Hoe groot is mijn milieu-impact?

impactcalculator

Op de blog van Linda, Zaailingen, kwam ik een heel interessante calculator tegen, die ze zelf in elkaar stak: een calculator waarmee je je milieu-impact kan berekenen op basis van je aankopen, eetgewoontes, vervoer en energieverbruik. Ze houdt daarbij rekening met de ‘verborgen impact’, want bijvoorbeeld achter de aankoop van een kledingstuk zit een heel productieproces dat uiteraard ook zijn impact heeft op het milieu.
Hoe ze de milieupunten berekent, kan je lezen onderaan deze blogpost.

Het is aan te raden om je uitgaves en kilometers van een heel jaar onder de loep te nemen, want dat geeft het beste beeld. De calculatorstapjes invullen vergt daardoor wat inspanning en opzoekwerk, maar dankzij YNAB vond ik de gedane uitgaves van het afgelopen jaar makkelijk terug.

Invullen van de impactcalculator

Ik gebruikte over het algemeen als basis de gegevens van het voorbije jaar: van april 2018 tot en met maart 2019. Waarbij ik enkel naar mijn eigen verbruik kijk, ofwel dat van het lief en mij tesamen gedeeld door twee.

1. Spullen (exclusief kleding): 207 punten

Hiervoor ging ik in YNAB kijken bij de categorieën huis en tuin van het voorbije jaar kijken. Voor alle gemeenschappelijke uitgaves en die van het lief en mij tesamen zo’n 2.800 euro, alstublieft. Waarvan het grootste deel wel naar cadeaus ging. Maar bon, dat zijn ook gekochte spullen, natuurlijk. Daarmee zit ik ruim onder het Nederlandse gemiddelde, wat mij verbaast want er kwamen best wel wat spullen ons huis binnen geslopen!

Screen Shot 2019-04-07 at 09.36.55

2. Kledij: 41 punten

Ik telde schoenen ook mee en kwam op een zeer beschamend gedrag: zo’n 2.000 euro voor mij alleen. Mede de reden dat ik dit jaar niks nieuws wil kopen! Zoveel andere dingen die ik met mijn geld kan doen, waar?
Ik rekende een gemiddelde van 50 euro per stuk en kwam zo dan aan 40 stuks. Het gewicht van alles, tja, dat kon ik moeilijk achterhalen dus dat veldje liet ik open.
Gek trouwens dat dat mij nog steeds in de buurt van het Nederlandse gemiddelde houdt. Ben ik dan de enige die dit belachelijk veel vindt?

Screen Shot 2019-04-07 at 09.36.46

3. Vlees: 0 punten

Ik nam de situatie zoals ze momenteel is in plaats van het afgelopen jaar te bekijken, omdat dat mij wat rekenwerk uitspaart en ik niet van plan ben om ooit weer vlees te gaan eten.
Wanneer ik het gemiddelde invul (120 g/dag), stijgt mijn grafiek met zomaar eventjes 200 milieupunten. (Ter vergelijking: het totale Nederlandse gemiddelde komt net niet aan 1.000 milieupunten.) Geen vlees eten heeft dus een grote impact op mijn voetafdruk en daar ben ik blij om! (Het sust mijn geweten een beetje voor het drama dat zich in 2018 afspeelde onder puntje 8.)

Screen Shot 2019-04-07 at 09.36.41

4. Zuivel & eieren: 6 punten

Ook hier heb ik de huidige situatie genomen, en 0 eieren ingevuld, 50 gram kaas per week (wat nog veel is, maar ik eet nu eenmaal niet 100% vegan) en 10 gram melk, yoghurt en consoorten want dat verdraag ik niet en eet ik dus sowieso niet meer, maar lactose zit nog wel hier en daar verstopt in de producten die ik eet.
Vul ik de Nederlandse gemiddeldes in, kost mij dat zo’n 50 milieupunten, dus een erg grote impact heeft een totaal vegan levensstijl volgens deze calculator niet op het milieu. (Wel op het dierenwelzijn, natuurlijk.) Ergens stelt mij dat gerust, dat ik me dus niet zo schuldig hoef te voelen als ik toch eens een kaasje wil eten. (Behalve tegenover de koe die er haar baby’s voor heeft moeten afstaan, natuurlijk.)

Screen Shot 2019-04-07 at 11.12.07

5. Overig voedsel: 55 punten

Hier moet je invullen hoeveel je dagelijks eet exclusief de dingen uit puntje 3 & 4, wat ik heel moeilijk in te schatten vind, dus heb ik het Nederlandse gemiddelde genomen.

Screen Shot 2019-04-07 at 09.36.29

6. Wonen & water: 73 punten

Mijn meterstanden bijhouden is niet mijn sterkste kant; vroeger schreef ik het maandelijks op, nu één keer per jaar wanneer de nutsmaatschappijen me erom vragen. Die van vorig jaar heb ik zelfs niet genoteerd voor mezelf, dus heb ik de cijfers van 2017 afgetrokken van de meest recente notering en die door twee gedeeld.
Ons huishouden zit rond of onder de Nederlandse gemiddeldes dus dat lijkt mij oké, al kan het natuurlijk altijd beter. Behalve dan dat we naar een iets groter huis gaan verhuizen en ons verbruik daardoor in theorie zal stijgen, hoewel #lot13 beter geïsoleerd zal zijn dus we zullen zien.

Screen Shot 2019-04-07 at 09.36.21

7. Auto: 20 punten

Terugkijkend op het afgelopen jaar gok ik dat ik gemiddeld één keer per week met het lief ben meegereden. Voor onze vakanties en weekendjes weg reken ik ruw geschat 3.000 kilometer, want we zijn nooit ver weg geweest maar deden wel een aantal uitstapjes. En daarnaast zijn er af en toe nog familiebezoekjes of boodschappen die moesten gebeuren.
(Ik wilde eerst 2.000 kilometer invullen, maar als ik zie dat we de eerste drie maanden van dit jaar al 900km deden per persoon, heb ik het aantal toch maar bijgesteld.)

Screen Shot 2019-04-07 at 11.24.51

8. Vliegen: 232 punten

Het pijnlijkste punt van de hele bevraging want 2018 was een afschuwelijk vliegjaar: er was Berlijn (in maart 2018, waardoor het nét buiten het afgelopen jaar viel, oef), Lissabon en Nepal. Die twee laatste zijn tesamen goed voor 18.000 vliegkilometers! *slik* Dat kost me meer dan 200 milieupunten! Het Nederlandse gemiddelde staat trouwens op 54 punten.
Ik moet maar denken: dit jaar wordt er niet gevlogen en win ik in deze categorie 230 punten…

Screen Shot 2019-04-07 at 10.00.54

9. Openbaar vervoer: 3 punten

Ik neem nog zelden de bus naar mijn werk en enkel als ik zonder het lief op stap ga, neem ik nog wel eens de trein. Ik heb een gemiddelde van 6km per week gekozen, al heb ik dus geen idee exact hoeveel het zou kunnen zijn.

Screen Shot 2019-04-07 at 09.35.37

En nu?

Mijn totaal komt op 650 punten, en daarmee zit ik veilig ver onder het Nederlandse gemiddelde (940 punten), waardoor ge u gaat afvragen wat sommige mensen doen om in godsnaam aan zoveel punten te komen? Echt duurzaam ben je pas aan 235 punten, dus er is wel nog wat werk aan de winkel.

Screen Shot 2019-04-07 at 11.24.59

Waaraan ik dit jaar ga werken of al aan het werken ben:

Idealiter zou ik nu gaan bijhouden hoeveel kilometers ik per auto of met het OV doe, zodat ik over een jaar de calculator correcter kan invullen, maar geen idee of ik dat ga kunnen volhouden 🙂

Hoe groot is jouw ecologische voetafdruk?

Advertentie

10 gedachtes over “Hoe groot is mijn milieu-impact?

 1. Ik heb geen idee, al zijn wij zeker niet de grootste vervuilers. Ik vreesde ook dat ons verbruik de hoogte zou ingaan in ons huis, maar door de isolatie en de warmteboiler die we hebben, is dat heel goed meegevallen. Ik rijd nog iets teveel met de wagen en vlieg toch 1 of 2 keer per jaar, maar daar wil ik vooralsnog geen opofferingen doen eigenlijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Interessant! Bij mij is vliegen ook zonder enige twijfel mijn grootste milieubelasting. Autorijden is een dubbele: enerzijds hebben we geen eigen auto en gebruiken we er dus bijna nooit eentje. Maar als we er dan één huren (vb. om naar België of op vakantie te gaan), dan zitten we makkelijk aan 1000-1500km per keer, waardoor de teller natuurlijk desondanks oploopt. We gaan nu al wel vaker met de trein naar België, maar dat is niet elke keer de beste/makkelijkste/snelste optie. Soms denk ik “elk stapje vooruit is er eentje, dus zijt daar eens content mee”, soms denk ik “zoals het er met het klimaat voor staat, moet je gewoon nog veel meer en grotere stappen zetten”. Moeilijk…

  Geliked door 1 persoon

  1. Als iedereen zo een paar kleinere stappen zou zetten he, dan zou de toekomst van de planeet er al veel beter uitzien. Helaas zijn mensen als wij – die tenminste nog die kleine stappen willen zetten en nadenken over grotere – nog steeds in de minderheid…

   Geliked door 1 persoon

 3. Voor mij zal vliegen ook wel de grootste ‘zonde’ zijn qua milieu-impact (het afgelopen jaar een keer naar Ierland en een keer naar de Canarische eilanden). Voor de rest denk ik dat het goed meevalt, al zou ik graag nog wat meer seizoensproducten op tafel zien verschijnen en wat minder verpakkingen in onze winkelkar. Ik koop niet veel kleren, dus vind 18 kg nieuwe kleren op een jaar als gemiddelde ook veel. Maar er zijn zoveel mensen die gaan shoppen als hobby zien dat het mij eigenlijk ook weer niet echt verbaast.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is ook waar, ik ben zelf ook koopverslaafd geweest, dus ik snap het ergens wel, maar dan nog moet er op een bepaald moment toch het besef komen: en nu is het genoeg, ik heb veel te veel – dat is bij mij immers ook gebeurd. Maar kom, ik ga niet oordelen over een ander, ik weet goed genoeg hoe makkelijk het is om de WE binnen te stappen bijvoorbeeld en met volle winkeltassen weer buiten te stappen 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s