Lente in de moestuin

In februari ging ik al een keer langs in de moestuin voor een grootschalige opruimactie van één van mijn twee stukjes van 30m². En om er afscheid van te nemen, want het stukje zou naar een andere moestuinier gaan, zodat ik wat minder werk zou hebben.

En o boy ben ik blij dat ik die beslissing heb genomen! Ik kan nu zonder probleem voor een uurtje naar het park gaan en wat prutsen: beetje onkruid wieden, beetje patatten poten, wat zaaigoed planten, een beetje zaaien, op mijn gemak de tomatenserre opzetten… Alles op het gemak, op mijn duuzendste gemakken.

De tomatenserre, helemaal in mijn eentje opgezet, flink he!

Slechts vier bedden ontdoen van onkruid in plaats van acht, slechts vier bedden moeten omspitten in plaats van acht – per bed heb ik ongeveer anderhalf uur nodig en dat omspitten is ieder jaar opnieuw een zware inspanning, dus tel maar uit hoeveel uren ik vroeger bezig was met de voorbereiding van mijn tuin voor de lente. Het is een groot verschil.

Zoveel variatie aan bloemetjes in het gras! Helaas werd het kort daarna afgereden en zijn het nu vooral de boterbloemen die woekeren en al de rest wegduwen.

Ik besloot daarnaast om dit jaar niks te zaaien of planten vóór de Ijsheiligen. Want dat zou betekenen dat ik voor die tijd al speciaal naar de tuin zou moeten om de slakkenstrijd aan te gaan en water te geven, want uiteraard regent het nooit op de juiste momenten namelijk wanneer de nieuwe plantjes nog zwak zijn en veel water nodig hebben. Geen tuinbonen dit jaar? Heel jammer, maar hopelijk heb ik binnen enkele weken de eerste prinsessenboontjes, en da’s ook goed.

Wat een luxe. Wat een genot. Wat een plezier haal ik weer uit tuinieren.

Vitamine D: check.

Ik begon uiteindelijk pas op 20 april. Mijn stukje was een wildernis van onkruid geworden, omdat ik aan het einde van het seizoen niet de moeite had genomen om al het onkruid weg te doen en, zoals anders, de bodem af te dekken met bladeren. Het was dus heel hard werken om alle onkruid af te steken, uit te graven, uit te trekken… Veel zwaarder dan gewoon maar efkes te moeten omspitten. Lesje geleerd… maar wederom: ik deed het op mijn gemak, bed per bed, desnoods een half bed met een keer. En zo konden de patatjes die dag toch al de grond in!

Dat ge nog amper zag waar mijn ‘moestuin’ zich bevond… Schaamtelijk.
Het patattenbed, omringd door onkruid.

En dit was het patattenbed een dikke maand later, op 27 mei toen ik ze voor de eerste keer heb aangeaard. Het gaat snel he? Nog een dikke maand, en we kunnen hopelijk oogsten!

Het patattenbed met links het pompoenenbed.

Op een keer was ik ‘gedwongen’ er enkele uren door te brengen omdat onze poetsman thuis bezig was, en in plaats van me af te matten – vroeger bracht ik makkelijk vier uur aan één stuk door in de tuin met werken want met 60m² was er ook gewoon altijd veel werk – plantte ik de tomaten en de paprika’s, en ging de rest van de tijd in een stoeltje onder de perenboom zitten met een dik boek. Paradijs op aarde, I tell you.

Ook de slakkenstrijd maakte ik minder zwaar: in plaats van weer uren tijd te steken in plastic flessen stuk te knippen – ik had er bovendien geen in huis omdat we nu een Sodastream hebben – en te bekleden met koperplakband, ging ik meteen voor gifkorrels. Absoluut niet diervriendelijk, maar wel enkel schadelijk voor de slak (die er redelijk snel aan sterft), beloofde de verpakking. Aan de sporen te zien, waren mijn plantjes anders grotendeels al opgefret geweest…. dus ik ga me er niet schuldig over voelen.

Een courgetteplantje. Zo klein nog!
Een pompoenplantje.

Dus dit is hetgeen ik de voorbije weken ter plaatse heb geplant (P) en gezaaid (Z):

 • 2 gele courgettes (P)
 • 1 groene courgette (P)
 • 2 butternutpompoenen (P)
 • 2 hokaidopompoenen (P)
 • een heleboel sluimererwten en doperwten (P), zelf voorgezaaid
 • nog meer sluimererwten en doperwten (Z)
 • zonnebloemen, verschillende soorten (P), zelf voorgezaaid
 • gele boontjes (P), zelf voorgezaaid
 • gele boontjes (Z)
 • paarse boontjes (P), zelf voorgezaaid
 • paarse boontjes (Z)
 • patatten, 19 stuks, waarvan er 18 zijn uitgekomen
 • 2 minikomkommers (P)
 • 2 gele paprika’s (P)
 • 1 vleestomaat (P)
 • 1 kerstomaat (P)
 • 1 coeur de boeuf (P)
 • mengeling van bieten (Z)
 • knolworteltjes (Z)
 • een mengeling van goudsbloem en slangenkruid (Z), voor de bijtjes

Het is nog maar de vraag of alle zaaisels gaan uitkomen en hoeveel ik effectief zal zien opgroeien tot (een plant met) eetbare groentjes (aan). Zo spannend!

Wat is jullie favoriete moestuingroente?

7 gedachtes over “Lente in de moestuin

 1. Amai, dat gij al dat werk alleen doet! Ik snap helemaal dat ge nu “maar” 30m2 neemt, lijkt mij al meer dan werk genoeg (geen wonder dat het plezier er wat af was!). Mijn rug zou echt al lang gebroken zijn had ik al onze bedden alleen moeten omspitten. En nadat ik de tuin vorig jaar, door die vitaminetekorten, liet overwoekeren is het dit jaar echt miserie. Op de foto’s die ik een tijdje geleden postte, ziet hij er echt superproper uit, maar ondertussen is de hagewinde in gang geschoten en dat is echt zo’n merde… Dat schiet continu terug uit, elk ministukje wortel dat ge laat zitten, wordt een nieuwe plant en van zodra dat vagelijk in de buurt van een groente komt, verandert dat in een wurgende killer. Om zot van te worden!
  En ook, heb jij jouw aardappelen al na een maand aangeaard? Woeps, dan moeten wij dringend in gang schieten 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja zodra die patattenplantjes een eindje gegroeid zijn, aard je die best al aan want dan kunnen er meer patatjes groeien. Heb ze vorige week nog een twee keer aangeaard, maar da’s waarschijnlijk nutteloos gezien ze over een paar weken al geoogst zullen kunnen worden.
   En van die hagewinde, zwijgt mij ervan, de hel is dat!!!! Ik las ergens dat ze minder rap teruggroeien als je ze afknipt ipv uittrekt, maar daar heb ik het geduld nog niet voor gehad om dat te testen 😀

   Geliked door 1 persoon

 2. Is er zoiets als een slakkenseizoen (en dus ook een periode zonder slakken)? of gaat het enkel over de kwetsbaarheid van de plantjes.

  Ik had 3 broccoliplantjes die vrolijk opgefret zijn door die slijmbeesten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Slakken eten kwetsbare plantjes, dat heb ik toch gelezen. Sterke planten daar zouden ze afblijven. Dat is wat ze in de permacultuur-kringen geloven, want slakken zijn de opruimers van de natuur. Bij mij fretten ze ook alles op als ge ze niet tegen houdt, en inderdaad, alle koolsoorten zijn hun favoriet!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s