Voor u getest: de duurzame producten van zero waste webshop bag-again.nl

Een hele tijd geleden bestelde ik voor het eerst bij zero waste webshop bag-again.nl. Hoe dat ging, las je hier al. Intussen zijn we een paar maanden en nóg een bestelling verder, dus hoog tijd om een review te schrijven over de producten: ik testte deodorant, shampoo bars, naked soap bars en lippenbalsem.

zero waste webshop

Deodorant van DIY Soap

Tot voor kort gebruikte ik een roller van Nivea, dus voor mij was de duurzame-deodorantwereld nog onontgonnen gebied. Ik wist dat er poeders bestonden, maar bag-again.nl biedt een soort crème of pasta aan, in kleine glazen potjes, die je met een vinger onder je oksels kan uitsmeren. Een erwt groot en je hebt genoeg, zei de omschrijving, en dat is ook zo.
Ik kocht de Natural Deodorant: Lavender Fields want ik vind een lavendelgeur wel lekker.

zero waste verzorging

Voordelen van de deodorant

 • Ik behoud een fris gevoel gedurende de ganse dag.
 • Mijn oksels zijn minder snel geïrriteerd, ook na het scheren: de olie voedt mijn huid, en omdat het spul geen alcohol of andere bijtende middelen bevat, voelt het veel aangenamer.
 • Doordat de crème is gebaseerd op kokosolie, smelt hij zodra hij in aanraking komt met je huid, waardoor hij snel wordt opgenomen.
 • Het heeft een hele fijne lavendelgeur, lekker zomers!
 • Het lijkt een zweetgeur wel tegen te houden; alleszins heeft mijn omgeving nog niet geklaagd dat ik stink. En hier had ik toch wel een beetje schrik voor.

Nadelen van de deodorant

 • De deopasta is gebaseerd op kokosolie en wie zo’n pot in de keukenkast heeft staan, weet dat die smelt bij zo’n 27 graden. Op het werk had een keer iemand de thermostaat hoger gedraaid, waardoor de deo vloeibaar was geworden. Het potje was niet uitgelopen, maar erg handig is dit niet. (Eens de temperatuur was gezakt, stolde de olie wel weer gewoon.)
 • In onze badkamer staat de chauffage maar één uur per dag op. Door diezelfde kokosoliebasis wordt de deodorant daardoor ’s winters redelijk hard, waardoor het aanbrengen iets minder vlot gaat bij koude.
 • Als je te veel gebruikt, krijg je vlekken op je kleren. Maar dat is bij andere deo’s ook zo.
 • Ik kan me voorstellen dat één keer per dag de deodorant aanbrengen in hoogzomer niet voldoende zal zijn. Bij een gewone deodorant is het gemakkelijk om doorheen de dag rap wat extra te spuiten of te rollen, maar met de pasta lijkt het me minder evident. Wanneer je bijvoorbeeld al zweet, is het bovendien minder aangenaam om dan met je vingers… Enfin. Ik heb dit nog niet uitgetest, dus dat zal voor later zijn.

Shampoo bars van Soap7

Van dag in dag uit Nivea schakelde ik twee jaar geleden over op de al iets natuurlijkere shampoo van The Bodyshop, en daarna naar de producten van Weleda. Sinds december 2017 gebruik ik deze shampoo bars, beide afwisselend (al naargelang mijn goesting of welke er het dichtst bij ligt in de douche), in het begin nog met conditioner voor mijn haarlengtes, nu enkel met de zeep van de bars. Ik probeer één keer om de twee weken de punten van mijn haar in te masseren met kokosolie, want ik heb beschadigd en droog haar en ik merk dat het daar een beetje van lijkt op te knappen.
Je dient de shampoo bar gewoon over je hoofdhuid te wrijven; zo ontstaat er zelfs schuim en kan je de zeep nog verder inmasseren. Uitspoelen en klaar!
Ik kocht de Naked Soap: Hair Shampoo en de Bee’s Wax and Honey Hair Soap.

zero waste verzorging

Voordelen van de shampoo bars

 • Geen verpakking. Er zit enkel een papiertje rond met de ingrediënten erop.
 • Je komt er best lang mee toe: na drie-vier maanden zit ik ongeveer op de helft van de twee bars.
 • Ze lopen niet uit in je toilettas. (Ik dacht trouwens dat ze zo in je handbagage konden voor op het vliegtuig, maar na een test tijdens onze citytrip naar Berlijn blijkt dat zeepblokken als vloeistoffen worden aangeduid door de scanner, dus de bars moeten mee in het doorzichtige tasje met vloeistoffen. Dan weet ge dat hé.)
 • Hoewel de zeepjes zelf lekker ruiken, blijft er geen geur achter in je haren. Dus een man zou ze ook perfect kunnen gebruiken – maar zover krijg ik het lief (nog) niet.

zero waste verzorging

Nadelen van de shampoo bars

 • Je haar heeft wat tijd nodig om te wennen aan het ontbreken van alle chemische shit die er in normale shampoo wel zit. Hoewel ik via Weleda al heel wat van die rommel had afgebouwd, had ik de eerste twee weken toch last van vetter haar; soms gaf het zelfs het gevoel helemaal niet gewassen te zijn. Dat is gelukkig helemaal over nu, hoewel mijn hoofdhuid nog steeds meer talg lijkt te produceren dan vroeger. Hopelijk treedt de gewenning binnenkort helemaal op.

Naked soap van Soap 7

Natuurlijke douchegels kunnen best prijzig zijn, dus was ik maar wat blij dat bag-again.nl ook zeepblokken, ofte ‘naked soap’ aanbiedt. Ik kocht de Naked Soap: Lemon & Sea Salt en Naked Soap: Fabulous Verveine.

zero waste verzorging

Voordelen van de naked soap bars

 • Opnieuw geen verpakking. Ge wilt niet weten hoe snel die dure tubes van Weleda er hier thuis werden doorgedraaid!
 • Dezelfde voordelen als bij de shampoo bars.

zero waste verzorging

Nadelen van de naked soap bars

 • Ze schuimen heel weinig, waardoor ik soms, halverwege mijn lijf, de indruk heb dat de zeep al ‘op’ is, hoewel ik er veel van over mijn washandje heb uitgewreven.
 • Het lief weigert de zeep te gebruiken en zweert bij vloeibare producten.
 • In de Fabulous Verveine zit een ‘fijne scrub van gemalen havermout’, maar dit heeft geen effect, misschien omdat ik de zeep eerst op een washandje uitwrijf.
 • In de Fabulous Verveine zit palmolie, een omstreden ingrediënt, hoewel biologisch en duurzaam geteeld.

Lippenbalsem: Hydorphil Lipbalm

Deze vegan en fair trade lippenbalsem bevat onder andere cannabis, wat ik wel grappig vond.

zero waste verzorgingVoordelen van de lippenbalsem

 • Hij komt in een herbruikbare verpakking, hoewel ik geen idee heb wat ik met zo’n minidoosje zou kunnen doen!
 • Hij is erg klein en dus handig om mee te nemen.

Nadelen van de lippenbalsem

 • Je moet je vinger gebruiken om hem aan te brengen en uit te smeren. Dat is voor mij geen punt, maar een lippenstift is net dat ietsje handiger natuurlijk.
 • Bij koude temperaturen wordt hij redelijk hard. De oliën in de balsem verharden en het is dan minder handig om de balsem aan te brengen.

Wat ik nog niet testte, maar dat zal van de zomer wel gaan gebeuren, is de scheerzeep. Ook de Denttabs staan op mijn verlanglijstje voor bij een volgende bestelling. Zeer benieuwd naar.

Wat zijn jouw ervaringen met duurzame verzorgingsproducten? Heb je nog tips voor mij?

Deze post werd op geen enkele manier gesponsord en bevat 100% mijn eigen mening.

11 gedachtes over “Voor u getest: de duurzame producten van zero waste webshop bag-again.nl

 1. Je maakt me wel nieuwsgierig! Het enige dat ik niet fijn vond aan vaste zeep voor onder de douche is dat ik mijn producten liefst in de douche heb staan (anders vergeet ik ze steevast) en datadiefstal zeep dan gewoon stond weg te smelten. Maar eigenlijk is dat misschien gewoon een kwestie van wennen.

  Like

  1. Haja, onder de douche gaat die zeep idd wel sneller oplossen. Wij hebben een baddouche dus ik leg ze op de badrand, buiten het bereik van de waterstraal… Anders zou ik ze ook constant vergeten hoor 😀 Ik ben er alleszins content van en wil niet meer terug naar douchegels.

   Like

 2. Fijn om te lezen! Ik gebruik al wel langer shampoobars, maar voorlopig zijn het er nog van Lush, wat al wel beter is dan “de standaard shampoo uit een fles uit de supermarkt”, maar eens de huidige op is wil ik overschakelen op puur natuurlijke ingrediënten. Handig dus dat jij al uittestte of die van Soap7 goed werken 🙂

  Like

 3. Ik heb verslaaf aan mijn spuitbusdeo. Het gaat zo ver dat ik er geen meer heb zitten in mijn handtas omdat ik anders te veel spuit en ik weet ook echt wel dat dat spul allesbehalve ongezond is. Ik gebruik wel standaard enkel Doveproducten, even goed chemische brol maar er zitten ook dingen in voor de huid. Enfin, de stap naar een roller of een pasta is nog groot. Maar zo niet vloeibare shampoo zou ik nog durven.

  Like

  1. Ik was vroeger ook een spuitbusdeomens! Als tiener. Gewoon zo makkelijk 🙂 Maar toen eens ergens iets gelezen over de schadelijke stoffen die je dan inademt, en overgeschakeld op rollers. En durf gerust, ik vind het zelfs handiger dan vloeibare shampoo 🙂

   Like

 4. Die deodorant lijkt me interessant, ik heb nu een gewone bus van de rituals. Ik had vroeger zo’n aluinsteen maar ik vind dat die op den duur naar zweet ruikt, ook al gebruik ik die enkel nadat ik mijn oksels gewassen had.

  Like

  1. Daar heb ik ook al van gehoord, maar nog niet getest. Dankzij de frisse lavendelgeur van deze pasta behou je een fris gevoel, en dat vind ik wel een must voor een deodorant.

   Like

  1. Zeker proberen! Je kan altijd weer stoppen als het niets is hé. En de shampoo bars zijn ook perfect bruikbaar om de rest van je lichaam mee te wassen, moest het echt niks voor jou zijn.

   Like

 5. Interessant om mee te lezen. Kokosolie als deo blijkt voor mij een grote overstap, gebruik nog steeds een aluinsteen. Die werkt naar mijn ervaring perfect, maar er wordt op vlak van duurzaamheid ook veel negatief over geschreven.
  Shampoobar gebruik ik van Lamazuna, werkt ook goed. Ik gebruik arganolie voor mijn punten.

  Like

  1. Arganolie heb ik ook een tijd gebruikt (vroeger al), maar viel duurder uit (toen). Ik weet nog niet wat kokosolie juist doet met mijn haar, dat zal over een paar maanden pas echt duidelijk worden…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s