Groene voornemens 2019: update #2

Aan het begin van dit jaar maakte ik niet enkel goede voornemens, maar ook groene voornemens. Hoe goed/groen doe ik het? Een vorige update las je hier.

Mobiliteit

1. Met de fiets naar het werk.

Dat ging de laatste maanden supergoed! Vroeger was mijn regel om niet met de fiets te gaan eens de thermometer de 27 graden was gepasseerd, maar dat zal ik moeten herzien nu de zomers enkel heter gaan worden. Door 35° fietsen, in de blakke zon bovendien, was een nieuwe ervaring en dat herhalen bij 39° zag ik niet zitten, dus toen heb ik toch maar voor het comfort van het lief zijn airco-auto geopteerd…

2. Het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto, wanneer de rit hierdoor niet met meer dan 50% in tijd wordt verlengd, er geen 586 keer moet worden overgestapt en het niet heel veel duurder is dan met de auto.

Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren wanneer de laatste keer was dat ik nog eens op een trein van de NMBS zat. Ah ja, om naar Brussel te gaan om de Thalys naar Parijs te nemen, in maart? Ahum.

Met de Thalys naar Parijs.

Dat het zomer is, is wel bevorderlijk voor onze fietskilometers. Het lief heeft sinds mei of juni een Swapfiets, een fiets die je op maandelijkse basis kan huren (service inbegrepen!). We kunnen dus makkelijk samen naar My Hometown fietsen, of naar vrienden voor een barbecue. Spijtig dat er zo weinig vrienden op fietsafstand wonen, dat dan weer wel!

3. Om op reis te gaan eveneens in de mate van het mogelijke voor de meest duurzame vervoersoptie gaan.

We gingen met de auto naar Zwitserland, dat is waar, maar ter plaatse hebben we voornamelijk de bus genomen. (Op één keer na, omdat dat beter uitkwam met de uren van de funiculaire.) Die was gratis en, zoals je mag verwachten in Zwitserland, stipt op tijd!

Met de bus op weg naar alweer een dagtocht in de bergen.

Aan het einde van de zomer hebben we nog een weekje naar Zuid-Frankrijk geboekt, en ik heb er min of meer op gestaan om met de trein te gaan. Ons verblijfadres is in de buurt van Toulon, dus voor die afstand is het milieugewijs redelijk idioot om het vliegtuig te nemen. Ik zou ik niet zijn als ik niet alle opties deftig heb uitgerekend en afgewogen, en de trein was niet eens zoveel duurder als het vliegtuig als je parkingkosten en alles mee in rekening nam. De reistijd is ietsje langer, maar je kan rustig een boekje lezen en wat rondlopen en Frankrijk bekijken terwijl dat langsraast 🙂
Dat we daarvoor moeten overstappen in Parijs, is alleen maar een pluspunt: op de heenweg gaan we daar dan ineens twee nachtjes blijven.
Heel benieuwd, want het is onze eerste treinreis sinds die keer dat we op skivakantie gingen naar Zwitserland, jaren geleden.

Eten

Minstens 95% vegetarisch en minstens 75% veganistisch eten

Bij de vorige update zat ik aan 97% veggie (gezien ik de eerste drie weken van het jaar nog wel vlees at) en 45% vegan. Sindsdien ben ik ook mijn ontbijtjes gaan meetellen.

Boekweitpap met zomerfruitjes.

De voorbije maanden zagen er zo uit:

 • april (4 weken, 84 maaltijden): 21 keer veggie, 63 keer vegan
 • mei (4 weken, 84 maaltijden – ik vergat te tellen gedurende twee weken, dus tel ik daar 50-50): 31 keer veggie, 53 keer vegan
 • juni (4 weken, 84 maaltijden – ik vergat te tellen gedurende twee weken, dus tel ik daar 50-50): 36 keer veggie, 48 keer vegan
 • juli (4 weken, 84 maaltijden): 63 keer veggie (want tijdens onze vakantie at ik op één keer na niet vegan), 21 keer vegan

Totaal: 336 maaltijden

(een mens eet toch echt belachelijk veel he?)

 • 336 keer veggie – 100%
 • waarvan 185 keer vegan – 55%

In de maand dat ik thuis zat, heb ik veel crap gegeten. Veggie, maar absoluut niet vegan. Afhaalmaaltijden en diepvriespizza waren nu eenmaal een makkelijke oplossing… waar ik me niet schuldig over voel, hoor. Het is alleen spijtig voor de grafiekjes 😉

Jaartotaal: 483 maaltijden

 • 5 keer vlees (1%)
 • 478 keer veggie (99%)
 • waarvan 251 keer vegan (52%)
Toast met hummus en avocado.

Aan het begin van het jaar had ik niet voorzien om volledig vegetariër te worden, dus dat getalletje draait nu al beter uit dan verwacht. Hopelijk gaat het vegan percentage nog wat omhoog, maar zoals gezegd ben ik momenteel content met het evenwicht dat ik heb gevonden, en we zien wel hoe dat nog verder evolueert.

Afval

1. Minder restafval
2. Minder roze en pmd-afval

De telling gaat niet zo vlotjes. In die zin dat ik al eens een streepje vergeet te trekken bij het vervangen van de zak, en dan het moment dat ik eraan denk eentje trek maar niet zeker ben of ik er niet eerder al eentje zette… :aaaaah: confusement all over.
Snoep en dus de bijbehorende verpakkingen vormen nog steeds het grote probleem. We zullen kijken wat de jaarafrekening geeft!

Project Niks Kopen

Ha. HAHAHAHAHAHAHA. Haha. Ahum.

Ik ben weer een kledingmaat groter dan vorig jaar, met alle gevolgen vandien. Bovendien kocht ik de broodnodige kleedjes in de solden in de WE en de Promod, omdat ik geen zin had om veel te veel geld uit te geven in een groenere boetiek of te gaan zoeken in een tweedehandswinkel – het moest nunununu gebeuren want ik had het zo lang mogelijk uitgesteld, in de hoop op wonderbaarlijke wijze ineens 10kg te verliezen.
Ik kocht plantjes (een aantal met ecocheques, jippie) en bloempotjes (die laatste wel voor een deel in de kringwinkel). Een nieuwe bril stond al een half jaar op mijn lijstje (en was wat duurder dan verwacht).
Het hek is van de dam, maar gelukkig heeft YNAB een bungeekoord uitgeworpen om me nog een beetje in het gareel te houden.

Plantjes met ecocheques.

De lat voor mijn groene voornemens lag vrij hoog omdat ik dacht dat ik wel de tijd zou hebben om eraan te werken, maar dat was buiten life gerekend en een herschikking van mijn prioriteiten. Anyways, we gaan gewoon voort, we zijn goed bezig!

Heb jij #zerowaste tips voor mij?

22 gedachtes over “Groene voornemens 2019: update #2

 1. Die fiets voor Philip is wel top!!!
  Kan hij niet meer gestolen worden of stuk gaan.
  Enkel een beetje op de kilo’s letten voor je eigen gezondheid
  Weeral mooi geschreven Leen

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik had daar ook schrik voor, maar blijkt heel goed mee te vallen. We hebben nu een zonneboiler en dat scheelt heel wat in gasverbruik en door onze waterput, is ons waterverbruik ook serieus gedaald.

    Geliked door 1 persoon

   2. Een waterput zullen we ook hebben, verder is het gewoon elektriciteit en gas. Maar ’t is niet dat wij nu grote verbruikers zijn 🙂

    Like

 2. Als mijn huidige fiets de geest geeft, schaf ik mij ook zo’n Swap-fiets aan. ik zou graag veel meer de trein gebruiken om binnen Europa te reizen, maar er zijn helaas veel te weinig goeie hogesnelheidsverbindingen, plus vaak is deze optie ook veel duurder dan het vliegtuig. De omgekeerde wereld. Hopelijk komt daar snel verandering in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik hoop dat ook. Dat ze bv terug de nachttreinen invoeren – dan kan je slapen terwijl je naar je bestemming rijdt en is het niet meer zo erg dat de trein er langer over doet dan het vliegtuig.

   Like

 3. Ik vind het echt superleuk dat je zoveel in statistieken bijhoudt. Je bent heel goed bezig. Sommige dingen mogen best stap voor stap gaan. Jammer dat de trein vaak zo duur is… Ik vind het wel een fijne manier van reizen. Laatst heb ik een treinkaartje van 40 euro afgetikt, terwijl de auto veel goedkoper zou zijn. Zou niet zo moeten zijn als je in je eentje reist, vind ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ga binnenkort naar Gent, gelukkig in een weekend want dan heb je korting, maar dan nog is het 27 euro voor ons tweetjes. Benzine van de auto is op kosten van het lief zijn werk…. dus ja dan zou de auto zéker een goedkopere oplossing zijn. Maar ik ga hem toch proberen te overtuigen 🙂

   Like

 4. Goed bezig! Het is ook onmogelijk om alles tegelijk te veranderen he, dus dat het met die kleren of met die zero waste nog niet zo loopt als je zou willen… dat komt wel. Of niet en dan is het ook ok, want je doet op andere gebieden al veel. Alleen al die omschakeling naar veggie en zoveel vegan is zo’n grote stap!
  J. zei het mij overlaatst nog: hoe ik totaal onderschat hoe veel energie zo’n dingen vragen (zoals nu een maand vegan eten en dus continu moeten opletten i.p.v. “op automatische piloot” inkopen te doen, zoals in september willen leren inmaken, drogen en fermenteren om geen nieuwe diepvries nodig te hebben, waardoor ik daar weer een cursus voor ga volgen en over lees en en en…). Ik doe dat dan altijd af als “oh, maar dat is tof”, maar tof betekent daarom natuurlijk niet dat je er niet desondanks energie in steekt. Idem bij jou met het veganistisch eten (het bijhouden van AL die maaltijden alleen al), het vergelijken van auto en trein enzovoort…

  Geliked door 1 persoon

  1. Inderdaad, het is allemaal keitof om bij te leren enzoverder, maar er kruipt veel tijd en energie in! Fermenteren & inmaken wil ik ook dolgraag leren, wij hebben al twee diepvriezers haha 😀
   Het tracken doe ik gewoon in mijn bujo, vierkantje kleuren in groen (vegan) of blauw (veggie) en dan eens om de zoveel tijd eens uittellen, dus dat valt nog mee. Het is eerder het leren kennen van een totaal nieuwe keuken eigenlijk, maar na een half jaar heb ik EINDELIJK een paar recepten die regelmatig terugkeren en is die druk weer wat van de ketel!
   Eet je een hele maand 100% vegan? Dus ook tussendoortjes enzo? Ben wel benieuwd naar je belevenissen op dat vlak 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s