Goeie voornemens 2019: update #1

Zo, het jaar is pakweg twee maanden bezig en dat wil zeggen dat we al heel wat kunnen afvinken van onze Lijst, toch? Nee? Nee. Het is dit jaar namelijk geen afvinklijst, maar een werk van lange adem. Eens kijken hoe het gaat dus!

Project Opruim 2019

Het idee is om de eerste maanden van het jaar alle overbodige troep het huis uit te keilen met als deadline mei, gezien we dan ons appartement verkoopklaar willen maken.
Omdat tweedehands verkopen zo’n ongelooflijk gedoe is van afdingen en naar het postkantoor rennen en de juiste verpakking zoeken en wachten op betalingen enzovoorts, zwier ik alles in een plaatselijke Gift-groep. (Voor wie niet weet wat dat is: een groep op Facebook, meestal per regio, waar je spulletjes kan weggeven of soms ook ruilen.)
Dat gaat redelijk vlot want er verdwenen op die manier al 192 spullen uit ons huis.

Kookboeken: check

De kookboeken stonden in een wit rolkastje bij onze keuken, dat ik heb leeggemaakt om alle weg-te-geven-rommel in te bewaren tot het wordt opgehaald. De resterende kookboeken heb ik op het aanrecht opgestapeld, en ik heb er 23 (!) weggegeven. De niet-vegetarische, dat spreekt. Pascale Naessens mag blijven, Jeroen Meus ook – ik ga eruit halen wat ik lekker vind en omzetten naar veggie/vegan varianten. Lijkt me een leuke uitdaging!

Kleren: check

Ik heb ze niet geteld, de kledingstukken die we hebben meegegeven met ‘de kindervrienden’. Het waren 7 zware, volle zakken. Ik schaamde mij dood en heb ze door het lief ’s morgens tijdens het spitsuur op de stoep laten zetten. Ik woon hier helemaal niet, lalalala.
Binnenkort is er de seizoenswissel en verwacht ik dat er misschien nog spullen zullen weg mogen, want dankzij Project 333 ben ik echt wel gaan beseffen dat ik met veel minder toekom dan ik altijd dacht.

Project Opruim in de slaapkamer was dus een succes!

Voor…
…en na!

Decoratie: check

Ik had in de living vier planken met kaarsenspullen, waarvan ik er één heb overgehouden. De dozen met kerstversiering uit de bibureau heb ik over de vrijgekomen planken verdeeld, want ik weet nog niet goed wat ik qua kerstversiering ga doen in het nieuwe huis. Ook de Senseomachine, die in een doos in de bibureau werd bewaard, heb ik nu in een livingkast kunnen opbergen. Dat betekent extra lege dozen en dus meer ademruimte in de bibureau!

Boeken: in progress

Ik bracht een twintigtal boeken binnen bij De Slegte en kreeg daar toch nog 40 euro voor. Op ’t werk kon ik een paar pareltjes verkopen, en de overige vier stuks gaf ik weg. Dat was na een eerste selectie in mijn boekenkast, maar ik hoop stiekem dat er nog eentje kan volgen. Mijn boekenkast telt immers momenteel een stuk of 475 boeken. *slik*

Dvd’s en cd’s: in progress

De dvd’s laat ik voorlopig voor wat ze zijn. Het is niet gemakkelijk om films online te bekijken als je geen tv-aansluiting hebt, en zelfs Netflix bevat bitter weinig van mijn favorieten. Het zijn maar 66 doosjes dus dat valt goed mee. Over de dvd-speler twijfel ik nog, want uiteindelijk kan een dvd ook op de laptop afgespeeld worden.

Met de cd’s ben ik heel goed gevorderd: ik heb al mijn mp3’s nog op mijn laptop staan én op een harde schijf, dus kan ik zonder al te veel pijn die honderden schijfjes die ik als tiener brandde – toen muziek nog mijn dagen beheerste – uit hun doosje halen en weggooien. De doosjes belandden ook weer op Gift (niet per stuk maar de hele stapels als één stuk). De liedjes/albums zocht ik één voor één op in Spotify, dat ik tegenwoordig zo intens gebruik dat er nog een aparte post over komt.
Spijtig genoeg heb ik niet geteld hoeveel cd’s er zo exact zijn weggegaan, maar ik schat dat het er toch een paar honderd waren.
Ik heb een aantal gekochte cd’s, die ik wel ga bijhouden, maar ook in Spotify opsla.

Kasten: in progress

Ik heb momenteel nog maar één meubelstuk op Gift gezwierd, een kastje op wieltjes met drie lades. Ik heb enkele dagen lopen dromen over een nieuwe kleerkast, en over de huidige weggeven, maar nu al onze spullen er o zo mooi zijn ingepast, is dat feitelijk niet meer nodig. Ik ben content met wat ik heb, zot he?

Prullaria: in progress

Prullaria is er in het hele huis te vinden maar de hoofdmoot zat in de schuifjes in de living, en daar ben ik al grotendeels doorgegaan. Behalve de lades met inpakpapier want die zijn chaos en chaos kan ik nu efkes niet aan. Verder al veel kabeltjes van de hand gedaan, stickers, balpennen met hopen, post-its genoeg voor een heel leven en ga zo maar verder.

Alle updates over Project Opruim kan je trouwens hier lezen.

De gewone Goede Voornemens voor 2019

52 keer schrijven in mijn dagboek

Is twee keer ook goed? Ik kan mezelf er niet toe aanzetten om te beginnen aan het ontwarren van de knopen in mijn hoofd. Het zou nochtans deugd doen, ik weet het.

52 boeken lezen

Serieuze achterstand, vindt Goodreads: ik las er immers nog maar 4. Misschien had ik hier beter voor ’52 uur naar Netflix kijken’ gekozen want daar begin ik na twee maanden in het nieuwe jaar alvast goed in de buurt te komen, naar mijn gevoel.

24 boeken uit mijn eigen kast lezen

Ik krijg amper mijn bibboeken op tijd uitgelezen, laat me, ok?

500km lopen of wandelen

Een rusteloos hoofd (maar een sportverbod van de kinesist) betekende veel nood aan wandelen, wat ons al mooi 51 kilometertjes opleverde. We bouwen langzaam op, en als ik te moe ben, neem ik de terugval voor lief: we komen er wel, in de Alpen bedoel ik. Langzaam maar zeker.

1200km fietsen

Ik liet me afschrikken door het vriesweer – want doodsbang voor ijzel, hiero – maar kon dankzij het mooie weer in februari toch nog afklokken op 155 km. (Ter vergelijking: vorig jaar had ik nu al 220 km. Ach ja!)

Gemiddeld 10.000 stappen per dag zetten

 • januari: 8.197 (totaal: 254.121 stappen)
 • februari: 9.202 (totaal: 257.663 stappen)

Groot werkpunt, ik weet het.

Hoe vlotten de voornemens bij u?

12 gedachtes over “Goeie voornemens 2019: update #1

 1. Blij dat ik meegeholpen heb om je wat te ontlasten van overtollige troep ! Met mijn voornemens gaat het goed : minstens 3x/week een stevige wandelsessie op mijn loopband en minstens evenveel PowerPlate sessies en als het ff kan 5x/week. Zo weinig mogelijk snoepen, valt ook mee, ben nog maar 2x hervallen op 3 weken tijd !!! En 1x dag koolhydraten eten. in totaal goed voor 1.5 kg minder op de weegschaal. Dit is het langst vol te houden voor mij !

  Like

 2. Ik moet mijn voornemens nog altijd opschrijven… Wat opruimen betreft zie ik er vaak geen beginnen aan, of ben ik overal tegelijk bezig. De kookboeken zijn er bijna door ondertussen, en ik ga dan aan de kleren en de zolder beginnen 🙂

  Like

 3. Ik schrik er alweer van hoe leeg jouw kleerkast is. De mijne daarentegen… Ik durf daar alleszins geen foto van publiceren… Ik ben ook bezig met al mijn muziek op Spotify bijeen te zoeken, maar ik kan het nog niet over mijn hart krijgen om al die cd’s dan weg te gooien.

  Like

 4. How jong, twee maand ver in het jaar en heel uw huis is al opgeruimd precies? Ik weet wel dat jullie met een deadline zitten, maar chapeau! Hier is één boekenkast uitgesorteerd geraakt, alleen moet ze nu nog goed ingericht worden… Misschien tegen april ofzo 😉
  En ik duim dat dat sportverbod van de kine rap voorbij is! Ik mag van de dokter met mijn rug niet meer (veel) lopen en dat werkt al op mijn systeem, terwijl ik wel nog mag fietsen en zwemmen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hier geen voornemens dit jaar… of toch eentje… 80 boeken lezen… voor de rest laat ik alles zijn beloop.
  Wat opruimen betreft… dat hebben wij vorig jaar eens goed gedaan met onze verhuis… enkel mijn kleerkast is nog een ramp… moet ik dringend eens aanpakken!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s