Plantjes in huis #3

plantjes in huis

Het is al anderhalf jaar geleden dat ik u nog eens de plantjes in ons huis toonde. Toen ik de vorige postjes las, besefte ik dat er een heel deel ‘komen te gaan’ is, dat ik intussen zo mijn favoriete rassen heb (ficussen! alocasia’s! tradescantia’s!) en dat er veel nieuwe plantjes zijn bijgekomen.

Opgelet: dit wordt een echt #crazyplantmom postje!

Ik heb ook geleerd dat verspreiden niet the key is. Verspreiden geeft mensen het gevoel dat uw kot volstaat en dat ge uw gat er niet in kunt keren. Dat hele urban jungle gedoe, ik heb dat nog niet onder de knie. Vooral omdat ik geen hippe macraméhangers heb omdat ik niks heb om ze aan op te hangen en dus enkel horizontaal kan werken.

Mijn voornemen was om geen geld meer te spenderen aan planten dit jaar. Toen ontdekte ik ruilgroepjes op Facebook, en leerde ik heel veel bij over het stekken van plantjes. Mijn baas kocht twintig planten voor op kantoor, en daar zitten er heel wat bij die kunnen gestekt worden. Dus op het werk, vooral in de buurt van mijn bureau dat spreekt, begint het ook een beetje een jungle te worden.
Toen ik een maand thuis zat, begon ik mijn jungle wel te missen, want zelf had ik een aantal planten weggedaan die ofwel constant ziek/ongelukkig waren, ofwel zodanig aangetast door het vieze beestje trips dat ze niet meer te redden waren. Onze living was zo leeg ineens!
Dus toen ik naar de Aveve ging voor een middeltje tegen trips, moest ik langs de tafels met kamerplanten passeren. Die je met ecocheques kan betalen. Ecocheques die volgende maand vervielen. Dus ja. Ik kon niet anders toch?

Heb ze thuis allemaal verpot, want de worteltjes kwamen al door de gaatjes, en vervolgens van de gelegenheid gebruik gemaakt om alle plantjes in huis wat te schikken. De enige ruimtes zonder groen zijn het toilet, de slaapkamer en de berging trouwens. Voor de slaapkamer broed ik nog op een plant, maar ik kan niet kiezen voorlopig.

Dus, het hoogste moment voor een rondje door ons huis!

De gang

Daar stonden tot voor kort geen plantjes maar zeker op de overloop was er opvulling nodig wegens echo, dus tja. Voilà.

 • tradescantia yellow hill: de moederplant, van een stekje dat ik van oma kreeg. Grote fan, want deze plant laat zich makkelijk stekken en groeit heel mooi in de breedte en in de lengte. Afhankelijk van hoeveel (direct) licht hij krijgt, verkleuren zijn blaadjes tussen geelwit en groen.
 • spinnenplant ofte graslelie, de kamerplant die je in vele Vlaamse huiskamers terugvindt. In het tweede leerjaar kregen we van juf An allemaal een stekje mee naar huis van de graslelies die in de klas stonden, en daarvan is deze plant nog een afstammeling. Makkelijk in het onderhoud (hoewel ik er al een paar heb laten doodgaan), en makkelijk te stekken (ik wacht vol ongeduld op baby’s!).
klein raam op het zuiden.
 • alocasia cucullata, die ik cadeau kreeg van HetWeb voor secretaressedag vorig jaar en die hier heel mooi tot z’n recht komt want het is best een grote plant. Hij houdt van een portie direct zonlicht, maar krijgt dat hier nauwelijks dus ben nog niet zeker of hij het hier zo tof vindt.
 • kalanchoë thyrsiflora ofte woestijnroos, een heel mooi vetplantje zolang het klein is. Eenmaal hij in de hoogte begint toe te nemen, zal hij onderaan bladeren gaan verliezen zodat je uiteindelijk een lange, kale stam krijgt. Stekken kan door de baby’s die aan zijn voet uitkomen, af te scheuren. Deze plant heeft een paar baby’s, maar ik heb ze nog niet durven wegnemen van hun moeder 🙂 In de zon krijgen de blaadjes roze randen. Heel mooi!
 • crassula ovata gollum (hoe cool is die naam!) wiens slurfuiteindes rood kleuren in het zonlicht.

De badkamer

Twee calathea’s, waarvan er eentje niet zo happy is maar ik heb het gehad met die diva’s dus ze kan haar plan trekken. De calathea triostar is één van mijn lievelings nu ze er weer bovenop aan ’t komen is en de nieuwe bladeren dieproze kleuren aan de onderkant. Wat een beauty!

De bibureau

Aangezien ik hier veel minder zit dan vroeger, staan er nog maar enkele planten – ik wil het lief zijn portie gezuiverde lucht niet ontzeggen en toegegeven, de goudpalm is zo breed geworden dat er nergens anders plek is voor hem. En hij blijft maar nieuwe blaadjes krijgen!

 • rechtsonderaan de areca ofte goudpalm, ooit in ’t klein gekocht bij Ikea en ziet nu wat een prachtige reus. De puntjes van de bladeren worden bruin (zelfs als je een paar keer per week met water besproeit), maar een kappersbeurt af en toe komt de plant enkel ten goede. Hij houdt absoluut niet van direct zonlicht, dus in deze kamer met Veluxraam op het oosten is hij helemaal in z’n nopjes.
 • lepelplant, twee stuks. Want da’s zo’n beetje de standaard kamerplant, toch?
 • linksbovenaan een microsorum, enfin dat denk ik toch; hij mist het typische krokodillenpatroon van die plant dus eigenlijk weet ik het niet… Houdt van vochtige grond, heb ik gemerkt.

Het dressoir

Het leegste oppervlak in heel onze living, moet ik erbij vermelden!

 • Ik heb een wonky relatie met deze erwtenplant ofte senecio rowleyanus. De originele stierf bijna meteen na het verpotten; ik kon nog net één stekje redden en dat is uitgegroeid tot deze plant. Hij is net verpot dus ik hou hem goed in de gaten; bij het minste teken van verval ga ik als een idioot stekjes nemen!
 • Op de achtergrond zie je nog een lepelplant, ooit eens van het werk meegepakt naar huis omdat die daar stond te verpieteren. Hij vond het verpotten van onlangs absoluut niet leuk en hangt sindsdien (drie-vier weken geleden?) slapjes.
 • O, en het Star Wars schip moeten we nog afwerken. Nog één stapje in het legoboekje te gaan!

De blauwe kast

Naast de keuken, tegenover het dressoir, staat mijn favoriete ladekastje. Eerst stond er enkel de sansevieria (een stek die ik ooit van mijn oma kreeg) maar ik heb er nog wat bijgepropt. Niet zeker of dit gaat werken, ik vind het precies te vol; het was mooier toen enkel de sansevieria er stond. Wie weet ruil ik de begonia’s nog voor iets anders 🙂
Edit: de aglaonema is intussen naar de bibureau verhuisd.

 • aglaonema silver bay, waarvan ik de naam elke keer weer moet gaan opzoeken want spreekt dat maar eens uit zonder te spieken, is een redelijk stil plantje dat weinig aandacht vraagt. Af en toe een beetje water en euhm… that’s it?
 • twee stekken van de begonia maculata (want serieus, nooit genoeg stippen). Deze plant schiet heel snel de hoogte in, en daarom heb ik hem helemaal gesnoeid. De gesnoeide toppen bleken heel makkelijke stekjes. Het is omwille van de stippen een populaire plant dus ik hoop hem nog flink te kunnen ruilen.
 • sansevieria laurentii, de sensevieriasoort die iedereen kent. Ik ontdekte trouwens pas bij het schrijven van deze post dat het sansevieria is, en niet sanseveria. Woeps. Heeft weinig zorg nodig, af en toe een klein scheutje water. Beter te droog dan te nat, en niet in de volle zon.

Naast de zetel

Daar is het redelijk sober, omdat, tja, ik vanuit de zetel naar tv kijk en niet opzij naar de plantjes, ahja! Er is een tijd geweest dat de frigo volstond, en dat ervoor ook nog een tafeltje met twee planten stond. Maar zo is het veel beter.

 • tradescantia zebrina (want alle planten met ‘zebrina’ in hun naam zijn mooi en kijk dan dat paars!), een stekje van een plant op het werk. Deze plant laat zich makkelijk stekken, heeft graag veel licht en gaat uiteindelijk hangen als de takjes eenmaal lang genoeg zijn.
 • peperomia polybotrya ofte ‘raindrop’ die altijd z’n blaadjes verliest tot er nog eentje over is, en dan komen er weer nieuwe aan; geen idee wat ik verkeerd doe.
 • sansevieria cylindrica wiens takken zo lang geworden zijn, dat het eerder een hangplant aan het worden is en ik zou hem moeten verpotten en uit elkaar halen, dat zei ik twee jaar geleden al. Een afdankertje van mijn oma, die hem eigenlijk wou weggooien omdat hij zoveel plek inneemt.

IMG_20190606_175618

Mijn dracaena marginata ofte drakenbloedboom (zo’n mooie naam!) kocht ik ooit in ’t klein bij Ikea en moet je ‘m nu zien. Ik denk erover hem te snoeien eens we verhuisd zijn, maar dat is toch wel heel erg spannend om te doen. Zo zou je hem ook kunnen stekken, trouwens, dus dat geeft een extra motivatie om het te proberen…

De tv-kast

Oké, nu ik dat zo bezie staat er op elk meubelstuk in onze living wel een plant. Nu ja, minstens twee planten zelfs. Ik heb twee ficussen – op kantoor staan nog twee soorten – en ik vond het wel grappig om eentje aan elke kant van de tv te zetten, voor de symmetrie.

 • ficus benghalensis (rechts van de tv), met grote zachte bladeren, maar hij is verwaarloosd geweest, vandaar de bruine bladpunten.
 • ficus elastica Abidjan (links van de tv), met donkere bladeren en een rode nerf. Love at first sight zeg ik u, en ik heb hem stiekem ook al gestekt, lalala.
 • fittonia of mozaïekplantje, eentje links (Mont Blanc) en eentje rechts (de roze versie, die geen naam lijkt te hebben). Ik had er vroeger nog eentje maar euhm ja. Eén keer te vaak vergeten water geven.
 • scindapsus pictus, een heel schattig hangplantje (nu ja, eigenlijk een klimplant) met een zilveren bladpatroon, die het afgelopen jaar snel gegroeid is en die ik nu ook gestekt heb.
 • sansevieria laurentii, een stek van de moederplant op het blauwe ladekastje.
 • begonia maculata want die staan gewoon overal.

Dat was part one. Part two, mijn bureautje en de keuken, die komen er in een volgende post aan. In totaal staan er exact 60 plantjes in huis exclusief de stekjes die nog op water staan, waarvan er in de volgende post nog 31 aan bod moeten komen. Er staan er 47 in de living en 13 boven. Ik dacht: ideaal moment voor een volkstelling, maar dat was toch efkes verschieten!

Hoeveel plantjes staan er in jouw huis, en welke zijn je favorieten?

22 gedachtes over “Plantjes in huis #3

 1. Zo leuk om te zien! Ik kijk op Instagram ook altijd naar je planten-Stories. Ik heb denk bijna 2 planten nu. Ik ben alleen ook niet zo goed in de planten leuk neerzetten. Daarnaast verplaats ik ze als het slecht doen naar een andere plek, dus eigenlijk staat alles op random plekken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Aha toch iemand die die stories met interesse bekijkt haha! Maar 2 planten? Of is er een cijfertje weggevallen? Ik herinner me er toch precies ook al meer uit uw stories! Bij mij is het ook nogal random, bovendien seizoensafhankelijk want in de winter moet alles voor het raam omdat het dan elders in de living te donker is. Dus hoe ze het doen die mensen met hun urban gejungle, I don’t get it 😀

   Like

 2. Niet zoveel want op de grond kan ik er geen kwijt (vloerverwarming !) maar op vensterbanken, aanrecht en rekjes aan de muur kan ik gelukkig wel wat kwijt maar geen mastodonten natuurlijk 😉 Ik ben momenteel into cacti allerhande, heb ook een vrouwenmantel, 2 Euphorbia en ik ben fier op mijn pandaplant ! Gelukkig kan ik me buiten uitleven met mijn vaste planten !!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Weet ge dat ik met opzet en heel nadrukkelijk “nee” heb gezegd tegen vloerverwarming voor het nieuwe huis 😀 Gelukkig kostte dat een paar duizend euro extra, een goed tegenargument… Dus gewone chauffages worden het!
   In cactussen heb ik mij nog niet verdiept; ik heb één mini’tje op ’t werk staan but that’s it. De andere van uw plantjes ben ik efkes gaan googlen; die pandaplant ziet er mij een fantastisch mooi dingetje uit… Aiai gevaarlijk, mij op ideeën brengen :’-D

   Like

 3. Wij hebben er op dit moment maar 4. Ik vind van mezelf dat ik niet goed ben in ze te verzorgen. Als er dan eentje doodgaat voel ik mij daar persoonlijk verantwoordelijk voor. Maar misschien komen er wel meer in ons volgende huis. we hebben een wat Scandinavisch interieur in gedachten en in mijn hoofd zie ik daar toch wel wat plantjes in staan.

  Geliked door 1 persoon

  1. O Scandinavisch is mooi, al die eenvoud ❤ Ik was vroeger ook niet zo goed in het in leven houden van plantjes. Ik heb zelfs een sansevieria dood gekregen, ahum. En toegegeven, ik steek er wel wat tijd in om ze allemaal water te geven en te checken op beestjes enzo, en zeker in de lente met stekjes nemen en het feit dat alles zo belachelijk hard groeit 🙂 maar 's winters hebt ge dan weer veel minder werk. Ik heb ook al geleerd welke planten te arbeidsintensief zijn voor wat ge ervoor terugkrijgt, 't is wat ge zelf wilt eigenlijk.
   Ik ben alleszins al keibenieuwd naar uw toekomstig interieur 🙂 🙂

   Like

   1. De allereerste plant ooit die ik zelf heb verpot was er eentje die ik al lang had en die het altijd goed had gedaan. Hij heeft na dat verpotten niet lang meer geleefd. Het is sindsdien nooit meer goed gekomen met mijn zelfvertrouwen als plantenmoeder, ik denk dat ik daar een trauma aan heb overgehouden :-).

    Geliked door 1 persoon

   2. Overpotten is very scary business. Veel planten hebben gevoelige wortels en kunnen er niet zo goed mee om. Als ik planten verpot, reken ik meestal op 5% à 10% sterfte. Misschien vinden ze de nieuwe potgrond niet leuk. Misschien zijn hun wortels beschadigd. Misschien zijn ze het gewoon beu. Sommige planten zijn echt diva’s 😀

    Like

 4. Ik zeg ook al heel mijn leven ‘sanseveria’. Oeps… We hebben er eentje staan en een paar orchideeën, maar dat is het zowat. Ik had tot vorige zomer twee ficussen, maar ik kon dat niet goed in leven houden. Spijtig, want ik vind dat een heel mooie plant.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nu ben ik alweer vergeten of het sansieveria is of sansevieria. Echt, waarom zo moeilijk doen 😀
   Ik ben wel fan van ficussen… Ben een aantal soorten aan het verzamelen, op het werk heb ik er nog twee andere staan, hier thuis intussen ook nog een speciaaltje plus dan de twee die al op de foto staan, en ik kreeg ook nog een stekje van nog een andere soort van een vriendin… Ficussen en hangplanten, dat vindt ge hier eigenlijk ’t meeste 😀

   Like

 5. Wauw! Ik durf hier niet tellen :-). Mijn favoriet is de Monstera-stek die ik kreeg van een vriendin, maar die begint gele vlekken te vertonen op de bladeren, en ik heb geen idee wat ik fout toe… Ik kreeg ook al véél stekjes van mama, en één plantje heb ik al sinds ik op kot zat, toen gekregen van mijn mémé.
  Heb je al Kaapse viooltjes en aloë vera? Daar heb ik veel stekjes van, voor als je nog plantjes zou willen hebben of ruilen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het zijn er altijd meer dan ge denkt!
   Mijn monstera kreeg ook gele bladeren. Hij moet altijd vochtig staan, mag niet in directe zon, etc, dat was allemaal in orde, en pas na een paar weken had ik door dat er allemaal iniminibeestjes opzaten die de bladeren eigenlijk aan het leegzuigen waren. Ik heb hem uiteindelijk niet meer kunnen redden (ik wou geen vergif kopen), maar eigenlijk had ik ook geen plek meer in huis voor hem, voor hij ziek werd wou ik hem weggeven, maar een plant met beestjes erop zou wel niemand willen gehad hebben dus ja… Is hij intussen naar de GFT-hemel verhuisd…. (ja dat deed pijn!!)
   Aloë vera heb ik een grote en twee baby’tjes, dus op dat vlak zit ik goed! En ik weet niet wat dat is maar kamerplanten met bloemen die gaan dood bij mij. Eerst de bloemen, dan de hele plant. Ik snap dat ook niet 😀

   Geliked door 1 persoon

 6. Zalige collectie! Zo tof dat je spinnenplant een afstammeling is van eentje uit het tweede leerjaar. Die dubbele relatie met de erwtenplant snap ik ondertussen volledig. Wij kochten er begin deze maand eentje en ondertussen blijft er nog amper iets van over. Ok, ik had hem direct moeten verpotten, want in het hangpotje waar hij inzat, kon het water niet weglopen. Maar toch, we hebben amper water gegeven én het is heel warm geweest, dus die kan precies echt niet veel verdragen. Ik hoop maar dat de paar strengen die we nog hebben het halen…
  En euh, ik durf bijna niet zeggen hoeveel planten wij hebben, maar ik kom aan 90, meer dan het aantal m2 dat ons appartement telt 🤭 Wel veel kleinere natuurlijk (cactussen enzo), maar toch. Ach, ze zijn zo mooi 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn erwtenplantje heeft het intussen ook begeven, die doet dat nu echt elke keer wanneer ik hem verpot…. Ik ga er ook de strengen afknippen en proberen te redden maar ik denk dat ik het anders ga opgeven!
   NEGENTIG! Da’s echt wel veel ja haha ik dacht dat het hier erg was!!! Kan je niet eens een fotoshoot doen; ik ben heel benieuwd naar je collectie nu 🙂
   Op ’t werk heb ik ook nog heel veel baby’tjes staan die ik thuis niet meer kwijt kon. Daar zou ik ook eens moeten gaan tellen…

   Like

 7. Amai, al die planten! Wij hebben er veel minder… veel vetplantjes (hebben niet veel water nodig) en een orchidee die we voor onze trouw (in 2017) gekregen hebben en daar komt al elk jaar een nieuwe tak met bloemen op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind orchideeën mooi maar ik kan ze niet in leven houden… Geen idee waarom maar dat heb ik dus met alle bloemen in potten! En vetplantjes vind ik ook moeilijk, want die geef ik rap te veel water!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s