Plantjes in huis #5: de jungle op kantoor

Afgelopen zomer is er een volkstelling plantjestelling geweest op kantoor: 127 stuks, waarvan 40 van mij persoonlijk. Toen besloot ik daar maar een keer over te gaan bloggen, want het is best een indrukwekkende collectie geworden. (Over wat ik daar juist doe behalve de planten water geven, kon je in een vorige post alles lezen.)
Intussen is er een serieuze tripsplaag geweest en heb ik heel veel (maar echt heel veel) plantjes weggedaan, en ik heb ze nog niet opnieuw durven tellen.

Twee jaar geleden was ik nog geen #crazyplantlady, ja zo snel kan dat omslaan en toen we op kantoor een nieuwe mezanine kregen, ging mijn baas met een collega naar het tuincentrum om de boel in te richten en ze kochten toen dertien planten.
Begin dit jaar nam mijn baas mij mee naar het tuincentrum want intussen zag mijn huis er zo uit en begon ik ook op het werk een naam te krijgen. O ja: mijn baas heeft het wel voor het urban jungle concept dus hij doet dit niet onder dwang ofzo 😉 We kwamen terug met een plant of twintig.

Plantjes verpotten like there is no tomorrow.

Intussen was er nog een collega plantjes aan het verzamelen op haar bureau. Toen het lente werd, organiseerden we een verzorgingsavond waarop we planten gingen verpotten en stekken. Ik begon dat stekken wel tof te vinden en ontdekte een ruilgroepje op Facebook dat me heel wat mooie plantjes opleverde. Omdat ons huis (volgens het lief) te vol stond, kwamen de nieuwe baby’s op kantoor terecht.

Zo komt ge dus aan 127 planten op den duur.

Een kleine voorstelling? Ja he?

De mezanine

Er werd dus twee jaar geleden een nieuwe ruimte gemaakt in ons kantoor waar wat staanbureaus zijn en een comfortabele zetel. Hier hebben maar twee planten een plekje omdat het hier ’s zomers te warm wordt.

  • Onze ZZ ofte zamioculcas. Heeft belachelijk weinig water nodig, en ook een minimum aan zonlicht.
  • Een sansevieria want dat groeit overal goed.

Achteraan

We hebben twee meetingrooms achteraan. In de ene stond vroeger de monstera, die we jammer genoeg hebben moeten laten gaan. In de andere ruimte staat een mooie Kentiapalm ofte Howea Forsteriana die het echter soms wat moeilijk heeft en af en toe een bruin of geel bladeren produceert sinds we hem hebben verpot. Op de zuidelijke vensterbank staat een kleine bananenplant en deze Strelitzia Nicolai die we zo groot kochten en die het ook wat moeilijk heeft maar er komt een nieuw blad aan dus ik wanhoop niet.

Er is één witte muur en daar heb ik een tafeltje tegen gezet dat ik via Facebook gratis ende voor niks op de kop tikte. Niemand vindt het tafeltje mooi, dus wanneer we over enkele maanden verhuizen, gaat het mee naar #lot13. Zowat 80% van de plantjes hierop zijn van mij, maar ik weet nog niet of ze mee verhuizen naar #lot13, of de collega’s mogen blijven verblijden.

IS HET GEEN PARELTJE.

Op de bureaus

Ook op de bureaus staan hier en daar plantjes. Zoals bij mijn collega-plantlover K.:

Dit is mijn bureau, en u begrijpt dat ik hier graag zit.

 • sansevieria
 • homalomena ‘Maggy’
 • ficus elastica ‘Tineke’
 • alocasia stingray
 • olifantenpoot

De salon en de toog

Wanneer je ons kantoor binnenstapt, is dit het eerste wat je ziet. We kochten een rekje om alles wat op te ruimen, want het was voordien een rommeltje – ik zette hier al mijn babyplantjes en het ene potje ziet er al levendiger uit dan het andere, zeg maar.

Nieuw leven

Na de eliminatie als gevolg van de vreselijke tripsplaag was ik ervan overtuigd dat uiteindelijk alles zou doodgaan, maar kijk, de planten die overleefden, hebben intussen nieuwe blaadjes…

 • begonia maculata, met witte stippen die er wel opgeverfd lijken
 • spinnenplant, stekje van afgelopen zomer
 • twee babyplantjes die ik voor mijn verjaardag kreeg en wonder boven wonder nog niet doodgegaan zijn
 • de alocasia stingray ontvouwt z’n nieuwe blaadjes zeer gracieus
 • de alocasia weetikveel, één van mijn favorieten, krijgt zomaar ineens van die gigantische nieuwe bladeren!

Zo, dat was ons kantoor. Nu heb je niet alleen een idee wat ik doe, maar ook waar ik het doe!

Hoe ziet jouw bureau eruit?

13 gedachtes over “Plantjes in huis #5: de jungle op kantoor

 1. Zo leuk dat je werkgever hier helemaal in meegaat! Het is bewezen dat groen op de werkvloer je beter doet voelen.
  Ik ben zelf niet zo’n crazy plant lady (hoewel, serieus in wording), maar ik moet zeggen dat ik in al mijn ontwerpen (ik ben interieurarchitect, en wij ontwerpen kantooromgevingen) vééél plantjes teken 🙂
  Deze blogpost doet mij er trouwens aan herinneren dat ik nog eens over mijn plantjes moet bloggen. Helaas heb ik ook van enkele exemplaren afscheid moeten nemen, ineens kregen veel planten gele en bruine bladeren (ik heb niet specifiek meer of minder water gegeven dan anders, maar volgens mama kunnen planten gewoon ‘op’ zijn). Mijn groene hart bloedde toch wel, moet ik zeggen 😦

  Geliked door 1 persoon

  1. Ge moet het mij niet zeggen! Planten die doodgaan, het is verschrikkelijk. Ge voelt u zo gefaald enal, haha 😀 maar goed, dan koopt ge gewoon een nieuw plantje. Zo simpel kan het soms zijn he.
   Ik kan mij ons kantoor eerlijk gezegd niet meer zonder planten voorstellen. Het zou er ineens kei-kaal zijn zonder!

   Geliked door 1 persoon

 2. Mijn bureau ziet er heel steriel uit in vergelijking met dat van jou. Er staan een paar vetplantjes op de vensterbank, maar dat is het dan ook. Ik ben er zelf trouwens geen eigenaar van. Thuis heb ik sinds kort wel een aantal planten op de kast staan. Ik hoop dat ze de lucht een beetje zuiveren (al blijkt dat fel overdreven te worden) en ze zijn gewoon ook mooi :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Je moet inderdaad al heel veel planten hebben voor je lucht er zuiverder van zou kunnen worden. Denk ook dat die ‘hype’ lichtelijk overdreven is maar kom… Groen in huis vrolijkt op 🙂

   Like

  1. Sanseveria’s heb je anders wel in verschillende vormen en maten, niet enkel de klassieke die bij de grootouders op de vensterbank staan 🙂 Ze doen het overal in huis goed met veel of weinig licht, en hebben weinig water nodig.
   Ik kan je nog planten aanraden die weinig water (maar veel directe zon) nodig hebben, zoals de woestijnroos en (één van mijn favorieten) de senecia aquarine. Dat zijn ook schoontjes 🙂 Vetplantjes zijn in dat opzicht ook makkelijk (want weinig water nodig), maar ben ik zelf dan weer niet zo’n fan van.
   Heb je al eens een lepelplant geprobeerd? Die geeft aan wanneer hij dorst heeft door z’n blaadjes te laten hangen. Ook wel zo makkelijk 😉

   Like

  1. Die op het werk heeft ook al mindere periodes gehad. Hij houdt absoluut niet van directe zon, hier staat hij nu ver weg van een raam maar nog steeds in een lichte ruimte natuurlijk. Ik besproei hem twee keer per week, en geef hem ook twee keer per week een scheutje water (de chauffage is altijd aan op kantoor en de lucht is er doorgaans redelijk droog). Vooral dat sproeien is belangrijk, he likes it a lot 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Mijne bureau ziet er heel sober uit als ik al dat groen hier zie! Amai al die planten. Samen met andere 2 collega’s hebben we 2 plantjes staan en een orchidee… meer dan genoeg voor ons (we vergeten vaak water te geven 😉 ).

  Geliked door 1 persoon

 4. Waw, machtig, zo’n bureau vol plantjes! Bij ons staat er niet eens één plantje… ik heb het wel al overwogen, maar vrees dat elke week twee dagen volledig in het donker (in het weekend blijven de rolluiken automatisch omlaag) toch niet zo ideaal is. En bon ja, waarschijnlijk zou het mij uiteindelijk meer stress geven, omdat “planten water geven” geen bezigheid is die ik aan klanten kan verrekenen, ofte dus “productief” kan doorbrengen… zucht.
  Echt wel heel tof dus dat jouw bureau en werkgevers daar open voor staan én aanmoedigen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Hé een tip voor een plant die weinig licht nodig heeft – ik denk dat twee dagen in het donker wel nog moet lukken: een ZZ plant of Zamioculcas (niet zeker of ik het juist schrijf hier). Heeft bovendien zeer weinig water nodig – ’t is alweer een paar weken geleden dat ik die op ’t werk nog water gaf.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s