Kookboek: Honger! op z’n vegan (wintereditie)

kookblog, weekmenu, recept

Ik heb van die momenten dat ik graag in de keuken sta. Ik werk daarbij graag met kookboeken en durf recepten naar mijn hand zetten. Gezien ik zoveel mogelijk volgens de seizoenen kook, kunnen twee reviews over hetzelfde kookboek perfect: eentje voor de zomer, een eentje voor de winter. Verschiet dus niet als je vanaf nu een kookboek twee keer ziet passeren.

IMG_20171122_124528_705

Honger! van Mme Zsazsa is momenteel mijn lievelings. Het bevat enkel vegetarische gerechten, maar ze zijn toegankelijk voor jong en oud, voor moestuiniers en voor mensen die gewoon naar de supermarkt willen gaan, en ook voor veganisten want bij veel recepten staat er een tip bij om het gerecht plantaardig te maken.

Ik schreef al een review over Honger! Gewoon lekker eten uit de keuken & moestuin van Mme Zsazsa  en dat was toevallig ook in de winter, toen ik nog probeerde vaker veggie te eten en dit boek me daar erg bij geholpen heeft. Komende zomer moet ik echt eens de zomerrecepten proberen want die zien er ook geweldig uit!
Dat is trouwens het handige aan dit boek: de recepten worden per seizoen geïndexeerd, maar ook per type (pasta/rijst/groenten/peulen) zodat je makkelijk iets vindt in de categorie waarin je zin hebt, en achterin staan alle recepten ook nog eens per groente.

Ik gaf een paar recepten door aan een collega die probeert om vegetarisch te eten af en toe te introduceren in haar huishouden (met wisselend succes), en zij liet me weten dat de chipsschotel een succes was bij man en kinderen! Ik zou haar het hele boek eens moeten lenen want het is gewoon ge-wel-dig. Ik ben fan, valt het op?

Mac’n’cheese p68

Mme Zsazsa is fan van snijbiet, ik iets minder: de steeltjes zijn niet mijn ding. Geef mij maar spinazie in de plaats dus, of prei gestoofd en gebakken in de wok (zoals ik het de laatste keer klaarmaakte) en op het einde voeg je nog wat diepvrieserwtjes toe. Want zoals bij de meeste van haar recepten ligt de focus op groenten = vitamientjes! Zo kan je je kinderen bijvoorbeeld (en in mijn geval het lief) stiekem wat groentjes te eten geven. Het recept is met kaassaus erbij, die ik veganiseerde volgens de instructies bij het recept: met cashewnoten, gistvlokken, citroensap en havermelk. Het brood bovenop maakt deze schotel af en is ideaal om die verdroogde restjes te verwerken die anders bij het GFT zouden belanden.

IMG_20190224_184758

Winterlasagne p71

Dit is het enige recept dat volgens mij aan smaak zal verliezen als je het vegan probeert te maken. De drie kazen maken de lasagne immers tot wat hij is. Ik hield het bij de veggieversie (maar gebruikte wel sojaboter en plantaardige lasagnevellen) met drie kazen: geitenkaas, blauwe kaas en (plantaardige) gemalen kaas. Als groenten stelt Mme Zsazsa o.a. pompoen, venkel, snijbiet (duhuh) of prei voor, maar je kan eindeloos variëren. Ik maakte mijn versie als volgt:

  • bodempje bechamelsaus (die trouwens gigantisch mislukte; ik steek het op het merk plantaardige melk want dat was het enige dat verschilde met de vorige keer dat ik plantaardige bechamelsaus klaarmaakte)
  • bodempje geroosterde pompoenblokjes (mealprep in het weekend!)
  • laagje (volkoren) lasagnevellen
  • laagje bechamelsaus
  • laagje gewokte & gebakken prei
  • zachte geitenkaas verspreid
  • laagje saus
  • laagje lasagnevellen
  • spinazie (ontdooid uit de diepvries)
  • gebakken champignons & ajuinen
  • laagje lasagnevellen
  • laagje saus
  • blauwe kaas
  • gemalen kaas

En den oven in. Een bommetje!

Vorige keer maakte ik de lasagne met pompoen, spinazie, witloof en champignons, en blauwe kaas, gemalen kaas en mozzarella.

Koken met Mme Zsazsa.

Hemelse prei met gnocchi p78

Ik vond geen plantaardige gnocchi (spijtig want zo lekker!), dus ging ik voor tortellini. De gewone room verving ik door kokosroom en de parmezaan door gewone plantaardige gemalen kaas (wegens nog geen vegan parmezaan tegengekomen). Verder volgde ik het recept met de gebakken prei (smullen!). Nog steeds één van mijn favoriete recepten uit het boek.

Risotto op rozen p124

In het basisrecept zit enkel bloemkool, maar in de suggesties wordt melding gemaakt van extra groentjes en dat moet ge mij geen twee keer zeggen, dus deed ik er de eerste keer (in de veggieversie) nog pastinaak en knolselder bij. Deze keer (in de vegan versie) koos ik enkel voor diepvrieserwten als extraatje.

IMG_20190221_183449

Ik dacht altijd dat risotto zonder Parmezaanse kaas slechts smakeloze rijst zou zijn (ondanks de bouillon), maar niets is minder waar: door edelgistvlokken onder de rijst te roeren in plaats van kaas, krijg je ook een vaag kaassmaakje. Vaag hé. Maar het werkte wel. De hazelnoten zorgen bovendien voor een goed evenwicht en I like.

Romige linzen p223

Dit recept stond oorspronkelijk niet op mijn ‘ooit eens maken’-lijst, maar nu ik probeer zo veel mogelijk vegan te eten, ben ik linzen meer en meer gaan appreciëren. Het enige wat er niet-plantaardig is aan het basisrecept, is de room en die kan je makkelijk vervangen door een plantaardig alternatief. Ook hier zit snijbiet in het recept, die ik verving door boerenkool. Meteen mijn eerste kennismaking met deze populaire Nederlandse groente en ik moet zeggen, dat viel goed mee. Verder heb ik het recept grotendeels gevolgd en nog wat noodles toegevoegd.

De foto ziet er niet uit maar ’t was wél lekker.

Voor komende lente staan de pasta met venkel & citroen (een toppertje!!) op het menu, en voor de zomer alles met courgette en tomaat (zal ik toch maar mijn eigen tomaten kweken?). Laat maar komen!

Heb jij al eens een recept van Mme Zsazsa geprobeerd?

8 gedachtes over “Kookboek: Honger! op z’n vegan (wintereditie)

  1. Ik heb al een paar recepten uitgeprobeerd uit ‘de moestuin van Mme Zsazsa’. ‘Honger’ heb ik nog niet, maar wel al veel goede dingen over gehoord. Misschien moet ik hem toch eens aanschaffen. Nog iets over vegan parmezaan; er zijn heel wat recepten te vinden om zelf een parmezaanvervanger te maken en die zijn zeker niet slecht. Maar als het écht naar parmezaan moet smaken zweer ik bij deze: https://www.veggiedeli.nl/webshop/kaasvervangers/vantastic-foods-grattugiato-strooikaas-60g.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie