Goed doel van het jaar

Ieder jaar ga ik op zoek naar een goed doel om aan het einde van het jaar een heel bescheiden bedragje aan te schenken. Er gaat sowieso een deeltje naar KOTK, iets wat ik van plan ben te blijven doen (en al heb gedaan eerder dit jaar in het kader van de 100km run), maar voor het jaarlijkse goede doel ga ik op zoek naar iets kleiners, iets lokaals. In 2017 kocht ik bomen bij Planteenbos, in 2018 steunde ik het assistentiehondenprogramma van Hachiko vzw en voor 2019 moest ik dus weer op zoek. In plaats van te verdwalen op het platform van De Warmste Week stelde ik de vraag in mijn Instagram Stories: welk goed doel moet ik dit jaar steunen? En dit waren de suggesties.

SOID

In de sloppenwijken van een Cambodjaanse stad werd door deze Nederlands-Belgische organisatie een middelbaar schooltje opgericht waar telkens 150 arme kinderen de kans krijgen op een beter leven.

Ningaloo Reef

Dit koraalrif staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zoals ge weet gaat het door de opwarming van de aarde niet zo erg goed met koraalriffen.

MS Liga

“Multiple Sclerose is een ongeneeslijke, chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel waarbij ontsteking leidt tot schade aan zenuwbanen en hun omhulsel. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. Daarom wordt multiple sclerose ook wel de aandoening met 1000 gezichten genoemd.” Een wondermiddel voor volledige genezing is tot nog toe niet gevonden.

Mobile school

De organisatie regelt ‘mobiele scholen’ om straatkinderen over de hele wereld te bereiken en op die manier onderwijs aan te bieden.

Leuven 2030

“Leuven 2030 zet zich in voor een stad met minder uitstoot en meer toekomst.”

Aan de hand van een aantal projecten wil deze vereniging Leuven en haar inwoners stimuleren om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo willen ze in de stad 1001 bomen planten, helpen bij het duurzaam renoveren van oude appartementsblokken en zorgen voor leefbaardere openbare ruimte via stratenvolleuven.be met een focus op een autoluw centrum en duurzamer transport.

KIKOV

De Kinderkanker Oudervereniging verbonden aan UZ Leuven die ouders van kinderen met kanker (of die kanker hebben gehad) met elkaar wil verbinden zowel tijdens als na de behandeling om ervaring, deskundigheid en gewoon verhalen of steun uit te wisselen.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is een internationale organisatie die zich inzet om eerste hulp te brengen daar waar het nodig is. Dat gaat van bloed inzamelen hier in ons eigen Vlaanderen tot gewonden verzorgen in oorlogsgebied.

Unicef

Unicef richt zich als internationale organisatie van de Verenigde Naties op kinderen. Zo simpel is het eigenlijk. 35% van hun budget (dat volledig uit donaties bestaat) gaat naar noodhulp: als er bijvoorbeeld ergens een ramp gebeurt zoals een overstroming of een aardbeving, staan zijn klaar met hulp, materiaal, voedsel.

Amnesty International

Amnesty International springt overal ter wereld in de bres voor de rechten van de mens. Ze voeren actie tegen onder andere wapenhandel, oorlogsmisdrijven, foltering en de doodstraf.

Ge ziet, het is niet simpel, want wie verdient er meer donaties dan een ander?

Dus heb ik me gefocust op het lokale, en gekozen voor Leuven 2030 want uiteindelijk is dit de stad waar ik in 2020 naar zal terugkeren. En als die 1001 bomen gaan worden geplant, dan weet ge mij te vinden he?

Ik hoop alleszins dat deze lijst jou wat inspiratie heeft kunnen bezorgen. Heb je nog wat kerstcadeautjesbudget over? Dan weet je waaraan dat te spenderen si! Geen dank.

29 gedachtes over “Goed doel van het jaar

 1. Dit jaar geen cash bijdragen, maar ik heb wel verschillende keren taart gebakken en geschonken voor het goede doel, alsook kerstgeschenken bij kleine zelfstandigen besteld die doorstorten aan het goede doel. Zo steunden wij dit jaar – onrechtstreeks – Berrefonds en Boven de Wolken, twee organisaties waar we sinds dit jaar helaas extra aandacht voor hebben ❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed idee! Wij steunen maandelijks Plan International, en hebben een Plan kindje, maar een extraatje mag wel eens, zeker in deze tijd van het jaar. Vorig jaar steunde ik voor Music for Life de MS Liga, aangezien een goede vriend van me daaraan lijdt. Dus ja, waarschijnlijk wordt het dat weer.

  Geliked door 1 persoon

 3. Er zijn zoveel goede doelen die ik wil steunen, dat ik probeer af te wisselen. ANBN vzw steun ik door een actie te organiseren voor de warmste week, rode kruis steun ik door plasma te doneren, bij 11.11.11 koop ik een kalender… Mijn zus werkt nu bij ATD vierde wereld dus die sponsor ik dan ook af en toe.

  Like

 4. Ik heb me dit jaar lid gemaakt van de Vogelbescherming… wat ik wel vervelend vind, is dat ze kaarten opsturen en dat je ze er bij moet komen ofwel moet je ze terug sturen… maar ik vind het beetje grof dat ze dingen ongevraagd opsturen en als je het niet wil dat je dan nog kosten moet maken om ze terug te sturen. Blijkbaar zijn er nog verenigingen die dit zo doen.
  Maar goed, ik wil hen natuurlijk wel steunen en koop er die kaarten dan maar bij.

  Like

 5. GO GO GO Leuven 2030! Zo leuk om te lezen dat je voor Leuven 2030 koos! Joehoe! 😀

  Ik draai al een jaar mee in het team van Leuven 2030 en vanaf 2020 krijg ik bij hen ook een contract (joepie), en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het een klein, maar bovenmenselijk geëngageerd en getalenteerd team is. Ze zullen zo blij zijn met je donatie! Leuven 2030 staat voor een gigantische klimaatuitdaging met weinig financiële middelen.

  In je tekstje schrijf je over een aantal projecten, maar Leuven 2030 heeft eigenlijk aan de hand van een uitgebreid wetenschappelijk rapport een volledige Roadmap uitgewerkt met al-les wat er moet gebeuren om de stad Leuven compleet klimaatneutraal te maken.

  Dat gaat echt keibreed: die bomen planten en renovaties van woningen en openbare gebouwen, maar ook overschakelen op andere mobiliteit, verdichting om meer groene ruimte te krijgen, groene energie, duurzame voeding, duurzame consumptie, het hitte-eilandeffect tegengaan, opvangen van de effecten van de klimaatverandering, en vooral ook nog eens iedereen proberen te betrekken in de transitie: niet alleen hoogopgeleiden, maar ook andere groepen die meestal uit de boot vallen.

  Vanuit mijn explosie van enthousiasme is hier de link naar de roadmap 😀
  https://roadmap.leuven2030.be/

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahahaha je enthousiasme is heerlijk!! Ik heb inderdaad slechts snel door de site geklikt, en er een paar dingen uitgepikt. Ze/jullie hebben heel veel in jullie mars en ik kijk er naar uit om de verwezenlijkingen op te volgen… ’t Is zo hard nodig.

   Geliked door 1 persoon

  2. Zeg… Ik vind op die hun site nergens iets om een gift te doneren… Een rekeningnummer ofzo… Enkel om lid te worden (maar dat is voorlopig niet mijn bedoeling, en komt niet overeen met het bedrag dat ik wou storten). Is dat dan toch niet de bedoeling?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat is inderdaad voorlopig niet erg duidelijk! Volgend jaar willen ze hun site laten herwerken, dan wordt dat duidelijker. Ze willen vooral inzetten op leden werven, om zo veel mogelijk Leuvenaars te bereiken en betrekken in wat ze doen, maar een gift kan zeker en is heel erg welkom! In dit artikel vind je hun gegevens bijvoorbeeld, onder het vierde puntje, gift:

    https://www.leuven2030.be/verhalen/vijf-tips-voor-duurzame-cadeaus-tijdens-de-feestdagen

    Geliked door 1 persoon

   2. Aaaah geweldig! Dan ga ik rap overschrijven si 😉 Van hun site herwerken had ik al gehoord, ze zijn daarvoor bij ons op ’t werk langsgeweest (maar weet niet hoe dat is afgelopen, nu ge het zegt).

    Geliked door 1 persoon

 6. Inderdaad, ’t is soms zo moeilijk kiezen, want elk doel verdient dat geld eigenlijk wel… Wel heel leuk hoe jij dat oplost: een grote organisatie en dan elk jaar iets lokalers, mooi evenwicht zo!

  Ik geef elk jaar aan WWF en Kom op tegen Kanker (of de Zwitserse Krebsliga) en kies daarnaast nog iets kleins uit. Afgelopen jaar waren dat de restauratie van de schilderingen van Renaat Braem in Gebouw M aan de VUB en het project van een collega, die fair trade kleding wilt beginnen verkopen. Dit jaar gaan we waarschijnlijk een kindje “adopteren”.
  En dan zijn er drie organisaties voor monumentenzorg waar ik lid van ben, wat mij een beetje voordeel op kan leveren (vb. korting op een event hier of een museumsingang daar), maar waar ik eigenlijk veel meer betaal dan ik er uit haal, dus in die zin is dat natuurlijk ook vooral steunen. Idem met de Rega (Zwitserse Reddingsdienst): als ik ooit in de problemen kom in de bergen, heb ik er voordeel bij lid te zijn, maar uiteindelijk gaat mijn geld natuurlijk vooral – en hopelijk elk jaar – naar de redding van andere mensen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zijn veel goede doelen! Ik zou ook graag een aantal vaste hebben, maar (en dat is een lame excuus, ergens) momenteel zijn onze financiën nogal door elkaar gegooid met de verhuis en weten we de komende maanden/het komende jaar niet meteen hoe de afrekeningen van gas, elektriciteit e.d. er gaan uitzien, dus da’s een beetje afwachten allemaal.

   Like

   1. Bwa, kweet niet, ik vind dat vooral realistisch. In het jaar waarin ik drie keer verhuisd ben en enorm op mijn financiën moest letten, heb ik totaal geen extraatjes gedaan hoor. Enkel een klein bedragje voor WWF en door sportuitdagingen geld ingezameld voor KOTK, maar dat was geld van anderen dus ja, dat was van mijn kant financieel gemakkelijk 🙂 Je geeft iets, dat is sowieso al veel!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s