Review: Opgeruimd leven, roadmap naar tijd en balans – Eva Brumagne

Ik probeer wat vaker non-fictieboeken te lezen en in 2017 was dit er eentje van. Een opgeruimd leven, daar droomt iedereen van, en de zoektocht naar een goed evenwicht in mijn dagdagelijkse bezigheden – professioneel en privé – blijft een ungoing process waarbij ik alle hulp kan gebruiken die er is.

review Opgeruimd leven

Het boek begint met een oefening waarbij je, voor jezelf, moet gaan bepalen waar je prioriteiten liggen en waaraan je de meeste tijd zou wíllen besteden, versus waar je momenteel effectief de meeste tijd aan besteedt. Ik besefte daardoor dat ik, buiten mijn werktijden, al redelijk hard enkel bezig ben met de dingen die ik graag doe, en dat ik op die manier misschien een streepje voor heb op andere lezers.

Het boek is opgedeeld in drie stukken, die ik ook zodanig zal bespreken: huis, werk en hoofd.

1. Orde in je huis

Ik ben al lang aan het goochelen met termen als ‘minimalisme’ en ‘ontspullen’; zo las ik Opgeruimd! van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo waaruit ik zoveel inspiratie haalde dat delen van mijn kleerkast twee jaar later nog steeds netjes opgerold opgeruimd zijn.
Nu kondigt zich echter een nieuwe, grondige opruimronde aan, want de beschikbare kasten puilen alweer uit van de ongebruikte spullen waarvan een mens zich afvraagt: waarom, waarom in godsnaam, hebt ge dat nu toch weer in huis gehaald?!

Ik was nog geen vijf bladzijden ver in dit hoofdstuk of ik wou al rechtspringen en aan de slag gaan. Eva Brumagne laat je stilstaan bij de ‘zeven fundamentele vragen’ die je zou kunnen stellen bij het opruimen van je spullen om erachter te komen of je ze wel echt nodig hebt, of dat je ze niet gewoon bijhoudt omdat ze bijvoorbeeld ooit geld hebben gekost.
Dan is het tijd om je mouwen op te rollen want met een berg praktische tips ga je samen met Eva aan de slag om keukenspullen, schoonmaakproducten, jouw kleerkast en die van je partner en kinderen, speelgoed, je administratie en boeken te sorteren en weg te gooien waar nodig of mogelijk. Natuurlijk wordt er veel vermeld dat je misschien al weet: dat je heus niet al je papieren facturen hoeft bij te houden, dat een opgeruimde mailbox minstens even belangrijk is als een opgeruimde kleerkast, en dat een kleine handtas sowieso beter is dan een grote. (Geen dank.)

Er wordt nog even stilgestaan bij het waarom van ontspullen: waarom wordt een mens net ongelukkig van véél spullen, en contenter van een pak minder? Kortweg komt het er op neer dat veel rommel je afleidt van de dingen die echt belangrijk zijn in je leven. Rust in huis is rust in mijn hoofd, zeg ik altijd maar…
Eén van de tips die nog wordt meegegeven in dit hoofdstuk, gaat over het onderdrukken van impulsaankopen, een venijnige ziekte waar ik bij momenten aan durf lijden. Veel van die niet-geplande, plots opgekomen aankopen belanden immers bij op de hoop ‘rommel’ in ons appartement waar ik nadien in een grote boog omheen loop. De in/uitregel, waarbij je een exemplaar weggooit als je een nieuw koopt (bijvoorbeeld bij een paar schoenen) heb ik een tijd toegepast toen ik op een dag ontdekte dat ik 70 paar schoenen had (and counting) en besloot dat het maar eens genoeg moest zijn; toen ging ik zelfs zover om, telkens er een nieuw paar bij kwam, twee of zelfs drie paar in ruil buiten te gooien. Ja. Het leven is hard. Maar het werkte wel!

2. Ruimte in je werk

Op dit vlak heb ik de voorbije maanden op eigen houtje al heel wat bijgeleerd dus dit deel heb ik zeer diagonaal doorgelezen. Het klopt dat je een beetje een toekomstvisie moet hebben, want ook al ben je geen carrièrejager, je weet toch best min of meer wat je wil bereiken.
Ik ben iemand die een duidelijke planning nodig heeft en daar werk ik ook naar. Eva Brumagne probeert met een heel aantal lijstjes van praktische tips je voldoende voorbeelden, ideeën en aansturing te geven om de chaos op je werk aan te pakken, als die er zou zijn. Ik denk dat het zeker nuttig kan zijn om die uit te proberen als je naar zo’n leidraad op zoek bent.

Review Opgeruimd leven

3. Rust in je hoofd

“Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven”, zong de Raymond ooit. “Weg wat te veel is, geen stress aan mijn lijf.” Ja, die mens die weet het wel! Maar hoe doe je dat nu – content zijn met wat je hebt? De dag plukken, als het ware? Ook hier stelt Eva de lezer een aantal vragen, om je stil te doen staan bij wat jíj belangrijk vindt in jóuw leven.

Hoe kan je je doelen bereiken? Eén van de tools die Eva voorstelt, is een bullet journal, wat al jaren mijn life saver is, want in tijden van drukte en stress is dat onooglijke, volgekriebelde schrift mijn reddingsboei, mijn rots in de branding, mijn steun en toeverlaat die ervoor zorgt dat ik niet compleet losgeslagen wegzink.
Eva doet haar best om het bujo-concept op enkele bladzijden uit te leggen en slaagt er wonderwel in om zich tot de basics te beperken en de lezer toch een goed idee te geven van wat dat nu juist inhoudt – de zoveelste hype of toch een serieuze wegwijzer in de chaos van het dagdagelijkse leven?

Review Opgeruimd leven

Eva is zelf moeder en een gezin heeft het ‘voordeel’ dat je het huishoudelijk werk kan verdelen over alle gezinsleden. Niemand heeft immers beweerd dat de ouders alles alleen moeten doen… Kinderen kunnen gerust ook taken én verantwoordelijkheden op zich nemen. Daar gaat Eva eventjes dieper op in en dat is voor mij, als kinderloze, een overbodig onderdeeltje dat ik maar vlug doorbladerde maar waarvan ik me kan voorstellen dat het, dankzij alweer een heleboel voorbeelden en praktische tips, handig kan zijn voor de (jonge) ouders onder de lezers.

Op de laatste bladzijden komt Eva nog even terug op de dagindeling die je als allereerste opdracht moest maken: hoe kan je tijd maken voor de dingen die je graag doet? Wel, mijns insziens: wanneer je de drie hoofdstukken hebt doorlopen en de rommel in je hoofd, op je werk en in je huis hebt aangepakt, blijft er een zee van tijd over voor de leuke dingen, de dingen die voor jou (en je gezin) belangrijk zijn.

Kortom

Waar ik me hier en daar aan heb geërgerd, is de lay-out van het boek: om er wat meer pit en accenten in te steken, werd er gekozen voor een appelblauwzeegroene kleur die het boek bij kunstlicht soms moeilijk leesbaar maakte. Het wisselen tussen vier (!) verschillende lettertypes was te veel van het goeie. Ik denk dat de vormgeving dus wel beter had gekund.

Review Opgeruimd leven

Bij elk hoofdstuk, en bij elk onderdeel van een hoofdstuk, werd steeds voor een duidelijk overzicht gezorgd, zodat je als lezer telkens even wordt herinnerd aan wat je nu hebt ‘geleerd’, aan wat je moet onthouden. Dat is erg handig want met alle info die je in de loop van het boek verzamelt, zou het anders snel één grote stapel aan wetenswaardigheden kunnen worden.

Een zeer praktisch gericht boek; de ideale handleiding voor zij die het bos door de bomen niet meer kunnen zien en dringend hun leven, hun hoofd en hun huis op orde willen krijgen, met naast wat theorie vooral praktische tips en voorbeelden die daadwerkelijk aanzetten tot aan de slag gaan en er ook echt iets mee te dóén. Ik heb er zelf iets minder aan gehad omdat ik veel al wist of (al dan niet onbewust) toepaste, maar ik vind het een goede verzameling van inzichten en oefeningen voor mensen die niet weten waar te beginnen.

Hoeveel rommel zit er in jouw hoofd?

3 gedachtes over “Review: Opgeruimd leven, roadmap naar tijd en balans – Eva Brumagne

  1. Lijkt mij de moeite! Vooral het opruimen Ik doe zo al veel wat ik graag doe en maak één keer per jaar een stand van zaken op met de Year Compass. Ik kom er niet toe om te beginnen aan een bujo. En mss maar beter ook want dat zou een fulltime job worden denk ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s