Zomer in de moestuin, part 1

Mei en begin juni waren zeer goed voor de moestuin; het regende regelmatig en alle jonge plantjes kregen de kans om flink te groeien. Daarna regende het een paar weken niet en moest ik dus weer met water gaan sleuren. Ik heb mijn planten proberen te ‘trainen’ in die zin dat ik ze (zelfs tijdens de hittegolf) niet elke dag ben gaan gieten, hopend dat hun wortels op die manier zelf dieper gaan graven op zoek naar water. Tijdens de hittegolf ben ik ze één keer extra gaan gieten, anders is het enkel in het weekend. Zelfs mijn tomaten krijgen maar één keer per week water, maar die geef ik water via flessen die half in de grond zitten ingegraven zodat dat water zich slechts langzaam prijsgeeft en echt enkel aan de tomatenplanten, niet aan onkruid in de buurt. Geen idee of dit een goed plan is, maar ik heb dat ooit ergens eens gelezen…

Groen, groen, alles zo groen… (voornamelijk onkruid, woeps).

Anyways, dankzij de stormen in juni heeft mijn serre het grotendeels begeven. Ik zeg grotendeels omdat ze nog net recht staat (met behulp van een paar extra bamboestokken), maar bij een volgende windvlaag zal ze compleet onderuit gaan. Ik durf er niet aan te denken! Van de tomatenplanten die ik heb gezet, doen twee het echt goed (de vleestomaten en de kerstomaatjes), maar de derde (coeur de boeuf) daar komen slechts weinig tomaten aan. Ik heb in het begin te lang gewacht om de serre op te zetten waardoor ze toen nog veel regen op zich hebben gehad en tomatenplanten kunnen ab-so-luut niet tegen te veel regen, dus misschien vandaar?

Koop nooit, ik herhaal nooit, zo’n plastic brolserre van ACD. Het is het niet waard.
De eerste bloemetjes, begin juni.

De paprika’s, voor de serre, zien er ongelooflijk triestig uit. Te weinig water, sowieso, maar de plantjes waren van in het begin al triestig, vond ik. De courgetteplanten groeien als euhm kool… Ik had er drie gezet, wat voor twee personen veel te veel is natuurlijk, want tijdens een goeie week krijg je per plant enkele courgettes en begin dan maar met invriezen en weggeven… Dus na onze verlof zou ik de derde plant uitdoen en daar iets in de plaats zetten, had ik besloten, al wist ik nog niet wat. (Tips welkom!)

Ik had bieten en wortels gezaaid, maar die zijn volledig overwoekerd door onkruid, dus dat zal ik eens opnieuw moeten doen (maar ik had geen plek meer). De pompoenen hebben een heel slechte start gekend, ik heb geen idee waarom: de plantjes bleven klein, hun blaadjes wat gelig. De twee achterste beginnen nu toch wat uit te lopen, maar ik vermoed dat er een zeer magere oogst zal zijn dit jaar. Ik had eigenlijk gewoon nieuwe plantjes moeten halen, maar daar is het nu al veel te laat voor.

Erwten begonnen op gang te komen voor onze verlof, dus die oogst heb ik compleet gemist (want van de ene dag op de andere gaan ze uitdrogen en dan is het ermee gedaan). Ik hoop die nog bij te zaaien eens we terug zijn. De bonenplantjes kwamen net in bloei, en wil ik ook nog bijzaaien.

Oogst van de dag.

De patatten heb ik de dag voor onze verlof geoogst met, dat moet gezegd, een klein beetje hulp van het lief die ik opbelde toen ik al bijna klaar was maar zoveel pijn had aan mijn rug want eigenlijk was ik helemaal niet van plan geweest ze al uit te doen maar kijk, de dingen gaan niet altijd zoals we wel willen 🙂 De oogst is niet spectaculair, maar ik had (in tegenstelling tot vorig jaar) een emmer vol met flinke patatjes. En lekker dat ze zijn!
Nu dus weer een leeg bed dat nog gevuld moet worden…

Patatten oogsten.

Het belooft geen denderend moestuinjaar te worden, maar dat ligt vooral aan mijn “à l’aise”-houding en het feit dat ik er veel minder tijd insteek dan zou ‘moeten’. Ik ben blij met de oogst die ik al heb gehad (courgettes, knoesels, aardbeien, komkommer) en als ik een paar tomaten en toch één pompoen heb, en eens een zomerbordje uit mijn tuin kan eten van courgette, patatjes, tomaat en boontjes zal ik mij de koning te rijk voelen.

Moeten er nog courgetten zijn?

En de bloemetjes… die nemen stilletjesaan de bovenhand in de tuin, en dat vind ik zo leuk want ze lokken vlinders en bijtjes!

Witte lavendel, slaapmutsjes, goudsbloem en slangenkruid. Bijtjes partyyy!
Komkommerkruid à volonté en nog een paars bloemeke waarvan ik de naam niet ken.
Het bloemenzaadmengsel van de provincie van vorig jaar dat opnieuw opgekomen is.

En intussen beginnen de dromen voor de moestuin van #lot13 een vage vorm aan te nemen… ❤

Hoe gaat het in jullie tuin?

17 gedachtes over “Zomer in de moestuin, part 1

   1. Zou kunnen… maar net es gepolst bij men ventje en ter komt nu toch wa schot in maar je moet er veeel geduld mee hebben

    Geliked door 1 persoon

 1. Onze serre is een groot succes, dankzij manlief. Nog geen spijt gehad van de aankoop van onze (tweedehands) glazen serre! Tomaten, aubergines, paprika’s, augurken, sla, … Lukt allemaal prima!
  Buiten is het minder goed gesteld: de pompoenen doen het goed, maar de courgettes lijken altijd te rotten aan de plant (terwijl de planten op zich wel groot en gezond zijn). Rode bietjes waren komen piepen, maar kauwen zijn ze komen pakken. En dan zwijgen we nog over de slakken :-(.
  Ik had gehoopt op een succesvolle moestuin, maar we zien wel wat het geeft. Volgende week geven ze in elk geval weer volop warmte en zon, dus wellicht wordt het dan een enorme oogst in één keer. De diepvries is er klaar voor 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Als je courgettes rotten aan de plant, is er misschien iets mis met de bevruchting. Probeer ze volgende keer misschien zelf eens te bevruchten? De bloemen gaan ’s morgens open, als je dan een mannetje en een vrouwtje ziet, ga ervoor! Het mannetje afknippen van de plant en dan ja zijn stuifmeel afvegen aan de vrouwelijke knop 😀
   Er zijn elk jaar andere dingen die het minder goed doen dan het jaar voordien. De droogte doet er bij mij ook niet veel goed aan (ik giet niet zo veel, dat is gewoon niet te doen), maar ik hoop toch nog wat te kunnen oogsten – straks voor de eerste keer in twee weken eens gaan kijken!!

   Geliked door 1 persoon

   1. Het viel goed mee! De uitbarsting van bloemetjes heeft veel onkruid tegengehouden, al maakt het nu wel dat ik nog moeilijk doorkan, oeps 😀

    Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben geen moestuin en dat is misschien maar best ook, want we slagen er al niet goed in om de rest te onderhouden. Ons gras is nog niet gerecupereerd van de droogte van vorige zomer en vertoont veel kale plekken en er zit gigantisch veel onkruid tussen. Het is zo afgesproken dat de echtgenoot voor de tuin zorgt, dus ik probeer te doen alsof ik het niet zie ;-).

  Geliked door 1 persoon

  1. Onkruid, onkruid 😀 Dat zijn ook bloemetjes. I like bloemetjes. Je moet anders eens een ‘ecologisch’ grasplein proberen, i.e. slechts kleine stukjes maaien en de rest laten groeien. Dan droogt alles veel minder snel uit. Enfin, dat is wat ik al heb gelezen over gazons. De bijtjes gaan u ook dankbaar zijn!

   Like

 3. Oh, zo tof, al die bloemetjes! Bij ons zijn alle bloemen, op een paar cosmossen na, gewurgd door die kl*tehagewinde (excuses, maar ik word daar dus echt zot van he, van die plant). Zoo jammer, want behalve dat het mooi zou zijn, zou het natuurlijk vooral goed zijn voor bijen en vlinders…
  Mooie courgetteoogst al! Bij ons is er één plant gestorven, waardoor we er nu nog twee hebben en die geven wel oogst, maar niet zoveel als ik verwacht van een courgetteplant. Gisteren wel van een moestuinbuur de tip gekregen dat als we iets meer water geven, het wel in orde komt, woeps 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Als het een troost kan zijn… De bijtjes vinden de bloemetjes van de hagewinde ook fijn…. Maar idd die bastards wurgen alles. Het is een dagtaak om ze tegen te houden. Ik doe al niet meer de moeite om ze uit te trekken; ik trek ze weg van de planten en dat ze verder maar uit mijn buurt blijven 😀
   Inderdaad doet watergift heel veel bij courgettes omdat die voor zoveel % uit water bestaan. Hoe droger, hoe minder courgettes, voilà!

   Like

   1. Mja, die bloemetjes van hagewinde zijn inderdaad ook wel tof voor de bijen, maar ik laat het zover niet komen, omdat ik een gigantische schrik heb dat het zich dan nóg sneller gaat uitzaaien. Compleet nutteloos dus op die manier 😉
    En ik dacht dat ik de courgettes genoeg water gaf, maar ’t was dus duidelijk niet genoeg 🙂 En moest die dan gewoon, zoals jij ook hierboven hoopt, wat dieper graven met zijn wortels, maar nope 🙂

    Like

 4. Geen moestuin voor ons! We hebben al werk genoeg met het zorgen dat alles genoeg water krijgt met die droogte en te zorgen dat al het onkruid weg blijft.
  Wij hebben ook bloemenweide gezaaid… zo mooi! Iets te veel gezaaid want alles valt omver, maar voor volgend jaar gaan we zorgen voor een mooie hekkentje en iets minder zaad zodat alles mooi blijft en niet te wild wordt.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s