Recept: simpele courgettesoep want het is er het seizoen voor

Het is ongeveer vijf eeuwen geleden dat ik nog eens een recept postte. Ik heb namelijk zelf nog niks origineels geproduceerd sinds ik de veggie/vegan keuken aan het ontdekken ben en volg meestal braafjes de recepten. Soep maken is wel zoiets waarbij ik meestal mijn gevoel volg, en zo ontstond dit recept.

Het is zomer dus dat betekent het hoogtepunt voor mijn favoriete groente, de courgette. Serieus, als je ooit al is het maar een vierkante meter moestuin overweegt, zet dan een courgetteplant. Ge kunt zoveel met een courgette: grillen met of zonder look, in kleine stukjes in de spaghettisaus, gevuld met het is eender wat in den oven, en (vooral): voor soep.
Zo kende ik courgette als klein kind al: als basis voor eender welke soep die mijn vader klaarmaakte. Want een courgetteplant produceert op zijn hoogtepunt en als het goed regent op één week makkelijk vijf vruchten. Mijn vader had de gewoonte ze te laten hangen tot ze de lengte hadden van een arm, maar hoe groter de courgette wordt, hoe meer hij aan smaak moet inboeten, dus ik oogst tegenwoordig wat sneller.

vegan courgettesoep

Omdat ge maar zoveel courgettes kunt eten op een week voor er klachten komen van huis- en tafelgenoten, wordt er veel ingevroren. (Twee jaar geleden kocht ik daarvoor speciaal een tweede diepvries.) Zo heb je een goeie voorraad voor al uw soepjes de rest van het jaar…

Courgettesoep an sich is ongelooflijk lekker, én simpel om te maken bovendien.

Ingrediënten voor 6-8 porties

  • 2 geen té grote ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 1 blokje groentebouillon per halve liter water, plus eentje extra
  • 3-4 courgettes, normaal formaat
  • een blik voorgekookte witte bonen (voor de structuur)

Voor wie schrik heeft van witte bonen: als je die lang genoeg meekookt heb je normaalgezien geen enkele last van je darmen. De bonen geven een smeuïge structuur aan je soep en zorgen voor een belangrijke portie eiwitten. Eventueel kan je ze vervangen door een paar aardappelen als het je enkel om de structuur van de soep gaat.

Het recept voor een stevige courgettesoep

  • Maak de courgettes schoon. Schillen mag, maar hoeft niet, zeker niet als je ze vers geoogst hebt. Lepel eventueel de pitten in het midden eruit.
  • Schil de ajuin en de look en snijd in grove stukken. Laat fruiten in wat olijfolie in een grote pot en snij intussen de courgettes in blokjes (niet te groot, je wil ze makkelijk kunnen mixen straks).
  • Doe de courgetteblokjes bij in de pot en giet er water bij tot de courgettes net niet onder staan – laat ze er 1 à 2 cm bovenuit komen. Achteraf kan je altijd nog water toevoegen als je de soep te dik vindt.
  • Onthou hoeveel water je hebt genomen – ik gebruik een maatbeker – en voeg per halve liter één blokje groentebouillon toe, plus eentje extra. Doe er nog peper bij en breng aan de kook.

vegan courgettesoep

  • Laat een kwartiertje pruttelen, voeg er dan het (uitgelekte) blik bonen aan toe en laat nog tien minuutjes pruttelen. Hang intussen de was op ofzo, of lees een paar blogposts.
  • Mix de soep glad en proef: dit is het belangrijkste deel van eender welk recept. Kruid af, voeg desnoods nog wat bouillon toe, tot je het zelf goed vindt.

Supperlekker voor op van die druilerige zomerse dagen (of voor komende herfst, want je kan deze soep perfect invriezen). Instant energieboost en een warme, volle maag!

Meer recepten met courgette?

Wat is jouw favoriete courgetterecept?

 

13 gedachtes over “Recept: simpele courgettesoep want het is er het seizoen voor

  1. mijn courgettesoep is altijd gewoon basis van bouillon en courgette en ajuin. Bonen erbij….hmm dat vind ik verrassend, daar zou ik zelf nooit aan denken. Maar ‘k vrees dat ze te dik dan zal zijn naar mijn man’s goesting.

    Geliked door 1 persoon

    1. Je kan er altijd wat water bij doen 😉 Ik moet als halve vegan zorgen dat ik genoeg eiwitten binnenkrijgt, dus vandaar deze toevoeging. Het was een test, en ze was meer dan geslaagd!

      Like

  2. Ik maakte laatst (want hier ook overdaad aan courgettes) soep met courgette, ajuin en venkelloof. Verrassend maar niet iedereen vindt de anijssmaak van venkel lekker.
    Wat doe jij veel bouillonblokjes in je soep zeg. Ik hou het standaard bij 1 blokje (groentenbouillon wegens veganiste in huis). Al die smaakversterkers zijn nu ook weer niet zo gezond hé. Verder de soep gewoon afkruiden met peper en zout en dat is voor mij voldoende.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ik koop tegenwoordig al betere (biologische, zonder palmolie of toevoegingen) bouillon dan vroeger. Daar probeer ik wel op te letten. Maar ik heb dat wel nodig, zo’n stevige afkruiding, anders vind ik soep nogal rap te flauw! Waarschijnlijk is dat gewoonte en zou ik dat wel kunnen afbouwen/verminderen!
      Met venkel erbij klinkt ook wel lekker, ik vind dat een lekkere groente alleszins 🙂

      Like

  3. Oh ik vond courgette altijd zo’n flauwe variant van de komkommer (dat komt omdat mama me vroeger vaak komkommers gaf om op te peuzelen en me plots eens een courgette gaf omdat ze dat wel grappig vond). Tegenwoordig vind ik ze al leuker in spaghettisaus maar ik heb er nog nooit soep van gemaakt! Ga jouw recept eens proberen, slim met de bonen voor de eiwitten 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s