Gelezen, gezien, gehoord #11

lezen

In deze rubriek vertel ik waarmee ik zoal bezig ben geweest: wat ik heb gelezen, gezien, gehoord, gegeten, …

Gehoord

Ik luisterde de afgelopen weken wat minder muziek – ik heb zelfs nog geen juni-afspeellijst klaarstaan, en dat heb ik bij deze rap gefixt! – maar Billie Eilish vind ik echt wel goed. Haar nummers zijn duister en tegelijk sexy. Bury a friend was het eerste nummer van haar dat ik leerde kennen.

Gelezen

Ik las 8 boeken. Ik heb een nieuwe manier om boeken te selecteren: ze moeten op Goodreads minstens 3,5 sterren hebben óf een korte inhoud die me écht aanspreekt, anders gooi ik ze van mijn leeslijst. Helaas heeft dat slechts een boek of twintig van mijn meer dan 800 boeken tellende lijst kunnen elimineren, maar de meeste boeken staan per genre geordend dus als ik naar de bib ga, kies ik van elk genre (roman – historische roman – thriller – young adult – chicklit – non-fictie – horror – scifi) eentje of meerdere naargelang mijn goesting. En zo vind ik altijd wel iets dat mij aanstaat!

De volledige reviews vind je terug in mijn Leeshutje. Je kan me volgen op Goodreads.

IMG_20190523_110501

 • Noodweer, Marijke Schermer – 1*
  Terwijl het water oprukt en hun huis binnensluipt, gaat het hoofdpersonage de confrontatie aan met een gebeurtenis uit haar verleden die ze tot nu toe heeft verzwegen voor haar echtgenoot, en feitelijk voor iedereen uit haar omgeving. Ik vond het maar niks!
 • Burn-out dagboek, Maaike Hartjes – 4*
  Gedurende een jaar houdt Maaike een dagboek bij vol tekeningen en collages, die mee de verwerking vormen voor haar burn-out. Een eye-opener, want zij heeft ongeveer zo diep gezeten als ik.
 • Het portret, Hannah Roels – 2*
  Alizane moet met zichzelf in het reine komen wanneer ze model staat voor een schilder die haar dwingt zichzelf bloot te geven – letterlijk maar ook figuurlijk. Veel mooie woorden maken nog geen verhaal. Er miste iets aan dit boek voor mij.
 • Horen, zien, zwijgen, J.D. Barker – 2*
  Een seriemoordenaar teistert Chicago en ontvoert zijn slachtoffers om eerst een oor, dan een oog en tot slot hun tong te verwijderen en op te sturen naar zijn eigenlijke doelwit: iemand die onveroordeeld een misdaad op zijn kerfstok heeft. Een typische thriller eigenlijk, soms een beetje te bloederig en te vergezocht.

IMG_20190519_135726

 • De diefstal van mijn jeugd, Natascha Kampusch – 3*
  De Oostenrijkse Natascha Kampusch werd op 10-jarige leeftijd ontvoerd om als slaaf te dien voor de psychisch gestoorde Wolfgang Priklopil. Pas na acht jaar kon ze ontsnappen. Dit is haar verhaal.
 • De majoor en mevrouw Ali, Helen Simonson – 4*
  Majoor Pettigrew is op pensioen en gaat op zijn eigen manier om met alle veranderingen die er in zijn omgeving plaatsvinden. De liefde tussen hem en mevrouw Ali die langzaam openbloeit, is de kers op de taart van dit pareltje ❤
 • Pilaren van de aarde, Ken Follett – 4*
  We volgen enkele personages in de 12e eeuw rond de priorij van Knightsbridge, waar wordt begonnen aan de bouw van een kathedraal, maar een burgeroorlog en enkele persoonlijke vetes brengen de verwezenlijking van deze grote droom telkens opnieuw in het gevaar. Deze intussen dertig jaar oude klassieker blijft boeien, en ik ben benieuwd naar het vervolg!
 • Tussen twee vuren, Malin Persson Giolito – 1*
  De 8-jarigeAlex wordt ervan beschuldigd zijn vader te hebben vermoord, die hem dan weer mishandeld zou hebben. Maar wat zit er echt achter de moord? Advocate Sophie Wheber moet het uitzoeken. Geen overtuigende thriller, eigenlijk nogal flauwtjes en vooral saai.

Gezien

Veel te veel. Maar echt. En niet eens goeie dingen, want het lijkt wel of er geen goeie dingen meer worden gemaakt? Ik zag een aantal films – mijn guilty pleasure blijven films die zich afspelen op een Amerikaanse highschool of desnoods ook op een universiteitscampus, een fascinerende wereld voor iemand die zelf naar een brave katholieke school is geweest – en een aantal series. Wat er bovenuit steekt:

Clueless, een film uit de jaren ’90 en zo maken ze ze niet meer, meneer! Cher gaat naar het laatste jaar van highschool en heeft de typische problemen van alle tieners: ze is populair maar vindt geen enkele jongen goed genoeg voor zichzelf. Haar papa is rijk dus ze heeft verder alles wat ze maar wil, en besluit daarom andere mensen te helpen, zoals het nieuwe meisje op school om wat hogerop de sociale ladder te raken. Dan is er ook nog haar knappe, oudere ex-stiefbroer… Ge voelt ‘m al komen he?

The Last Summer is twintig jaar ouder en dus iets herkenbaarder. Een paar jongeren overbruggen de laatste zomer tussen highschool en college, elk op hun eigen manier. Een mooitje!

In Dumplin’ speelt Jennifer Anniston als voormalige schoonheidskoningin de moeder van mollige tiener Willowdean, die besluit zich in te schrijven voor de schoonheidswedstrijd op school die haar moeder mee organiseert, gewoon om haar een hak te zetten en te rebelleren tegen het typische schoonheidsmodel. Een mooie film over anders zijn en jezelf graag leren zien.

De award voor beste serie van het jaar gaat naar Quicksand: deze Zweedse miniserie draait om de achttienjarige Maja die haar vriendje helpt bij het neerschieten van enkele klasgenootjes op school. Terwijl ze wacht op haar proces, kijken we met een aantal flashbacks terug op de maanden die voorafgingen aan de shooting, en wat er allemaal is voorgevallen in de aanloop naar het drama. Is het wel zo gegaan als iedereen denkt? Meeslepend, spannend en diepgaand: we keken de serie in één ruk uit.

Gegeten

Heel veel brol, want de fut om te koken is al op vakantie vertrokken, denk ik. We gingen uit eten bij De Stadt van Luyck in Sint-Truiden met collega’s van het lief. In 2018 werd dit restaurant door Gault & Millau uitgeroepen tot de Ontdekking van het jaar, en terecht! Mijn veggiemenu was grotendeels hetzelfde als dat van de anderen, wat ik wel kon appreciëren, alleen het hoofdgerecht was ietsje minder, maar over de gehele lijn was het errug lekker. Het waren vijf gangen en de laatste twee gangen waren een dessert… mét chocolade allebei bovendien! Voor bij de koffie kwam er een hele tafel aangerold vol met cakejes en dergelijke. Met honger gaat ge hier dus zeker niet buiten. Met een volle bankrekening ook niet, helaas.

IMG_20190504_233236

In Clervaux, tijdens ons weekendje Luxemburg, gingen we eten in Restaurant du Chateau Clervaux, een restaurant in het Middeleeuwse kasteel van het stadje. De setting zat alvast goed! Ik had, zoals altijd, vooraf via mail doorgegeven dat ik vegetariër was en dat was voor hen geen probleem. Alleen bleek de keuken bij mijn aankomst niet op de hoogte van mijn eetvoorkeur, en stelden ze toen rap o.a. een risotto met scampi voor… Anyways, het is goedgekomen, want uiteindelijk heb ik dezelfde viergangenmenu als het lief gekregen, maar dan zonder vlees of vis en met een paar extraatjes in de plaats. Gesmuld hebben we!
Er waren twee gerechten met asperges, dus dat zat het helemaal goed.

IMG_20190531_221120

De zaal was met slechts twee rondrennende obers serieus onderbemand, waardoor we pas na anderhalf uur ons eerste gerecht kregen (na brood en een amuseke of twee, gelukkig, anders was ik al flauwgevallen van de honger).
Ze zijn hun vermelding in de Michelingids kwijtgeraakt, en de reden daarvoor was aan dat soort details wel te merken – ja zo’n snobs zijn wij geworden dat we het verschil zien… – maar het eten was lekker en dat is wat telt.
Hun wijnkaart is bescheiden maar er is een groot aanbod wijnen per glas omdat ze werken met het Coravin-systeem waarbij er een soort naald in de gesloten kurk word gestoken en er zo wijn uit de fles wordt gegoten. De vrijgekomen ruimte wordt opgevuld met een gas en het gaatje in de kurk is zo verwaarloosbaar dat de kurk zich makkelijk en meteen terug ‘zet’. Naar het schijnt kan je een fles zo tot een paar jaar nog bewaren zonder dat de wijn aan smaak of kwaliteit verliest! Ik dronk een glas superlekkere Bourgondische wijn; ik was vergeten hoe lekker een simpele chardonnay kan zijn, damn!
Een geslaagd avondje, ondanks de vermoeidheid van de vele wandelkilometers 🙂

Welk boek en welk eetadresje kan jij me aanraden?

7 gedachtes over “Gelezen, gezien, gehoord #11

 1. Quicksand vond ik ook super… hopelijk kan ik het boek binnenkort lenen in de bib.
  De laatste dagen steek ik mezelf ook vol met brol… het is echt overdreven!! Er komt wel weer een tijd dat het lukt om gezonder te eten 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s