Project Opruim #7: de bibureau

Het einde van Project Opruim is in zicht. Achter de rug, eigenlijk. We leven nu in een opgeruimd appartement. Op sommige plekken echoot het zelfs een beetje, omdat het er plots zo leeg is. Het brengt wel wat rust, moet ik zeggen. Na de slaapkamer, de badkamer en de trappenhal, de berging en onze leefruimte, was de bibureau als laatste ruimte aan de beurt.

Er is nog één kamer in huis waarover ik u moet vertellen. Het is de kamer die ik met het lief deel, maar waar hij eigenlijk het grootste deel van zijn thuis-tijd doorbrengt terwijl ik liever in de living zit. Van zijn bureau heb ik geen foto omwille van privacyredenen; het is er het grootste deel van de tijd een stort van afwas, rommel, boeken, papierkes uit zijn portefeuille, enzovoorts. Dus in plaats daarvan een foto van mijn boekenkasten:

P1020459

De meeste plek in deze kamer wordt ingenomen door deze kasten: vier Billy’s, waarvan één rode al bij me is van in mijn eerste eigen stekje tien jaar geleden.
Een halve kast – de rode rechts onderaan – bevat boeken van het lief en onderin nog twee dozen met gerief. De rode kast links onderaan dient ook om spullen op te bergen als gebruiksaanwijzingen, lampen, garantiebonnetjes, schroevendraaiers e.d.
Meestal zijn deze rekken redelijk goed opgeruimd want de boeken die ik hier bewaar, zijn degene die ik al heb gelezen. Ze staan per auteur op alfabetische volgorde. Voor we verhuizen, zou ik er nog één keer willen doorlopen om een nieuwe selectie te maken van boeken die weg mogen. Zo’n selectie heeft een vorige keer 40 boeken laten verdwijnen *slik* en ik denk dat er nog wel zijn die weg kunnen, maar ’t is een grote stap voor mij.

Ik kocht twee halve Billy’s waarmee ik mijn leeshoekje inrichtte. Ik zat daar supergraag en vooral tijdens insomnianachten was het mijn favoriete plekje. Zo’n Leen-hoekje moet ik in het nieuwe huis ook maken, al vermoed ik dat ik dat gewoon in mijn bibliotheek ga doen (want ja ik krijg een kamer voor mezelf en dat wordt dan natuurlijk De Bibliotheek).

IMG_20170920_084126

Omdat we eerst van plan waren om al in mei ons appartement te koop te zetten, heb ik dat hoekje afgebroken en ziet het er nu zo uit.

-
Ziet hem shinen.

Triestig he? Ik overweeg om het terug in te richten tot half augustus (wanneer we het appartement écht te koop gaan zetten), maar het is zo’n gedoe dat ik het waarschijnlijk zal laten. De areca heeft het hier wel naar z’n zin, zeker nu ik hem ook veel regelmatiger water en een sproeibeurt geef – ahum #badplantmom – de nieuwe blaadjes blijven maar opkomen.

Het effect op de hele ruimte mag er wel zijn, want zo zag het er dus voor dien uit:

Nog veel meer plantjes ook, trouwens.

En zo dan nu. (Toegegeven: het rode zeteltje heb ik uit beeld geschoven, want dat staat volgestapeld met de houten wijnkistjes uit wijlen mijn leeshoekje.)

De boeken uit mijn leeshoekje moesten naar deze kasten verhuizen.

In de derde hoek van de bibureau, rechts van het lief zijn bureautafel, staat onze tweede diepvries (speciaal voor oogst uit de moestuin dus momenteel is hij redelijk leeg maar net niet leeg genoeg om hem uit te zetten, kendet) en wat rommel. Want rommel dat moet ook ergens bewaard worden en de berging die puilt al uit 😉
Voordien was het heel veel rommel:

Chaos much? Het meeste van wat hier rondslingerde, is op Gift of bij het afval beland.

Nu is het nette rommel:

Hoe het er nu uitziet: nette rommel.

Nu ja echt rommel is het niet, het zijn spullen die we in de toekomst zullen kunnen gebruiken: onze frigobox, een afneembare fietstas, fotokaders en posters, en mijn doos vol dagboeken die in geen enkele kast past maar uiteraard niet weg mag, of toch zeker niet tot alles is overgetypt.

Er staan nog wat spullen verspreid door het huis die ik vermoedelijk hier weer ga inproppen tot aan de verkoop (en daarna weer tot aan de verhuis): een uit elkaar gehaalde Poang, een kussen voor die Poang, het extra blad voor onze livingtafel, nog wat spullen die terug naar de Ikea moeten, een paar rekjes voor aan de muur, enzovoorts.

Tot dan lees ik wel gewoon in mijn zetel in de living, voilà.

Nu is het zaak om het komende half jaar geen nieuwe rommel in huis te halen. Ik zou eerder nog wat buiten willen krijgen, zelfs. Minimalisme dat werkt aanstekelijk…

Hoeveel boeken heb jij en waar/hoe berg jij ze op? Schrijf gerust een blogpost want ik kwijl graag op (andermans) boekenkasten!

5 gedachtes over “Project Opruim #7: de bibureau

 1. Mijn boekenkast is veel bescheidener :-). Onlangs ruimde ik mijn kookboeken al op, en hoewel dat een beetje pijn deed, voel ik vooral een enorm gevoel van rust als er minder spullen in huis zijn. Maar uiteraard blijven er van alle kanten nieuwe boeken binnen sluipen: bibliotheek, boekenruilkastje, gekochte boeken op rommelmarkt of nieuw, … Nog werk aan de winkel 🙂

  Geliked door 2 people

 2. Ons gezamenlijk bureau/boekenbergplek is overvol! Maar ik vind het zo moeilijk om boeken weg te doen. Al zijn er een heleboel bij die ik toch niet meer opnieuw ga lezen. Maar soms kreeg ik ze van vrienden, familie. Of staat er een opdracht in. Ik zou er ook eens moeten aan beginnen, maar dan ben ik wel een aantal dagen zoet, denk ik. En er zijn zo veel leukere dingen om te doen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh, ik stel mij bij “De Bibliotheek” nu zo’n Belle & het Beest-bib voor (’t ligt misschien aan de hoofdletters 😉 )
  Je zag net een stukje van onze ene boekenkasten, ik zal eens (ooit, ik beloof geen data, want dat komt nooit goed 🙂 ) een bericht maken met de andere 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s