Minstens 2 musea/tentoonstellingen bezoeken.

En dit buiten vakanties om, want op citytrip bijvoorbeeld komt er al eens makkelijker een museum op onze weg. Enkele ideetjes:

11. Minstens 7 dates met het lief

2019 was een zwaar jaar voor onze relatie. Er was door allerlei omstandigheden heel veel stress, en doordat we moesten sparen voor lot 13 erg weinig budget voor leuke dingen. We gingen slechts een paar keer onder ons tweetjes op vakantie (een paar dagen Luxemburg, twee weken Zwitserland en een weekendje Parijs), wat niet van onze gewoonte is. In 2020 wil ik daar verandering in brengen: we kunnen onze energie weer op positieve dingen gaan richten. Daarom wil ik maandelijks minstens één date, en dat kan gaan van eens samen naar de film, op restaurant gaan of een weekendje weg. Zo simpel kan het soms zijn. Dat zijn dingen die echt ingepland moeten worden, want ik was bijvoorbeeld zo hard van plan om in december nog eens met z’n tweetjes ergens naartoe te gaan, maar boem plots hadden we elk weekend wel íets te doen. Vooraf een weekend blokkeren is dus absoluut noodzakelijk om dit plan te laten slagen.

12. 25% minder uitgeven aan kledij, schoenen en accessoires

Shoppen blijft één van mijn budgettaire pijnpunten. Ik ga nog een aparte blogpost schrijven over mijn uitgaves in 2019, dus momenteel weet ik zelf nog niet hoeveel ik exact heb uitgegeven aan nieuwe kleren. Volgens mij minder dan andere jaren, omdat ik dit keer enkel iets heb gekocht omdat ik het nodig had (= verdikt was en nergens meer in paste), want dankzij mijn seizoensgebonden capsule wardrobe heb ik geen vijf broeken, tien blouses en vijftien jurkjes meer nodig. Zo’n verademing.

Ik denk dat de rode draad doorheen deze ‘voornemens’ duidelijk is: ik wil ook in 2020 de focus op mezelf houden en op wat ik belangrijk vind, met veel ruimte voor zelfzorg. En uiteraard plan ik over alles regelmatig een updateje te posten op de blog!

Heb jij een aantal zaken die je graag wil doen of die je wil bereiken?

Ter aanvulling en ik herhaal: dit is geen ‘moeten’. Ik snap dat zo’n lange lijst voor andere mensen als een grote druk wordt ervaren. Niet voor mij. Ga ik me gefaald voelen als ik volgend jaar rond deze tijd nog altijd geen tattoo heb? Nee. Ga ik gefrustreerd zijn omdat ik weeral geen kookbok heb vastgehad? Nee zenne. Dat betekent hopelijk dat ik het te druk had met andere leuke dingen, en niet met dingen die volgens het boekje ‘moeten’. Dat ik vaak genoeg nee durf zeggen, en durf kiezen voor mezelf. Ben benieuwd!

40 gedachtes over “Goeie voornemens 2020: de betere ‘ikke’ in 12 puntjes.

 1. Ergens had ik gedacht dat je eens alles over je ging laten stromen komend jaar en eens gewoon “niets” ging posten onder de titel. Wat als je jezelf eens “vrij” zou laten kiezen en geen lijstjes, to-do’s, blufboeken etc zou opleggen, maar alles loslaten? Het klinkt misschien beangstigend maar tegelijk ook spannend denk ik? 🙈😄♥️

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha nee, zo ben ik niet 🙂 Ik maak graag lijstjes… is deel van wie ik ben. En ik hou graag dingen bij (cijfertjes enzo). Maar ik versta dat dat voor andere mensen weer net een gevoel van “moeten” oproept!

   Like

 2. Amai.. zoveel dingen die je jezelf oplegt… Hoe kun je zo ontspannnen terwijl je hele tijd lijstjes bijhoudt van wat je moet doen? Mss een idee om wat minder te moeten en gewoon in het moment te leven?

  Geliked door 1 persoon

  1. Oké, ik wist dat ik dit soort reacties ging krijgen, en net daarom heb ik ongeveer drie keer getypt dat dit soort lijstjes net dienen om mijn focus juist te houden op wat ik wil… Niet om dingen te ‘moeten’. Ik ‘moet’ geen tattoo. Ik ‘moet’ geen zeven keer op date met het lief. Ik moet just niks. (Maar het zou wel leuk zijn als ik dit doe in plaats van andere dingen die wel ‘moeten’ van de maatschappij.)
   Ik versta helemaal dat dat niet voor iedereen geldt, integendeel. Andere lijstjeslovers gaan mij snappen 🙂

   Like

 3. Mooi lijstje! Ik wil veel bereiken, maar ik ben al blij als ik in 2020 de vruchten kan plukken van wat ik dit jaar begon. In 2019 heb ik stappen gezet waar ik in 2018 alleen maar van kon dromen en die lijn zou ik graag in 2020 voortzetten.
  En ik sluit me aan bij Lieze over Eben Emael: heel indrukwekkend!

  Geliked door 1 persoon

 4. O ik heb toevallig mijn eerste tattoo laten zetten dit jaar! Ik heb er nog geen moment spijt van gehad 🙂 Een kleintje, maar het is wel een deel van mijn lichaam geworden waar een speciale betekenis aan hangt en waar ik trots op ben.

  Ik heb hem laten zetten bij Romah, die toen nog in Leuven zat, maar nu bij Garçonnes in Mechelen. Zij doet vooral fijne lijnen, en ik vond het echt een hele toffe ervaring! Zeker omdat ik het bijna in mijn broek deed van de schrik. Ik dacht dat het daar allemaal keistoer aan toe zou gaan, maar dat viel nogal mee, haha, ze was heel lief en heeft me heel goed gerustgesteld 😉

  Wat zou je graag laten zetten?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik wil drie bergen (drie specifieke bergen) maar in eenvoudige lijnen, zwart-wit…. maar ze moeten wel herkenbaar zijn. Ik ben zo bang dat het allemaal op niks gaat trekken en dan zit ik ermee, met die permanente tekening… Dat is wat me tegenhoudt eigenlijk.

   Geliked door 1 persoon

   1. Wauw, cool concept! Ik begrijp dat wel, die angst dat het niet gaat zijn zoals je verwacht had. Maar tegelijk denk ik sinds mijn tattoo ook dat je een goeie, ervaren tattoo artist wel kan vertrouwen met zoiets. Ik vond het echt heel straf hoe precies die kunnen werken!
    Anyway, succes met de beslissing, wat het ook wordt 😀

    Geliked door 1 persoon

 5. Amai, je hebt er precies al goed over nagedacht!
  Bij mij komt er ook een lijstje met ‘doelen’, maar ik ga het de titel geven ’20 dingen die ik graag wil doen in 2020′. Dit om de druk niet te hoog te leggen :-). Ik ga het ook nog bloggen, kwestie van er wat meer mee te doen dan in 2019…
  Ik ben benieuwd wat je van de boeken over hoogsensitiviteit vindt!

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuke voornemens allemaal! Knap dat je zelfs al weet welke boeken je wil lezen, bij mij verloopt dat allemaal wat meer chaotisch ;-). Zelf heb ik niet veel voornemens, behalve minder stressen, maar dat neem ik mezelf altijd voor.

  Geliked door 1 persoon

 7. Veel succes ermee! Op naar de versie van jezelf die nadenkt over haar prioriteiten en die goed opvolgt, omdat ze dat zelf wil en zonder te moeten :-). De planner in mij zou ook wel zo’n overzicht willen maken, maar ik weet op voorhand dat de chaoot in mij toch weer gewoon iets helemaal anders doet en al helemaal vergeet om die dingen op te volgen.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik vind dat zo zot, die lijstjes! Ik vind dat altijd cool om te lezen want ik ben zelf geen lijstjesmens. Mooie passages uit boeken noteer ik eigenlijk gewoon in mijn notities app op mijn iPhone, echt gewoon uit gemak want een notitieboekje ligt toch altijd wel ergens te slingeren (maar nooit waar het moet).

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat probleem heb ik ook met notitieboekjes. Ik broed op een systeem waarbij ik ze kan vastmaken aan een boek ofzo, of met losse blaadjes, of… Ja dat is dus de reden dat ik er nooit toe kom om effectief notities te maken tijdens het lezen!

   Like

 9. Hihi ik dacht dat ik een lijstjesliefhebber was, maar jij bent next level! Snap dat het houvast geeft.
  Mag ik voorstellen dat je met De verborgen impact begint? Als je daarna je eigen impact in kaart gaat brengen (cijfers, lijstjes, jeej) en je een beetje reageert zoals ik zal het daarna rap beter gaan met je budget :’)
  Wat je ook doet, veel geluk in het nieuwe jaar!

  Like

 10. Wow, wat een lijst! Maar: boordevol ontspannende, deugddoende dingen, dus vooral doen!

  Ik heb exact hetzelfde met De naam van de roos: als puber heb ik die een paar zomers op rij meegenomen op vakantie “om eindelijk eens te lezen”, maar kwam dat telkens als enige ongelezen boek terug, omdat ik het na een paar pagina’s al weer opgaf. Terwijl ik ook wel denk dat het eigenlijk keihard de moeite is 🙂

  Wat die notities betreft: op ebooks is dat makkelijk natuurlijk, daar kan je gewoon aanduiden en exporteren. Bij papieren boeken fotografeer ik ze, want dat vraagt veel minder tijd dan opschrijven (dan word je precies te lang uit het verhaal gehaald, vind ik).

  Geliked door 1 persoon

  1. Fotograferen, da’s nu eens een idee! Maar dan heb ik weer schrik dat die foto’s verspreid en dus verloren raken tussen de andere, en dat ik er uiteindelijk niks mee doe… Ik ben nog nadenkende, want intussen al vijf boeken gelezen en nog niks genoteerd op eender welke manier :p

   Like

   1. Ja, ik zet ze om de zoveel tijd op mijn pc, waar ik dan alle foto’s van een boek de naam van dat boek geef. Zo staan ze uiteindelijk wel wat verzameld. Maar echt ideaal is het ook niet; naar de perfecte methode ben ik ook nog op zoek 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s