Project Opruim #6: de badkamer en de gang

Na alle grote dingen – mijn cd-collectie, de berging, de living en de slaapkamer – bleven enkel de gang, de badkamer en de bibureau nog over. (De bibureau onderging een ware metamorfose, te zien in een volgende post!) De gang en de badkamer deed ik in stukjes, en erg veel werd er niet weggedaan maar er werd wel een enorm verschil gemaakt qua ruimte.

De gang: mijn schoenkasten

Onze gang is niet per se een gang, eerder een smalle trappenhall die meteen aan de voordeur begint, langs het tussenverdiep met de berging passeert, verdergaat naar de leefruimte en ten slotte boven bij de slaapkamers uitkomt. Op drie van de vier overlopen staat wel iets ter opvulling.

Op de eerste overloop staat een schoenkast van Ikea, van het genre dat je op elkaar kan stapelen in alle kleuren en zo hoog als je wil. Geen flauw idee waarom ik die indertijd in het gifgroen kocht, maar het is nu zo. Hier bewaren we voornamelijk sportschoenen, geweetwel, de vuile dingen.

Op de tweede overloop stond lange tijd enkel een overvolle kapstok. Daar kwam een Expedit van vijf vakken bij omdat er daarvoor in de living geen plaats meer was – ik verhuisde in de loop der jaren verschillende meubelstukken al eens van plaats. Die Expedit is nu mijn schoenkast. Ik bewaar er enkel de schoenen van het seizoen in (in het kader van Project 333). Er staan ook wat schoenen van het lief normaal, maar meestal zwerven die ergens door het huis. En uiteraard staan er twee plantjes bovenop.

Omdat dat stukje gang dan wel erg vol werd, hebben we de kapstok – die in #lot13 immers wordt vervangen door een inmaakkast – alvast weggegeven.

Op de derde overloop stond vanaf het begin mijn oude dressoirkastje, een degelijk meubelstuk dat in mijn vorige woonst als servieskast diende en na de verhuis werd omgedoopt tot schoenenkast. Hierin bewaarde ik al mijn schoenen behalve de pumps. Omdat ik na de opruim van mijn kleerkast daar plots een plank vrij had, heb ik al mijn schoenen verhuisd naar de kleerkast (het was wel proppen maar bon) en was dit kastje leeg. Ik heb het kunnen verkopen en om de leegte op te vullen (en de echo weg te werken) heb ik mijn alocasia cucullata in de plaats gezet, maar het is nog afwachten of hij het daar wel zo leuk vindt want hij krijgt er een pak minder direct zonlicht dan op zijn oude plaatsje.

Hij lijkt zo klein ineens!

Er werden dus weeral wat spullen weggedaan:

 • een aantal oude schoenparen – ik gok een stuk of tien, voornamelijk oude sportschoenen;
 • een kast;
 • de kapstok.

De badkamer

We hebben een kastje onder de lavabo en een spiegelkast. Tot voor kort bewaarde ik de voorraad (tandenborstels, tandpasta, zeep, wattenstaafjes e.d.) in een apart kastje dat eigenlijk het nachtkastje van het lief was en we nu terug in de slaapkamer hebben gezet.
Ik wilde het originele kastje (een Expedit van vier vakken op wieltjes) terugplaatsen, maar door wat gepuzzel past al ons gerief nu in het badkamerkastje – zelfs de kuisproducten die normaalgezien op het bad staan.

Georganiseerde rommel met onderaan bakjes met de verzorgingsproducten, het kuisgerief specifiek voor de badkamer en op de plank erboven handdoeken (die nu toevallig allemaal in de was zitten, hoe erg zit ik weer achter met mijn huishouden eigenlijk).

Er was plots zoveel ruimte in de badkamer dat het zelfs een beetje echode dus ja, ook hier moest een plant komen om de leegte op te vullen. Ik koos voor een calathea omdat die wel van een vochtige omgeving houden en ik hoop dat het deze een boost kan geven na maandenlange verwaarlozing, ahum. En toen mocht er nog een tweede calathea bij, speciaal voor de foto want het stoeltje is errug handig om de propere kleren voor de volgende ochtend op klaar te leggen.

Protip: calathea’s houden van een vochtige omgeving omdat ze in tropische wouden groeien, dus een badkamer is ideaal. Zet ze echter NOOIT dicht bij een chauffage die opstaat. Nooit. Dat is pure moord. 

IMG_20190511_183750

En zo zag de badkamer er dus voordien uit – toegegeven, toen was het avond en dus donker, en lag er al schildersgerief klaar, maar kijkt hoe schoon ik heb opgeruimd seg:

Ja oké getrokken zonder daglicht, en het extra kastje was al weg, en er ligt al schildersgerief, maar ik heb toch keigoed opgeruimd hé!

Protip: je hebt maar twee handdoeken per persoon nodig. Ik tel vier kleine handdoekjes (waarvan we er twee gebruiken om te sporten) en vier badhanddoeken (waarvan er meestal twee in gebruik zijn). De andere handdoeken heb ik in een aparte kast opgeborgen (want na tien jaar begint alles wel zo’n beetje te verslijten dus ik ga ze binnenkort nog kunnen gebruiken). Ik heb hetzelfde systeem toegepast op de keukenhanddoeken: alles wat niet in de schuif paste, heb ik opzij gelegd voor later en tot nu toe nog niet nodig gehad. De motivatie om bij te zijn met wassen is alvast groter geworden 🙂

Dat brengt mij naadloos bij volgend inspirerend filmpje:

Hoeveel handdoeken heb jij en welke plant staat er in jouw badkamer?

10 gedachtes over “Project Opruim #6: de badkamer en de gang

 1. Er staan geen planten in onze badkamer eigenlijk. Ik vind dat echter wel mooi, dus misschien breng ik daar eens verandering in. Wij hebben veel handdoeken en gebruiken er telkens vier tegelijkertijd. Ene voor de echtgenoot en de drie andere zijn voor mij, een grote en twee kleintjes. Ik ben een luxepaard, ik weet het 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij hebben gigantisch veel handdoeken en gebruiken er ook veel. Douchen=badlaken gebruiken en direct de wasbak in. gewone handdoek voor de handen in de badkamer en twee toiletten en dan handdoeken die meegaan naar het kot van de dochter. Moeder zal wel wassen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Amai, netjes opgeruimd! Zou ik ook eens moeten doen en dan vooral de kastjes… die staan propvol!
  Ik gebruik een grote handdoek om mij af te drogen en een kleinere voor mijn haar… met 2 heb ik genoeg 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik tel bij ons vier badhanddoeken en 10 gewone handdoeken (voor de ene week 2 en de andere 3 personen). Qua gewone handdoeken zouden we het wel met wat minder moeten kunnen doen. Bij ons geen planten in de badkamer (ook geen natuurlijk licht dus dat lijkt me sowieso geen goed idee).

  Geliked door 1 persoon

 5. Tof, die Calathea in de badkamer! En mooie Alocasia, is een type dat ik nog niet kende (o ow, gevaarlijk 😉 ).
  Wij hebben zeven grote badhanddoeken en vijf kleinere (+ nog vier kleine hand-handdoekjes, hoe noemt ge dat eigenlijk? 🙂 ). Dat is meer dan we nodig hebben, want eigenlijk volstaan vier grote en vier kleinere (hij één grote + één kleine voor zijn spinninglessen, ik één grote + één kleine voor mijn haar x2), maar aangezien het voor bezoek wel tof is dat die niet noodzakelijk zelf handdoeken moeten meenemen, vind ik het ook niet erg dat we extra’s hebben. De dag dat ze niet meer allemaal in het badkamerkastje passen, moeten er wel weg, want meer plaats dan daar wil ik er niet aan geven 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s