Zomer in de moestuin, part 2

Hoe het nog met de moestuin gaat? Wel, redelijk chill. Ik werk erin als ik goesting heb, ik laat de bloemen maar wat groeien (zolang ze de groentjes niet overwoekeren), ik aard de aardappelen veel te laat aan maar who cares, en erwten zaaien in augustus bleek ook niet één van mijn beste ideeën. Fouten maken mag, want mijn leven hangt er niet van af.

Gezellige chaos noem ik dat.

Alle postjes over mijn moestuin dit jaar lees je trouwens hier.

Dus, hoe ging het van de zomer?

Bed 1: tomaten, courgetten, komkommer, zonnebloemen en bonen

Het regende heel weinig, maar intussen zijn mijn planten gewend dat ze van mij niet al te veel water moeten verwachten. Tijdens hittegolven sleur ik nog wel eens flessen kraantjeswater naar daar op mijn fietske zodat alles minstens één à twee keer per week toch een beetje water krijgt. De tomaten geef ik minstens één keer per week een literke of drie, maar die lopen nu op hun einde: het grootste deel van mijn drie planten is geoogst en opgegeten of ingevroren. (Tomatensoep for the win, mmmm.)

De courgetteplanten, op datzelfde stuk, doen het goed. Je merkt het direct als de zon wat meer schijnt, dan groeit dat gelijk niks. Ben wel blij dat ik drie planten heb, en niet maar twee zoals mijn voornemen was, want door de weinige regen groeiden er ook minder vruchten aan één plant. En zo kan ik de diepvries alsnog volproppen…

Ik zaaide na onze vakantie in juli een tweede reeks boontjes die zich nu aan het ontwikkelen zijn. Had er eigenlijk meer moeten zetten, maar moest het nu eenmaal doen met de plek die ik had.

En de zonnebloemen, die doen hun ding. En de vogels, die vinden dat keilekker.

Bed 2: late patatten, radijzen, keukenraapjes, wortels en bieten

Een collega-moestuinierster had een aantal plantpatatjes over dus die stak ik eind juli alsnog in de grond, een stuk of tien. De planten doen het goed en staan intussen in bloei. We zullen zien wat de oogst zal brengen; met de weinige regen reken ik op kleine patatjes.

Op de andere helft van het bed zaaide ik rond diezelfde tijd radijsjes, bietjes in alle kleuren, wortels en keukenraapjes. Heb al wat radijsjes kunnen oogsten, maar op de rest is het (vol ongeduld!) wachten.

Bed 3: pompoenen, prei en erwten

De hokaido’s zijn ienimini, echt, nog nooit gezien zo klein. Zo eentje is nog niet genoeg voor één portie soep, want vanbinnen is het grootste deel pitten. Tja. De butternutplantjes verving ik door winterprei die ik van mijn grootvader kreeg, en die groeit (tot nader order) goed.

Het einde van het seizoen nadert, dat besef ik nu elke keer ik naar de tuin ga. Nog maar heel eventjes, en ik zal mijn paradijsje moeten verlaten. De prei zal het laatste zijn wat ik oogst, en dan moet ik mijn stukje overdragen aan een nieuwe moestuinier. Snif…

Wat is jullie favoriete zomergroente?

 

Advertentie

16 gedachtes over “Zomer in de moestuin, part 2

 1. Mijn schoonmoeder is ook met een moestuin begonnen en onlangs aten we heerlijke courgettes van haar eigen kweek. Ik eet ook heel graag tomaten (als ze niet te waterig zijn), al is dat blijkbaar fruit?

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben de pompoenen overgeslagen dit jaar. We hadden 3 courgetteplanten, waarvan de hond er 1tje kapot trappelde. Boos ben ik daar niet om. De courgettes komen mijn oren uit. Goede vraag, ik weet niet of ik echt een favoriet heb, ik denk dat de bereiding wonderen doet. Maar een tomaatje gaat er meestal wel goed in.

  Geliked door 1 persoon

 3. “Fouten maken mag, want mijn leven hangt er niet van af” is voor mij toch wel de quote van de dag – keisimpel eigenlijk maar ik gedraag er mij vaak niet naar. Verder: heerlijk, die moestuin, en zelfgekweekte tomaten zijn echt een miljoen keer lekkerder dan die van de winkel (dat sap. wauw).

  Geliked door 1 persoon

 4. Aubergine en pompoen zijn de grote favorieten hier!
  Bij ons doen de courgettes en pompoenen het ook minder goed dan anders: minder én kleinere vruchten…
  Tomaten hebben we wel in overvloed, en boontjes waren er ook veel. En véél frambozen (nog altijd) en ook bloemen. Enfin, genoeg om er ook eens een blogupdate over te schrijven dus 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Op de zelfoogstboerderij zijn er heeeel veel tomaten maar die rijpen maar amper.

  Mijn kinderen zijn door de zelfoogst boontjes fans geworden. Yessss, winner.

  courgettes heb ik nog maar te weinig kunnen oogsten naar mijn goesting, er waren er door de droogte duidelijk veel minder.

  Geliked door 1 persoon

 6. Oooh, die tomaten, supermooie oogst! Bij ons zag het er keigoed uit, tot er meerdere lekken in het dak van de serre bleken te zitten en de helft verregend is. Ach ja, weten we weer wat we deze winter kunnen verbeteren 😉
  Maar seg, lees ik dat nu goed dat er bij jouw tuintje geen waterput ofzo is, aangezien jij met flessen water naar daar moet? Zo raar dat de gemeente (of wie dan ook die eigenaar van die tuintjes is) dat niet voorziet! Hier is er per pakweg 6 tuinen een waterput (al wordt er desondanks wel aangemoedigd om ook zelf regenwater op te vangen, maar bon, er is tenminste reserve als die tonnen door de hitte compleet leeg geraken).

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben geen officiële volkstuintjes. Het is in een park dat toebehoort aan een rusthuis/klooster. En de nonnetjes vinden het leuk dat wij daar zitten te prutsen in ons tuintje. Maar geld of subsidies zijn er dus niet om iets dergelijks te voorzien. (Heb in den beginne wel geprobeerd de gemeente aan te spreken/te betrekken maar die waren totaal niet geïnteresseerd.) Vroeger was er wel een buitenkraantje, maar dat is stuk gegaan en hebben ze niet opnieuw hersteld. Ik vind het niet zo erg, planten hebben veel minder water nodig dan we denken (ben van de zomer echt maar een aantal keer geweest speciaal om water te geven, nog te tellen op de vingers van twee handen denk ik). Zelfs de tomaten heb ik op die manier verwaarloosd dat ze max 2x per week water kregen. We hebben naar het schijnt wel goeie grond, enfin geen droge zandgrond bv.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s