Dagdagelijkse ergernissen: op de fiets

Zoals jullie intussen wel weten, ga ik het liefst op het regenboogros naar mijn werk. Op een ochtend had ik me al drie keer geërgerd nog voor ik op mijn werk was gearriveerd en dat had alles te maken met wie en wat ik op mijn weg tegenkwam. Met de blogposts van GoAnnelies over haar pet peeves in gedachten, schreef ik onderstaand lijstje.
Ge moogt alles met een korrel zout nemen want overdrijven dat doen we allemaal al eens graag, toch?

 • Joggers op het fietspad ’s winters wanneer het ’s morgens nog donker is. Ik rij grotendeels langs de ‘fietsostrade’ Leuven-Mechelen en daar lopen ze ’s zomers en ’s winters – ja er zijn zotten die om 6am opstaan om een rondje te lopen voor ze gaan werken, ik was vroeger ook zo. Aan de overkant van de weg is een perfect en grotendeels ongebruikt voetpad maar neen, wij willen op de fietsostrade lopen want. Ja waarom eigenlijk? Ze zijn bij voorkeur volledig in het zwart gekleed (want dat slankt af of?) en vinden het niet nodig iets reflecterends of een lichtje te dragen. Want daar zijn we te stoer voor? Ik met mijn slaapdronken kop zie ze soms op het laatste moment uit het donker opdoemen. Koopt u een fokking lichtje, da’s echt niet zo duur!
 • Het schijnt sinds enkele jaren de mode te zijn om als fietser een megafel voorlicht te hebben. Hoe feller, hoe beter. Precies of zoveel Vlaamsche wegen zijn onverlicht en anders ziet ge niet waar ge rijdt? Het strafste is dat die lichten niet eens op de grond gericht zijn, maar recht in de ogen van de tegenligger. In mijn ogen dus. Ik heb nu zelf zo’n licht gekocht en richt het ook gewoon rechtdoor, ’t zal ze godverdorie leren.

 • Fietsers die de verkeersregels niet kennen. Als ik, natuurlijk ruim op voorhand, mijn hand uitsteek omdat ik links ga afslaan op de fietsostrade, is het niet de bedoeling dat ge mij alsnog voorbij stuift – langs links, ahja, want zo leert ge dat op de rijschool – en me zo de pas afsnijdt. Doet gij dat achter ’t stuur van een auto ook? ’t Zou schoon zijn.
 • Fietsers die de voorrangsregels niet kennen. Ja dat hoort bij bovenstaand puntje maar ikzweerhetu, 90% van de Leuvense fietsers rijdt alsof ze onsterfelijk zijn. Elke ochtend trekt er een stroom kinderen (en volwassenen) door de straten van de stad en die stroom die stopt voor niets. Voorrang van rechts? Dat negeren we toch gewoon! Die auto’s die stoppen wel. (Op elk kruispunt een hartverzakking als chauffeur: check.) Ik voorspel nog drama’s aan de nieuwe bruggen aan de Vaartkom, waar er twee kruispunten zullen zijn voor de fietsers om over te steken.
 • Auto’s die geen voorrang van rechts geven. Want die zijn er ook. Misschien is er gewoon geen voorrang van rechts in Leuven en ben ik de enige die niet doorheeft dat binnen de ring de wet van de sterkste geldt?
 • Fietsers die denken dat ze voorrang hebben aan een zebrapad. NEEN DAT HEBT GE NIET. Tenzij ge afstapt, want voetgangers hebben wél voorrang aan een zebrapad. Al hebben niet alle autobestuurders dat door, helaas ende zucht.
 • Elektrische fietsen die verkeersregels overtreden. Da’s nóg gevaarlijker, want ge denkt als andere weggebruiker: o ’t is een fiets, dat gaat zo rap niet. Ja tarara, die dingen vliegen!

 • Elektrische fietsen tout court. De volwassenen die ik op mijn route zie en mij één voor één voorbijsteken, hebben al-le-maal een batterij aan hun fiets. Ge gaat me niet zeggen dat die allemaal op 20km van hun werk wonen hé? Het is hier verdorie grotendeels plat, wat is er mis met een gewone fiets en uw benenwagen een inspanning te laten doen? Een beetje zweten never killed no one én ’t is nog beter voor uw elektriciteitsrekening (en dus het milieu) ook. Ik heb de indruk dat iedereen een elektrische fiets koopt gewoon voor ’t gemak. De kinderen moeten mee, zegdu? Ja kijk mijn vader sleurde mij en mijn zus soms allebei mee op zijn ouwe stalen ros. En dat ding had waarschijnlijk nog geeneens 21 vitessen zoals bij de standaard moderne fiets.
  (Ik moet toegeven dat ik zelf al overwogen heb een elektrische fiets aan te schaffen puur om één keer per week gemakkelijker mijn boodschappen in mee te nemen – ja zo’n bakfiets dus, hoe hippie/hipster kunt ge zijn – maar het zijn zotte kosten voor dus 1 van de 10 ritten die ik wekelijks doe.)
 • Brommers. Gelukkig passeren er niet zó veel maar eentje is al genoeg om de rest van mijn twintig-minuten-fietsrit met die smerige uitlaatgassen in mijn neus te zitten. (Iedereen die al eens op een verder heerlijk fris ruikende veldweg is voorbijgestoken door zo’n stinkding, weet wat ik bedoel.) Als ge te lui zijt om te trappen, koopt u dan op zijn minst een elektrische fiets. Da’s een compromis dat ik nog wel wil aanvaarden en uiteindelijk gezonder voor iedereen.

 • Kinderen. Als ik ’s morgens tien minuten later vertrek, zit ik ertussen. Massaal rijden ze naar school, het is niet te doen. Toegegeven, er is ook een upside: dan kan ik nog eens volk voorbijsteken en da’s goed voor mijn eigenwaarde, maar ze zijn zo irritant en traag en fietsen vaak met minstens drie naast elkaar want waarom zou ge niet uw medeweggebruikers in de weg rijden hé?
 • Zomerfietsers. Ge kent ze wel: het soort dat enkel op de fiets stapt als ’t goed weer is. ’s Winters nemen ze de auto want o, ’t is zo koud. (Ik moet zelf niet veel zeggen, ik weet het.) Eén keer het kwik overdag richting 20 graden gaat, zijn ze daar en is onze fietsostrade ineens overbevolkt. Kunt ge gewoon niet aub?
 • Ganzen en ander gevogelte dat langs de Vaart resideert – ze hebben er zelfs hun eigen verkeersbord. Die beesten zijn zo dom dat ze een stuk brood in het midden van de fietsostrade gooien en er dan achteraan gaan. Het gebeurt regelmatig dat er een platgereden waterkiek in de goot ligt. Tja. En dat durft dan nog blazen als ge met de fiets te dicht in de buurt komt he, awel blijft dan in uw grasberm verdorie. (Hoewel het erg cool is als de troep ganzen collectief besluit de straat over te steken. Ze verzamelen zich aan de stoeprand, wachten even af en steken dan netjes op een rijtje over. En de auto’s stoppen voor hen, ah ja, die willen geen bluts in hun auto want die beesten zijn flink vetgemest!)

Maar ik ga graag met de fiets werken hé. Zeker nu, nu de kinders niet naar school moeten en het over het algemeen lekker rustig is op de fietsostrade. Het maakt mijn hoofd leeg voor ik op het werk/thuis aankom.

Waaraan erger jij je als je op de fiets zit?

40 gedachtes over “Dagdagelijkse ergernissen: op de fiets

 1. Ik erger mij nogal eens aan automobilisten die per se hoffelijk willen zijn en fietsers overal en in alle omstandigheden voorrang geven, ook als die helemaal geen voorrang hebben. Niet alleen maakt dat de situatie vaak gevaarlijker dan als ze gewoon zouden doorrijden. Bovendien zorgt dat ervoor dat zeker de jongere fietsers gaan denken dat ze effectief overal en altijd voorrang hebben. Regels zijn er met een reden. Als je voorrang hebt rijd je door :-). En scooters en brommers werken sowieso vaak op mijn zenuwen. Ze maken lawaai en stoten uitlaatgassen uit, twee dingen waar ik niet tegen kan :-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, en nog vergeten. Ik erger mij meestal niet aan elektrische fietsen, behalve bij sterke tegenwind, wanneer je zelf keihard tegen de wind in moet beuken en ze je kaarsrecht op hun fiets zittend en licht trappend voorbij komen. (Je kan het niet altijd duidelijk zijn, maar ik vermoed ook altijd een beetje een neerbuigende glimlach op hun gezicht :-)). Ik moet toegeven dat er dan misschien wel eerder afgunst in het spel is dan ergernis :-).

   Geliked door 1 persoon

   1. Bwa ja, een lichte jaloezie, maar ik wil niet per se ruilen, ik heb tenminste mijn inspanning van de dag weer gehad denk ik dan :p een beetje zuur weliswaar!

    Like

 2. Ik stoor mij ook altijd aan die fietsers die altijd gewoon maar overal doorheen sjezen. Bij ons is zo’n gevaarlijk rondpunt waar het super duidelijk is dat je géén voorrang hebt als fietser en toch… Het stoort mij vooral als ik zelf met de auto rijd want je moet daar soms nogal toeren uithalen om niemand aan te rijden.
  Op zich geen probleem met mensen die voor een elektrische fiets kiezen eigenlijk maar het is wel echt demotiverend als ge constant voorbij gestoken wordt door van die oudjes op zo’n ding :p

  Geliked door 1 persoon

  1. Hahahaha ja, mijn fiets is mijn vrijheid want ik rijd niet graag met de auto, en het openbaar vervoer is niet ideaal voor iets langere korte afstanden (bv naar mijn familie) dus dan is die fiets wel handig. Het zit er zo’n beetje ingebakken bij mij, dat fietsgebruik. Voor een boodschap onder mijn middagpauze ga ik ook liever te voet ’t stad in, dan is het te druk om daar met de fiets door te moeten laveren.

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik erger mij vooral aan brommers die eigenlijk op de gewone weg zouden moeten rijden, maar tóch op het fietspad rijden… En oeps, ik ben zo iemand met een elektrische fiets, maar ik hou wel de regels in acht. Als je als fietser ook af en toe met de auto rijdt, weet je waar de gevaarlijke punten liggen, en dat auto’s niet zomaar kunnen stoppen. Sommige fietsers rijden inderdaad alsof ze koning te rijk zijn!
  Waar ik me ook nog aan erger: auto’s die geen voorrang verlenen als het water giet. Oké, ze moeten niet persé, maar zij zitten droog, en een beetje hoffelijkheid kan geen kwaad. Ik doe dat wel als ik in de auto zit en fietsen tegen kom, maar ik ben dan misschien té goed…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ken eerlijk gezegd de regels niet (meer) over welke brommers er op het fietspad mogen, en welke niet. Die met een nummerplaat sowieso niet zeker he?
   Ik ben me ook meer bewust van de gevaren sinds ik zelf autorij, zoals hoe belangrijk zichtbaarheid is – fluovestjes zouden verplicht moeten zijn in het donker!! Je ziet een fiets amper, sommige hebben van die kleine lichtjes, zeker als het regent is de zichtbaarheid beperkt, maar zelf beseffen ze dat nauwelijks.

   Like

   1. Ja, die met een nummerplaat mogen niet op het fietspad…
    En ik zie er alweer tegenop, tegen die donkere wintermaanden… Als autobestuurder moet je dan echt nog drie keer extra uit je doppen kijken…

    Geliked door 1 persoon

 4. Mijn man moppert ook altijd op hardlopers die ineens voor hem opdoemen. Zelf ben ik ook een hardloper maar mij kun je niet missen: ik ben in het donker net een flikkerende kerstboom. En als er een voetpad is, dan neem ik dat veel liever dan een fietspad.

  Like

 5. Dat niet kennen van de voorrangsregels, het fietsen over het zebrapad en denken dat ze voorrang hebben, enz. dat herken ik en de ergernis erover is bij mij ook aanwezig. Tja en kinderen op de fiets, het zijn vooral scholieren van de middelbare school en zeker de jongens die denken dat ze onsterfelijk zijn en stoppen voor of rekening houden met andere weggebruikers is niet stoer natuurlijk. En als fietser en automobilist kan ik mij dood ergeren aan automobilisten die te kort langs fietsers rijden op wegen zonder fietspad. Tip voor fietsers: niet te kort aan de kant rijden op dergelijke wegen, dan val je (1) beter op en (2) kan men je niet zomaar voorbijrijden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik vind het vooral vervelend dat mensen op een elektrische fiets vaak heel snel voorbij komen gefietst en dat je ze vaak niet aan hoort komen. Dus ik schrik dan ook regelmatig. En appende mensen op de fiets. DAt vind ik ook stom.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn zus is onlangs overhoop gereden door een elektrische fietser die met een rotvaart kwam aangereden… Daar gaan nog zware ongevallen mee gebeuren, met die heel snelle varianten in de stad. Ik erger me aan diegenen die zich niet aan de regels houden. In Gent is de fietser koning en dat uit zich bij sommigen in een gedrag dat jij ook beschrijft, het gevoel alsof ze onsterfelijk zijn en dus alles mogen. Ik hou me dan wel aan de regels en lijk dan de grote seut 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja echt, als ik dan als enige in de fietsenstroom vertraag voor een voorrang van rechts, terwijl de rest u voorbij stuift, dan voel ik me echt dom…. Zucht. Ik ben al blij dat ik niet met de auto door ’t stad moet rijden!

   Like

 8. Ik ben een luie e-biker 😁. Verliefd en al op mijn appelblauwzeegroen ros. Het heeft gemaakt dat ik weer fiets, dat ik zelfs zo zot ben om ermee op reis te gaan om méér dan 1000km te fietsen.
  Ik erger me vooral aan koning auto als ik fiets en aan de slechte of ontbrekende fietspaden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Als ik in de auto zit erger ik mij, als ik fiets erger ik mij… volgens mij zijn er teveel egoïsten op de baan… ik ben heel blij dat ik vaak (en alsmaar vaker) het openbaar vervoer neem (waarin ik mij ook vaak erger) maar eens ik op de bus, zit ik, hoef ik niks meer te doen… enkel lezen en op tijd afstappen 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik heb geen fiets maar toch herkenbaar! Ik haat felle lichten en elektrische fietsen vind ik soms heel gevaarlijk door hun snelheid.
  Ik erger mij vaak als voetganger aan fietsers… fietsers stoppen zelden of nooit aan een zebrapad als ze een voetganger zien of zijn kwaad als ge toch oversteekt terwijl zij af komen gevlogen. Onlangs liep ik op het voetpad en er was een fietsers aan het bellen, ik ging niet op zij, want ja… voetpad! Dan riep hij, ga eens aan de kant… Euh? Ik dacht het niet 😀

  Geliked door 1 persoon

 11. Die ganzen aan de Vaart zijn franke beesten he!!

  Ik vind al lang dat iedereen die in Leuven fietst beter eerst een rijbewijs voor de auto zou halen. Er zijn er daar veel die totaal geen besef hebben van wat voor gevaarlijke toeren ze doen, maar als er iets gebeurt, is het wel altijd de fout van de autobestuurder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Erg he? Nochtans krijgen kinderen/jongeren nu toch verkeerslessen op school he? Ook voor fietsers, dacht ik – er hangen hier en daar toch bordjes voor een ‘fietsexamen’ of zoiets. Dus ge zou toch denken… Maar dan ziet ge weer eens ouders oversteken met hun kinderen waar het totaal niet mag, met een zebrapad nog geen vijftig meter verder, jaaaa…

   Like

 12. Ik heb als chauffeur echt een hekel aan fietsers die nog ver van het zebrapad ineens diagonaal bijna en al fietsend beslissen om over te steken. Dan moet je zo hard remmen waardoor je de asshole lijkt die niet stopt voot de zwakke weggebruiker, terwijl je eigenlijk in je recht bent. Nog erger zijn van die fietsstroken op de weg zoals in de Brusselsestraat in Leuven, waar fietsers dan nog van twee kanten mogen komen ook. Dan denken ze echt dat het straat van hun is. Ik fiets niet zo vaak, allez nooit eigenlijk, dus als fietser heb ik weinig ergernissen 😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Die fietssuggestiestroken, ik snap daar het nut niet van. Dan denken fietsers idd dat ze weer alles mogen, in plaats van dat ze mooi samen met de auto’s (moeten) de weg delen. O en pinkers! Ik had nog wat kunnen zeggen over pinkers = uw hand uitsteken als ge wilt afslaan. Enfin ja. Verkeersregels zijn er voor iedereen…

   Like

 13. Hahaha ik ben 1000% zo’n zomerfietser. Ik HAAT fietsen in de koude maar als het goed weer is, dan denk ik: “alé, we gaan eens iets aan mijn milieukarmapunten doen”. Fietsers die voorrang van rechts niet snappen vind ik bloedirritant als ik met de auto rijd inderdaad, heel gevaarlijk ook vooral. En wat heb jij een coole fiets!!!

  Geliked door 1 persoon

 14. Haha, “beteke” overdreven, maar wel grappig, dit 🙂
  Mijn grootste ergernis op de fiets zijn mensen die geen ogen in hun hoofd hebben: gaande van automobilisten die aan een kruispunt rechtsaf slaan, zonder in hun spiegel te kijken of daar misschien wie weet een fietser aankomt tot voetgangers die in een autovrije (maar dus niet fietsvrije) zone als een kieken zonder kop de straat oversteken en dan kwaad worden en mij de gevaarlijke vinden. Euh hallow, ’t is niet omdat het autovrij is, dat heel de straat van u is he.
  (ik heb trouwens een fietskar voor grotere boodschappen om aan mijn gewone fiets te hangen en dat gaat perfect. In gang geraken (en zware bergop) is iets meer duwen dan zonder natuurlijk, maar nekeer vertrokken, gaat dat heel vlot. Niet per se een elektrische fiets voor nodig dus, moest dat je tegenhouden om een kar/bakfietsachtig iets te kopen)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s