Capsule wardrobe: de kleerkast voor deze lente

capsulekleerkast

Afgelopen winter had ik mijn capsulekleerkast eigenlijk over de haag gesmeten. Mijn gesofisticeerd excelleke deed ik niet meer open. Tot ik besefte: ja maar eigenlijk is dit het. Dé ultieme capsulekleerkast: zowat alles past bij alles.

Hoe zag mijn wintercapsule eruit?

wintercapsule

In de herfst had ik een redelijk volle kleerkast, maar gaandeweg werden de kleren die me toch niet helemaal bevielen aan de kant geschoven. De laatste maanden zag mijn kleerkast er ongelooflijk leeg uit eigenlijk:

 • 2 broeken: een donkergrijze en donkerblauwe
 • 4 vesten/overgooiers waarvan eentje het begaf en er dus maar 3 overbleven
 • 5 blouses waarvan de zwarte met witte bolletjes de minst favoriete was en dus ook amper werd gedragen

En dat was het. Ja. Ik bedoel, op sokken en ondergoed en sportkledij na, natuurlijk. Het aantal blouses toch een beetje nipt; toen ik eens één weekend niet kon wassen zat ik plots zonder en moest ik een hoodie aan op het werk…
Om te minimaliseren helpt het enorm dat ik sinds begin januari een paar kilo ben aangekomen zodat ik al de te kleine kledingstukken moest weghalen… en bij in de dozen bovenop en naast de kleerkast bewaren, wachtend op betere tijden. Ha. Enfin, de kast zelf was dus heerlijk leeg!

Hoe ziet mijn lentecapsule eruit?

lentecapsule

Ik heb besloten om nu echt per seizoen te gaan werken, omdat ik die paar blouses van de afgelopen zes maanden zo verschrikkelijk beu ben dat ik meer afwisseling nodig heb. Het kan overlappen, natuurlijk, want hoe onvoorspelbaar is het Belgische weer, maar bon, dit is dus nu het idee voor de komende drie maanden:

 • 2 broeken: de donkergrijze van afgelopen winter, en een nieuwe lichtgrijze
 • 9 vestjes/truitjes. Jep, belachelijk veel. De helft ervan gaat al járen mee, trouwens.
 • 6 blouses, die soms erg moeilijk te combineren vallen met de collectie vestjes…
 • 1 kleedje, nieuw gekocht (want al de rest past me niet meer)

Ik mis nog een wit hemd of shirt dat overal mee te combineren zou zijn, en eventueel een tweede jurkje. Dus ik zal mezelf en mijn extra kilo’s toch nog eens naar de winkelstraat moeten sleuren!

Wat is het favoriete kledingstuk in jouw lentekleerkast?

Advertentie

10 gedachtes over “Capsule wardrobe: de kleerkast voor deze lente

 1. Amai zoveel vestjes! Ik neem 2 truien van de winter mee naar de lente, bij gebrek aan beter… En dan heb ik er nog eentje die er nu terug bijkomt, zwart uiteraard. En dan 1 blazer, een lichtgrijze lentejas die ik nogal impulsief gekocht heb en mijn leren jas. En dan 8264 bloesjes voor een wit hemd kan ik only aanraden

  Like

  1. Erg he, ik heb echt een vestjesverslaving (ik beken). Ben van plan om er geen bij te kopen! Ga vanmiddag nog eens door de winkelstraat passeren, op jacht naar die witte blouse 😉

   Like

 2. Ik blijf zo’n capsule wardrobe fascinerend vinden, maar ik kan het zelf niet. Ik wissel te graag af en zoals je zegt, je moet dan wel goed mee zijn met de was. Dat is bij mij helaas niet altijd het geval ;-). Wel gooi ik na de zomer en winter die stukken weg die ik al lang niet meer gedragen heb, kwestie van de overbevolking van mijn kast wat te voorkomen.

  Like

  1. Ik wissel ook graag af en ’t is verrassend hoe veel outfits je kan maken als je zoveel kan combineren, al vraagt dat tijd, het is nu mijn derde jaar geloof ik dat ik keihard let op wat ik koop, dat het bij minstens 50% van de andere kledingstukken past. En grootste pluspunt: elk seizoen een quasi-nieuwe kleerkast, ik wil zeggen, kledingstukken die ik zo lang niet heb gezien dat ze weer als nieuw voelen in mijn hoofd!

   Like

 3. Momenteel heb ik echt te veel kleren voor zoiets en ik vraag me ook af hoe ik dat zou moeten doen met de was. Ik zou het ook zonde vinden om een deel van de kledij die ik heb niet te dragen. Wél zou ik als ik weer genoeg ben afgevallen om nieuwe kleren te kopen (dat is geen voorwaarde, maar in de huidige maat heb ik gewoon veel kleren, in kleinere maten niet (meer)) willen investeren in een duurzame kleerkast met minder, maar duurzamere kledij.

  Like

  1. Wel in het begin dacht ik er ook zo over. Maar bij mij was er zoveel dat ik niet droeg, of misschien één keer op een seizoen, dat het gaandeweg minderde, ook omdat ik niks meer bij kocht (tenzij absoluut noodzakelijk). En duurzamere kledij, helemaal mee eens, alleen vind ik het moeilijk om in de paar winkels die er zijn, altijd mijn gading te vinden, en grijp ik sneller terug naar wat ik al ken, zijnde de ketens, tot mijn grote schande..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s