Project Opruim #3: de kleerkasten

Na de living was het nodig om het moeilijkheidsniveau op te trekken en écht aan de slag te gaan. De slaapkamer was een gewillig slachtoffer, want er lagen al een paar kledingzakken te wachten na een vorige opruiming – bij elke seizoenswissel gaan er wel enkele kledingstukken weg.

In onze kleerkast zitten niet enkel kleren, gek genoeg. Ik bewaar er ook onze valiezen, de kussens voor onze extra stoelen (voor wanneer we meer dan zes gasten hebben), rugzakken en mijn handtassen.

Gaandeweg begon onze kast uit te breiden naar dozen. Dozen met flanellen lakens, twijfelkleren (die ik misschien wil weggooien maar misschien ook niet, kendet), andere-seizoenskleren, kleren die te klein zijn (zowel van hem als van mij), kleren die hersteld moeten worden (ooit! ooit ga ik leren naaien!)… Het is verschrikkelijk.

Opruimproject

Doel van de dag: de dozen allemaal in de kast te krijgen, zodat we geen grotere kleerkast hoeven te kopen voor #Lot13.

Fase 1: alles eruit!

Protip van de dag: stop uw valiezen vol met stuff die je niet vaak gebruikt. In de onze zitten een vijftal handtassen (degene die ik per seizoen wissel of de clutches die ik op feesten gebruik), extra kapstokken (die ik nu heb weggegooid), toiletzakken en andere spullen die standaard mee op reis gaan, het skigerief van het lief, noem maar op.

Dus daar begon ik mee: de inhoud van de valiezen checken, ge wilt niet weten wat ge zo nog tegenkomt. Die valiezen zijn de zolder van mijn kleerkast. Ik haalde de rest van mijn kleerkast leeg – chaos overal.

Opruimproject

Fase 2: herindelen

Mijn kleerkast zelf is goed ingedeeld, met plankjes en ook een baar – blijkbaar heet dit ‘roede’ in ’t schoon Nederlands – want ik hang mijn blouses en kleedjes en vestjes graag op. Daarnaast is er nog de ladekast, overzichtelijk ingedeeld met de doosjes van Ikea die er perfect inpassen want de kast zelf is ook van Ikea, enfin, dat maakt het wel zo makkelijk soms. Nu was het nodig om alle soorten kledij een beetje bij elkaar proberen te proppen: pyjama stuff, ondergoedstuff, accessoirestuff, sportstuff… Het is me gelukt om dat alemaal in de lades te krijgen, behalve mijn hoodies.

Op en rond de ladekast moet nog wel worden opgeruimd. Lalala.

De stapel kleren om weg te doen, groeide gestaag…

Fase 3: Marie Kondo

Ah ja, natuurlijk had ik die nodig om alles in de Ikea-doosjes opgevouwen te krijgen. Hartjes voor ons Marie!

Opruimproject

Fase 4: de kast van het lief

Want die heeft natuurlijk zijn eigen kastruimte en die is even groot als de mijne, om de stereotypen van tafel te vegen. Het enige wat daar echter nog min of meer netjes ophing, waren zijn hemden. Al de rest lag over de verschillende planken verspreid… op een hoopke. Door elkaar. Chaos. En dit is meteen de grootste reden waarom ik altijd heb geweigerd zijn spullen te strijken. Nutteloos.
Ik beloofde geen foto’s te maken dus er zijn geen bewijzen but it wasn’t pretty.

Omdat er intussen heel wat dozen leeg waren, heb ik die gebruikt om zijn kast te herinrichten. Op die manier kon hij al zijn shirts bij elkaar in één doos proppen. Hetzelfde met zijn hoodies. Enzovoorts. Georganiseerde rommel!

Het resultaat

De stapel voor spullenhulp was gigantisch. Ik schaam me dood over zoveel koopdrang. Miskopen, te kleine kleren, lelijke kleren, ach ja, heel veel excuses. En nu hopelijk ook heel veel mensen die er blij mee gaan zijn. Een week later kon ik de zakken al meegeven met de kindervrienden – geen idee wat die ermee gaan doen, wie weet komen ze wel in Indië terecht om in mensonterende omstandigheden helemaal ontrafeld te worden en opnieuw gebruikt te worden voor nieuwe kledij.

Opruimproject

In mijn kleerkast staan nog vijf dozen: twee kleinere met kledij die ik hoop ooit weer aan te kunnen, twee met mijn zomerkleren en één met kleren voor wanneer het -10° vriest (which is één keer om de twee jaar en met al dat klimaatgedoe misschien wel nooit meer).

IMG_20190202_125706

Het is ongelooflijk hoeveel meer zuurstof er in de kamer lijkt te zijn. Zoveel ruimte. Zoveel leegte. Aaaah.

Nieuwe uitdaging: het zo houden. Met Project 333 – still going strong! – moet dat lukken.

Hoe ziet uw kleerkast eruit?

Advertentie

10 gedachtes over “Project Opruim #3: de kleerkasten

  1. Je kast ziet er netjes uit nu! Mijn meeste kleding hangt in mijn kast, zijn ook voornamelijk jurkjes. Het grootste ‘probleem’ is bij mij dat ik de schone was vaak op het bed gooi, als ik ga slapen op de grond, de volgende ochtend weer op het bed, ’s avonds weer op de grond, etc. Als ik over 1,5 maand samenwoon, zal ik die gewoonte eens aanpassen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind dat er niet eens zoveel kleren in uw kast hangen. Laat het ons erop houden dat er een groot verschil is met mijn kleerkast… Al hou ik regelmatig een opruimbeurt, toch heb ik veel kleren. Maar ik draag de meeste ook effectief :-). Ik ben nu wel benieuwd naar de kast van je wederhelft!

    Geliked door 1 persoon

  3. Amai, wat een verschil! Ik dacht eerst “zo groot is het verschil tussen voor en na niet” en toen besefte ik dat al die dozen rondom weg zijn nu 🙂 Ik heb nooit een heel uitgebreide kleerkast gehad (in vergelijking met mijn moeder bijvoorbeeld heb ik echt niks), maar ’t is zoveel leuker om ’s ochtends te kiezen nu ze nog leger is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s