Minder afval #5: de statistieken van het voorbije jaar en wat ik op één week verbruik als ik er niet echt op let

Een jaar geleden schreef ik een eerste post in de categorie ‘Minder afval‘. Tijd om mijn afval na een jaar opnieuw onder de loep te nemen.

Roze zak & blauwe zak

Sinds september 2018 hou ik streepjesgewijs bij hoeveel roze en hoeveel blauwe zakken we gebruiken. Ik schatte indertijd dat het eentje van elk om de zes weken zou zijn; eens zien of dat overeenkomt met de werkelijkheid.

  • Roze zak: 12 streepjes
  • Blauwe zak: 11 streepjes

Oftewel: (bijna) één zak van elk per maand. Ja lap seg. Mezelf zwaar overschat, met andere woorden. Hier is dus nog veel ruimte voor verbetering!

Restafval & GFT

In onze gemeente worden deze twee afvalsoorten opgehaald in bakken. Je betaalt volgens gewicht plus een forfait per ophaling. Op die manier kunnen ze dus bijhouden hoeveel afval jij maakt. Jeej, grafiekjes!
Vorige keer had ik enkel de cijfers van 2017, maar intussen heb ik ook die voor 2018. Zo blij om te zien dat de grafiekjes opvallend gedaald zijn! Bron: ons persoonlijk jaaroverzicht van Diftar dat we jaarlijks via de gemeente ontvangen.

Bron: Ecowerf.

Ter vergelijking: in 2017 werd er voor een gezin van dezelfde grootte (dus twee personen) gemiddeld 159,14kg restafval opgehaald. Jammer dat dat cijfer niet significant is gedaald…

Het afval van één doodnormale week onder de loep

Vlak nadat ik deze post over recyclage van ons plastic schreef, besloot ik een weekje te gaan bijhouden wat ik zoal weggooi. De bedoeling? Kijken waar mijn verbeterpunten liggen. Welk afval kan ik makkelijk vermijden? Voor welk afvalvrij alternatief zal ik meer moeite moeten doen?

Op het werk

Op het werk hield ik mijn afval ook opzij, maar doordat ik vlak daarna ziek werd, heb ik niet de kans gehad om een foto te maken. (Ik zie de gezichten van mijn collega’s al voor mij, als ik mijn vuilbakje op de vloer had uitgekapt!) Wat er veel in voorkomt:

Keukenrol

Ik gebruik belachelijk veel keukenrol. Bij alles wat ik eet eigenlijk: ontbijt, middagmaal en als er tussendoor nog een tractatie passeert, dan neem ik nog een stukje keukenrol. Thuis hebben we al heel lang geen keukenrol meer en da’s geen gemis.
What’s up with that?

Oplossing
Ik zou in de eerste plaats al niet achter mijn laptop moeten eten, en dan nog kan ik mijn bureau afkuisen met een vod. Leg er desnoods standaard eentje op mijn bureau, want soms eet ik een ganse dag door (of die indruk heb ik toch). Kan niet moeilijk zijn!

Theezakjes

Ik drink elke ochtend thee bij mijn bokes met choco, ook thuis. Ik heb twee soorten die ik erg graag drink: eentje met venkel, salie en kaneel, en eentje met salie, gember en elderflower, beide van het merk Shoti Maa. De zakjes zelf mogen al een tijdje niet meer bij het GFT omdat ze microplastics kunnen bevatten, en de verpakking voelt niet volledig ‘plastic’ aan dus gooi ik eveneens bij het restafval.

De andere thee die ik soms gebruik, Pukka, claimt dat hun zakjes gemaakt zijn van FSC-papier met zo’n flinterdun laagje plastic dat ze gewoon bij het papier kunnen. Uhu, ja zal wel; in elk land werken de sorteermachines anders, dus gij gaat bepalen hoe ze dat in mijn land doen? Die verpakking belandt bij mij dus ook ineens bij het restaval, want de instructies zijn duidelijk: enkel papier & karton mag bij het papier en karton.

Oplossing
Losse thee zoeken. Een thee-ei heb ik al. Bij Content haalde ik een potje met een ongedefinieerde thee-mengeling die wel lekker is, maar ik wil kaneel, gember, kardemom, zo van die warme kruiden weetjewel? The search continues.

Snoep/koekjesverpakkingen

Het gebeurt wel eens dat ik een slechte dag heb, en als dat juist de dag is dat ik naar de Colruyt moet voor de wekelijkse boodschappen – ik maak bijvoorbeeld elke week soep voor de collega’s – dan is het zeer moeilijk om de koekjesafdeling voorbij te wandelen. Leo’s zijn des duivels: dat vult niet dus daar kan ik een half pak van opfretten zonder misselijk te worden. Vandaar dat het grootste deel van this week’s afval op ’t werk uit Leopapiertjes bestond. En die gaan rechtstreeks de verbrandingsoven in…

Oplossing
Iets te eten meenemen van thuis, liefst iets gezonds als we dan toch bezig zijn, en vooral niet naar de Colruyt gaan op een slechte dag.

Thuis

In de keuken heb ik sorteerbakjes voor roze en PMD-afval, een bakje voor het groen afval, een zak voor het papier en tot slot de gewone vuilbak. Dat alles gooide ik aan het einde van de week op de livingtafel. Behalve het GFT-afval, dat spreekt, het zou hier anders nogal een vieze, onhygiënische bedoening geweest zijn.

Blik & glazen potten

Het viel deze week blijkbaar nog mee, maar andere weken valt het mij op hoeveel meer PMD-afval ik heb sinds ik (zo veel mogelijk) vegan eet. Ik eet namelijk meer bonen en kikkererwten en die zitten in blik of in een glazen pot. (Ben er nog niet uit wat het meest duurzaam is qua recycling dus gebruik ik alles door elkaar.)

Oplossing
Bonen en kikkererwten gedroogd en in bulk kopen bij bijvoorbeeld een verpakkingsloze winkel zoals Content. Ha. Het voordeel aan peulvruchten op blik is dat ze voorgekookt zijn en dus zeer weinig bereidingstijd vragen op het moment zelf. Als ik zelf alles moet gaan voorweken en -koken dan is het dat weer, snapt ge? Misschien dat ik dat eens kan uittesten, ja, hmm.

Diepvriesgroenten

Ik maak tegenwoordig meer gebruik van diepvriesgroenten, bijvoorbeeld om soep te maken. Diepvriesgroenten zijn in 99% van de gevallen verser dan de groenten in de supermarkt én zijn al voorgesneden & gewassen. Zakje opentrekken, de pot in en een half uur later zijt ge aan het eten. Nadeel: ze zitten in een plastic zakje of, als je geluk hebt, in een kartonnen doosje.

Oplossing
Toch maar ‘gewone’ groenten kopen. Ja. Ooit hé, ooit zal ik volledig zelfvoorzienend uit mijn tuin eten (want groenten betreft dan toch).

Reclameboekskes

Net de week van het afval tracken plakte er geen “geen reclame aub” sticker op onze brievenbus, want ik had de compleet afgeschenen oude sticker eraf gehaald om onze brievenbus aantrekkelijker te doen lijken voor kandidaat-kopers. Intussen plakt er wel weer eentje op maar het is echt idioot wat er in die week in onze brievenbus werd gepropt.

Oplossing
Alle facturen digitaal laten toesturen en een “geen reclame”-sticker plakken.

Chipstoestanden

Ik geef toe er wordt elke week minstens één zak chips per persoon geconsumeerd. Of pak maar twee. En we gingen naar het frietkot. O, en een Twix, daar had ik ook ineens goesting in. Ja.

Oplossing
Ban al het slechte eten, want dat is sowieso voorverpakt. Ja. Onmogelijk he? Ik heb nog altijd niet durven naar het frietkot stappen met mijn eigen doosjes. Doen jullie dat?

Plastic

Ik ben er zelf van verschoten hoeveel dat was, maar net die week hadden we onze boodschappen bij Carrefour gedaan en daar zijn op zijn minst al alle biologische groenten voorverpakt. Dan zijn er ook nog de plastiekjes van vaatwasblokjes.  En nog verpakkingen van koekjes, zucht.

Oplossing
Verpakkingsvrije koekjes kopen, of op zijn minst koekjes die niet per stuk zijn verpakt. Iets zoeken voor die afwasblokjes, iemand een idee? Boodschappen doen bij de biowinkel waar de groenten gewoon los liggen: dat doe ik zowat elke week.

Andere dingen: kurk van flessen wijn, een kapotte porseleinen bewaarpot, andere plastic verpakkingen,… Alle geluk dat het de week vóór mijn verkoudheid was, want anders zou de confrontatie nog véél pijnlijker geweest zijn.

Ik denk dat als ik op bovenstaande puntjes ietsje meer zou letten, onze afvalberg al serieus zou verkleinen.

Tips voor minder afval?

Durf jij het aan om een week lang je afval bij te houden en daarna onder de loep te nemen?

26 gedachtes over “Minder afval #5: de statistieken van het voorbije jaar en wat ik op één week verbruik als ik er niet echt op let

  1. Mijn ouders gingen 40 jaar geleden al met onze eigen kookpotten naar de frituur. Ik ga alleen frietjes halen als we aan de kust zijn, maar dan neem ik ook gewoon een kookpot mee. Moet er ook eens aan denken om een bakje voor de bitterballen mee te brengen.

    Ik vind het leuk je eerlijke overzicht te volgen! Bij mij zijn ook de verpakkingen die overblijven na een vreetaanval de boosdoener ☹️

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja dat was echt iets dat mensen vroeger deden he? Waarom dan al die verpakking er stiekem is ingeslopen… Enfin, ik ga het volgende keer eens vriendelijk vragen aan de frituurmensen. (Die geven nog standaard bij elke bestelling plastic vorkjes mee… ongelooflijk vind ik dat.)

      Like

  2. Voor de keukenrol, bij Content hebben ze wasbare/herbruikbare keukenrol. Ziet er volledig hetzelfde uit maar de “papiertjes” stop je dan achteraf in je wasmachine in plaats van ze weg te gooien.
    Ik las onlangs voor het eerst over ‘batch cooking’, houdt eigenlijk in dat je in het weekend al al het eten voor de hele week maakt dus alle groenten voorkookt etc en dan invriest. Dit lijkt mij wel iets om uit te proberen want ik gebruik ook regelmatig groenten uit de diepvries.

    Geliked door 1 persoon

    1. O, ik had geen idee dat dat bestond! Wat een heerlijke uitvinding! Moet ik bij mijn volgende bezoekje eens naar kijken 🙂
      Ik denk dat je niet per se alles moet gaan invriezen; veel blijft gewoon een paar dagen goed in de koelkast. Als je groenten uit de winkel (die al een tijdje geoogst zijn, soms tot enkele weken, en dus al wat kwaliteit/vitamientjes kwijt zijn, in tegenstelling tot diepvriesgroenten die meteen na de oogst worden ingevroren) eerst moet gaan blancheren (vitamineverlies) en dan invriezen (nog eens verlies) en dan weer ontdooien & opwarmen, dan blijven er niet veel vitamines over. Maar bon, het is nog altijd beter dan de pizza die ik bij gebrek aan beter in mijn oven zou schuiven! Ik probeer wel eens (ahum, zo ene keer per maand ofzo) wat groenten voor te snijden voor de komende dagen en die in afgesloten potjes (rauw) te bewaren in de koelkast. Bespaart ook heel wat tijd uit doorheen de week. Aan het einde van de week maak ik makkelijkere dingen klaar zoals spaghetti (met saus uit de diepvries) of rijst met fishsticks of een wrapje of een afhaalmaaltijd.

      Geliked door 1 persoon

  3. Voor de vaatwasser kun je misschien overstappen op poeder. Bij mij wisselt het per week hoeveel afval ik heb. Voor restafval wil ik eigenlijk overstappem van 60l naar 30l. Ik kan de zak maar 1x per week aan de straat zetten en 60l zit vaak maar halfvol. Alleen ik heb zo’n mooie dure 60l-prullenbak :’)

    Geliked door 1 persoon

    1. Awel van poeder had ik dus nog nooit gehoord voor de vaatwasser, tot ik het van de week in de biowinkel toevallig zag liggen. Toch eens verder naar kijken dan 🙂
      Wij hebben vuilnisbakken van 40liter, en in de keuken staat een kleinere vuilbak die ik dan telkens in de grote leeg. Kan je onderin je vuilbak niks leggen om hem op te vullen, en dan alsnog in de bak gewoon je kleinere zak stoppen? 🙂 Niemand die het weet!

      Like

  4. Bij de Colruyt verkopen ze vaatwastabletten die niet allemaal apart in een plastic zakje zitten, gewoon een kartonnen doos met een heleboel losse tabletten. Volgens mij een huismerk. Maar je moet maar eens schudden aan de dozen en dan voel/hoor je het wel 😉

    En naar de frituur gaan met je eigen potje kan je gewoon doen hoor! Ik doe dat bij frituur Movies in Leuven (vegan frieten ook :D). Het is een beetje een drempel die je over moet 😉 Maar hoe zelfverzekerder je speelt, hoe beter. Zo van, hier! Doe maar hierin! 😉

    Geliked door 1 persoon

    1. Jamaar die zijn dan weer niet van Ecover. Ik heb zo het gevoel dat het het één of het ander is 🙂 Maar heb nu wel ontdekt dat er iets als ‘afwaspoeder’ bestaat, moet ik eens verder bekijken.
      IK DURF DA NI, ik weet niet waarom, brrr 😀 Toch eens vriendelijk vragen volgende keer dat we gaan… Vegan frietjes daar doet de onze al helemaal niet aan mee “want dan moeten ze al hun ketels gaan vervangen” of zo’n vage uitleg kreeg ik. Spijtig, maarja.

      Geliked door 1 persoon

    1. Vaatwaspoeder kan je makkelijk zelf maken. Ik leerde het bij Colruyt Academy. Materiaal kan je onder andere kopen bij bioplanet of Content. Alleen is niet iedereen hier overtuigd, dus wordt er wat afgewisseld. 😀

      Geliked door 2 people

  5. Hier is er ook nog veel ruimte voor verbetering. Zeker chips en andere snoeptoestanden, zeer confronterend!
    Gedroogde bonen of kikkererwten klaarmaken, valt best wel mee. Niet dat ik het altijd doe, dus er sluipt zeker nog wel eens een blik binnen, maar het zijn er pakken minder dan vroeger. Ik kook dan meteen een grote hoeveelheid, zet een deel in de frigo voor die week en de rest gaat in bokaaltjes in de diepvries (ik weet ook niet goed of blik of glas beter is, maar glas herbruik ik zelf nog veel vaker, dus neem ik dat als het een handige bokaal is).
    Voor de afwasmachine hebben wij biologisch afbreekbaar poeder (in kartonnen doos) van het merk Sodasan van bij Waschbär. De Duitse website verzendt ook naar België, al is dat hele transport natuurlijk ook niet zo ecologisch, maar ik probeer dan gewoon grotere hoeveelheden per keer te kopen en het zo te beperken.
    Dille & Kamille heeft thee met appel en kaneel, wreed lekker 🙂 Veel andere losse opties ook, al zijn die meestal wel verpakt in een zakje met plastiekje in. Zeker niet perfect dus, maar ik denk dan maar “beter één plastiekje voor x tassen thee, dan eentje per tas thee”. In Brussel hebben Maison du Thé en A.M. Sweet lekkere thee, deels echt los te koop, deels ook in zakjes met wat plastic in.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik ben er inmiddels achter dat je bij Simon Lévelt ook je eigen potjes mag meebrengen om te laten vullen met thee, alleen was van de thee die ik wou natuurlijk net de grote pot op! Zo’n poeder moet volgens mij ook wel bij Content te krijgen zijn in Leuven, ik heb er alleen nooit bij stilgestaan dat dat bestaat 🙂
      Misschien dat ik toch ook maar eens met niet-voorgekookte peulvruchten moet gaan experimenteren!

      Geliked door 1 persoon

  6. Wat goed!! Ik probeer ook mijn vuilnisbak maar één keer buiten te zetten per maand, ipv om de twee weken. Ik verbruik niet zoveel PMD maar ik heb de indruk dat ik de laatste meer verbruik. Dus toch ook eens onder de loep nemen. Ik koop nu zo vaak mogelijk mijn biogroenten in de biowinkel ipv Delhaize want daar is er nogal veel plastiek rond hun biogroenten en fruit.

    Geliked door 1 persoon

  7. Da’s toch gek hè als je dat samenzet. Mocht je een oplossing vinden voor die gigantische berg aan PMD vegan-eten (zonder veel kookwerk) please let me know want ik heb dat ook. Ik durf ook niet bij de frituur met eigen verpakking langsgaan. Wij eten ook altijd daar en ik was er de vorige keer met ons mama en die nam dus DRIE plasic bekertjes om te drinken en dat kon ik na al die plastic potjes echt niet aan. In de Delhaize vind ik dat ze wel moeite doen om plastic te minderen – niet te weren hè, het blijft een supermarkt. Al bij al goed bezig Leen, dat vind ik echt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ons nieuwe huis zal dichter bij een Delhaize zijn, ik heb in een Delhaize alleszins al in geen 7 jaar ofzo een voet gezet. Dus de verwachtingen zijn hoog 😉
      Een beetje eerder reageerde iemand dat bonen enzo zelf voorkoken niet zo heel veel werk is. Dus ga ik het toch eens proberen. Al denk ik dat de keerzijde is dat het koken zelf ook weer energie verbruikt, en ik heb bv geen inductie dus energiezuinig is het zeker niet. Argh, al die dilemma’s 🙂

      Like

  8. Alle beetjes helpen dus volgens mij toch best al goed bezig.
    Ik koop ook wel eens diepvriesgroenten maar tegenwoordig probeer ik echt alleen maar degene mee te nemen die in een kartonnen doosje zitten in plaats van in een zak (al heeft dat karton waarschijnlijk ook wel een plastic laagje).
    Ik zet zeker niet elke 2 weken mijn vuilbak buiten en sinds ik een Soda Stream heb zit mijn PMD zak heel wat minder vol.

    Geliked door 1 persoon

  9. Voor de keukenrol, waarom niet gewoon op een bordje leggen?
    Ik deed de oefening toen we van wekelijkse naar tweewekelijkse restafvalophaling gingen, en nog altijd maar 1 zak wou buiten zetten. Telkens ik iets in mijn restafvalzak stopte, bedacht ik mij of dit te vermijden was of dat er een afvalarmer alternatief was.
    Het werkte, en blijkbaar bij jou ook!

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik eet héél rommelig, zeker achter mijn bureau. Bokes met choco, need I say more? 😀 Ik ben al blij als enkel mijn vingers vol choco hangen, ahum. Maar het is mij deze week alvast gelukt iets minder vaak een stukje keukenrol te nemen. Kleine stapjes…

      Like

  10. ik probeer bewuster te zijn bij mijn aankopen. Lid zijn van zelfoogst boerderij voor groenten helpt al, maar Deliveroo of vleesconsumptie zorgt bij ons voor veel plastic afval.

    Ik probeer op te letten, maar ik probeer op zoveel te letten, dat ik niet overal mee kan bezig zijn. Mijn energie moet ik ook kanaliseren dus soms gaat comfort voor ecologie in alle eerlijkheid.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie