Plantjes in huis #4

Onlangs beloofde ik u een vervolg op mijn plantjespostje, want we waren nog maar halfweg. In deze post: de kraamafdeling, 31 plantjes en mijn junglebureautje zoals dat er afgelopen juni allemaal uitzag.

Mijn bureau

Dit is mijn hoekje, overduidelijk, waar ik heel graag zit, omringd door zoveel mogelijk plantjes!

zuidgericht raam met ’s namiddags enkele uren direct zonlicht.

Toegegeven, speciaal voor de foto heb ik alle rommel weggehaald en zelfs een vod genomen. Ik eet hier dikwijls achter mijn laptop dus ge kunt u wel zo’n beetje proberen voorstellen hoe het er normaal bij ligt.

Op de foto, van links naar rechts, achteraan te beginnen:

 • in het hoekje aan de venster woont de crassula hottentot, één van mijn favorieten omwille van de lange armpjes die van ‘toingtoing’ doen, snap je? In direct zonlicht kleuren de blaadjes roziger. Hij laat zich makkelijk stekken omdat er aan de armpjes soms worteltjes komen. Dat ben ik nu alleszins aan het testen.
 • de senecio aquarine ofte Mount Everest, een beetje kromgegroeid helaas. Ik heb hem proberen te stekken, nog even afwachten hoe dat gaat. Heeft weinig water nodig en veel zon. Vooral verliefd omwille van de speciale blauwe kleur.
 • hoya cornosa tricolor, een heel toffe hangplant die groeit gelijk zot. Ooit van de bomma gekregen. Ook proberen te stekken, maar nog geen wortels te zien – misschien ben ik te ongeduldig.
 • peperomia rotundifolia, een hangplantje dat ik nog maar net heb gekocht en dat kleine, schattige blaadjes heeft.
 • vermoedelijk een peperomia obtipan, en daarnaast een rozigere versie ervan, die als ‘miniplantjes’ werden verkocht in het tuincentrum maar vermoedelijk niet zo klein horen te blijven.
 • epiphyllum anguliger, zaagcactus voor de intimi, van een stek van een vriendin. Een heel grappig plantje dat relatief makkelijk te stekken is.
 • sinocrassula yunnanensis, ooit bijna gestorven want ik en vetplanten, maar toen ik ben gestopt met water geven en hem in het zonnige zuiden heb gezet, is hij begonnen met groeien!

Van voor naar achter, van rechts naar links:

 • een gesnoeide begonia maculata, in de hoop dat hij opnieuw zal uitlopen.
 • musa ensete maurelli, een bananenplant met roodgroene bladeren die heel snel groeit en een paar meter hoog kan worden. Ontdekte ik pas toen ik ermee thuis kwam. Hopen dat we al verhuisd zijn voor hij zijn groeispurt krijgt dus…
 • cyperus alternifolius ofte parapluplant, papyrus voor de vrienden. Van een stekje dat ik een paar jaar geleden van een vriendin kreeg. Zo’n parapluutje ondersteboven in een glas water steken zorgt eenvoudigweg voor een nieuw plantje. Houdt van natte voetjes want is een moerasplant.
 • strelitzia nicolai, een kleintje dat zogezegd klein zou blijven, maar een “echte” kan een paar meter hoog worden. Afwachten dus.
 • alocasia zebrina, de coolste plant in huis. Hij heeft al één baby en er komen nog twee puntjes uit… maar die kan je enkel losmaken door de plant te scheuren en dat is iets wat ik zelden durf dus ik wacht zo lang mogelijk af.
 • ook het bananenplantje ernaast heeft baby’tjes, en ook die moeten gescheurd worden eens ze groot genoeg zijn. Ik weet trouwens niet welke soort deze is, maar ik kocht hem vorig jaar en hij groeit niet zo heel snel, gelukkig. Het zou wel eens een musa dwarf canvendish kunnen zijn, een soort die maximaal anderhalve meter hoog wordt. Ideaal voor in de living, nietwaar?

De keuken

De keuken is eigenlijk de materniteit en de kleuterschool van mijn plantenimperium. Sinds ik eerder deze lente ben beginnen leren over stekken, ben ik niet meer te houden. Op de vensterbank staan allemaal stekjes te wortelen in potjes water. Tijdens het koken zit ik dan te gluren of er al worteltjes zichtbaar zijn…

  • stekken van de begonia maculata, om weg te geven/te ruilen
  • drie avocadopitten, waarvan er eentje aan ’t gáán is!
  • een aloë vera baby die ik schaamteloos bij mijn zus heb gepikt
  • stekje van een papyrus dat naar een collega gaat
  • stekje van de crassula, dat was er eens afgevallen en dan heb ik dat op een potje grond gelegd en tada, na maanden van geduld oefenen begint het zowaar kleine slurfjes te produceren!

 • de top van de cordyline mambo, waarvan ik niet denk dat die gaat wortelen want hij wordt met de dag bruiner (de bladeren waren ooit paars met een knalroze rand)
 • twee papyrusstekjes van takken die waren omgeknakt wegens te hoog geworden en geen goeie ondersteuning, ook om weg te geven
 • stekken van de ficus benghalensis, vermoedelijk om te ruilen
 • drie potjes met stekjes van allerlei: ficus, scindapsus, hoya, tradescantia, …

Op en aan het eiland staan alle stekjes die net in potgrond gestoken zijn of die extra zorg nodig hebben, zodat ik ze goed in de gaten kan houden.

aan het raam op het oosten, met ’s voormiddags enkele uren zonlicht.
 • Chinees lantaarntje (die die zo hangt), verwaarloosd geweest. Oorspronkelijk had ik hem op kantoor staan, maar daar hing hij in de weg voor de poetsploeg. De lange stengels breken nogal makkelijk. In het potje ernaast heb ik er een paar stekjes van geplant.
 • crassula hottentot, twee potjes met stekjes van de moederplant.
 • begonia maculata, die met die stippen waar de living mee vol staat, remember.
 • tradescantia yellow hill, stekjes van een stek van de moederplant die in de gang pronkt.
 • ficus benghalensis, het eerste stekje van de plant die ik in de grond heb gestopt; er staan er nog twee te wachten op de vensterbank.
 • aloë vera, een formaatje kleiner gekocht een paar jaar geleden, maar hij is flink gegroeid. Ik wacht op baby’s….

Naast het eiland en aan de eettafel is er nog een vensterbank, maar omdat dat raam ’s zomers dikwijls openstaat, kan ik maar de helft van de oppervlakte gebruiken – jammer genoeg 😉

oostgerichte vensterbank met ’s voormiddags enkele uren zon.
 • crassula hottentot, nog stekjes van de moederplant.
 • de onlangs gesnoeide cordyline mambo die bovenaan de stam terug begint uit te lopen, jippie!
 • nog een tradescantia yellow hill, eveneens een stekje.
 • stekjes van de senecio aquarine, nog af te wachten of die gaan ‘pakken’.

Zo, dat was het. De volgende (jaarlijkse) rondleiding langs de ‘plantjes in huis’ zal vanuit #lot13 zijn… Zo spannend! Tot aan de verhuis ga ik trouwens geen plantjes meer kopen, I promise. Ruilen… ja dat waarschijnlijk wel. Ik kan het niet laten! #crazyplantlady

Schrijven jullie ook eens een postje over jullie plantjes?

PS/trieste side note: sinds het schrijven van deze post is er een ware plaag uitgebroken die het voortbestaan van mijn jungle bedreigt. Er wordt aan gewerkt om de beestjes weg te krijgen, maar het staat nu al vast dat deze oorlog vele slachtoffers zal eisen…

PPS: Misschien schrijf ik er ook nog wel eens eentje over de jungle op HetWeb. Daar staan ook nog zeker een stuk of veertig planten, die van mij en het werk samengeteld en die van andere collega’s nog buiten beschouwing gelaten. Doen?

Advertentie

19 gedachtes over “Plantjes in huis #4

 1. Aaaah, wat zalig! Heel wat van jouw plantjes staan op mijn plantenwishlist (jaja, ik heb dat!). Misschien moet ik ook eens over mijn plantjes bloggen, maar zo speciaal is dat niet. Ik merk wel dat de plaats er veel toe doet. Af ent toe verzet ik eens iets, en dan merk ik dat ze beter of net minder goed groeien. Ik ben nu vooral op zoek naar oplossingen om mijn plantjes te zetten, want wij hebben geen vensterbanken (wegens allemaal ramen tot op de grond, behalve boven). We hebben overal best veel licht, maar geen directe zon. En hangplanten, die wil ik ook heel graag, en ik denk aan ergens een stang voor één van de grote ramen, zodat ik ze daar kan ophangen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik weet nog niet hoe ik het in lot13 ga doen, want daar zal er beneden maar weinig plek zijn voor plantjes, en mijn bureau zal op het noorden gericht zijn. Dus euhm. Ik ben wel benieuwd naar jouw plantjes hoor!! Ik zie dat altijd graag en bij een ander is dat meestal ook mooier gedaan dan bij mezelf 😀

   Geliked door 1 persoon

 2. Zalig om te zien! Ik heb ook veel van jouw planten op mijn wishlist staan 😀 Wij hebben ook veel planten thuis maar het zijn wel veel dezelfde, of in dezelfde genre. Een paar pilea’s, een paar monstera’s, een goudspalm, drakenbloedboom, ficus, ook een avocadoplant uit een pit die heel lang niet meer groeide maar nu precies terug een spurtje krijgt, een watercacao, een paar graslelies, olifantsoor, … Ik vergeet er een paar maar ik ben de namen kwijt. Oja en een aloë vera ook. Ik vind vetplanten overigens ook heel moeilijk om in leven te houden. Nooit aan gedacht om echt een post aan mijn planten te weiden maar dat kan ik misschien wel eens doen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Volgens mijn oma is het net beter om te focussen op dezelfde familie planten… Zo heeft ze heel wat sanseveria’s 😀 Alvast erg benieuwd naar een post over jouw plantjes! Ik haal daar altijd inspiratie uit van hoe ik het hier thuis beter kan doen…

   Geliked door 1 persoon

 3. Echt leuk om te zien! Sinds kk verhuisd ben, ben ik nog zoekende waar al mijn planten moeten staan, omdat de ramen op andere richtingen zijn en het licht in huis anders. Ben dus ook voortdurend aan het verplaatsen en niets staat op een leuke plek. Misschien toch maar een keer planten shoppen speciaal voor dit huis (na mijn plaag).

  Geliked door 1 persoon

  1. Als wij verhuisd zijn ga ik er misschien ook weer nieuwe kopen… Voorlopig staat dat on hold, uiteindelijk heb ik er nu – zelfs na de eliminaties door de plaag – nog voldoende om ons appartement te vullen! Maar ik hou mij vanaf nu dus in 🙂 (Ik zeg vanaf nu omdat ik er twee weken geleden nog een aantal kocht die op het werk staan.. Oeps.)

   Like

 4. Ah, die crassula hottentot, daar ben ik ook fan van! Grappig plantje. En aloe vera, dat vermeerdert hier als een gek 😮 Of gekken, beter gezegd, ik blijf ze maar scheuren omdat ze te groot worden voor één pot en nu heb ik er al zeven, oeioei. Als je ooit eens meer aloe vera wilt, geef dan gerust een gil :p

  Geliked door 1 persoon

 5. Oei, hopelijk is de oorlog ondertussen gestreden en zijn er niet teveel slachtoffers gevallen?
  Voor de rest is dit wel een berichtje waar ik een beetje bij ga kwijlen 🙂 Zalig dat je zoveel stekjes van je aloë vera hebt; wij hebben er eentje, maar ik ben al blij dat hij blijft leven, laat staan stekjes zou geven…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ahum, ik heb de lege bloempotten nog niet durven tellen – heb ze ergens in een kast weggeduwd. Het is te pijnlijk. De meeste stekjes zijn alleszins weggegooid…. Van de ‘oudere’ planten heb ik er zoveel mogelijk proberen redden maar die beesten gaan alleen maar dood van vergif dus pfff. Dan liever weggooien en ooit eens opnieuw beginnen dacht ik zo. Pakt dat 50% van mijn planten is verdwenen de afgelopen maanden!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s