Vijf feiten over Lissabon die ik niet rap zal vergeten

Ik was enkele jaren geleden voor een paar uur in Lissabon en ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik bij dit nieuwe en veel uitgebreidere bezoek slechts twee of drie plekken herkende. Nochtans had de stad indertijd een goed gevoel bij me achtergelaten, zo van: hier wil ik écht nog eens terug naartoe. En kijk, in april 2018 was het dan zover. Samen met GoAnnelies stapte ik op het vliegtuig naar warmere oorden. Euhm warmer? Niet per se. Of het moest zijn van het vele bergop en bergaf wandelen…

1. Lissabon is een stad op heuvels.

Dat wil zeggen: tenzij je langs de oevers van de Taag wandelt, kruipen er altijd wel wat hoogtemeters in je benen. Dat maakte het een extra vermoeiende citytrip, maar ook eentje met des te meer beloningen, want verspreid over de stad liggen enkele uitzichtpunten van waar je de stad, het kasteel, het water, de brug en allerlei moois kan bewonderen. En als er dan nog een kiosk staat met porto tonico op de menukaart, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Het mooiste uitzichtpunt was dat aan ons hotel, Miradouro de Nossa Senhora do Monte, dat we elke ochtend en elke avond mochten bewonderen.

citytrip Lissabon

2. Lissabon werd grotendeels verwoest door achtereenvolgend een aardbeving, een vloedgolf en een brand in 1755.

Na die driedubbele ramp werd de stad heropgebouwd in de stijl van die tijd, en en passant ook opgeschoond, wat je heel duidelijk ziet in de wijk Baixa met zijn parallelle straatjes. De oudste wijk, Alfama, werd wonderbaarlijk genoeg deels gespaard, maar loopt langzaamaan leeg, zodat we er eigenlijk enkel toeristen tegenkwamen tussen de oude, verwaarloosde gevels.

citytrip Lissabon

3. Lissabon verbergt enkele verrassende pareltjes.

Ik keek vooral uit naar de leuke, steile straatjes met de gele trammetjes, wat toch hét beeld is voor iedereen die aan Lissabon denkt, en had geen hoge verwachtingen van de te bezoeken gebouwen, omdat alles immers nog geeneens drie eeuwen oud was. Maar dan stap je door het onooglijke poortje van het klooster van São Vicente de Fora en daarachter ligt een plek die zo sober is dat ze me helemaal kon inpakken. Om nog maar te zwijgen van het uitzicht van op het dak, zelfs bij het mistige weer dat het toen was.

citytrip Lissabon

4. Lissabon ligt aan de oever van een rivier.

Ja, elke stad die aan het water ligt heeft een streepje voor bij mij. (Behalve Brugge. Ik weet niet waarom maar met die stad heb ik totaal geen klik, ondanks al het water daar.) Zet er ook nog eens een fantastisch mooie brug overheen en ik ben helemaal om. Watertanden was het!

citytrip Lissabon

5. Lissabon heeft weinig groen.

Maar het groen dat er was, soms verborgen in grote tuinen of kleine parken, was best indrukwekkend. Monstera’s en ficussen die hier zomaar in ’t wild groeien; mijn innerlijke #crazyplantlady kon haar hartje ophalen (en mijn reismaatje negeerde mijn enthousiaste gebabbel compleet, wat ik wel apprecieer).

citytrip Lissabon

Uiteraard zal ik binnenkort op de reisblog nog meer in detail gaan over alles wat we in deze prachtige stad én in het nabijgelegen Sintra bezochten.

7 gedachtes over “Vijf feiten over Lissabon die ik niet rap zal vergeten

 1. Oh, mijn verlanglijstje citytrips wordt alsmaar langer! De golden gate bridge in San Fransisco maakte ook zo’n geweldige indruk op mij. Deze mag er gerust naast staan!

  Like

  1. Wel de Lissabon-brug is gebouwd door dezelfde firma als de Golden Gate Bridge! ’t Moest er namelijk ook eentje zijn dat tegen een aardbeving kon.

   Like

 2. Ik ben er nog niet geweest, maar het schijnt erg de moeite te zijn. Het heuvelachtige samen met de warme temperaturen schrikken me wel wat af, dus het is voor ons sowieso niets om in de zomer te doen ;-).

  Like

  1. Het is inderdaad de ideale lente- of misschien ook herfst-citytrip. Door de hogere luchtvochtigheid is warm al snel té warm, dat heb ik op onze laatste dag ondervonden…

   Like

 3. Haha, ik heb klak hetzelfde met Brugge! ’t Voelt er allemaal net iets té afgelikt, net iets té geënsceneerd. Trouwens, Zürich heeft drie waterlopen (de ene al breder of snel stromender dan de andere weliswaar) én een meer, meer dan water genoeg voor een citytrip me dunkt 😉

  En mijn omgeving negeert mijn plantenbabbels ook, zeker wanneer ik de Latijnse benamingen gebruik (wat nochtans niet om te stoefen is, het zijn gewoon de enige namen die ik ken 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s