Project Opruim #5: de berging ofte de nachtmerrieruimte inclusief spectaculaire voor & na!

Project Opruim 2019 ging begin dit jaar vliegend van start in de living. In onze bibureau stuitte ik op mijn indrukwekkende cd-collectie. Ook onze kleerkasten ondergingen een grondige schoonmaak, en na een pauze van een maand (waarin ik al mijn moed bijeenschraapte) was de berging aan de beurt.

Er zijn twee kamers in ons huis waar ik niet graag ben. Ook al staan er in één van de twee plantjes: dat is omdat er elders in huis geen plaats voor is. Ze zien er het grootste deel van de tijd dan ook uit alsof ze ieder ogenblik hun laatste adem zullen uitblazen bij gebrek aan mijn aanwezigheid. (En water. Vooral aan water, gok ik.)
Aan de bibureau begon ik al eens schoorvoetend met opruimen, maar daar is mijn leeshoekje dat moet worden afgebroken voor De Verkoop en daar ben ik nog niet klaar voor.

De andere kamer is onze berging a.k.a. het rommelkot. Die wordt gemiddeld één keer per jaar opgeruimd, op het moment dat ik me iets te vaak aan het ergeren ben over het feit dat er geen plek meer is om mijn was te sorteren. Bovendien heb ik vrij laat door dat alles aan het dichtslibben is, alsof de spullen zich ’s nachts stiekem op de vloer gaan nestelen en ik het pas merk als ik er eens over struikel. Ja.

De berging is namelijk de ruimte waar wasmachine en droogkast staan en een mand met vuile was. Ook het hangsysteem voor blauwe & roze zak staat er, en meestal zwerft er oud papier en glas rond. De opbergkasten, twee oude Expedits die in de living van mijn huurappartement stonden vroeger, zijn de laatste jaren beginnen uitpuilen met mijn tuinspullen en de wijn van het lief. (In den beginne, zes jaar geleden, waren deze kasten bedoeld als tijdelijke oplossing maar kijk. Zes jaar later houden ze het nog steeds uit en waarschijnlijk mogen ze nog mee naar #lot13 ook.)

Het is die kamer waarvan de deur toegaat als er bezoek komt. Een grote opkuis drong zich op, want er is no way dat alles daarvan mee moet verhuizen!

De rommel

Van bovenuit lijkt het minder dan het is. Want het is gewoon belachelijk veel.

Dit is wat er allemaal richting containerpark is vertrokken:

 • 3 zakken met oude schoenen
 • 7 zakken met glas – neen, wij hebben geen drankprobleem, maar de glasbollen in onze wijk zijn al een hele tijd buiten gebruik en we zijn te lui om er verder mee te gaan
 • 1 doos met rommel (harde plastic, oud ijzer, een kapotte lamp)
 • 2 bakken Stella (enfin ja, naar de winkel, niet naar het containerpark)
 • een halve bak ander leeggoed (idem)
 • een aantal dozen oud papier
 • een roze zak vol plastic van de tuin
 • een blauwe zak die anders in de weg ging staan voor de poetshulp (die volgens mij geen tijd genoeg gaat hebben om ZOVEEL VLOER te gaan poetsen ineens)
 • een zak met gebruikt kaarsvet

Uit de collectie van het lief haalde ik alle flessen wijn die dringend op moeten, of alleszins nog voor de verhuis. Inclusief de champagne zijn dat zo’n vijftien flessen. Gelukkig drink ik graag champagne! Mwhuaha.

Daarnaast gaf ik een aantal spullen weg op Gift:

 • kleinere bloempotjes
 • composteerbare zaaipotjes (want niet zo composteerbaar als beloofd)
 • twee hangbloembakken waar ik in #lot13 niks mee kan doen aangezien er niks is om ze aan op te hangen
 • 10l van die absorbeerkorrels om onderin een bloempot te leggen
 • zo van die linten om voor uw open achterdeur te hangen tegen de vliegen, nooit opgehangen en overbodig in #lot13 wegens geen achterdeur om te laten openstaan
 • allerlei kuisgerief dat ik niet meer gebruik maar ooit in ’t groot kocht want er was promotie op
 • een beschermhoes voor de auto van toen we nog geen garage hadden, maar toen hadden we ineens wel een garage en hebben we de hoes nooit gebruikt

Onze kleine tafelbarbecue – één keer gebruikt maar – hoop ik te kunnen verkopen op tweedehands.be. Mocht er iemand interesse hebben in een Barbecook Amica… Shoot!

En dan nu, waar u allen op heeft zitten wachten:

De spectaculaire voor & na

Voor…

Na:

Allez, nog eens!
Voor…

En na:

En nog één keer, voor:

En na – de deur kan helemaal open, én toe!

In de kasten zit allerlei tuinrommel (gaande van potgrond over bloempotten tot vervallen bier voor de slakken), tuinschoenen, wandelschoenen en nog veel te veel wijn. Er is plaats voorzien voor het oud glas maar verder zitten alle vakjes vol, zodat we dit keer wel sneller naar de glasbak móeten gaan.
In de dozen op de kasten zit nog meer tuinrommel (zaaigerief, plastic voor over de tomaten, de netten voor over de kolen), grote bloempotten die ooit dienden als mijn balkontuin en in #lot13 ongetwijfeld van pas zullen komen want #grootseplannen, en de gieter, eveneens een relikwie dat mee naar #lot13 mag verhuizen.
Achter de deur staat de wasmand met vuile was, de twee tomatenserretjes en het vliegenraam voor de Velux dat nog moet geïnstalleerd worden.

Er is nog nooit zo grondig opgeruimd in de berging (en bij uitbreiding in het hele huis), dus ik heb er goede moed in dat ik onze vloer ga mogen blijven zien tot aan de verhuis (of toch tot aan de pompoenenoogst, want die liggen dan altijd op karton op de vloer en zo begint de rommel op de vloer zich feitelijk meestal uit te breiden).

Welk is de ruimte in uw huis die telkens weer verstopt raakt met rommel waarvan ge begot niet zou weten hoe die er ooit is terechtgekomen?

 

20 gedachtes over “Project Opruim #5: de berging ofte de nachtmerrieruimte inclusief spectaculaire voor & na!

  1. Normaal einde van het jaar… Kan december maar net zo goed januari zijn vermoed ik. Volgens iedereen behalve de projectontwikkelaar gaan ze nooit op tijd klaar zijn, want ja plots is iedereen in onze omgeving bouwexpert 🙂 Dus euhm, ik weet het niet!

   Like

 1. Wat een verschil, goed bezig zeg! Bij ons is de plek waar dingen terecht komen waar we niet direct van weten wat we ermee gaan doen (of niet willen over nadenken) de garage. In ons toekomstige huis moet al die rommel in een relatief kleine berging + eventuele tuinberging. Dat wordt ook nog pittig, denk ik.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben al beslist dat onze garage in het nieuwe huis niet voor de auto zal dienen 😀 Ik heb nog geen tuinhuis (voor het tuingerief, dat nu toch 25% van de ruimte inneemt) en we hebben een veel kleinere berging voor wasmachine en droger dus het zal wel moeten. Nog zien hoe we dat praktisch gaan doen!

   Like

 2. Ik heb ook zo’n berghok waar zich altijd maar rommel in staat.
  Hoeveel vraag je voor de tafelbarbecue? Ik ben misschien wel geïnteresseerd. Ik doe dat ontzettend graag maar mijn omgeving en familie niet dus kan ik misschien wel eens wat vrienden uitnodigen voor een barbecue?

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hebben de bbq één keer gebruikt. Volgens de doos kan het tot 4 personen. Stuur me anders maar een berichtje via Facebook, dan kunnen we nog onderhandelen 😉

   Like

 3. Wow, indrukwekkend inderdaad! Hier is de berging ook een pijnpunt. Het is de ruimte die grenst aan buiten, en waarlangs wij ook binnenkomen. Lees: aarde, natte voeten, schoenen, werk- en boekentassen, … Ik krijg er soms de kriebels van, maar na elke opruimactie duurt het meestal niet lang voor het weer overhoop ligt…

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor schoenen heb ik ook nog geen degelijke oplossing, die zwerven hier dikwijls ook rond (zeker die van het lief, ik heb soms nog de discipline om ze meteen in de kast te zetten). Tja één rommelruimte moet toch kunnen in huis vind ik – en twee ook 😀

   Geliked door 1 persoon

 4. Amai, wat een verschil! Wel straf dat jullie drie zakken met oude schoenen bij elkaar verzameld krijgen 🙂
  Bij ons is vooral de zolder een rommelkot; daar hebben we vorig jaar met de verhuis alles ingeduwd dat niet meteen een plek had in het appartement. Plan was om die in de winter aan te pakken (vooral zorgen voor een rek, zodat alles geordend kan opgeborgen worden i.p.v. maar gewoon ergens gesmeten waar nog plaats is), maar dat is er niet van gekomen (o.a. omdat we eerst nog dingen voor het appartement zelf in orde wilden brengen) en ja, nu in de zomer heeft de tuin voorrang. ’t Zal dus voor het einde van het jaar zijn waarschijnlijk 🙂
  Ah, en ook: geen achterdeur? Dan wel een schuifraam ofzo? Of ligt jullie tuin niet aan de achterzijde? (nieuwsgierig aagje, ikke, neeuh 😉 )

  Geliked door 1 persoon

  1. Jamaarja zo één schoen neemt veel plaats in soms he (een laars, een Timberland, oude bergschoenen…) 😉
   Maar zeg, als jullie die rommel op zolder hebben gedumpt en tegen het einde van het jaar nog niet gebruikt = niet nodig hebben gehad, is het dan nuttig om dat bij te houden?
   Inderdaad een schuifraam! De tuin is achteraan, aan de linkerkant en vooraan. Ja ik ga dat zo vol mogelijk zetten allemaal!!

   Like

   1. Mja, een deel mag waarschijnlijk wel buiten, maar veel dingen hebben we wel degelijk gebruikt, maar plaatsen we daar (we zijn van 125m2 naar 78m2 gegaan en hebben in het appartement zelf geen berging, dus we hebben voor sommige dingen gewoon echt geen plaats). Bijvoorbeeld: in de zomer hangen de skijassen op zolder en de motojassen in de kleerkast in het appartement; in de winter omgekeerd. Ons duikgerief ligt daar ook, wat we niet heel vaak gebruiken, maar wel genoeg om te houden. En dan zijn er een paar dingen, die nu niet in gebruik zijn, maar ik – eens mijn thesis af is en ik hopelijk meer vrije tijd heb – opnieuw wil gebruiken (knutselgerief enzo). Probleem is vooral dat we alles er wat ingeduwd hebben, omdat we met de verhuis geen tijd hadden om dat deftig te doen en het daardoor zo’n rommel geworden is, waardoor we er nu maar uitvissen wat we nodig hebben en bovenop smijten wat tijdelijk aan de kant kan 🙂 Wat niet wegneemt dat er wel degelijk dingen weg mogen, maar we – jammer genoeg, want ’t zou wel makkelijker zijn – ook niet zomaar tabula rasa kunnen doen 😉
    En zalig, zoveel tuin! Heel benieuwd hoe je dat allemaal gaat inrichten!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s