Groene voornemens 2019

Ik heb al enkele voornemens voor 2019 gedeeld met jullie, en voor sommigen bleek dat al te veel van het goede, maar kijk, intussen ben ik steeds feller bezig met het milieu – typ ik terwijl ik me iedere dag prinsheerlijk naar het werk laat voeren met de auto omdat het eventueel een beetje glad kan zijn ’s morgens – en wil ik dat in 2019 zeker niet uit het oog verliezen. Ik dacht dat het voor jullie misschien leuk kon zijn om die ‘vooruitgang’ te volgen!

Groene voornemens 2019

Mobiliteit & vakantie

1. Met de fiets naar het werk.
Dit hangt onlosmakelijk samen met het voornemen om dit jaar 1.200km (voornamelijk woonwerkverkeergewijs immers) af te leggen. Eens het niet meer gladderig is ’s morgens, ben ik weg, ik zweer het. In fact, vanavond is het zover en mag het regenboogros nog eens van stal!

2. Het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto, wanneer de rit hierdoor niet met meer dan 50% in tijd wordt verlengd, er geen 586 keer moet worden overgestapt en het niet heel veel duurder is dan met de auto.
Het hangt een beetje af van het traject, maar een voorbeeld van hoe het anders kan: onlangs moesten we in Oudenaarde zijn, wat met de auto van deur tot deur 1 uur en met het openbaar vervoer 2 uur zou zijn inclusief één overstap als we de nipte aansluiting niet misten, dus kozen we voor de auto en uiteindelijk was er file op de Brusselse ring (want het is nu eenmaal de Brusselse ring) en waren we anderhalf uur onderweg. Bovendien was dat net in het weekend van de tot dan toe grootste klimaatbetoging in de Belgische geschiedenis dus er was wel een beetje schaamte hierzo.

3. Om op reis te gaan eveneens in de mate van het mogelijke voor de meest duurzame vervoersoptie gaan.
Zo mijd ik dit jaar heel bewust een vliegtuig (anders had ik al lang een citytrip naar Rome geboekt, hoewel, er is tijd noch geld voor dit jaar helaas) en ga ik in plaats daarvan met de Thalys naar Parijs. Andere weekendjes weg in eigen land werden al vastgelegd en zullen helaas veelal per auto (moeten) gebeuren, maar ik wil hier toch op proberen te letten. Daarnaast zet ik dit jaar in op natuurtripjes, want in de natuur kom ik nog het meest tot rust. Batterijtjes opladen nietwaar…

Eten

We weten intussen allemaal hoe belangrijk eten voor mij is 🙂 en sommige mensen hebben helaas al meegemaakt wat voor een kreng ik word als ik honger heb. Maar dus, ook op het gebied van eten wil ik duurzamer gaan leven is niet gelijk aan honger lijden, en wel door één punt:

Minstens 95% vegetarisch en minstens 75% veganistisch eten
Ik heb inmiddels mijn vleesverbruik sterk teruggedrongen en eens er geen vlees meer in de diepvries zit, zal dit volledig kunnen wegvallen (en daar ben ik blij om).
Naast vlees & vis wil ik zo weinig mogelijk dierlijke producten eten als kaas, room, eieren en noem maar op.
Ik tel hierbij enkel de avond- of warme maaltijden (dus één per dag) omdat het anders een gedoe wordt om bij te houden want ik ken mezelf: dat vergeet ik nogal eens. Het is dus zeker de bedoeling om ook bij ontbijtjes en lunches te focussen op vegan eten. Al ben ik bijvoorbeeld nog niet zo ver dat ik speciaal vegan brood ga halen, het beleg is veelal wél plantaardig. Over tussendoortjes nadenken is nog niet voor deze fase, al koop ik bijvoorbeeld wel vegan koekjes en gebak wanneer ik toevallig de kans krijg.

Afval

1. Minder restafval
In 2018 hadden we (volgens de cijfers van Ecowerf) 42,50kg restafval, waar dat in 2017 nog bijna 60kg was. We zijn dus al op de goede weg, maar ik hoop in 2019 onder de 40kg te eindigen. Met alle rommel die ik aan het weggooien ben in het kader van Project Opruim 2019 gaat dat een uitdaging worden, maar als ik braaf sorteer, moet het nog wel lukken!

minder afval
Bron: Ecowerf

2. Minder roze en pmd-afval
Momenteel ben ik bezig met ons verbruik in roze en blauwe zakken te monitoren, en hoop ik daar op 7-8 zakken van ieder (dus eentje om de 6 à 8 weken), al heb ik geen idee wat de cijfers voor 2018 waren gezien ik dit toen nog niet bijhield.

Concreet wil ik dat aanpakken door minder verpakkingen in huis te halen. Dit zijn de voorlopige ideeën, en wat ik al steeds vaker deed of doe:

 • zeepblokken ipv flesjes
  Ik gebruik de blokken als douchezeep, shampoo en conditioner zelf al consequent, maar het is mijn doel om het lief te bekeren. De grootste groene uitdaging van 2019, dat weet ik nu al.
 • duurzame deodorant
  Ik heb er al enkele geprobeerd maar nog niet dé deodorant gevonden voor mij, dus ik ben terug op mijn ouwe trouwe Nivea overgeschakeld. Die zoektocht zou ik graag weer oppikken.
 • vloeistoffen zoals kuisproduct halen bij de verpakkingsvrije winkel
 • zo veel mogelijk naar de biowinkel gaan om losse, niet-voorverpakte groenten en fruit te kunnen kopen
 • met eigen potjes naar het frietkot durven stappen
 • enzovoorts
Verpakkingsloos winkelen bij Food Hub in Leuven.

In een volgende fase moet er misschien worden gekeken naar waar het gros van de plastic verpakkingen vandaan komt (zijnde chips en koekskes, ik moet het zeggen gelijk het is) en hoe ik dat kan verbeteren.

Aankopen

Dat haalde ik in mijn goeie voornemens al aan: er wordt niks gekocht, en als er per iets moet worden gekocht, dan wordt er 1) gekeken of het te vervangen product echt niet herstelbaar is, 2) gekeken of het zo ecologisch of lokaal mogelijk kan worden aangekocht en 3) wordt het te vervangen product ook echt buiten gegooid.

Zo is er dit weekend een glazen lampenkap gebroken, en ik heb dus geen idee of ik met mijn linkerhanden zelf iets zou kunnen knutselen, want het enige wat rest is de elektriciteitsdraad en het lampje zelf; niet eens een metalen raster of iets dergelijks. En het is mijn bureaulamp dus redelijk essentieel. Tips van handiger mensen zeker welkom!

Wat doe jij zoal ‘groener’? Heb je nog tips voor mij?

28 gedachtes over “Groene voornemens 2019

  1. Ja klopt. Wij hebben niet de middelen of de kennis om een huis te gaan verbouwen. En ja, ik heb serieus nagedacht over ecologisch bouwen (met andere materialen enz) maar dat is evenmin een optie als je zelf niets kan/ervan kent. Bovendien is dit voor ons de goedkoopste oplossing in Leuven, bv een oud(er) huis laten verbouwen is onbetaalbaar. Ik ga ervan uit dat mijn voetafdruk weer kleiner zal worden owv de eigen tuin (en dus de eigen kweek). Ik heb trouwens nooit beweerd dat ik keigroen ben 🙂 De echte ‘groenen’, die wonen in yurts en voorzien volledig in hun eigen onderhoud (voedsel, elektriciteitswinning, enz). Ik denk niet dat ik het ooit zo ver ga trekken 😀

   Like

   1. Daar had ik nog niet bij stilgestaan. Nu de normen hangen af het jaar waarin de bouwaanvraag werd gedaan, niet zeker wanneer dat bij ons ook alweer was (deden we immers niet zelf), maar wij moeten bv geen warmtepomp of iets dergelijks installeren, en ook geen zonnepannelen. Dat laatste hebben we wel overwogen, maar omdat we maar met twee zijn, en owv de prosumententaks en de digitale tellers die binnenkort verplicht zijn, zou het voor ons duurder uitvallen dan gewoon elektriciteit te gebruiken. Dus ja…
    Geen idee of we dus een BEN woning gaan hebben, ik denk het niet 🙂

    Like

 1. Ik ben steeds onder de indruk van jouw hoeveelheid voornemens, haha. Bij mij zijn de intenties vaak goed: dsn bewaar ik bijvoorbeeld een kliekje dat niet in te vriezen is voor later. Vervolgens ga ik een weekend naar mijn vriend en gooi ik het een paar dagen later alsnog weg. Bewustwording is de eerste stap, working on it.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf brood bakken, is dat een optie? Wij doen het zeker niet altijd, we wisselen af tussen zelfgemaakt en gekocht, maar zelfgemaakt is heel makkelijk plantaardig te maken: vroeger gebruikte ik altijd boter, maar door er eens geen in huis te hebben, heb ik opgezocht hoe ik dat kan vervangen door olie en dat is dus perfect mogelijk. Waardoor we ineens dus ook plantaardig brood hebben 🙂

  Heel interessant wel dat jullie cijfers hebben over jullie hoeveelheid restafval! Ik besef door je grafiek dat ik van plan was om dat dit jaar zelf bij te houden (bij ons zijn individuele cijfers sowieso onmogelijk, omdat we één grote container voor het hele gebouw hebben), maar dat dus rats vergeten ben. Nu ja, ik denk dat ik nog wel weet hoeveel we er nu hebben buitengezet, dus met het risico er eentje naast te zitten, is het nog wel de moeite om het te beginnen bijhouden 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Zelf brood bakken is wel iets waar ik me in wilde verdiepen. Maar dan liefst met een broodmachine, dan hoef je zelf niet al het kneedwerk te doen… en daar hadden we tot nu toe geen plek voor in onze kleine keuken. Wie weet weer iets voor in 2020 als we zijn verhuisd 🙂

   Like

   1. Ah ja, daar had ik niet aan gedacht. Wij hebben geen broodmachine, omdat we het lekkerder vinden als het afgebakken is in de oven, maar laten het kneedwerk wel doen door onze keukenrobot (maar die neemt inderdaad wel wat plek in; staat zelfs niet in de keuken, maar in de logeerkamer bij ons…). Zonder zou brood bakken eerder iets zijn voor een zondag met veel tijd 🙂

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb geen auto (en mijn mama ook niet meer) dus alles te voet, met de fiets of het openbaar vervoer ook als we bijvoorbeeld een weekend naar zee gaan. Ik probeer er op te letten om niet te veel verpakking te kopen. Ik koop bijvoorbeeld geen koeken die allemaal individueel verpakt zijn. Ik heb een yoghurtmaker gekocht maar moet daar nog wat mee experimenteren want de eerste yoghurt was niet lekker.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ow zelf yoghurt maken, daar had ik nog nooit van gehoord zelfs 🙂 Ik ben sowieso geen yoghurteter; mijn maag vindt die substantie precies niet zo leuk (of het nu gewone yoghurt is, lactosevrije yoghurt, soya of kokos…)

   Like

 4. Indrukwekkend, al die voornemens! Doet je man dan ook mee met veggie/vegan eten, of hoe gaat dat?
  Hier word ik overal – nu ook op het werk – gezien als ‘het groene meisje’, maar sinds december ga ik (door mijn nieuwe job) met de auto werken. Het voelt dubbel milieugewijs, omdat mijn werk ook niet zooo ver van het station ligt, maar praktisch gezien is het wel de meest flexibele keuze. Voor mijn job moet ik werfbezoeken doen, en ik zou anders nooit op tijd op school kunnen staan (de wijk waar wij wonen is niet zo goed bereikbaar met het openbaar vervoer).
  Op afval probeer ik ook goed te letten, maar het is niet altijd makkelijk. Een werkpuntje!
  Vorig weekend kochten we een tweedehands glazen serre, om zo nog meer verse en onverpakte groentjes te kweken volgende zomer. Daar kijken we al naar uit!

  Geliked door 1 persoon

  1. Het lief doet niet mee, enfin die eet dus nog wel vlees enzo. Hij eet wel wat ik klaarmaak, maar als ik bv voor mezelf een vleesvervanger klaarmaak, kan hij een biefstuk pakken voor zichzelf in de plaats. Op die manier zijn we allebei content 🙂 Verder moet hij eten wat ik klaarmaak.
   Is een elektrische auto voor jou een optie? Wij hebben daarvoor zitten kijken in het aanbod bedrijfswagens van het lief maar die vielen allemaal vér buiten zijn budget helaas… Er is daar nog veel werk aan de winkel.
   Waar koop je een tweedehandse serre? Een serre staat namelijk bovenaan mijn moestuinlijst voor 2020!

   Geliked door 1 persoon

   1. Bij ons gaat het er etensgewijs idem aan toe, behalve als ik spaghetti of een eenpansgerecht maak; dan is het altijd veggie/vegan.
    De auto is er één van het werk, uit het bestaande wagenpark, dus ik had geen keuze. Maar ik ga er wel bewust mee om: in het weekend boodschappen met de fiets, …
    Mijn man heeft wekenlang en maandenlang tweedehandssites afgeschuimd op zoek naar een serre. Heel gewild, blijkbaar, maar enkele weken geleden hadden we ineens geluk! Een nieuwe serre kost al snel een paar duizend euro, en dat hadden we er niet voor over. Nadat onze vorige (in plastic) was gaan vliegen na een storm, wouden we een duurzamer (en groter) exemplaar. Foto’s volgen nog op de blog, als ik nog eens van moestuinupdate zal doen!

    Geliked door 1 persoon

 5. Wij kochten in oktober een eenvoudige elektrische auto en we zijn super content – we hebben kippen die onze restjes opeten, we eten nog maar 2 keer per week vlees, de kids gaan met openbaar vervoer naar school en ik naar het werk (en ja, die reistijd is soms dubbele zo lang als wanneer ik met de auto zou gaan, maar ik gebruik de tijd op de bus als me-time: mijn smartphone en mijn e-reader zijn mijn beste bus-maatjes 😉 ) en we gingen vorig jaar met ons hele gezin op reis met een interrail pas: op 13 dagen tijd zaten we in totaal maar 48 uur in de trein en we zagen Praag, Berlijn, Hamburg, Stockholm en Helsinki (en ook een kleine avond Kopenhagen)… dus ga gerust naar Rome met de trein 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb al efkes opgezocht, naar Rome ben je 19u onderweg met de trein, 6 overstappen van bij ons thuis 😀 maar mss wel een idee om mee te nemen in een rondreis. Ik droom al jaren van een rondreis per trein door Europa. Ooit gaat het ervan komen. Nu doe ik veel te graag actieve (wandel)vakanties. Vroeger moest ik ook met de trein naar het werk en dat vond ik meestal heerlijk: extra leestijd! Helemaal voor mezelf! 🙂

   Like

   1. oh, maar wij hebben tijdens onze interrail reis gemiddeld 14.000 stappen per dag gezet hoor… en er waren dagen met pieken ver boven de 20.000… je wandelt wel wat af als je door steden wandelt, onze reisdagen op de trein waren de ideale “rustdagen” 😉

    Geliked door 1 persoon

   2. Dat weet ik, dat weet ik 🙂 maar in steden zijn er te veel prikkels: mensen, verkeer, gebouwen, musea, vanalles te bekijken en te proeven. Van een citytrip kom ik doodmoe thuis, terwijl ik van een weekend wandelen mentaal helemaal uitgerust raak. Dat is het verschil. Maar ooit ga ik het doen, een stedentocht per trein 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s