Project Opruim #4: de cd-collectie en mijn Spotify-afspeellijsten

Eén van de grotere onderdelen van Project Opruim is mijn uitgebreide cd-collectie digitaliseren. Een werkje van lange adem.
Het is misschien spijtig dat ik het aantal cd’s in mijn bezit niet eerst heb geteld vooraleer ik begon met ze op te ruimen. Maar aan onderstaande foto met de berg papieren hoesjes, de stapels plastic doosjes en de landverschuiving aan cd-schijfjes te zien, waren het er heel wat. En het proces is nog ongoing!

Als tiener was ik héél erg veel met muziek bezig. Zoals je misschien ook op de foto kan zien, was het merendeel van mijn cd’s niet bepaald legaal, maar op die goeie ouwe downloadsites vond ik soms versies van liedjes die helaas nooit op Spotify zullen verschijnen.

Ik ben me avonden aan een stuk aan het amuseren met cd per cd, en soms nummer per nummer, op te zoeken in Spotify. (Zei ik al dat ik een groot Spotify-fan ben?) Tot nu toe had ik het gevoel elke maand 9,99 euro te betalen, veel te veel geld, voor iets wat ik amper gebruikte. Ik haalde niet het onderste uit de kan van de populaire streamingdienst, dat was wel zeker – misschien nog niet eens het minimum. Ik luister de laatste jaren namelijk enkel muziek in de auto, wanneer ik rustig naar buiten kijk en niets anders om handen heb dan af en toe mee te zingen. Soms zijn er dagen waarop ik geen enkel liedje (bewust) hoor. Mijn zestienjarige ik zou haar oren niet geloven!

Mijn gloriedagen, waarop ik uren aan een stuk bezig kon zijn met muziek downloaden tot ik de juiste versie vond, allerlei cd’s samen te stellen (met de hulp van Windows Media Player! Bestaat dat nog?), lyrics opzoeken en meezingen tot ik mijn favoriete nummers ja zelfs hele cd’s van voor naar achter en terug uit het hoofd kende, dat ik (als HSP ook al wist ik toen nog niet dat ik een HSP was) muziek nodig had om het zwarte gat binnen in mij te helen – die gloriedagen liggen al lang achter me. Als werkmens heb ik te veel andere prioriteiten: lezen, bloggen en vooral tv kijken slorpen het grootste deel van mijn vrije tijd op momenteel.

Ik herontdekte de kracht van muziek samen met de voldoening van fictieschrijven. Het begon met een oud cd’tje – uit 2007 godbetert! – dat met nummers van Chicane, Enya en het schone You don’t know van Milow één en al melancholie was en zo de perfecte achtergrond vormde voor mijn dramatische verhaal. Ik maakte er in Spotify een afspeellijst van die ik intussen aanvulde met nog meer melancholische en dus in mijn geval inspirerende nummers en simpelweg ‘2007‘ noemde, al had het misschien beter ‘Lijst voor wanneer de schrijfkriebels extra gemotiveerd moeten worden of ik extra wil kunnen zwelgen‘ geheten.

Sommige cd’s vind ik met geen mogelijkheid terug op Spotify. Adele live? Nope. (Zet de dvd anders nog eens op, kind, en bleit want ze zingt zij toch zo schoon…) De allereerste cd van Sioen. Een live-cd van K’s Choice. Of van The Radios, nog zo’n Vlaams erfgoed uit de jaren ’90. Of van Arid – komaan Jasper, zwier die ook eens op Spotify? Please? Joost Zweegers live in de Vooruit in 2002, met een akoestische versie van Caramia waarvan mijn haar na zevenhonderd beluisteringen nog steeds pijlsnel rechtop gaat staan.
Cd’s die ik dus niet kan weggooien en waarvan ik nu heel bang ben dat ze, immers inferieure zelfgebrande schijfjes zijnde, versleten zijn en niet meer zullen afspelen. Iemand de supertip om je mp3’tjes ergens veilig te bewaren zonder dat ik 37 kopies op harde schijven moet hebben staan? Een cloud voor muziek, bestaat dat zonder dat ge u blauw betaalt?

Spotify, wat kunt ge daar eigenlijk mee? Een korte wegwijs voor beginners.

Spotify werkt met verschillende pijlers: albums, nummers, radio’s en afspeellijsten.

Albums

Je kan op Spotify albums van artiesten opslaan. Die verschijnen dan onder Albums, logisch he? Het nadeel daar is dat je ze in dit overzicht enkel kan opzoeken via de titel van het album, en niet via de artiest. Niet erg handig want ik heb bijvoorbeeld alle albums van The Killers opgeslagen omdat ik me ooit eens in hen wil verdiepen, maar titels onthouden? Euhm.

Nummers

Onder Nummers vind je alle nummers terug die je hebt ‘opgeslagen’. Vroeger wilde ik hier enkel mijn favoriete nummers opslaan, tegenwoordig vink ik nummers aan om aan te geven dat ik ze reeds heb opgenomen en gesorteerd in mijn persoonlijke afspeellijsten. Dat houdt het wel zo overzichtelijk. Als ik dan eens niet weet waarnaar te luisteren, zet ik alle nummers op shuffle en gáán.

Radio

Dan is er nog zoiets als Radio: als je bijvoorbeeld zoekt op de artiest ‘The Killers’, dan kan je ook de The Killers Radio selecteren. Hierin bundelt Spotify muziek van The Killers en van bands die qua genre in dezelfde lijn liggen. Best wel een fijn concept, al duurde het even voor ik het helemaal door had.

Hoe ik mijn afspeellijsten indeel: een kijkje in mijn muziekbibliotheek.

Je afspeellijsten kan je heel makkelijk groeperen in mappen. Dat houdt het heerlijk overzichtelijk. Ik heb er zes.

Per jaar

Hier sorteer ik mijn nummers per decennium. De nineties, de nillies, de tennies (?) en binnenkort – jikes – de twenties. De afspeellijst onder 1980’s bevat alle nummers uit de jaren ’80 en ouder, want ik geef toe dat hoe verder we terug gaan in de tijd, hoe dunner mijn interesse wordt, dus dan gooien we beter alles op een hoopje, toch? Voor het huidige jaar is er telkens een lijst, die ik dan later samenvoeg met het decennium. Vanuit de 2019-lijst worden de nummers doorgesluisd naar de juiste genre- of gelegenheidslijsten.

Per artiest

Deze rubriek is spiksplinternieuw en heb ik ingevoerd tijdens de grote cd-opruiming. Ik weet wel dat je op artiest kan zoeken in Spotify en dan meteen alle nummers krijgt voorgeschoteld van die artiest, per album verzameld, maar dat is toch niet hetzelfde en vind ik persoonlijk minder overzichtelijk van zodra een artiest een paar jaar is.

Ik heb een map per artiest, en onder die map zet ik dan de cd’s of andere afspeellijsten die ik heb aangemaakt. Als ik zin heb om mee te brullen met mijn favoriete Muse-nummers uit 2004 (een cd die ik maakte ter voorbereiding op Werchter) bijvoorbeeld, dan kan dat dus heel eenvoudig.
De innerlijke computernerd in mij wordt wakker want vroegah, toen al mijn muziek nog gewoon op de harde schijf van mijn computer stond, was alles eveneens zo netjes ingedeeld!

Gelegenheid

Voor elke autoreis die we maken, maak ik een afspeellijst. Heb ik besloten, want eigenlijk deed ik het enkel nog maar voor onze reis naar Zuid-Tirol in de zomer van 2017 (die ik kei-origineel Tirol doopte). Voor onze reis naar Noorwegen het jaar voordien maakte ik Onderweg aan, dat voornamelijk dance nummers bevat, het favoriete genre van het lief.
Ook mijn loop-lijst bevindt zich hiertussen, want uiteraard had ik daar een aparte lijst voor hé. Alle zelf-samengestelde Black & White-cd’s (mijn cd’s met mijn favoriete nummers van het moment) en andere compilatiecd’s heb ik hierin opgeslagen. De lijst is lang.

Weekly updated

Hier staan afspeellijsten van anderen die regelmatig worden geüpdated: Discover Weekly, Ultratop, De Afrekening van Studio Brussel, … Ik probeer er af en toe naar te luisteren om nieuwe nummers te kunnen toevoegen aan mijn ‘2019’-lijst of om oude nummers te herontdekken.

Per genre

Hier sorteer ik mijn nummers volgens mijn eigen criteria. Toegegeven: deze lijsten speel ik zelden as such af, maar gebruik ik eerder als basis voor de ‘gelegenheidslijsten’. Pop bevat alle popnummers, R&B de R&B, enzovoorts. De TW-lijst is met 908 nummers momenteel de grootste; hier verzamel ik typische Studio Brussel-muziek (mijn favoriete genre). In Girlpower wil ik op termijn al mijn favoriete nummers van vrouwelijke artiesten (of bands met een frontzangeres) verzamelen.

TO DO

Tijdens het integreren van mijn cd-collectie kwam ik heel wat dingen tegen waarvan ik dacht: “Dat wil ik allemaal eens op mijn gemak beluisteren.” Albums van artiesten die ik uit het oog verloren ben, afspeellijsten van anderen waaruit ik mijn favoriete nummers wil filteren, enzovoorts. Dankzij mijn opruimwerk bevindt zich hier nog héél veel te ontdekken muziek.

Ik vind het heerlijk om weer meer met muziek bezig te zijn!

Mijn doel? Muziek integreren in mijn dagelijks leven. Op het werk luister ik al iets vaker; stilletjesaan wordt het zo een gewoonte om mijn hoofdtelefoon op te zetten.

De dag dat Spotify ermee kapt, heb ik een gigantisch probleem want dan ben ik ineens een muziekdatabase van een paar decennia kwijt. Paniek.

En jij? Hoe organiseer jij je muziek?

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord. Ik betaal graag om op een legale manier van muziek te kunnen genieten.

13 gedachtes over “Project Opruim #4: de cd-collectie en mijn Spotify-afspeellijsten

  1. Nee je betaalt je abonnement (dus 10 euro per maand) en dat is het. Je ‘hebt’ de muziek echter niet (zoals bij iTunes denk ik bv wel het geval is), want hij blijft enkel beschikbaar in je Spotify-account. (Je kan wel lijsten selecteren om offline af te spelen, maar dan nog staat het niet fysiek op je laptop om zonder Spotify af te spelen.) Bij een gratis account kan je trouwens ook gewoon muziek afspelen, alleen kan je dan minder doorspoelen en krijg je ook reclame tussendoor, wat ik mega-irritant vond want om de één of andere reden is dat hier in het Frans 😀

   Like

 1. Ik heb ook de meeste van mijn cds in Spotify opgezocht en in lijsten verwerkt, wat best een tijdrovend werkje was. Toch kan ik de fysieke cd’s nog niet weggooien. En net als jij heb ik nummers die ik niet op Spotify vind en die ik niet kwijt wil. Wat een organisatie bij jou trouwens! Ik heb ook wel verschillende lijsten, maar dat is eerder per thema, verder gaat het niet ;-).

  Geliked door 1 persoon

 2. Amai, zo uitgebreid is mijn spotify in de verste verte niet georganiseerd 🙂 Ik heb het “voordeel” dat ik vroeger eigenlijk helemaal niet zoveel cd’s had, omdat ik enerzijds heel veel gewoon uit mijn vader zijn collectie haalde (ik ben nooit helemaal meegeweest met wat op dat moment “in” was, vrees ik 😉 ) en anderzijds al vrij snel mijn zelf samengestelde cd’s overgezet heb op een mp3-speler en dus toen al puur digitaal ging. Nu hebben we eigenlijk enkel nog cd’s van J. in huis. De nummers die ik op spotify niet vind, heb ik nog op mijn harde schijf (en in Onedrive staan) en verlink ik, zodat ik zo wel hele albums kan beluisteren.

  Geliked door 1 persoon

 3. amai mooi opruim werkje ben jij bezig. Dat zou ik ook eens moeten doen.

  Ik zit niet op Spotify maar op Apple Music en ik zet dat meestal op terwijl ik op kantoor op het werk ben. Ik maak vooral playlists. Jouw post triggerde mij om wat te googlen en ik zou in theorie wel CD’s eerst in mijn itunes opladen (dat deed ik vroeger wel al…intussen hebben wij nergens nog een cd speler in huis, dus ik moet eerst nog zo’n usb cd/dvd speler vinden) en dan zou ik die library wel moeten kunnen mergen met mijn apple music. Wow, hoe cool zou dat zijn. Maar wanneer zou ik daar eens de tijd voor vinden. Je brengt me wel op ideeën want muziek en foto’s beter beheren zijn echt wel dingen die ik eens moet aanpakken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou er eens mee voort moeten doen, de moed zakte me een beetje in de schoenen toen ik dacht door alles heen te zijn maar toen nog op een toren verzamel-cd’s in de fotoalbumkast stootte! En mijn fotoalbums opruimen daar moet ik ook nog eens werk van maken. Een mens heeft te weinig tijd he 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s